Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto: Lifeshots Photograhpy
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
MOTORBOOT
Waterplanten
'WATERPLANTMELDER' APP OM OVERLAST IN KAART TE BRENGEN
Dankzij de app wordt de overlast in
kaart gebracht.
Vaarroute
NIEUWE VAARROUTE NAAR EILAND 'DE DODE HOND'
Sinds 5 april is er een nieuwe vaarroute naar de geliefde vaarbestemming in het Eemmeer.
'De boot van...'
DE BOOT VAN.. TEA
Al 15 jaar is Tea de trotse eigenaar van een Boarncruiser 44. Pech heeft ze in al die jaren gelukkig nog nooit
gehad.
AAN WEKLE VERPLICHTINGEN MOET JOUW BOOT
VOLDOEN?
'WATERPLANTMELDER' APP
OM OVERLAST IN KAART TE BRENGEN
Waterplanten
Waterplanten kunnen voor veel overlast zorgen voor watersporters. Om in kaart te brengen op welke plaatsen in het IJsselmeergebied (IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en Randmeren) waterplanten voor overlast zorgen, werd in juni 2018 de app en website ‘Waterplantmelder’ gelanceerd. Ruim 4000 gebruikers installeerden de app en er werden 191 meldingen van overlast geregistreerd.
Fonteinkruid
Zowel via de app als de website werd door waterrecreanten en -sporters feedback gestuurd en melding van waterplantoverlast gemaakt. Het grootste deel van de meldingen bestaat uit overlast door fonteinkruid (84%). Voor 14% van de meldingen is niet bekend om welke soort waterplanten het gaat. Een klein deel van de meldingen betreft waterplanten als riet of waterpest.
Waterplanten
Op sommige plekken groeien zoveel waterplanten dat de waterrecreatie hier hinder van ondervindt, met name in de zomermaanden. In het IJsselmeergebied leidde de overlast de afgelopen jaren tot een beperking van het vaargebied.
Maaigebieden
Met de ‘Waterplantmelder’-app en -website roepen de betrokken organisaties de hulp in van de vaarweggebruikers, waterrecreanten en andere betrokkenen om de overlast van deze waterplanten zo goed mogelijk in kaart te brengen. Op een aantal locaties worden de komende jaren waterplanten gemaaid. Dit wordt begeleid door de coöperatie Gastvrije randmeren en de nieuwe stichting Maaien waterplanten IJmeer-Markermeer. Deze inspanningen zorgen ervoor dat er een aantal waterplantvrije zones is waar na het maaien zonder problemen gevaren kan worden. De plekken die gemaaid zijn zullen zoveel mogelijk aangegeven worden in de app, samen met de betonning die de waterplantvrije zone aangeeft.
Update app en website
Ook het komende seizoen kunnen de app en website Waterplantmelder gebruikt worden om meldingen van overlast door te geven. De app en website ondergaan momenteel een update die meer gebruiksgemak en nieuwe functionaliteiten biedt. De update zal naar verwachting begin mei afgerond zijn. De Waterplantmelder- app is gratis beschikbaar in de Google Play Store en in de Apple App Store.
Zie voor meer informatie ook de website: Waterplantmelder.nl.
NIEUWE VAARROUTE NAAR
EILAND 'DE DODE HOND'
Vaarroute
Natuureiland de Dode Hond in het Eemmeer is een geliefde vaarbestemming voor natuurliefhebbers. Sinds 5 april is er een nieuwe vaarroute waardoor de aanleghaven beter bereikbaar is, zonder overlast van waterplanten. Aan de zuidwestkant van het eiland zijn enkele boeien geplaatst. Bijkomend voordeel is dat hiermee het vogelrustgebied ten zuidwesten van het eiland wordt afgeschermd.
Route waterplantvrij
De laatste jaren neemt de overlast van waterplanten in het Eemmeer dusdanig toe dat de haven van de Dode Hond in een deel van het vaarseizoen lastig bereikbaar is. Door binnen de recreatiebetonning waterplanten te maaien, ontstaat een waterplantvrije route naar het eiland. Rondom het eiland blijven de waterplanten ongemoeid wat een natuurlijke bescherming biedt voor de vogels. De ‘bewegwijzering’ in dit natuurgebied ondervindt grote steun bij eigenaar Staatsbosbeheer en betrokkenen bij de natuurhaven.
Natuur en recreatie
Het Eemmeer is een top-natuurgebied met Natura2000-status. Het meer is aangewezen als rustgebied voor watervogels zoals kleine zwaan, fuut, smient en meerkoet. Ook broeden er vogels zoals de lepelaar. De recreatiebetonning zorgt voor een betere zonering van het gebruik van het water, waarmee ook tegemoet gekomen wordt aan de wens van terreineigenaren. Rita Braam, directeur van Gastvrije Randmeren: “Zo zitten vogels en recreatie elkaar rond het ‘Vogeleiland’ niet in de weg. Sterker nog, het samengaan van natuur en recreatie is één van de kernwaarden van de Randmeren”.
Recreatieboeien
De beschermde status van het Eemmeer betekent dus niet dat er niets meer kan en mag. Er blijft ook ruimte voor recreatie en watersport, aldus gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren. De coöperatie is pachter en beheerder van de haven van Dode Hond en ook opdrachtgever voor het maaien van waterplanten in alle randmeren. In samenspraak met de coöperatie en de waterrecreatie heeft Rijkswaterstaat de recreatieboeien in het water gelegd die zorgen voor een vaste vaarroute richting de aanleghaven van Dode Hond.
Bron: Gastvrije Randmeren
DE BOOT VAN.. TEA
'De boot van...'
Deze keer in de ‘De boot van’.. komt Tea aan het woord. Al 15 jaar is ze, samen met Hanneke, de trotse eigenaar van een Boarncruiser 44. Pech heeft ze in al die jaren gelukkig nog nooit gehad! Lees hieronder haar verhaal.
Na een leven lang gezeild te hebben in een open zeilboot, zijn we overgestapt op een motorboot. Eerst een Vrijbuiter van 12 meter. Daarmee hebben we heerlijk kunnen trekken en wakker worden op het water. Jammer genoeg kampte de Vrijbuiter met te veel mankementen, vandaar dat we deze maar een jaar hebben gevaren.
De Boarncruiser
Na het korte bezit van de Vrijbuiter zijn we overgestapt op onze huidige boot, een Boarncruiser 44. Deze hebben we nu vijftien jaar, hij was acht jaar oud toen we hem kochten.De boot beschikt over twee Perkins motoren van 135 PK met boeg- en hekschroef. Er is ontzettend veel ruimte in de boot! We hebben twee hutten, twee douches en twee toiletten. Luxe dus! Heerlijk om ook met vrienden te varen. Maar hij is ook erg gemakkelijk met z’n tweeën te varen.
Onderhoud
We hebben niets veranderd aan de boot, behalve het inventaris vernieuwd. De boot was van Duitsers geweest en het gehele inventaris was Deutsche Gründlichkeit. Het onderhoud laten we bij de werf in Jirnsum doen, daar gaat hij in de winter onder dak. Drie jaar geleden hebben we hem geheel opnieuw laten schilderen en inmiddels is ook het teakdek aan onderhoud/vervanging toe. Motorisch is hij piekfijn in orde.
Veel tijd aan boord
Van begin april tot eind september zijn we elk weekend van donderdagavond tot zondagmiddag op de boot. Ook de schoolvakanties brengen we aan boord door voor korte maar ook langere tochten.
Tochten
We hebben twee keer een langere tocht gemaakt met de Boarncruiser. Een keer zijn we tot Trier (de Moezel) gevaren en een andere keer naar België (Brugge en Gent). Maar ook de Weerribben en Terschelling bezoeken we vaak. Een rondje IJsselmeer of Noord-Holland laten we ook niet aan ons voorbij gaan, dat is goed te doen vanaf onze huidge ligplaats is in Zuid-West Friesland.
Pech op het water
Zelf hebben we gelukkig nog nooit pech gehad. Dit willen we natuurlijk vooral zo houden! Wel hebben we al verschillende keren boten met pech geholpen om een haven binnen te lopen. Zolang het daarbij blijft hoor je ons niet hoor!
Jouw boot in de volgende editie van 'De boot van...'?
Heb jij een mooi verhaal te vertellen over jouw sloep of motorboot? Een bijzondere toertocht gemaakt? De beste tips & tricks over hoe je jouw boot het beste kunt onderhouden? En wil je jouw verhaal delen met anderen? Meld je dan nu aan voor de rubriek: ‘De Boot van …”. Een maandelijkse rubriek in het online magazine van het Watersportverbond.
Heb jij een bijzonder verhaal over jouw boot te vertellen?
Stuur dan een e-mail naar communicatie@watersportverbond.nl.
AAN WELKE VERPLICHTINGEN MOET JOUW BOOT VOLDOEN?
Regels
Zijn jouw boot en papieren klaar voor het vaarseizoen? Lees hier aan welke verplichtingen je moet voldoen, voor je het water op gaat.
Vaarbewijs
Het Vaarbewijs is verplicht voor motorboten korter dan 15 meter die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur. Er wordt niet naar het aantal pk's gekeken, maar of de combinatie boot en motor met één persoon vol gas harder kan dan 20 kilometer per uur. Het Vaarbewijs is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Ten slotte is het Vaarbewijs verplicht op bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden met een lengte tussen de 15 en 20 meter. Bijvoorbeeld bepaalde rondvaartboten op aangewezen wateren, niet vrijvarende veerponten, sleepboten of duwboten korter dan 20 meter, die een schip korter dan 20 meter slepen of duwen.
Ook al valt jouw schip niet onder de vaarbewijsplicht is het aan te raden om het Vaarbewijs te behalen. Het is belangrijk om op het water over voldoende basiskennis van vaarregels en veiligheidsmaatregelen te beschikken. Het Vaarbewijs is het enige rechtmatige officiële vaar-document dat door de autoriteiten in Nederland en in het buitenland erkend wordt. Lees meer over het Vaarbewijs op deze website.
De boot moet een naam hebben
Kan jouw motorboot niet sneller dan 20 kilometer per uur? Dan moet het schip altijd voorzien zijn van een naam. Ook moet de naam en woonplaats van de eigenaar op een in het oog vallende plaats aan de binnen- of buitenkant van het schip zijn aangebracht. Aan boord van schepen met een kajuit, moet altijd het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) aanwezig zijn.
Zodra de boot sneller kan varen dan 20 km/uur, val je onder de categorie “snelle motorboot”. Dan hoeft deze niet te zijn voorzien van een naam, maar van een registratiebewijs. Na registratie ontvang je een registratiebewijs en ben je verplicht een registratieteken aan te brengen op de romp van het vaartuig. Lees meer op Vaarbewijzen.nl.
Wat moet ik aan boord hebben?
Heb je een snelle motorboot, moet je verplicht aan boord hebben:
- vaarbewijs;
- registratiebewijs;
- dodemansknop (koord moet om);
- reddingsvesten voor alle opvarenden;
- minimaal een brandblusser van 2 kilogram.
Zolang je geen vaarbewijs nodig hebt voor de boot en je vaart alleen op de binnenwateren, hoef je dit niet verplicht aan boord te hebben. Peddels en anker zijn ook niet verplicht, maar kunnen wel handig zijn. Bekijk hier een handige inventarisatielijst.
Aan welke eisen moet mijn pleziervaartuig voldoen?
Voor het pleziervaartuig gelden verschillende eisen, bijvoorbeeld voor de sterkte en stabiliteit, scheepsromp, machinekamer en belading. De eisen waaraan het pleziervaartuig moet voldoen, staan in de Europese richtlijn pleziervaartuigen en in de Wet pleziervaartuigen. Deze eisen gelden voor:
- pleziervaartuigen van 2,5 tot en met 24 meter lang;
- pleziervaartuigen die na 1997 op de markt kwamen;
- alle sport- en vrije tijd schepen, zowel voor de binnenvaart als de zeevaart.
Pleziervaartuigen die op binnenwateren varen en die langer zijn dan 20 meter, moeten voldoen aan de regels van de Binnenvaartwet. Schepen groter dan 20 meter en kleiner dan 24 meter vallen dus onder de Binnenvaartwet en de Richtlijn pleziervaartuigen.
Een aantal pleziervaartuigen valt niet onder de richtlijn:
- officiële wedstrijdboten;
- kano's en surfplanken;
- gondels;
- waterscooters en waterfietsen;
- originelen en replica's van historische vaartuigen;
- vaartuigen waarvan de fabrikant aangeeft dat ze experimenteel zijn en waarmee bijvoorbeeld nieuwe technieken worden uitgeprobeerd;
- voor persoonlijk gebruik gebouwde vaartuigen waarvan in ieder geval de eindgebruiker de romp zelf heeft gemaakt;
- bemande vaartuigen bestemd voor commercieel vervoer van passagiers;
- duikboten;
- luchtkussenvaartuigen en draagvleugelboten.
Lees ook het artikel ‘Update Certificaat van Onderzoek (CVO), mag u straks ook niet meer met uw boot varen?’.