Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto: Lifeshots Photograhpy
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
KALENDER TOPZEILSEIZOEN
Interne selecties, WK, EK, World Cups en het Olympisch Test Event
De Nederlandse Olympische zeilploeg, TeamNL Zeilen, heeft haar eerste krachtmeting van 2019 (bij de World Cup Miami, begin februari) alweer achter de rug en werkt momenteel toe naar de piek-evenementen van de diverse zeilklassen. Met dit jaar verschillende interne selecties op de agenda. Waar en wanneer de zeilers in 2019 het beste van zichzelf zullen moeten laten zien, lees je in deze update.
Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Lilian de Geus (RS:X-women), die al zeker zijn van hun “ticket” naar Tokio, kunnen zich in 2019 volledig focussen op hun weg naar de Spelen en natuurlijk hun WK dit jaar, waar De Geus haar wereldtitel hoopt te verdedigen en Bouwmeester er alles aan zal doen het zilver te verruilen voor het goud.
Voor de sporters die in 2019 en 2020 de interne selectiestrijd nog aan moeten gaan, zoals de 470-dames, de Finn-zeilers, de 49erFX-teams, en de RS:X-mannen, ligt dit wat anders. Voor deze groep zeilers staat een aantal selectie-evenementen op de kalender waarbij de zeilers maximaal zullen moeten presteren. Er kan tenslotte maar 1 Nederlandse boot of board (per zeildiscipline) naar de Olympische Spelen…
Interne selectie TeamNL Zeilen / Watersportverbond
Het Watersportverbond heeft gekozen voor een objectieve selectie, waarbij voor alle kwalificaties geldt: wie het best presteert bij de vooraf vastgestelde selectiewedstrijden wint de interne selectie. Dit gebeurt aan de hand van een puntenschema.
Het Watersportverbond heeft ervoor gekozen om, waar mogelijk, de interne selecties zo tijdig mogelijk af te ronden, om met het beoogde Olympische team het Olympisch Test Event van 2019 te kunnen varen.
Meer gedetailleerde info over de interne selectie en de rol van het Watersportverbond hierbij, vind je HIER
en op: https://teamnlzeilen.watersporters.nl/achtergrond/selectiecriteria/ .
Hier vind je ook de kwalificatie-eisen van NOC*NSF en van IOC/World Sailing.
De (interne) kwalificatiemomenten van 2019:
Voor data kwalificatiemoment zie zeilkalender onderaan dit bericht
470 women
Afrodite Zegers & Lobke Berkhout
Mandy Mulder & Anneloes van Veen
Prinses Sofia Cup – Palma (ESP)
EK 470 – San Remo (ITA)
Finn
Nicholas Heiner
Pieter-Jan Postma
Prinses Sofia Cup - Palma (ESP)
EK Finn – Athene (GRE)
49erFX
Annemiek Bekkering & Annette Duetz
Odile van Aanholt & Marieke Jongens
Willemijn Offerman & Cecile Janmaat
Dewi Couvert & Elise de Ruijter
World Cup Genua (ITA)
EK 49erFX – Weymouth (GBR)
Er is natuurlijk ook nog de kwalificatie tussen Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe. Zij gaan uit van de WK van 2018, 2019 en 2020 en dus zal de definitieve kwalificatie pas in 2020 bekend zijn. Na hun eerste en tweede plaats op het WK 2018 liggen alle kansen nog open.
Sporters in de overige klassen (49er, de 470-men, Nacra17 en de Laser Standard) varen in 2020 hun interne selecties. Voor hen zal de grootste uitdaging voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020 liggen bij het behalen van de NOC*NSF kwalificatie-eisen.
ZEILKALENDER TEAMNL ZEILEN 2019
1 - 6 april - Prinses Sofia Cup – Palma de Mallorca (ESP)
9 - 13 april - EK RS:X – Palma de Mallorca (ESP)
16 - 21 april - World Cup Genua (ITA)
9 - 14 mei - EK 470 San Remo (ITA)
13 - 18 mei - EK Finn Athene (GRE)
13 - 19 mei - EK 49er/49erFX/Nacra Weymouth (GBR)
19 - 25 mei - EK Laser (Radial) Porto
21 - 25 mei - Medemblik Regatta (NED)
4 - 9 juni - World Cup Final Marseille (FRA)
19 - 24 juli - WK Laser Radial, Sakaiminati (JPN)
4 - 9 aug - WK 470 Enoshima (JPN)
17 - 22 aug - Olympisch Test event Enoshima (JPN)
27 aug - 1 sept - World Cup / Enoshima Olympic Week (JPN)
24 - 28 sept - WK RS:X Torbole (ITA)
2 - 8 dec - WK 49er/49erFX/Nacra Auckland (NZ)
16 - 21 dec - WK Finn Melbourne (AUS)
MANDY MULDER & ANNELOES VAN VEEN (470)
In gesprek met...
Sinds de aankondiging van het Watersportverbond om een doorstart te maken met twee nieuwe teams in de Olympische 470-campagne, hebben de Nederlandse zeilsters zich op eigen wijze op hun trainingen gestort. Waar Afrodite Zegers & Lobke Berkhout kozen voor een voorbereiding met meerdere wedstrijden waaronder de World Cup in Miami (februari 2019), kozen Mandy Mulder en Anneloes van Veen voor een iets langere aanloop tot hun eerste wedstrijden: eerst vooral veel uren samen in de boot maken en de basis op orde krijgen, dan pas wedstrijden varen.
Een lange termijnvisie, waarbij alle pijlen gericht zijn op Tokio 2020. Wel moet hiervoor de nationale selectie eerst succesvol afgerond worden, die begin 2019 al op de planning staat. Hoe de dames er nu voor staan en hoe hun nieuwe samenwerking verloopt, lees je in onderstaand interview met 31-jarige 470-stuurvrouw Mandy Mulder en 28-jarige 470-bemanning Anneloes van Veen.
Een relatief nieuw team: Mulder & Van Veen. Hoe zijn jullie bij elkaar in de boot beland?
A: “Ik heb met Mandy contact gehad om te kijken of ze interesse had om van een kantoorbaan af te stappen en weer in een boot te stappen. Ik ken Mandy al heel lang, dus het was best wel makkelijk om op 1 lijn te komen en ook die eerste uurtjes in de boot om te kijken of het wel wat was verliepen heel erg soepel.”
Wat gaf voor jou, Mandy, de doorslag om weer in een Olympische campagne te stappen?
M: “Het feit dat het Anneloes was die me vroeg, gaf mij de doorslag om weer in de boot te stappen. Ik was inmiddels gewend aan een heel ander leven. Ik had net werk gevonden wat ik super leuk vond en het beviel me best wel goed om lekker veel thuis te zijn bij mijn vriend. Maar het aanbod en de vraag van Anneloes om met HAAR samen te gaan varen, en ook nog eens in de 470, een boot die ik nog steeds super gaaf vind, die kon ik niet laten liggen.”
Wat is jouw ervaring in de 470 so far?
M: “Niet heel uitgebreid, maar ik heb het wel altijd een hele mooie boot gevonden. Eigenlijk dacht ik vanaf de optimist al: dat is een boot waar ik heel graag in wil varen! Het is met z’n tweetjes. En het is een boot die een beetje tussen de Nacra, die wel heel hard ging, en de Optimist, die wel heel langzaam gaat, in zit.
In het verleden heb ik wel eens vaker in 470 gevaren, maar nog nooit op het niveau waarop we nu willen gaan varen.”
Wat is er nu nodig om het beoogde niveau te bereiken?
M: “We willen echt bij de top van de wereld komen. We bundelen onze krachten om dadelijk in Tokio op het podium te belanden. En dat is natuurlijk vanaf een kantoorbaantje wel weer even wat anders! Voor mij een flinke omslag in mijn leven. Ik ben nu weer veel op reis, veel weg van huis en ik moest mijn fysiek weer oppakken. Gelukkig had ik mijn conditie redelijk op peil gehouden met fietsen. Dat is een grote hobby van me geworden, dus dat scheelde heel erg. Maar een gym had ik al tijden niet meer van binnen gezien, dus dat moest er allemaal weer bij komen.
Hoe zit het met jullie gezamenlijke uren in de boot?
A: “Het eerste trainingskamp dat we hebben gedaan was in Sam Remo, eind 2018. Mandy pakte de dingen een heel stuk sneller op dan ik had durven dromen, dus dat ging soepel. We hebben veel uren in de boot gemaakt en zijn toen van San Remo naar Sicilië gegaan. We dachten: daar is het vast wat warmer, maar ook daar bleek gewoon sneeuw te kunnen liggen. Maar we zijn absoluut op de goede weg. Ik ben heel blij met hoe het nu gaat.”
Waar staan jullie nu?
A: “We hebben bewust weinig wedstrijden gedaan. We wilden vooral veel uren in de boot maken, veel trainen, zorgen dat we een goed niveau in de fitness hebben en dat we goed aan elkaar gewend zijn. En daarna pas wedstrijden varen. Maar je hebt wel een bepaald idee van waar het naar toe moet. Zowel Mandy als ik, maar ook zeker onze coach Maurice (Paardenkooper, red.). Denk dat we daar zeker mee op de goede weg zitten.”
Er mag natuurlijk maar één 470-boot naar de Spelen van Tokio en dus vinden dit voorjaar de nationale selecties plaats. Hoe kijken jullie hier tegenaan?
A: “Uiteindelijk gaan we voor een podiumplek in Tokio. De selectie is niet iets waar we heel veel aandacht op vestigen. De focus ligt op de progressie die we willen doorlopen in een bepaalde tijd, om in tokio wat neer te zetten. Maar natuurijk, het is wel een horde die je over moet om daar uiteindelijk te kunnen komen.
Dus we streven ernaar om een bepaald niveau neer te zetten, ook in de selectiewedstrijden, maar het gaat er niet alleen om het verslaan van je binnenlandse concurrent. De internationale wereldtop staat er ook. Denk aan Frankrijk, Engeland. Ook die teams moeten we kunnen verslaan.”
M: “Je wil natuurlijk voorkomen dat je de selectie wint en daar volledig op focust en vervolgens een hele achterstand hebt opgelopen voor je ontwikkeling naar Tokio. Zeker Maruice bewaakt dat proces heel goed, maar het is wel iets waar je aan moet geloven en dat moment komt natuurlijk heel erg snel.”
Meer info over de interne kwalificatiewedstrijden van TeamNL Zeilen vind je via DEZE LINK.
Voor een compilatie van het interview met 470-duo Mulder en Van Veen, bekijk je onderstaande video:
DE EERSTE KEER OP EEN SURFBOARD VAN...
RS:X-windsurfer Sil Hoekstra
Het zal niemand ontgaan zijn: in de Nederlandse zeilsport doen de windsurfers zeer goede zaken. In 2018 pakten Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe bij de RS:X-mannen respectievelijk het goud en het zilver, en ging bij de dames Lilian de Geus overtuigend met het goud naar huis. Maar een jongere garde windsurfers timmert ondertussen ook hard aan de weg om in de voetsporen van deze toppers te treden. Waaronder RS:X-talent Sil Hoekstra. Maar hoe is dat nou ooit begonnen? Hoe kom je als klein windsurfertje op de Olympische RS:X terecht, op weg naar een Olympische carriere?
In deze terugkerende rubriek vertellen verschillende zeilers en windsurfers hoe ze van hun eerste keer in de zeilboot of op de surfplank zijn gekomen tot aan hun droom van Olympisch goud... Met deze keer: Sil Hoekstra.
Jouw eerste keer op een surfboard...
Ik stond voor de eerste keer op een surfplank toen ik 6 jaar was, bij windsurfvereniging Almere centraal. Mijn zus had toen al een jaar surfles op de woensdagavond en vond dit super leuk. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk. Ik kwam kijken en ben toen samen met mijn vader het water ingegaan om het te proberen. Ik vond het meteen geweldig.
Wat zorgde ervoor dat je vaker het water op ging?
Mijn vader en de mensen van de surfclub. Ik woonde op fietsafstand van de surfclub en als er goede wind stond waren er altijd mensen op de club en op het water te vinden, waaronder mijn vader. Ik vond het zo cool om te zien hoe hard hij ging en hoe hoog hij kon springen dat ik dit ook graag wilde leren.
Het windsurfen is bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder heeft twee keer aan de Olympische spelen meegedaan en in Barcelona zelfs brons gewonnen. Mijn vader was een hele goeie worldcup windsurfer en meervoudig wereldkampioen. Het was voor mij heel inspirerend om te zien dat twee grootheden in de sport mijn papa en mama waren.
Wanneer wist je: dit is mijn passie?
Dat was toen ik voor het eerst ging planeren. Het was een mooie dag op Almere Centraal en we waren met een grote groep op het water. Het voelde zo goed om samen met iedereen lekker te varen en te planeren. Dit was het moment dat ik wist dat ik hier goed in wilde worden.
En toen? Wat was jouw vervolgroute richting de top?
Ik kwam in het RTC in Almere op de Bic Techno. We reisden al veel en gingen met een leuk team naar internationale wedstrijden.Hier heb ik veel geleerd en voor de periode als beste resultaat een 6de plek op het wk Bic Techno u17 behaald. Ik besloot toen op jonge leeftijd al de overstap te maken naar de RS:X omdat ik te groot werd voor de Bic Techno. In mijn eerste twee jaar heb ik heel veel geleerd tussen de jongens op de RS:X. Ik merkte dat ik steeds beter werd en ook met de jeugd-top van de wereld mee kon draaien, waarna ik in 2015 Europees kampioen werd, gevolgd door een 2e en een 3e plek op de ISAF jeugd WK.
Waar sta je nu? Waar wil je heen en hoe ga je dat aanpakken?
Ik ben nu hard bezig om de aansluiting bij de senioren mannen te vinden. Ik heb nu de mogelijkheid om steeds vaker met Dorian van Rijselberghe en Kiran Badloe mee te trainen. Ik hoop mij de komende jaren zo veel mogelijk te ontwikkelen zowel op sportvlak maar ook op sociaal vlak, zodat ik nog heel lang kan genieten van deze prachtige sport en met veel vrienden over de hele wereld.
Mijn doel is om er alles uit te halen wat er in zit. De Olympische Spelen van 2024 zijn mijn doel en daar zal ik de aankomende jaren hard voor gaan werken.
Wat is jouw tip voor jonge enthousiaste windsurfers?
Geniet vooral van de sport en van het buiten op het water zijn en dan komt het allemaal goed, welke kant je ook op wil.
Wat hoop je over 20 jaar bereikt te hebben?
Over 20 jaar zal ik mijn carrière als windsurfer hebben beëindigd en een windsurf-coach zijn die zijn passie en kennis wil delen met zijn pupillen. En ik zal zelf ook nog voor de lol blijven varen.
WATERSPORTVERBOND TALENTPLAN
Het opleidingstraject voor jonge ambitieuze zeilers
Honderden Nederlandse jongens en meiden dromen ervan om de beste zeiler of windsurfer ter wereld te worden. Maar met alleen talent komen ze er niet. Wie de allerbeste wil worden zal heel veel trainingsuren moeten maken. Om van die route naar de wereldtop een succes te maken, heeft het Watersportverbond het Talentplan ontwikkeld. Simpel gezegd ziet het Talentplan er zo uit:
Het traject naar de wereldtop begint op de eigen vereniging. De meest talentvolle zeilers en windsurfers stromen door naar een trainingsprogramma van een Regionaal Training Centrum. Oftewel een RTC.
Binnen een RTC werken verschillende actieve watersportverenigingen samen. Door deze samenwerking kunnen ze met elkaar een trainingsprogramma aanbieden voor de meest talentvolle sporters in de regio.
Verspreid over Nederland zijn er een aantal RTC’s
Bij de RTC’s wordt er getraind in samenwerking met de klassenorganisaties die vallen binnen het Talentplan.
Via selectiewedstrijden - United 4, Dutch Youth Regatta, Open Dutch Sailing Championships en klassenevenementen - kunnen zeilers en windsurfers zich kwalificeren voor een van de Nationale Training Teams, oftewel de NTT’s.
De klassenorganisaties die betrokken zijn bij de RTC programma’s, zijn ook betrokken bij de NTT’s. Onder begeleiding van de klasse-coaches van het NTT wordt er centraal een trainingsprogramma afgewerkt. Ook bezoeken de sporters samen nationale- en internationale wedstrijden. Gemiddeld komen de NTT-sporters zo’n 60 tot 100 dagen per jaar bij elkaar.
De sporters van het NTT blijven doordeweeks hun trainingen volgen bij hun eigen RTC. Op die manier kunnen ze hun school goed blijven combineren met het zeilen of windsurfen. Naast watertrainingen betreft het een fysiek programma en staan de NOC*NSF leerlijnen op het gebied van voeding en prestatiegedrag centraal.
Sporters die het NTT succesvol doorlopen kunnen worden opgenomen in de Topzeilacademie van het Watersportverbond. En eenmaal in de Topzeilacademie kunnen de beste zeilers en windsurfers zich kwalificeren voor de kernploeg van TeamNL Zeilen.
Zie ook de infographic op onze website over de voorkeurslijn van jeugd naar Olympisch.
Het NTT wordt geleid door een professioneel team van topcoaches:
Hoofdcoach Talentplan - Jacco Koops
Hoofdcoach NTT&RTC - Rob Sepers
Eindverantwoordelijke single handed – Rodie van Mackelenbergh
Eindverantwoordelijke double handed High Performance klassen – Rob Sepers
Eindverantwoordelijke windsurfen – Matthieu Koops
Rob Sepers, Rodie van Mackelenbergh en Matthieu Koops werken samen met de verschillende klassentrainers:
Optimist Kernploeg: Demi van der Meer, Shannen Marck
Optimist Jeugdploeg: Vasco Akkerman.
Laser Radiaal: Rodie van Mackelenbergh
Laser 4.7: Floris van de Werken
29er&49er(FX): Rob Sepers
Nacra 15: Karel Begemann
RS:X: Matthijs van ‘t Hoff
Bic Techno 293: Robbert-Jan van Velzen
KALENDER TOPZEILSEIZOEN 2019
In gesprek met...
MANDY MULDER & ANNELOES VAN VEEN
470-zeilsters Mulder & Van Veen over hun samenwerking en toekomstplannen.
RS:X-windsurfer Sil Hoekstra
DE EERSTE KEER OP EEN SURFBOARD VAN SIL HOEKSTRA (RS:X)
TeamNL Zeilen-talent op weg naar een Olympische
carrière.
Talentontwikkeling
WATERSPORTVERBOND TALENTPLAN
Het opleidingstraject voor jonge ambitieuze zeilers.
TOPZEILEN