Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto: Lifeshots Photograhpy
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
HIT VIERT 25-JARIG BESTAAN
Verenigingsnieuws
In 2019 organiseert de Helmondse Watersport Club de Helmvaarders al weer voor de vijfentwintigste keer het internationale kanopolotoernooi, ook wel bekend als HIT. De HIT is over de jaren uitgegroeid tot een toonaangevend toernooi op de internationale kalender.
In april wordt de HIT voor de 25ste keer georganiseerd. En dat gaat de organisatie vieren tijdens het komende paasweekeinde: 20 t/m 22 april 2019. Hierdoor zijn er 3 dagen om wedstrijden te spelen en feest te vieren. HIT 2019 wordt met 9 velden, ruim 110 teams en meer dan 500 (!) wedstrijden: ’s werelds GROOTSTE kanopolotoernooi.
De beste clubteams uit binnen- en buitenland reizen af naar Helmond. Zo komen er teams uit Duitsland, Engeland, België, Denenmarken, Frankrijk en Finland. De Nederlandse damesselectie grijpt HIT2019 aan als trainingstoernooi voor het EK later dit jaar in Portugal.
Naast de wedstrijden zijn er de nodige side events. Zo ligt er materiaal van Optimist on Tour, het sportstimuleringsprogramma van het Watersportverbond, waarmee in samenwerking met Jibb+ kanoclinics worden gegeven op zaterdag en zondag. Op de woensdag en donderdag voorafgaand aan het toernooi worden scholen uitgenodigd voor kennismakingslessen. Samen met de “my 1st Hit” divisie komt daarmee de sportstimulering nadrukkelijk aan bod.
Op zaterdagavond organiseren we een mini-drakenbootrace voor partners, bedrijven en sponsoren van HIT2019. Zondagavond is er een feestavond met live muziek voor alle deelnemers en vrijwilligers.
Maandag staat volledig in het teken van kanopolo, met ‘s middags de finales in alle zes de divisies. De grote finale met de beste clubteams strijden om 15:00 uur om de winst van HIT2019. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats door de burgemeester van Helmond.
Kom ook kijken en beleven op 20, 21 en 22 april 2019.
Voor meer informatie: www.helmvaarders.nl/hit-canoepolo/hit/
KAYAKWALK BIJ MICHIEL DE RUYTER
Wereldrecordpoging
Dacht je dat je nooit een wereldrecord op je naam ging krijgen? Onzin. Komende zomer nodigt Kano- en Roeivereniging Michiel de Ruyter (MDR) alle kanovaarders uit om in het officiële recordboek van Guinness te komen. Je hoeft alleen maar te kunnen eskimoteren. En ondersteboven kunnen wachten tot iemand over je bodem heen is gerend. Wacht even... Wat?
Een korte uitleg: met de grote kayakwalk die MDR organiseert, liggen tientallen kano’s zij aan zij in het water als een lange sliert. De eerste in de rij laat zich omklappen, gevolgd door zijn buurman, die daarnaast, enzovoort. Zo ontstaat er een drijvende brug van kanobodems waar een handige sportieveling overheen kan rennen. Zover mogelijk uiteraard. Het huidige record, neergezet in 2009, staat op vijftig boten. En daar wil de Uithoornse vereniging op zondag 16 juni a.s. dubbel en dwars overheen gaan.
“We verwachten dat Guinness het record nu ook echt gaat erkennen”, vertelt organisator Harrie Wessels. “Iedereen met een kano van kunststof kan meedoen, carbonboten zijn te glad. En als je kunt eskimoteren zonder peddel is dat zeker een pré, maar in de praktijk zijn er ook altijd genoeg mensen die je weer omhoog kunnen trekken.”
Een avontuurlijke uitdaging wordt het zeker. De kayakwalk maakt dan ook deel uit van een groot waterfestijn met uiteenlopend sportspektakel. Zo staan er demo’s van kanopolo en freestyle op het programma, en zal een waterskiër zich door een Roei Acht laten voorttrekken. Kanoërs die daarnaast nog zelf een stunt hebben bedacht, zijn ook van harte welkom. “We werken aan een flyboarden show en een race met petflessenboten”, vertelt Wessels. “En als het heel erg meezit, komt er een kanoër die vanuit een helikopter de Amstel in duikt.”
Het grote evenement in het centrum van Uithoorn wordt georganiseerd met een reden. De eerste helft van 2019 staat in het teken van KiKaRoW, een groot landelijk evenement om geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker. Daarbij legt een speciale roeiboot in veertien weekenden 1400 kilometer door Nederland af. Als die half juli aanmeert in Utrecht, moet er een totaal van €500.000 binnen zijn. En daarom organiseert Michiel de Ruyter er grote ludieke evenementen omheen. Zo werd er op 1 januari al bijna €10.000 verdiend met een massale nieuwjaarsduik.
“Met de petflessen-race is het bijvoorbeeld de bedoeling om het statiegeld te schenken”, vertelt Wessels. “En het zou ook superleuk zijn als mensen straks bijvoorbeeld een sponsorbedrag op de onderkant van z’n kano hebben staan. Maar het wordt natuurlijk sowieso een geweldig gezicht, al die boten op het water. Iedereen mag zich opgeven via kayakwalk@mdr.nu.” Deelname is natuurlijk gratis maar een (gesponsorde) bijdrage voor KiKaRow is natuurlijk welkom.
'BOUWEN AAN MOOIE
TOEKOMST DAMESKANOPOLO'
Kanopolo
De Nederlandse kanopolodames onder 21 jaar vormen samen een jong team met ambitieuze plannen. Met de steun van TeamKPN Sportfonds kan het team dit jaar een nieuwe stap maken in hun ontwikkeling. Hun droom? Vlammen op de EK Kanopolo in Portugal deze zomer. Wij spraken met speelsters Robyn Uphof, Quinty Kas en coach Suzanne van Rijn over het team, hun ambities en waarom iedereen de sport eens zou moeten proberen.
Deze zomer staan de EK Kanopolo in Coimbra, Portugal op het programma. Na een succesvol WK Kanopolo in het Canadese Welland in 2018 stopten enkele dames of maakten zij de overstap naar het seniorenteam. De nieuwe lichting, bestaande uit Frieda Elzenaar, Monique de Waal, Lizzy van Duijn, Linde Verhofstad, Thura Breedt Bruijn, Amber Biesbroek, Robyn Uphof, Veere Vroon, Megan Lotgerink en Quinty Kas, bestaat dit jaar dus vrijwel volledig uit nieuwe spelers. Een jonge en ambitieuze lichting, hongerig naar mondiaal succes.
Samenwerken, techniek verbeteren en eigen kansen creëren
Robyn Uphof mag met haar 19 jaar al bijna de veteraan van het team genoemd worden. De speelster van de Uithoornse Roei- en Kanovereniging Michiel de Ruyter (MdR) maakte al twee eindtoernooien bij de dames onder 21 jaar mee en kijkt uit naar de nieuwe start. Robyn: “Met een vrijwel volledig nieuw team en twee nieuwe coaches is alles compleet nieuw: er zijn andere ideeën en een andere visie. Je begint echt helemaal opnieuw. Bij de eerste gezamenlijke training van dit seizoen heb ik al veel mooie dingen gezien.” Teamgenoot Quinty Kas, ook speelster bij MdR, sluit zich aan bij de bevindingen van Uphof: “Het was zeker een leuke eerste training. We hebben eerder in het jaar gemengde trainingen gehouden met het seniorenteam. Dan merk je wel dat je meer bij je eigen clubje blijft hangen of de bal zo snel mogelijk bij een senior probeert te krijgen, zodat zij kunnen scoren. Nu ligt de focus meer op samenwerken, de techniek verbeteren en eigen kansen creëren.”
Voorbode voor nieuwe periode van Nederlands succes
Het komende EK in Portugal is pas het eerste tussenstation van de dames onder 21 jaar. Dan moet er een team staan dat de voorbode vormt voor een nieuwe periode van Nederlands succes in de sport. De twee nieuwe coaches, Suzanne van Rijn en Lisanne Dreyfus spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling. “De meiden zijn nu nog heel erg jong: ze zijn tussen de 16 en 19 jaar oud. Het draait dit jaar dus nog niet om presteren en een podium. Daar denken we nog niet aan. Lisanne en ik zijn bezig met een langetermijnproject. Het zou heel mooi zijn om over drie jaar een team op het podium bij een kampioenschap te hebben staan. Dat is nog nooit gebeurt bij de Nederlandse dames onder 21 jaar”, vertelt coach Suzanne van Rijn. “Deze groep kan nog een aantal jaar met elkaar werken, dan moet deze ambitie toch mogelijk zijn.”
Ondersteuning van TEAMKPN Sportfonds
De ondersteuning van TEAMKPN Sportfonds is in dit langetermijnproject erg belangrijk. Door de ondersteuning van een jaar kan het team meer investeren in het materiaal, het trainingsprogramma en deelnemen aan (internationale) wedstrijden. Suzanne van Rijn: “Bij kanopolo gaan de kosten snel op aan toernooien, inschrijfkosten en vervoer, maar ook aan materiaal. Dankzij de ondersteuning van TEAMKPN Sportfonds ontstaat er net wat meer ademruimte en wordt het allemaal leuker en makkelijker. Dit is een grote stap in de ontwikkeling van het team”
De speelsters beamen de woorden van hun coach. Beide lachend: “De ondersteuning van TEAMKPN Sportfonds is heel belangrijk!” Robyn: “Vorig jaar zijn we naar de WK Kanopolo in Canada gegaan onder andere door een crowdfundingsactie. Daar heeft toen veel tijd en energie ingezeten, die we beter in trainingen hadden kunnen stoppen. Ik wil niet zeggen dat we dan voor de halve finale hadden kunnen gaan, maar we hadden zeker extra trainingen kunnen houden en meer met elkaar samen kunnen zijn. Die (financiële) onzekerheid hebben we nu niet, we gaan nu meer met elkaar trainen en een goede band met elkaar opbouwen.”
Sensationele, maar onbekende sport
Daarnaast ontstaat er door de ondersteuning ook een stukje erkenning voor de spectaculaire sport. Kijk bijvoorbeeld naar de start. Vanaf de achterlijn sprint één speelster van beide teams naar de bal die door de scheidsrechter in het midden van het speelveld wordt gelegd. Het gaat er dan ruig aan toe. Daarnaast is kanopolo een combinatie van balgevoel en vaartechniek. Beheers je een van de twee kwaliteiten niet, dan kun je niet mee op het water. Robyn vertelt enthousiast: “Kanopolo is een combinatie van balgevoel en vaartechniek. Bij deze sport leer je elkaar en jezelf supergoed kennen. Uithoudingsvermogen, kracht en conditie het komt allemaal bij elkaar. Dat dan weer in combinatie met het spel is echt fantastisch. Eigenlijk zou iedereen aan kanopolo moeten doen!”
DOE MEE AAN DE 71e BOLLENTOCHT
Toervaren
De Haarlemse Kano Vereniging nodigt alle kanovaarders van Nederland en daarbuiten uit voor de 71e Bollentocht van 12 en 14 april. Geniet van een prachtige tocht door de streek bekend om haar tulpenvelden.
De tocht voert over sloten en kleine kanalen en is daarmee geschikt voor iedere kanovaarder. Kan je ten minste 16 kilometer peddelen in een redelijk tempo, ga dan mee! De deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden: 17, 27 en 35 kilometer. Op zaterdag 13 april staat de Molentocht op het programma van 21 kilometer. Het wordt dus een heel weekend genieten en kanovaren bij HKV Haarlem.
Kijk voor meer informatie op: https://hkvhaarlem.nl/images/BollentochtNL2019.pdf
Het Watersportverbond was in 2018 aanwezig bij de 70e editie van de Bollentocht. Bekijk hier de reportage die we gemaakt hebben:
HIT VIERT 25-JARIG BESTAAN
Wereldrecordpoging
KAYAKWALK BIJ MICHIEL DE RUYTER
Als kanovaarder in het 'Guinness Book of Records'? Het kan deze zomer bij MDR.
Kanopolo
'BOUWEN AAN TOEKOMST DAMESKANOPOLO'
De kanopolodames onder 21 jaar vormen samen een jong team met ambitieuze plannen.
12 en 14 april
DOE MEE AAN DE 71e BOLLENTOCHT
De Haarlemse Kano Vereniging nodigt alle kanovaarders uit voor de Bollentocht.
KANO