Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto: Lifeshots Photograhpy
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
WIJZIGINGEN OLYMPISCHE
SPELEN 2024
Mixed Two Person Keelboat Offshore nieuwe Olympische discipline
Tijdens de jaarlijkse conferentie van de Internationale zeilfederatie World Sailing is besloten het voorgenomen event “Mixed One Person Dinghy” te vervangen door “Mixed Two Person Keelboat Offshore”. Offshore zeilen wordt hiermee Olympisch. Het Finn zeilen verdwijnt.
Hoewel eerder in het jaar anders besloten was, werd er vlak voor de conferentie een nieuwe submission ingediend met daarin het voorstel de Mixed One Person Dinghy te vervangen door het Offshore zeilen. Indien 75% van de World Sailing Council in zou stemmen met het herzien van de (in het voorjaar van 2018 besloten) events kon een wijziging nog doorgevoerd worden. Met 31 stemmen vóór (van de 41 uit te brengen stemmen) bleek er in de Council genoeg draagvlak voor het heroverwegen van de events. Later werden eveneens genoeg stemmen uitgebracht voor het daadwerkelijk doorvoeren van de wijziging.
Uitrusting events
Voorafgaand aan de conferentie konden ook voorstellen ingediend worden voor de uitrusting van verschillende events. Aan de hand van deze voorstellen is besloten de RS:X te behouden voor het windsurfen en dus nog niet over te gaan op foiling boards, zoals door Nederland was voorgesteld. In tegenstelling tot het windsurfen zal het mixed kiteboarden wél op een foiling board gaan gebeuren, met een RAM-Air (foil kite). De Mixed Two Person Dinghy zal een non-foiling tweemansboot met voorzeil, grootzeil en spinnaker worden. De kans is heel groot dat hiervoor de 470 zal worden verkozen. De Offshore kielboot wordt een klassieke ‘non foiling monohull’ van 6-10 meter en die geschikt is voor een windrange van 4-40 knopen.
De uitrustingen voor kiteboarden en offshore zullen de komende maanden uitvoerig getest worden. Begin 2019, tijdens de voorjaarsconferentie van World Sailing, zal de uitrusting per event geëvalueerd worden.
Gemengde gevoelens
Het Watersportverbond bekijkt de recente besluiten van World Sailing met gemengde gevoelens. Eerder dit jaar gaf hoofdcoach Jaap Zielhuis aan niet blij te zijn met de keuze voor mixed one person events, dus met het terugdraaien van een van die events valt er een zorg weg. Het Watersportverbond is groot voorstander van een goede samenwerking tussen Olympisch zeilen en zeezeilen, maar maakt zich wel zorgen over de financiële impact van een kielboot in het olympische programma. De kracht van het Olympisch zeilen zit in de eenvoud en toegankelijkheid, waardoor het over alle continenten wordt beoefend en daarmee tot één van de meest beoefende sporten wereldwijd behoort.
Hoe nu verder?
Er komen flink wat nieuwe disciplines bij in de zeilsport, waarvan op dit moment nog niet alle details (rondom het format en de uitrusting) definitief zijn. De komende maanden zal het Watersportverbond informatie verzamelen en in gesprek gaan met betrokkenen uit de verschillende disciplines, om een zo goed mogelijk beeld te kunnen schetsen van hoe alle Olympische disciplines eruit gaan zien en waar de beste kansen liggen. Ook moeten zaken als format en uitrusting eerst definitief gemaakt worden door World Sailing.
Daarnaast moet er uiteraard gekeken worden naar de financiële mogelijkheden. Op dit moment draait het Watersportverbond medaille-campagnes in 6 van de 10 Olympische zeil disciplines. Inzetten op 10 disciplines is financieel niet haalbaar. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt.
COACH VAN HET JAAR 2018: AARON MCINTOSH
In gesprek met...
Begin november, tijdens het Zeiler van het Jaar Gala in Den Haag, werd er naast de titel voor “zeiler van het jaar” ook de titel voor “coach van het jaar” uitgereikt. Twee ijzersterke persoonlijkheden werden genomineerd: Anje-Marijcke van Boxtel (Team Brunel, Volvo Ocean Race) en Aaron McIntosh (RS:X-men TeamNL Zeilen). Maar na het tellen van de stemmen, uitgebracht door de bezoekers van het gala, kwam 46-jarige Nieuw-Zeelander McIntosh als winnaar uit de bus.
Kort na de uitreiking van de award spraken we met deze topcoach, over het belang van deze prijs, over zijn rol als coach van RS:X-windsurfers Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe en over zijn plannen voor de aankomende periode...
Wat betekent het winnen van de Coach van het Jaar Award voor jou?
“Het is een geweldige eer om verkozen te worden tot Coach van het Jaar door de Nederlandse zeilwereld. Ik kom niet uit Nederland, maar ik werk met de Nederlanders en daar ben ik trots op. Ik ben loyaal aan het programma en wat we daarmee proberen te bereiken.”
Waar werk je dan precies aan, met jouw mannen?
“We werken samen om kampioenschappen te winnen. Daar bereiden we ons op voor. Het is lastig om resultaten, zoals in Aarhus 2018 (met goud voor Van Rijsselberghe en zilver voor Badloe, red.), neer te zetten. Maar we hebben echt een heel goed team en de stijl waarop we samenwerken klopt: onze race strategie, onze planning, onze indeling van periodes, wanneer we “aan” staan en wanneer we “uit” staan. We copy paste-en de dingen die goed gaan, maar proberen ons ook altijd te blijven ontwikkelen, zodat we die dingen een volgende keer nóg beter kunnen doen. Onze performance moet in Tokio beter zijn dan in Rio. We hebben de lat hoog gelegd en moeten diezelfde lat nu zien te overtreffen.”
Wat maakt jou zo’n goede coach?
“Ik vertel goede verhalen denk ik”, zegt hij lachend. “Ik lever gemakkelijk te verwerken informatie; eerlijk en oprecht. Ik probeer dingen zo eenvoudig mogelijk te maken en ga, als dat niet nodig is, niet te veel in op alle details.
Daarbij ben ik een strenge leermeester. Ik heb hoge verwachtingen en de jongens leveren wat ik ze vraag. Op die basis kunnen we goed bouwen. Ik zou de hele dag wel kunnen praten, maar in de kern komt het hierop neer: keeping things really simple and doing it exceptionally well.”
Wat zijn jouw doelstellingen voor de komende periode?
“We gaan aankomend jaar weer naar het wereldkampioenschap toewerken. Dat wordt ons piek-evenement van 2019. We hebben hier heel wat te verdedigen, dus dat wordt absoluut spannend. We hebben Kiran, in Aarhus nummer 2, die het vast niet erg zou vinden om nu nummer 1 te worden. En we hebben Dorian, nummer 1 bij het WK, die het vast niet erg zou vinden om wéér nummer 1 te worden. We gaan zien hoe het loopt. We hebben een mooie standaard gezet en het is aan de andere jongens om te proberen daar aan voorbij te gaan. En wij gaan keihard werken om aan kop te blijven.”
Fotocredits: Laurens Morel / Richard Langdon
DE EERSTE KEER IN EEN ZEILBOOT VAN...
Van Optimist naar Olympische Spelen
In de Olympische zeilsport komt de focus steeds meer te liggen op steeds snellere en spectaculairdere boten, zoals de 49er, 49erFX en de Nacra17. Een tiental jonge 49er-zeilers en 49erFX-zeilsters volgt daarom onder leiding van verschillende coaches een internationaal trainings- en wedstrijdprogramma bij de Topzeilacademie van het Watersportverbond, om uiteindelijk de absolute wereldtop te bereiken. Maar hoe kom je nou als klein optimist-zeilertje in de 49er terecht, op weg naar deelname aan de Olympische Spelen?
In deze terugkerende rubriek vertellen verschillende jonge zeilers hoe ze van hun eerste keer in de zeilboot zijn gekomen tot aan hun droom van Olympisch goud... Met deze keer: Bart Lambriex, 20 jaar, een van de zes 49er-zeilers van het High Performance Project.
Jouw eerste keer in een zeilboot...
In Friesland hadden wij een vakantiehuisje aan het water met een paar Optimistjes. Hier leerde ik voor het eerst zeilen.
Wat zorgde ervoor dat je vaker het water op ging?
Mijn ouders waren actief in de zeilsport en mijn broer en zus vonden het zeilen ook leuk, en zodoende werd het voor mij aantrekkelijk om steeds vaker het water op te gaan.
Wanneer werd zeilen je passie?
In mijn eerste zeiljaren groeide de liefde voor het wedstrijdzeilen beetje bij beetje. Toen ik mij voor het eerst kwalificeerde voor het WK Optimist voelde ik dat dit echt mijn passie is.
En toen? Wat was jouw vervolgroute richting de top?
Na de Optimist heb ik 4 jaar met Philip Meijer gevaren. Eerst in de 420 en daarna in de 49erFX, vervolgens ben ik begonnen bij de Topzeilacademie en sinds de zomer van 2017 vaar ik fulltime 49er bij het High Performance Project van het Watersportverbond. Ik heb voor de 49er gekozen omdat het een spectaculaire boot is. Daarnaast vind ik het leuk om samen met iemand te varen. Dat geeft toch ook net wat meer uitdaging!
Waar sta je nu? Waar wil je heen en hoe ga je dat aanpakken?
We hebben nog relatief weinig wedstrijden gevaren in de 49er dus het is moeilijk te zeggen waar ik sta, maar het is in ieder geval nog een flinke stap richting de wereldtop. Met focus en hard werken wil ik groeien tot de top. Over 20 jaar hoop ik dat ik kan zeggen de Olympische Spelen en de America’s Cup ooit gewonnen te hebben.
Wat is jouw tip voor jonge enthousiaste zeilers?
Ga lekker zeilen en geniet er vooral van!
CHALLENGE ACCEPTED: BOUWMEESTER VS. VIAL
#PlayUnified
Olympisch kampioen Laser Radial Marit Bouwmeester moest begin november diep gaan tijdens de Play Unified Challenge met Special Olympics sporter Joost Vial. Bouwmeester was door Joost uitgedaagd voor een wedstrijdje op de Kralingse Plas en die uitdaging kon de zeilster natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan.
“Joost had gelukkig wind besteld, want er stond genoeg om er een heel leuke en spannende challenge van te maken”, aldus Marit. "Deze Play Unified-ontmoeting gaat om meer dan alleen de wedstrijd: Joost heeft mij, met zijn pure sportbeleving, geïnspireerd op mijn weg naar nieuwe successen. En hopelijk heeft hij iets aan mijn concrete zeiltips”.
Bekijk hier hoe het de zeilers is vergaan:
Via de #PlayUnified campagne konden sporters met een verstandelijke beperking topsporters als Epke Zonderland, Sjinkie Knegt, Tess Wester en dus ook Marit Bouwmeester via sociale media uitdagen voor een wedstrijd. PlayUnified is onderdeel van de Special Olympics, de Olympische Spelen voor verstandelijk beperkten.
Fotocredits: Rachelle Fotografie
WIJZIGINGEN OLYMPISCHE DISCIPLINES 2024
In gesprek met...
COACH VAN HET JAAR 2018: AARON MCINTOSH
Over zijn rol als coach van de RS:X-mannen en hun toekomst-
plannen
Van Optimist naar Olympische Spelen
DE EERSTE KEER IN EEN ZEILBOOT VAN BART LAMBRIEX (49ER)
Van Optimist tot Olympisch
49er-zeilen
#PlayUnified
CHALLENGE: BOUWMEESTER VS. VIAL
Marit Bouwmeester gaat uitdaging aan met Special Olympics zeiler
Joost Vial
TOPZEILEN