Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
OVERGENG NAAR CBR MET
EEN JAAR UITGESTELD
CBR
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft onlangs besloten de voorgenomen overdracht van de wettelijke taken van de VAMEX - waar het Watersportverbond in het stichtingsbestuur zit - aan het CBR met een jaar uit te stellen tot 1 januari 2020.
De betrokken partijen hebben in december gezamenlijk geconcludeerd dat de voortgang met betrekking tot het voorbereiden van de transitie en het maken van goede afspraken over de overgang van het VAMEX personeel nog onvoldoende was om al tot een definitieve overgang per 1 januari 2019 te besluiten. Bovendien heeft het CBR aangegeven dat het uitstellen van de overgang van VAMEX ook voor hen de voorkeur heeft, omdat een grote reorganisatie bij het CBR in 2018 nog zijn beslag moet gaan krijgen.
Er zal in gezamenlijkheid verder worden gewerkt aan het transitieplan waarin ook de kwaliteit en de tarieven van de dienstverlening bij het CBR geconcretiseerd moeten gaan worden. Het CBR heeft de intentie uitgesproken om de participatie van de watersportsector, opleiders en uitgevers te continueren in aparte gremia, passend binnen de zogenaamde governance structuur van het CBR. Ook dit zal onderdeel uit gaan maken van het nog verder uit te werken transitieplan.
De huidige aanwijzing van VAMEX als exameninstelling voor het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs zal door het ministerie van I&W met een jaar verlengd worden tot 1 januari 2020.
DE BOOT VAN... JAN
'De boot van...'
In deze editie van ‘De Boot van’ komen Ans en Jan de Visser aan het woord, de trotse eigenaren van De Ketelbink. Als lid van de Doerakclub kan het niet anders dan dat Jan een bevlogen watersporter is en dat bewijst dit verhaal over zijn bijzondere boot.
De Doerakclub
De Doerakclub is een club waar mensen bij zijn aangesloten met allemaal dezelfde passie: hun Doerak. Dit jaar bestaat de Doerakclub maar liefst 50 jaar en dat wordt gevierd met een lustrumfeest! De club vormt een groep waar je terecht kunt met vragen over de Doerak, kunt meedoen aan georganiseerde vaartochten en tweemaal per jaar op de "Doerakclubdag" kunt kletsen over je Doerak ervaringen. De Doerakclub voert een eigen clubvlag, op die manier kunnen leden elkaar herkennen en wanneer ze afgemeerd zijn nader kennismaken met elkaar en elkaars boot. Alles over de Doerakclub kan je vinden op hun website.
Varen in je bloed
Watersport is Jan niet met de paplepel ingegoten maar hij heeft wel altijd interesse gehad in varen. Nadat hij de eerste jaren van zijn huwelijk in het buitenland heeft gewoond, is hij op een gegeven moment terug naar Nederland gekomen. Jan heeft toen direct een open zeilboot gekocht, een Polywood 4.70. Al snel kwam de behoefte om met meer comfort het water op te kunnen gaan en meer dan alleen te kunnen varen tussen de bruggen op de Maas. Toen hebben Jan en zijn vrouw een 6 meter Doerak, een Doerak 600, gekocht, waarmee de liefde voor motorbootvaren en het ontdekken van het mooie Nederland begonnen is. In 1981 is de Doerak 600 vervangen voor een Doerak 780 OK.
De twee kinderen van Jan en zijn vrouw hebben varen met de paplepel ingegoten gekregen maar alleen hun oudste zoon bleek passie te hebben voor varen. De oudste wilde altijd mee varen en de jongste ging mee omdat het bij het leven van het gezin hoorde. Jan zijn oudste zoon is jaren actief lid van de Reddingsbrigade geweest, heeft via de Hogere Zeevaartschool jaren op chemicaliën tankers gevaren en is nu nog actief in de scheepsvaart, weliswaar op de wal.
Modern van binnen, klassiek van buiten
Jans boot heet ‘De Ketelbink’ en is een Doerak 950 PAV uit het jaar 1978, een echte klassieker dus! De Doerak is gebouwd bij de Eista werf in Nederhemert en sinds 1986 in het bezit van Jan en zijn vrouw. Het is een zeer ruime boot met een lengte van 9,50 meter, een breedte van 3,10 meter, een diepgang van 0,85 meter en een kruiphoogte van 2,45 meter. Met deze afmetingen kunnen Jan en zijn vrouw bijna overal in Nederland varen en zo alle mooie plekken ontdekken! De Ketelbink wordt aangedreven door een Peugeot Indenor DTP met 62 pk.
De eerste eigenaar van De Ketelbink was een goudsmid, die een prachtige roestvrijstalen zeerailing om de hele boot gemaakt heeft. In de loop van de jaren hebben Jan en zijn vrouw alleen technische aanpassingen en vernieuwingen gedaan. Daarom is de boot nu onder andere voorzien van alle moderne communicatiemiddelen, zonnepanelen, voldoende accu’s en omvormers. Daarnaast zijn alle elektrische systemen aangepast aan de laatste veiligheidsnormen en is bijvoorbeeld de douche compleet vernieuwd. Aan het ontwerp en de indeling van de boot is nooit iets veranderd, een moderne boot van binnen en een klassieke boot van buiten!
Nooit meer wat anders
Jan en zijn vrouw zijn nog steeds super gelukkig met hun Doerak en wanneer zij varen met hun boot voelen zij zich heel trots en écht vrij. Ze kijken wel naar andere boten maar dat is alleen om te constateren dat er geen enkele boot is als die van hen. Zolang het mogelijk is willen Jan en zijn vrouw De Ketelbink nog lang niet verkopen. De Doerak heeft vele tochten en routes gevaren maar de mooiste tocht kunnen de twee trotse bezitters niet noemen. Er is in ieder geval geen enkele tocht die Jan en zijn vrouw nooit meer willen varen, wel willen ze nog graag een tocht varen door West-Vlaanderen.
NIEUWE KOERS VOOR BINNENVAARTCERTIFICATEN
Certificeren binnenvaartschepen
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft op donderdag 15 februari 2018 een presentatie gegeven waarbij werd ingegaan op een aantal ingrijpende veranderingen bij het certificeren van binnenvaartschepen, pleziervaartuigen en drijvende werktuigen. Willem Dekker was namens het Watersportverbond aanwezig.
Aanleiding is het van kracht worden van een nieuwe Europese richtlijn [European Standard on Technical Requirements for Inland Navigation (ES-TRIN)] met ingang van 8 oktober 2018. Hierin worden vanaf 30 december 2018 keuringscertificaten vereist voor pleziervaartuigen langer dan 20 meter of met een blokmaat Lengte x Breedte x Diepgang groter dan 100 m³ en voor drijvende werktuigen ongeacht hun lengte.
Net als de huidige richtlijn kent ook ES-TRIN zogenaamde overgangsbepalingen, waarbij schepen die in de vaart zijn gekomen voor 2009 en op 30 december 2018 voorzien zijn van een geldig certificaat niet behoeven te voldoen aan alle vereisten mits er sprake is van “geen klaarblijkelijk gevaar”.
Om aanspraak te kunnen maken op deze regeling is het dus essentieel dat het schip tijdig wordt aangeboden voor keuring. Voor de verwerking van een certificaat aanvraag staat juridisch een periode van maximaal 8 weken. Dit betekent dat schepen voor 1 november moeten worden aangemeld.
Zowel de Inspectie Leefomgeving en Transport als de keuringsinstanties hebben hun zorgen uitgesproken over de hoeveelheid schepen die nog gekeurd moeten worden. Daarbij is opgemerkt dat men geen registratie heeft van het aantal pleziervaartuigen dat hiervoor in aanmerking komt. De aanbeveling is om indien schepen gereed zijn voor inspectie deze zo spoedig mogelijk aan te melden.
Elementair feit is dat schepen en drijvende werktuigen die na 30 december 2018 niet beschikken over een geldig certificaat gebruik makend van de overgangsregeling, bij een keuring zullen worden beoordeeld conform de eisen voor een nieuw schip.
De informatie over de nieuwe koers binnenvaartcertificering van de drijvende werktuigen / pleziervaartuigen komt op de website van de ILT en de certificerende instellingen.
NB-1: bij de invoering van de Binnenvaartwet in 2009 is reeds vastgelegd dat voor bestaande binnenschepen die nog niet verplicht waren een CvO te hebben een overgangstermijn geldt tot uiterlijk 30 december 2018.
NB-2: bij een bestaand certificaat verlenging na 30 december 2018 blijft de regeling “klaarblijkelijk” gevaar gelden
NB-3: Klaarblijkelijk gevaar kan onder andere voorkomen bij:
• Casco sterkte en huiddikte
• Stuurinrichting
• Vrij zicht
• Anker inrichting
• Marifoon installatie; AIS
• Gasinstallatie (indien aanwezig)
• Brandveiligheid
• Reddingsmiddelen
• Manoeuvreer eigenschappen
• Achterstallig onderhoud
Meer informatie over dit onderwerp is hier en hier te vinden.
DE SLOEPENKAARTEN ZIJN
NU NOG COMPLETER
Sloepenkaarten
De compleetste Sloepenkaarten voor aan boord hebben een grote update en upgrade ondergaan en zijn dit jaar aangevuld met sluistijden. Een wens van vele sloepvaarders is hiermee in vervulling gegaan. In de nieuwe serie Sloepenkaarten zijn daarnaast natuurlijk letterlijk alle heerlijke aanlegadresjes om te slapen, eten en drinken opgenomen. En als parel op de Sloepenkaart Amsterdam: Sweets Hotel, 1 Hotel | 28 Brugwachtershuisjes! Slapen in een brugwachtershuisje in het centrum van Amsterdam, hoe cool is dat?
Daemes & Heeren is het grootste sloepenplatform in Nederland. Elk jaar geven zij de alom bekende Sloepenkaarten uit. Zesentwintig gekoppelde vaarkaarten door heel Nederland onderverdeeld in vijf vaargebieden.
Sloepenboekje
Naast de bekende Sloepenkaarten is er uiteraard een nieuwe uitgave van Sloepenboekje! Weet jij hoe een stalen sloep wordt gebouwd? Of van aluminium? Polyester? Hout? Lees het in editie 2018! Welke sloep wil je kopen? Speur door het overzicht van alle sloepen en tenders. Horeca uitgelicht waar je beslist even aan moet leggen? Yep… staat er in. Kijk op daemesenheeren.nl en bestel je eigen set Sloepenkaarten en een exemplaar van het Sloepenboekje.
'De boot van...'
DE BOOT VAN.. JAN
Deze keer vertelt Jan de Visser, lid van de Doerakclub, over zijn boot. Een echte klassieker uit 1978 genaamd 'De Ketelbink'.
Certificeren binnenvaartschepen
NIEUWE KOERS VOOR BINNENVAART-CERTIFICATEN
Aanleiding is het van kracht worden van een nieuwe Europese
richtlijn.
Sloepenkaarten
DE SLOEPENKAARTEN ZIJN NOG COMPLETER
De Sloepenkaarten voor aan boord hebben een grote update en upgrade ondergaan.
MOTORBOOT