Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto: Lifeshots Photograhpy
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
VAN JUNIOR TOT OLYMPISCH
ZEIL- OF WINDSURFKAMPIOEN
De meest logische route van jeugd- tot Olympisch zeiler of windsurfer
Voor iedere jonge zeiler of windsurfer die ervan droomt de nieuwe Lilian de Geus, Dorian van Rijsselberghe, Marit Bouwmeester of Bekkering&Duetz te worden, is de route naar deelname aan de Olympische Spelen een spannende en vaak ook (nog) lange weg.
Het Watersportverbond helpt deze jonge zeilers graag een handje en heeft daarom een voorkeurslijn uitgestippeld. Op de infographic is de meest logische route van jeugd- tot Olympisch zeiler of windsurfer te zien.
De infographic is HIER te vinden.
Deze infographic kan een handige "routebeschrijving" zijn. Maar vergeet niet: andere wegen zijn natuurlijk ook te bewandelen. In- en uitstroom op andere momenten, of het wisselen tussen klassen, gebeurt nog steeds op alle niveaus. Laat je dus vooral niet weerhouden je eigen weg te volgen als je denkt daar meer succes en/of plezier in te hebben.
CARLO HUISMAN
In gesprek met...
De jonge zeilers van het Nationaal Training Team van het Watersportverbond kwamen half januari samen op het Topzeilcentrum in Den Haag om eens een kijkje te nemen in hun toekomstige “keuken”. Er werd getraind in de gym van de huidige Olympische topzeilers, onder begeleiding van de fysieke trainers van het Watersportverbond. Ook kwam professioneel zeezeiler Carlo Huisman langs om met de jonge talenten in gesprek te gaan over de mogelijkheden buiten het Olympische zeilen, zoals het zeezeilen.
In 2017 won Carlo Huisman de America’s Cup met Team New Zealand en de afgelopen editie debuteerde hij bij de Volvo Ocean Race aan boord van Team Brunel. Het jaar 2018 sloot hij vervolgens af met winst van zowel het WK Maxi als de Sydney-Hobart.
De 26-jarige zeiler is volledig op eigen kracht in het professionele zeezeil-circuit terecht gekomen. Hoe hij dat aangepakt heeft, lees je in onderstaand interview.
Carlo Huisman, tot 2 jaar geleden nog onbekend voor het grote publiek, nu winnaar van verschillende prestigieuze zeezeilraces. Vertel eens, hoe ben jij ooit begonnen met zeilen?
“Ik ben als kind begonnen met zeilen in Friesland. Ik ben daar naar de zeilscholen en zeilkampen gegaan en kreeg daar mijn eerst zeillesjes. Daarnaast ben ik met mijn vader met platbodems op vakantie geweest. Ik ben later ook lid geworden van watersportverenigingen (Rotterdamsche Zeilvereeniging RZV en Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas) in Rotterdam.”
En toen? Hoe ben je, zonder Olympische route, in het professionele zeezeilen terecht gekomen?
Ik heb helaas nooit een Olympische campagne gehad en ben ook niet actief geweest in die Olympische klassen. Dat heeft wel een tijdje mijn interesse gehad, maar ik leerde al gauw dat ik het vooral heel erg mooi vind om onderdeel te zijn van een groot team. En dat ik ook niet perse de bouw heb voor een Olympische klasse. Ik ben iets te zwaar voor de Olympische boot. Misschien dat de Finn nog mogelijk was geweest, maar in de huidige situatie is dat geen optie. En als ik zie hoe hard Nicholas Heiner vaart, dan ga ik dat niet eens proberen,” vertelt Huisman lachend.
Nu ben je professioneel zeezeiler. Ook geen gemakkelijke wereld om zomaar een voet tussen de deur te krijgen. Hoe is het jou gelukt?
Ik ben in het professionele zeezeilen terecht gekomen nadat ik de kans kreeg om met Ray Davies van Team New Zealand te varen. Hij nodigde mij uit om naar Nieuw Zeeland te komen om met het team mee te trainen. Vervolgens heb ik de trials gedaan en werd ik goed genoeg bevonden. Ik heb toen de rest van de campagne met Team NZ gezeild tijdens de Armerica’s Cup. Vanuit daar denk dat ik hetgeen waar ik al wel voordeel in had, mijn kracht, door heb ontwikkeld en heb gezorgd dat ik heel fit ben.
Onlangs kondigde je aan nog een America’s Cup te gaan varen, wederom met Team New Zealand. Wat betekent dit voor jou op de korte termijn?
Ik ga zeer binnenkort naar Nieuw Zeeland verhuizen. Dan train ik meteen mee met Team New Zealand. Voor een groot deel zal ik er werken aan mijn fitheid. Als grinder moet je topfit zijn. Tegelijkertijd wordt er van je verwacht dat je meehelpt in de ontwikkeling van de boot. In dat aspect neem ik mijn omgeving voor mijn rekening. Het grinden en alles wat komt kijken bij het aandrijven van dat systeem. Of dat nou hydraulisch of mechanisch is bijvoorbeeld. Dat verzorg ik, samen met de andere grinders.
Ziet je voorbereiding er nu ook anders uit omdat er met een andere boot gevaren wordt?
Het grootste verschil tussen de twee boten is natuurlijk dat het een multihull was en nu een monohull is. En natuurlijk het formaat. Van 50 naar 75 foot zal een enorm verschil zijn. Waar we met z’n zessen waren zullen we nu met 11 personen zeilen. Vorige keer hebben we gefietst, dat is meteen illegaal gemaakt, dus nu zullen we terug gaan naar grinden met de armen.
De voorbereiding is dus wel iets anders nu de boot anders is. Ik kan er nog niet al te veel over zeggen, maar het zal zeker effect hebben op de rolverdeling aan boord.
Je lijkt vol voor Team New Zealand te gaan, maar gaat het niet kriebelen nu Simeon Tienpont heeft aangekondigd deel te willen nemen aan de America’s Cup met een Nederlands team?
Ik ben super blij dat er een Nederlands team is aangekondigd voor deze America’s Cup. Het zal nog een enorme uitdaging worden om het te realiseren, maar het is in elk geval een fantastisch begin. Ik hoop echt dat het Simeon gaat lukken!
Maar ik heb nu gekozen voor Team New Zealand en als ik ergens voor kies dan ga ik daar ook vol voor. Nu nog overstappen zou ik nooit doen.
Wat is er nou eigenlijk zo mooi aan zeezeilen?
Het mooie aan zeezeilen is denk ik de enorme diversiteit die het met zich meebrengt. Je hebt stille dagen met volle zon en je hebt de dagen dat je in 40 knopen je tegenstander kan zien met slechts een bootlengte verschil, en bijna nog alleen tegen elkaar aan het racen bent. Volgens mij is dat in geen enkele andere sport zo divers en komt er zo veel op je af als in het zeilen. Ook het feit dat je dus echt als team op elkaar bent aangewezen en dat je er samen een goede race van moet maken. Dat vind ik wel schitterend aan zeezeilen.
Je hebt bij het Topzeilcentrum wat tijd doorgebracht met de jonge Nederlandse zeiltalenten die grotendeels dromen van deelname aan de Olympische Spelen, maar misschien ook wel ooit zeezeiler zouden willen worden. Heb jij nog tips voor deze jonge garde?
TIP 1: Ga naar je vereniging, ga in gesprek en ga veel het water op! En maak vooral gebruik van de ervaring die er om je heen is.
TIP 2: Als je denkt: dit vind ik leuk, ga er dan ook volledig voor en denk niet dat het je niet zal lukken. Als je het tof vindt en je geniet ervan, ga er dan ook volledig voor!
TIP 3: Have fun! Geniet ervan. Zeezeilen is ontzettend mooi, net al iedere andere watersporten. Just enjoy it. Succes!
Voor een impressie van de NTT-dag op het Topzeilcentrum met Carlo Huisman kijk je onderstaande video:
SPORT AWARDS ROTTERDAM
Op 11 februari vinden de Sport Awards in Rotterdam Plaats.
Genomineerden zijn Carlo Huisman en het Rotterdam Offshore Sailing Team met skipper/coach Gerd-Jan Poortman.
Stemmen kan tot 31 Januari: https://www.rijnmond.nl/sportawards
DE EERSTE KEER OP EEN SURFBOARD VAN...
Van spelen op het water tot wereldkampioen
Het zal niemand ontgaan zijn: in de Nederlandse zeilsport doen de windsurfers zeer goede zaken. In 2018 pakten Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe bij de RS:X-mannen respectievelijk het goud en het zilver, en ging bij de dames Lilian de Geus overtuigend met het goud naar huis. Later dat jaar tikte zij ook nog de interne selectie af, waardoor ze zich verzekerde van een plek op de Spelen van 2020.
Maar hoe is dat nou ooit begonnen? Hoe kom je als klein windsurfertje op de Olympische RS:X terecht, op weg naar Tokio?
In deze terugkerende rubriek vertellen verschillende zeilers en windsurfers hoe ze van hun eerste keer in de zeilboot of op de surfplank zijn gekomen tot aan hun droom van Olympisch goud... Met deze keer: Lilian de Geus.
Jouw eerste keer op een surfboard...
Ik ben mede dankzij mijn broers begonnen met windsurfen. Zij surften al een tijdje en gaven ook surfles. Mijn tweelingzus Esther en ik wilden vroeger alles doen wat onze broers ook deden. Op het Gardameer, toen we een jaar of 12 waren, zijn we voor het eerst op de plank gestapt. En naarmate we allemaal fanatieker werden stonden we ook vaak met z’n vieren op het water en pushten we elkaar ook echt om beter te worden.
Wat zorgde ervoor dat je vaker het water op ging?
Het plezier op het water was groot, samen met m’n broers en mijn zusje. Door dit plezier is ook mijn passie voor het windsurfen ontstaan. Lekker op het water zijn en de snelheid van de sport ervaren. Planeren op het water, het buiten zijn en zwemmen, dat is super mooi. Later ben ik uiteindelijk het wedstrijd-windsurfen ingerold.
Wanneer wist je: dit is mijn passie?
Toen ik net mijn HAVO had afgerond heb ik met mijn ouders besproken dat ik graag verder wilde met windsurfen. In 2012-2013 mocht ik fulltime gaan windsurfen voor een jaar. Toen voelde ik dat ik hier wel heel graag de beste in wilde worden..
Waarom ben je voor de Olympische RS:X-klasse gegaan?
De jeugdklasse heb ik gedaan op de Bic Techno. Dus de volgende stap zou tegenwoordig logischerwijs de Olympische RS:X-klasse zijn, maar dat was toentertijd in Nederland nog vrij onbekend. Dorian deed het ook nog niet. Maar toen stuitte ik op een advertentie waarbij het Watersportverbond op zoek was naar windsurfers voor de Spelen van 2012. Mijn zus en ik besloten het te proberen en werden beide geselecteerd, met als doel: deelname aan de Spelen in 2012. Dat lukte helaas niet, maar ik besloot toch door te gaan. Met de nodige ups en downs. Tussendoor heb ik ook nog een jaar gekite, omdat windsurfen niet meer Olympisch zou zijn. Maar na 2013 ben ik weer op de RS:X gestapt. Ik heb overigens wel veel geleerd van mijn kitesurf-periode. Mijn boardgevoel werd er beter door en ik heb dan ook na dat jaar kiten voor het eerst mijn A-status behaald in het windsurfen.
En toen? Wat was jouw vervolgroute richting de top?
Ik was eigenlijk te licht, maar ben toen 8 kilo aangekomen. Ik merkte dat mijn prestaties hierdoor constanter werden. Na behalen van A-status ging het allemaal hard vooruit. Het jaar daarna won ik m’n eerste medailles. En waar ik in die periode nog veel op gevoel deed, heb ik inmiddels ook veel kennis en ervaring opgedaan gedaan waardoor ik goed mee kom in het internationale veld.
Waar sta je nu? Waar wil je heen en hoe ga je dat aanpakken?
Komende jaren wil ik vooral constanter varen. Wedstrijden winnen. Mijn doel van afgelopen jaar was om wereldkampioen te worden en de selectie af te tikken. Dat is gelukt! En voor 2020 is het duidelijk; wat in Rio niet is gelukt wil ik in Tokyo volbrengen: Goud op de Spelen.
Wat is jouw tip voor jonge enthousiaste windsurfers?
Heb plezier in de sport! Het is heel belangrijk om hard voor je sport te werken als je de top wil halen. Door het plezier ben ik bereid geweest hard te werken om te komen waar ik nu sta.
HET EERSTE SEIZOEN
Nieuwe instroom topzeilacademie
De Topzeilacademie van het Watersportverbond is dé plek waar de huidige en potentiële Nederlandse topzeilers zich voorbereiden richting medailles op de Olympische Spelen. Hier worden de beste zeilers van het land opgeleid en begeleid, die de volgende Marit Bouwmeester, Dorian van Rijsselberghe, of Bekkering & Duetz willen worden. 4 maanden geleden stroomde er een flinke lichting nieuwe zeilers in bij de Topzeilacademie, uit verschillende klassen en van verschillende niveaus. Met name de High Performance-klassen, de 49er en de 49erFX, waren goed vertegenwoordigd.
Een van de High Performance-zeilsters die onlangs instroomde is Emma Siewers. 16 jaar en ooit begonnen met zeilen in de Spanker tijdens een vakantie in Friesland, nu dromend van een carrière als topzeilster. We vroegen Emma naar haar ervaringen binnen de Topzeilacademie tot nu toe en naar haar toekomstplannen, op zowel lange als korte termijn.
Hoe is de eerste periode binnen de Topzeilacademie voor je verlopen?
In de afgelopen periode hebben wij kennis gemaakt met de FX en met het sporten op een hoog niveau. We hebben besproken hoe wij willen dat het team functioneert. Zo heeft iedereen een eigen taak binnen het team. Ik heb de taak om te zorgen dat de masten op orde zijn en dat al het benodigde metaal aanwezig is.
Op het water zijn wij bezig geweest met het zo soepel mogelijk te laten verlopen van de training, zodat we het meeste uit een dag kunnen halen. Verder zijn we natuurlijk bezig geweest met het zo hard mogelijk varen rond de baan, met nadruk op de manoeuvres en de rechte lijnen.
Daarnaast heb ik in deze periode op een rijtje proberen te krijgen wanneer ik wat kan doen. Zo heb ik een planning gemaakt voor het gymmen, voor school en hoe ik de geplande vier trainingsdagen kan redden.
Wat heeft de afgelopen periode je opgeleverd?
Ik heb erg grote stappen gemaakt. Dat komt mede door de hoge frequentie van onze trainingen. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk verder kunt bouwen op de punten waar je mee bezig bent. De punten waar ik veel mee heb gedaan zijn bijvoorbeeld de balans, trim, manoeuvres, schakelen tussen omstandigheden en communicatie. Op al deze punten heb ik grote stappen gemaakt.
Maar niet alleen op het water heb ik geleerd, ook op de kant heb ik grote stappen gemaakt. Met boat work bijvoorbeeld. De boot moet altijd tip top in orde zijn, anders heeft dat effect op de watertraining. Ik heb o.a. geleerd hoe je een gebroken mast-rail repareert, hoe je het best met epoxy kunt werken en nog veel meer!
Hoe ziet 2019 er voor jou uit?
De komende periode zal ik zeilen en school afwisselen. Dit jaar doe ik ook eindexamen op de HAVO. Zodra ik thuis kom van het zeilen gaat er een knop om en zit ik tot ’s avonds laat in de boeken. Verder ga ik proberen om naast ons FX-programma nog in de Nacra 15 of in de 29er naar het ISAF jeugd-WK te gaan. Dit is een super gaaf evenement waar ik enorm veel kan leren. Voor de FX gaan wij de komende periode nog een aantal keer naar het buitenland om te trainen. Het is nu immers te koud in Nederland. Na de winter gaan we volop aan de bak in Nederland.
Werk je nog toe naar een piek-evenement?
Ik werk dit jaar toe naar het jeugd-WK in Noorwegen.Hier wil ik proberen een top tien plek te behalen. Door zo veel mogelijk watertrainingen te doen en minimaal vier fysieke sessies per week te draaien hoop ik dit te kunnen bereiken.
Wat zijn jouw ambities voor de langere termijn?
Mijn doel is om ooit eens op de Olympische spelen een plak te halen. Om dit te redden is een van de belangrijkste dingen natuurlijk structureel mijn trainingen uitvoeren en mezelf blijven uitdagen. Ik denk dat het belangrijk is om eerst mijn HAVO-examen te halen. Daarna kan ik mij volop focussen op het zeilen.
Welke rol speelt de Topzeilacademie in het realiseren van die ambities?
Het Watersportverbond zorgt ervoor dat wij begeleid worden door super goede coaches. Zowel op het water, in de gym als voor onze combinatie met school. Verder helpt het Watersportverbond ons om zo veel te zeilen als we nu doen, ook in de winter op buitenlandstages bijvoorbeeld. Ten derde is het hier mogelijk om met zo’n grote groep jonge ambitieuze mensen te kunnen trainen. Dit is een van de belangrijkste dingen voor mij. We kunnen zo veel van elkaar leren en hebben elkaar nodig om de top te behalen.
Droom jij, net als Emma, ook van een carrière als Olympisch zeiler?
Voor meer informatie over het Talentplan, de opleidingstak van het Watersportverbond (gericht op jonge zeilers met grootse ambities), kijk je op:
https://zeilen.watersporters.nl/wedstrijdzeilen/talentplan/
VAN JUNIOR TOT OLYMPISCH ZEILER
In gesprek met...
CARLO HUISMAN
Zeezeiler Carlo Huisman inspireert jong zeiltalent tijdens NTT-dag op Topzeilcentrum
Van spelen op het water tot wereldkampioene
DE EERSTE KEER OP EEN SURFBOARD VAN LILIAN DE GEUS (RS:X)
Hoe Lilian de Geus verslingerd raakte aan
windsurfen
Nieuwe instroom topzeilacademie
HET EERSTE SEIZOEN
Emma Siewers (49erFX) over haar eerste ervaringen bij de
Topzeilacademie
TOPZEILEN