Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto: Lifeshots Photograhpy
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
OVERGENG NAAR CBR MET
EEN JAAR UITGESTELD
CBR
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft onlangs besloten de voorgenomen overdracht van de wettelijke taken van de VAMEX - waar het Watersportverbond in het stichtingsbestuur zit - aan het CBR met een jaar uit te stellen tot 1 januari 2020.
De betrokken partijen hebben in december gezamenlijk geconcludeerd dat de voortgang met betrekking tot het voorbereiden van de transitie en het maken van goede afspraken over de overgang van het VAMEX personeel nog onvoldoende was om al tot een definitieve overgang per 1 januari 2019 te besluiten. Bovendien heeft het CBR aangegeven dat het uitstellen van de overgang van VAMEX ook voor hen de voorkeur heeft, omdat een grote reorganisatie bij het CBR in 2018 nog zijn beslag moet gaan krijgen.
Er zal in gezamenlijkheid verder worden gewerkt aan het transitieplan waarin ook de kwaliteit en de tarieven van de dienstverlening bij het CBR geconcretiseerd moeten gaan worden. Het CBR heeft de intentie uitgesproken om de participatie van de watersportsector, opleiders en uitgevers te continueren in aparte gremia, passend binnen de zogenaamde governance structuur van het CBR. Ook dit zal onderdeel uit gaan maken van het nog verder uit te werken transitieplan.
De huidige aanwijzing van VAMEX als exameninstelling voor het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs zal door het ministerie van I&W met een jaar verlengd worden tot 1 januari 2020.
DE BOOT VAN.. PEGGY
'De boot van...'
In deze editie van ‘De Boot van’ komt Peggy Bohms aan het woord.Toen zij in 1998 haar huidige partner leerde kennen was het al snel duidelijk ze beide een boot zouden willen. Beide hadden ze nog nooit een boot gehad.. Momenteel zijn ze eigenaar van een Kaagkruiser uit 1960 met een houten opbouw, lees hieronder hun verhaal.
Peerenboom Kruiser en de Kaagkruiser
Langs een kade in Den Haag zagen wij een Peerenboom Kruisertje van 7 meter met buitenboordmotor. Er moest een hoop aan gebeuren, maar het was een leuk bootje om mee te beginnen. We kregen al direct bij onze eerste tocht wat ontberingen te verwerken. Een puinzak tussen de schroef waardoor we, omdat we onbestuurbaar waren, bijna een woonboot binnen drongen. Even daarna een vuilniszak, waardoor we bijna tegen een brug ramden ... Maar ondanks dit alles hebben we doorgezet en hebben we met dit bootje leuke tochtjes in de omgeving van Den Haag gemaakt.
Een jaar of 5 later zagen wij langs diezelfde kade in Den Haag onze huidige boot liggen. De vraagprijs was hoger dan dat we konden betalen. Maar door een mazzeltje hebben we 'm toch kunnen kopen! Deze boot is 10 meter lang en 3,5 meter breed. De boot is heel goed wendbaar en snijdt door het water. Wat een verschil met het Peerenboompje! Er zit elektriciteit in en alles werkte, ongelooflijk! Met deze boot konden we langere tochten gaan maken.
Tochten
We zijn bijvoorbeeld naar Maastricht, Groningen, Friesland en Den Helder gevaren. De mooiste tocht was over de Lek, de IJssel op, door de Weerribben en een heleboel kleine watertjes naar Dokkum. Prachtig!
Spannende momenten beleefden we tijdens een tochtje over het Amsterdam-Rijnkanaal. Alles ging goed totdat een vrachtschip ons inhaalde. Letterlijk alles ging door de boot! Een hele belevenis! Een andere belevenis was dat we door een vrachtschip, die met zijn schroef aan in de sluis lag, een rondje moesten draaien in een sluis. Met een hoop bekijks van passagiers op een rondvaartboot.
Onderhoud
Zo eens in de vier/vijf jaar gaat de boot uit het water om de onderkant in de antifouling te zetten en het schip te schilderen, dit doen we allemaal zelf. Uiteraard hebben we ook de nodige pech gehad.. Kapotte keerkoppeling, dynamo, startmotor en een kapotte koppakking. Er kan wel gesteld worden dat bijna alle vervangen is aan de boot onderhand!
Maar al en met hebben we toch heel veel plezier met de boot. Het vrije gevoel op het water is heerlijk. We hopen nog vele mooie tochten te maken!
Jouw boot in de volgende editie van 'De boot van...'?
Heb jij een mooi verhaal te vertellen over jouw sloep of motorboot? Een bijzondere toertocht gemaakt? De beste tips & tricks over hoe je jouw boot het beste kunt onderhouden? En wil je jouw verhaal delen met andere? Meld je dan nu aan voor de rubriek: ‘De Boot van …”. Een maandelijkse rubriek in het online magazine van het Watersportverbond.
Heb jij een bijzonder verhaal over jouw boot te vertellen?
Stuur dan een e-mail naar communicatie@watersportverbond.nl Vergeet niet in het onderwerp: “De boot van” te zetten. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.
ZES TIPS OM DE BOOT WINTERKLAAR TE MAKEN
Varen doe je Samen!
Als bootbezitter maak je voor de winter een keuze of je je boot of schip in het water laat liggen, of dat deze op de kant gaat. In beide gevallen zijn er specifieke zaken waar je rekening mee moet houden om je schip goed de winter door te laten komen. Varen doe je Samen zette zes tips op een rijtje:
De belangrijkste zaken bij het winterklaar maken zijn:
1. De motor
2. De techniek, gas / elektra aan boord
3. Toilet en drinkwatervoorziening
4. De romp en dek
5. De tuigage
6. De uitrusting / in de boot
1. De motor
Naast het gewone onderhoud dat bij de motor hoort, zoals olie verversen, filters checken en vernieuwen, is het voor de winterperiode, waarin vorst te verwachten valt, het allerbelangrijkst om deze dus vorstbestendig te maken. Denk daar niet te licht over, je kunt forse schade oplopen aan de motor als je dit niet doet.
Eerst moet je weten of je een open of gesloten koelwatersysteem hebt. Bij een gesloten systeem is het koelsysteem gevuld met koelvloeistof. Daar kan niet veel mee misgaan. Bij een open koelsysteem wordt er water van buitenaf aangezogen om de motor te koelen. Hier is het wel zaak om de motor goed winterklaar te maken. Er mag geen water in het systeem blijven staan.
- Sluit de afsluiter van de waterinlaat.
- Draai de wierfilter open.
- Laat de motor draaien terwijl je rustig antivries in de wierfilter giet.
- Zet de motor uit als er antivries achter uit de uitlaat van het koelwatersysteem komt. (Vang dit wel op met een emmertje, antivries is zeer slecht voor het milieu.)
- Zet de afsluiters dicht. Draai de afsluiter van de inlaat een keer open en dicht, zodat er antivries in de kogel/afsluiter komt.
2. De techniek, gas/elektra aan boord:
- Koppel de eventuele gasflessen aan boord af en sla de flessen thuis op, liefst op een droge plek met ventilatie. Controleer de gasslangen en koppelingen en vervang deze op tijd. (Vervang slangen minimaal om de 3 jaar).
- Als een accu ontlaadt, verandert de elektrolyt in water, wat dus kan bevriezen. Het is dan ook aan te raden om je accu’s vol geladen te houden. Deze dus af en toe aan de lader zetten is verstandig. Als je de accu’s makkelijk van boord kunt halen, kun je ze op een droge (vorstvrije) plek opslaan. Ook daar af en toe opladen is raadzaam. Controleer ook of de accu’s bijgevuld moeten worden (met gedestilleerd water).
- Haal, voor zover dat kan, elektrische apparatuur van boord en sla het thuis, op een droge en warme plek, op. Spuit aan boord open verbindingen en contactpunten in met vochtwerende spray tegen corrosie.
- Besteed aandacht aan draaiende delen, zoals stuurkolom, lieren etc. Zorg dat tandwielen e.d. ingevet zijn.
- Verwijder water uit de bilge en maak deze schoon. Ook de gasbun goed schoon- en droogmaken.
3. Toilet en drinkwatervoorziening:
- Gebruik voor alle watersystemen aan boord een NIET GIFTIGE antivries. Gebruik dus NIET de giftige variant die vaak bij auto’s wordt gebruikt. Je vindt de goede soort bij de watersportwinkel.
- Je toilet enkel droogpompen is niet voldoende. Er kan water blijven staan in bochtjes en richeltjes. Koppel de slang van de waterinlaat los (sluit natuurlijk wel de afsluiter) en hang deze in een reservoir van antivries. Pomp deze door het toilet heen en sluit vervolgens de afsluiter naar buiten toe.
- Laat al het water uit de drinkwatertank lopen. Haal eventueel het laatste restwater er handmatig met een spons uit via het inspectie gat, direct een goed moment om de tank te reinigen. Zorg ervoor dat in de slangen en waterpompen geen water blijft staan.
- Tap een eventuele boiler goed af. Haal bij een elektrische boiler eerst de stroom eraf.
- Laat alle afsluiters aan boord vollopen met antivries. Giet antivries in het aanvoerpunt/slang, open en sluit de afsluiter een keer zodat er antivries in de kogel blijft staan.
- Als je boot op de kant staat, sluit dan de afsluiters (water eruit laten lopen eerst). Er komt kou en vocht binnen via openstaande afsluiters. De afsluiters smeren voor de winter is verstandig tegen corrosie. (Via de huiddoorvoer.)
4. Romp en dek:
- Maak de romp en het dek goed schoon. Vuil kan zich in de winter vastzetten.
- Het loont om het polyester in de was te zetten voor de winter ter bescherming. Boen de was pas in het voorjaar uit.
- Werk plekjes bij. Dus waar verf af is behandelen voor de winter.
- Vet rubbers van luiken, ramen e.d. in.
- Gebruik een afdekzeil als het mogelijk is. Water kan in kleine hoekjes en scheurtjes blijven staan en kan door bevriezing schade aanbrengen aan je dek.
- Zet interne luiken en bakskisten open voor ventilatie. Dit helpt schimmel te voorkomen.
5. Tuigage:
- Haal zeilen en lopend want van het schip en sla het thuis droog op.
- Smeer eventueel rolsystemen van de rolfok of rolgrootzeil.
- Controleer de verstaging, zitten er braampjes aan, knikken e.d. Zijn alle borgpennen nog aanwezig en in goede staat?
- Maak blokken en schijven schoon.
6. De uitrusting/in de boot
- Haal kussens van boord, of zet ze rechtop om schimmel tegen te gaan.
- Maak de boot goed schoon, alle eten en bederfelijke waar eruit. Ook flessen en blikjes, deze kunnen bevriezen.
- Haal gewoon alles van boord dat te lijden kan hebben van vocht en kou en sla het thuis op.
- Haal kleding en reddingsvesten van boord. Check de reddingsvesten op onderhoud.
- Check de brandblussers en laat ze op tijd keuren.
- Plaats vochtvreters in de verschillende ruimtes.
Winterklaar
De taken om je boot goed winterklaar te maken zullen per boot verschillen. Let gewoon goed op waar water kan blijven staan, waar vocht en kou schade aan kunnen richten, en los deze punten op. Ga ook tijdens de winterstalling enkele malen kijken hoe je boot erbij ligt. Zitten afdekzeilen nog goed?
Kijk ook bij het kenniscentrum van ‘Varen doe je Samen’ voor meer informatie over motoronderhoud, tuigage, gas aan boord en elektra aan boord. Als hulpmiddel heeft de ANWB ook een handige checklist voor het winterklaar maken van je boot.
Goede, veilige vaart!
WAAR MOET JE REKENING
MEE HOUDEN BIJ VAREN IN DE WINTER?
Varen in de winter
Veel Nederlanders maken met de winter in aantocht hun boot winterklaar en leggen deze op de kant. De boot kan natuurlijk ook in het water blijven liggen. Wil je doorvaren in de winter? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken.
Openingstijden van bruggen en sluizen
Bruggen en sluizen kennen verschillende openingstijden in de zomer- en winterperiode. Wanneer de winterperiode begint, verschilt per regio maar in de meeste gevallen gaat het winterschema in per 1 november. De tijden zijn te vinden in de Wateralmanak of op vaarweginformatie.nl.
Zomerpeil - Winterpeil
Ook verlagen de meeste waterschappen in de winter de waterstanden. Zo is te lezen in het artikel van Varen doe je Samen. In de zomer is meer behoefte aan water voor de groei van planten en bomen in de natuur en voor landbouwgewassen. Ook is de verdamping groter dan in de winter. De waterstand in sloten en vaarten daalt hierdoor. Daarom stellen waterschappen een zomerpeil in. Dit peil is hoger dan het winterpeil. Hoeveel het peil zakt in de winter, verschilt per regio. Er zijn vaargebieden waar dit soms wel 30 cm kan verschillen, zoals bijvoorbeeld het IJsselmeergebied. Je kunt de actuele waterstanden checken via de websites van de vaarwegbeheerders. Rijkswaterstaat heeft een mooie site waar je op een kaart de actuele standen kan vinden. Ga naar waterinfo.rws.nl.
Lagere temperaturen
Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de gevolgen van de lagere temperaturen. Gebruik (milieuvriendelijke) vorstbescherming zoals antivries om de motor te beschermen en vang deze na gebruik op in een emmer om te kunnen hergebruiken. Let er verder op dat sommige verzekeraars vorstschade niet vergoeden als de boot niet door een erkend bedrijf winterklaar is gemaakt.
'De boot van...'
DE BOOT VAN.. PEGGY
Deze keer vertelt Peggy Bohms over haar bijzondere boot. Een Kaagkruiser uit 1960 met een houten opbouw.
Varen doe je Samen!
ZES TIPS OM DE BOOT WINTERKLAAR TE MAKEN
Als bootbezitter maak je voor de winter een keuze of je je boot of schip in het water laat liggen, of dat deze op de
kant gaat.
Varen in de winter
WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN BIJ VAREN IN DE WINTER
Een aantal zaken verschillen in de winter
en zomer.
MOTORBOOT