Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto: Lifeshots Photograhpy
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
WINTERCLINICS KWS
Wedstrijdzeilers en Officials
De Koninklijke Watersportvereniging Sneek nodigt alle wedstrijdzeilers, officials en andere mensen die betrokken zijn bij het wedstrijdzeilen, uit voor de winterclinics. Tijdens deze avonden staat verdieping in de ontwikkelingen en achtergronden van het wedstrijdzeilen centraal. De avonden worden georganiseerd op iedere derde dinsdag van de maanden november tot en met maart.
Het programma is als volgt:
Dinsdag 20 november
Sprekers: Eize Hoekstra en Steven van der Bles
Onderwerp: De zin en onzin van fotografisch, video en tracking informatie als bewijsmateriaal bij protesten
Dinsdag 18 december
Spreker: Edwin Lodder
Onderwerp: De organisatie van de finish van de Volvo Ocean Race, het WK Offshore Sailing of het WK in de Olympische klassen 2022, wat komt daarbij kijken en wat kunnen wij daarvan leren?
Dinsdag 15 januari
Spreker: John Doerr (Let op: Engelstalig)
Onderwerp: De Voorzitter van de Racing Rules Committee van World Sailing vertelt over de issues rond de Regels voor Wedstrijdzeilen. Wat gaat er mogelijk veranderen?
Dinsdag 19 februari
Spreker: Leo Pieter Stoel
Onderwerp: Tot welke conclusies leiden de vastgestelde feiten? Een clinic feiten schrijven en feiten lezen.
Dinsdag 19 maart
Spreker: Rob Franken
Onderwerp: Wat speelt er binnen World Sailing, waar gaat onze sport naar toe?
De avonden beginnen om 20:00 uur en worden gehouden in Café-Restaurant De Kajuit in Sneek. Deelnemers krijgen bij binnenkomst een kop koffie of thee van de KWS. Verdere consumpties zijn voor eigen rekening. De avonden zijn gratis voor leden van de KWS. Niet-leden van de KWS betalen een bijdrage van € 5,- per avond.
Aanmelden is mogelijk via het aanmeldformulier. Voor eventuele vragen, stuur een mail naar regelavonden@kws-sneek.nl.
'GOLDEN GIRLS' FEMME &
SILKE
Clearwater in Florida
Ze noemen elkaar Louise Natasja en Katja Petronella, de rest van Nederland zou ze gewoon kennen als Silke Zuidema (11) en Femme Rijk (13). Deze Friese meiden hebben naast hockeyen, tennissen en pianospelen nog een andere gezamenlijke hobby: zeilen. En wat blijkt? Ze zijn er ook nog hartstikke goed in. In april zijn ze Junior wereldkampioen RS Feva in Clearwater in Florida geworden. Reden om eens wat meer te weten te komen over deze dames!
Jullie zijn nog hartstikke jong! Hoe is het allemaal begonnen met zeilen?
Femme: Ik heb drie oudere zussen die allemaal zeilen, zelf was ik drie jaar toen ik voor het eerst in een Piraatje ging varen die mijn moeder helemaal had opgeknapt. Ik vond het best wel spannend maar het moest eigenlijk van mijn vader. Op mijn vijfde ging ik voor het eerst in de Flits varen, dat was het moment dat ik er echt plezier in begon te krijgen. Een jaar later zeilde ik in een Optimist. Met name de laatste twee jaar vond ik dat erg leuk. In 2017-2018 kwam ik in de jeugdploeg van de OCN, dat was dikke pret! Helaas ben ik best wel lang voor mijn leeftijd, en moest ik afgelopen oktober al uit de Optimist.
Silke: Ik ben begonnen met zeilen op een zeilkamp toen ik zes jaar was, ik kon niet achterblijven want mijn broer en zus zeilden toen ook al. Ik ben begonnen in een Optimist, na een jaar werd ik gevraagd door de zus van Femme (Imme) of ik met haar in een Flits wou gaan varen. Natuurlijk zei ik ja! We hebben 3 jaar in de Gangmaker gezeild, heel veel plezier gehad en veel prijsjes gewonnen. Ik train op dit moment ook nog in de Optimist en doe af en toe mee aan de combiwedstrijden. Ik vind het zeilen heerlijk! Lekker op het water en daarnaast is het buiten de boot ook heel gezellig, vooral bij de Flitsclub in Sneek. Volgend jaar ga ik zelf sturen in de Flits, die heet Quicksilver.
Hoe is de 'road to Florida' gegaan?
Femme/Silke: Onze broers en zussen (Hanna en Imme Rijk, Gijs en Bente Zuidema) zouden sowieso meedoen met het WK RS Feva in Clearwater. Hierdoor kregen wij de kans om mee te doen in de juniorklasse, we waren er immers toch. We hadden er meteen zin in! In het najaar van 2017 zijn we begonnen met trainen, onder meer op het Sneekermeer en in Palamos in Spanje in de winter. Vanaf maart 2018 trainden we elke zondag op het Sneekermeer, eerder kon niet omdat er nog ijs lag. In Florida hebben we ook nog een paar dagen getraind, maar er moest ook tijd voor ontspanning zijn dus een dagje Disneyland stond ook op de planning!
De eerste dagen verliepen goed, het waaide zacht en we eindigden de hele tijd in de top tien. Daardoor stonden we al snel dik voor de andere Benjamins! Dat was zeker in ons voordeel want de dagen erna was er heel veel wind en ging het een stuk slechter. We waren wat te licht, sloegen vaak om en alle lijnen kwamen steeds in de knoop. Al met al behielden we onze eerste plek in het klassement, waardoor we dus wereldkampioen werden!
Het WK was echt fantastisch, het was heerlijk weer en we zeilden tussen de dolfijnen. Echt een prachtige ervaring!
Hoe is het om wereldkampioen te zijn?
Femme: In de klas wisten ze niet eens waar ik was geweest en dat ik kampioen was geworden. Ik kreeg wel van familie en vrienden natuurlijk heel veel felicitaties. Een paar dagen later zagen mijn leraren en klasgenoten het ook allemaal in allerlei kranten staan en kreeg ik heel veel vragen en leuke opmerkingen. Na een week was alles eigenlijk weer normaal!
Silke: In het begin feliciteerde iedereen die wist dat we kampioen waren geworden ons! Toen ik uit Amerika terugkwam hadden de buren slingers opgehangen. De eerste dag op school was ook heel leuk! De klas was versierd, ik moest door een overwinningsboog lopen met confetti en er werd getrakteerd. In de kranten stonden ook wat berichtjes over onze overwinning. Na een week was het weer alsof er niks bijzonders was gebeurd, net zoals bij Femme.
Wat is jullie volgende goal? Waar dromen jullie van?
Femme: Ik vaar nu even in de Laser 4.7 op de Braassem maar weet nog steeds niet of ik in de Nacra 15 of in de Laser 4.7 wil gaan varen. Plaatsing voor de Jeugd Olympische Spelen in de Nacra zou ik geweldig vinden. Het volgende WK RS Feva in 2019 is in Toscane wat natuurlijk ook supergaaf is. We gaan er samen weer tegenaan maar nu voor de hoofdprijs!
Silke: Ik zeil nu in mijn Optimist en in de Flits. Volgend jaar is het WK RS Feva in Italië, dan doen we weer samen mee. Maar dan in de gewone klasse, niet de junior variant. Om dan weer wereldkampioen te worden wordt heel erg moeilijk gok ik. Maar we gaan er hard voor trainen en vooral heel veel lol maken aan boord!
VAN LEIJEN EN SNOEK WINNEN RED BULL FOILING GENERATION
Red Bull Foiling Generation
De zeilwedstrijd Red Bull Foiling Generation 2018 is gewonnen door Pieter van Leijen (20) en Thomas Snoek (19). Tijdens deze zeilrace streden de achtentwintig grootste Nederlandse zeiltalenten om een plek in de Red Bull Foiling Generation World Final, die in november in Miami gehouden wordt. De zeilregatta viel samen met de drukbezochte finaleweek van de Volvo Ocean Race in Den Haag en biedt zeiltalenten de unieke kans om te leren varen in tweepersoons Flying Phantom foiling catamarans.
Veertien jeugd zeilteams streden om de eerste plaats in de tweede editie van de Red Bull Foiling Generation. De finale tussen de vier overgebleven teams was een nek-aan-nek race vol spanning en drama. Pieter van Leijen (20) en Thomas Snoek (19) kwamen als eerste over de finish in de Red Bull Foiling Generation 2018 en mogen in november Nederland vertegenwoordigen tijdens de World Final in Miami (USA).
10 knopen aanlandige wind
De weergoden waren tijdens de laatste dag van de Red Bull Foiling Generation 2018 milder gestemd dan de eerste dagen. Met 10 knopen aanlandige wind en een vrij rustige zee was een andere tactiek nodig dan met de choppy condities en de 18 knopen wind van de afgelopen dagen. Die omstandigheden bleken gunstig voor Bart Lambriex en Scipio Houtman die tot de finale toe iedere race op hun naam mochten zetten. Helaas sloeg het noodlot voor ze toe in de eerste minuut van de finale met het breken van hun gennaker.
Van Leijen en Snoek hadden meer geluk. Ze bevochten keihard hun concurrentie in de herkansingsronde om zich alsnog voor de eindstrijd te kunnen plaatsen. “In de halve finale werden we uitgeschakeld. Daardoor konden we vandaag een extra race varen in de repechage round,” zegt Hagenees Pieter van Leijen. “Die kans hebben we goed benut.” Het was duidelijk dat de heren op dreef waren. Al vanaf het begin van de finale lagen ze samen met het team van broer en zus Manus en Willemijn Offermans, dat zich tevens via de herkansingsronde had geplaatst, op kop.
“In de eerste race van vandaag hebben we een patroon herkend,” legt Thomas Snoek uit Monnickendam uit. “Dat hebben we in ons voordeel gebruikt. We gingen wel een aantal keer kop over kop met het team Offermans. Het bleef daardoor tot de laatste minuut spannend.”
Hydrofoil competitie
“Met deze hydrofoil zeilcompetitie krijgen talenten de kans om zich te profileren en misschien wel ooit door te kunnen stromen naar bijvoorbeeld de America’s Cup of de Volvo Ocean Race,” zegt Hans-Peter Steinacher, de Oosterijkse zeillegende die, samen met Roman Hagara, tot tweemaal toe goud won op de Olympische Spelen. Steinacher en Hagara trainden de 28 deelnemers van de regatta intensief in het zeilen met de Flying Phantom catamarans, die met hun draagvleugels (foils) snelheden tot wel 65 kilometer per uur kunnen halen. “Deze sport draait puur om tactiek en veel planning en strategie vooraf. Heel anders dan bij ‘normaal’ zeilen. De meesten zitten voor het eerst in een Flying Phantom. Ik vind het supergaaf om te zien dat alle deelnemers met een grote grijns op hun gezicht naar huis gaan.”
Ook Van Leijen en Snoek hebben een grote grijns op hun gezicht. En niet alleen omdat ze gewonnen hebben. “Het zeilen op deze schepen is een hele grote kans. Geweldig. Iedereen heeft hard gestreden en het was een mooie race. We vonden het echt geweldig en kijken enorm uit naar Miami.”
CAROLIJN BROUWER WINT
CONNY VAN RIETSCHOTEN TROFEE
Zeiler van het Jaar 2018
Carolijn Brouwer is tijdens het Zeiler van het Jaar Gala uitgeroepen tot winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2018. Eerder dit jaar wist zij met Dongfeng Race Team de Volvo Ocean Race te winnen waardoor zij zich, samen met haar collega Marie Riou, de allereerste vrouwelijke winnaar van deze zwaarste wedstrijd voor zeilteams ter wereld mag noemen. Vorige week ontving Brouwer samen met Riou ook al de titel Female World Sailor of the Year.
De Flyer Trofee voor het meest succesvolle Nederlandse jeugdtalent is gegaan naar Odile van Aanholt die eerder dit jaar als zesde wist te eindigen tijdens de Sailing World Championships in Aarhus in de 49erFX klasse. Aaron McIntosh is door de aanwezigen verkozen tot Coach van het Jaar 2018 en On Air Media ontving uit handen van Sander van der Borch de Mediaprijs 2018.
Een jaar vol uitzonderlijk goede zeilprestaties
In 2018 zijn veel uitzonderlijk goede prestaties geleverd door de Nederlandse zeilers. Carolijn Brouwer nam het in de verkiezing op tegen zeven zeilers van TeamNL Zeilen: Dorian van Rijsselberghe, Kiran Badloe, Lilian de Geus, Marit Bouwmeester, Pieter-Jan Postma, Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Allen medaillewinnaars tijdens de Sailing World Championships in Aarhus eerder dit jaar. Met zes medailles (drie gouden, twee zilveren en één bronzen) was dit het beste WK Zeilen ooit voor Nederland waar ook voor het eerst het landenklassement, de IOC President’s Trophy, gewonnen werd.
De jury koos voor de 45-jarige Carolijn Brouwer, die op 24 juni met Dongfeng Race Team als eerste de finishlijn voor de kust van Den Haag wist te passeren en daarmee de Volvo Ocean Race 2017-18 op haar naam mocht schrijven. Het maakt Brouwer, met haar Franse ploeggenote Marie Riou, de eerste vrouwelijke winnaar van de Volvo Ocean Race. "Het is heel erg bijzonder om de Conny van Rietschoten Trofee te winnen. Helemaal omdat het 20 jaar is na de 1e keer dat ik hem won. In 1998 was dat voor mijn prestaties in de (toenmalige) Olympische Europe-klasse en nu voor de Volvo Ocean Race, het oceaanracen. De veelzijdigheid in de sport, dat is leuk en daarom kan je het lang blijven doen."
Odile van Aanholt beste jeugdtalent
Naast de 20-jarige 49erFX-zeilster Odile van Aanholt waren Yngling-zeilers Sam Peeks en Jasper Schuddeboom genomineerd voor de Flyer Trofee. Sinds juli mogen zij zich wereldkampioen, jeugdwereldkampioen (voor de derde keer op rij) en totaalwinnaar noemen in de Yngling-klasse. Hiermee schreven zij geschiedenis: nooit eerder werden alle drie de prijzen door hetzelfde duo gewonnen.
Voor de jury is Odile van Aanholt het beste jeugdtalent van 2018. In het sterkst mogelijke seniorenveld van 60 boten wist zij, met haar bemanning Marieke Jongens, als zesde te eindigen tijdens de Sailing World Championships in Aarhus. "Het is super gaaf om te winnen!" Aldus Odile van Aanholt over het winnen van de Flyer Trofee. Haar volgende doel is het behalen van een gouden plak, samen met Marieke. "Samen winnen is nog veel gaver dan alleen".
Coach van het Jaar en Mediaprijs 2018
Tijdens het Zeiler van het Jaar Gala konden de aanwezigen stemmen op de genomineerden voor de publieksprijzen Coach van het Jaar en Mediaprijs. De strijd om de titel Coach van het Jaar 2018 ging tussen Anje-Marijcke van Boxtel (coach van Team Brunel in de Volvo Ocean Race) en Aaron McIntosh (coach van RS:X-windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe).
McIntosh kwam als winnaar uit de bus. Bij het WK in Aarhus dit jaar stonden ‘zijn mannen’ Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe naast elkaar op het podium. Van Rijsselberghe pakte op overtuigende wijze de wereldtitel, terwijl Badloe na een sterke medalrace het zilver veiligstelde. McIntosh voelt zich vereerd om deze prijs in ontvangst te nemen: "It’s an honor and a privilege to be recognized from the Dutch sailing fraternity as ‘coach of the year’. I am not from Holland but I’m working with the Dutch and am proud to work with the Dutch. I believe in keeping things really simple and doing them exceptionally well."
In de strijd om de Mediaprijs 2018 nam On Air Media, maker van het tv-programma ‘The Ocean Race’ het op tegen verslaggever Ayolt Kloosterboer en eindredacteur Roy Tular van NOS Sport. Het publiek koos als winnaar van de Mediaprijs 2018 voor On Air Media. Onder leiding van hoofdredacteur en programmamanager Anton van de Koppel werkt een jong en enthousiast team deze zomer aan het programma ‘The Ocean Race’ dat werd uitgezonden op Veronica in aanloop naar de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag.
JanKees Lampe en Jean Bart Jaquet winnaars van de Maas Trofee
In tegenstelling tot voorgaande jaren, waar steeds een individu werd beloond voor de jarenlange inzet voor de wedstrijdzeilsport, ging de Maas Trofee dit jaar naar JanKees Lampe en Jean Bart Jaquet. In de schaduw van het mega-evenement van de Finish van de Volvo Ocean Race wist het duo het Europees Kampioenschap Optimist in Scheveningen vlekkeloos te laten verlopen en daarmee juist een geweldige zichtbaarheid aan het evenement te geven.
Kampioenen in het zonnetje
Voor het eerst waren kampioenen speciaal uitgenodigd bij het Zeiler van het Jaar Gala. Verschillende Nederlandse kampioenen ontvingen een luid applaus van de aanwezigen waaronder Imme Rijk (NK RS Feva), Pieter Heerema (NK Draak), Mark Neeleman (NK Pampus) en Yuri Hummel (NK Laser Standaard en Laser Sprint) maar ook Thies Bosch (Europees Kampioen O-Jol), Kaj Moorman, Jasper Schuddeboom en Sam Peeks (Wereldkampioen Yngling). De jongste kampioenen op het podium waren waren de Friese meiden Femme Rijk en Silke Zuidema die eerder dit jaar in Florida heel knap Junior Wereldkampioen in de RS Feva werden!
Foto's: Laurens Morel
WAAR MOET JE REKENING
MEE HOUDEN IN DE WINTER?
Zeilen in de winter
Veel Nederlanders maken met de winter in aantocht hun boot winterklaar en leggen deze op de kant. Maar je kan in de winterperiode natuurlijk ook doorvaren. Dit is een heel andere ervaring dan in de zomer, en een stuk rustiger op het water. Het is dan belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo kennen bruggen en sluizen verschillende openingstijden in de zomer- en winterperiode. Wanneer de winterperiode begint, verschilt per regio maar in de meeste gevallen gaat het winterschema in per 1 november. De tijden zijn te vinden in de Wateralmanak of op vaarweginformatie.nl.
Ook verlagen de meeste waterschappen in de winter de waterstanden. Zo is te lezen in het artikel van Varen doe je Samen. In de zomer is meer behoefte aan water voor de groei van planten en bomen in de natuur en voor landbouwgewassen. Ook is de verdamping groter dan in de winter. De waterstand in sloten en vaarten daalt hierdoor. Daarom stellen waterschappen een zomerpeil in. Dit peil is hoger dan het winterpeil. Hoeveel het peil zakt in de winter, verschilt per regio. Er zijn vaargebieden waar dit soms wel 30 cm kan verschillen, zoals bijvoorbeeld het IJsselmeergebied. Je kunt de actuele waterstanden checken via de websites van de vaarwegbeheerders. Rijkswaterstaat heeft een mooie site waar je op een kaart de actuele standen kan vinden. Ga naar waterinfo.rws.nl.
Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de gevolgen van de lagere temperaturen. Gebruik (milieuvriendelijke) vorstbescherming zoals antivries om de motor te beschermen en vang deze na gebruik op in een emmer om te kunnen hergebruiken. Let er verder op dat sommige verzekeraars vorstschade niet vergoeden als de boot niet door een erkend bedrijf winterklaar is gemaakt.
Zeilkleding
Het is belangrijk om kleding te dragen die niet alleen waterdicht is, maar ook ademend, zodat waterdamp die het lichaam produceert, weg kan. Een voorbeeld van waterdichte en ademende kleding, is de HPX-kleding van Musto. Door het toevoegen van een laag op de stof met poriën - hele kleine gaatjes - kan waterdamp (dat een kleiner molecuul is dan een waterdruppel) het lichaam verlaten en komt regen er niet doorheen.
Wie veel op zee zeilt, krijgt of hij of zij nou wil of niet, zout in zijn kleding. Het komt niet in het membraan, maar wel aan de buitenzijde en ook aan de binnenzijde. En zout trekt water aan met als gevolg kleding die na verloop van tijd toch klammig kan gaan aanvoelen. Regelmatig uitspoelen is het enige dat werkt. Ademende en waterdichte kleding kan natuurlijk ook gewoon worden gewassen, volg hiervoor het wasvoorschrift.
Onder- en tussenkleding
Waterdichte en ademende kleding kunnen hun werk alleen goed doen als de onder- en tussenlagen daarop aanpast geworden. Zorg voor een balans tussen de warmte die het lichaam produceert en de warmte die het lichaam aan de omgeving afgeeft. Katoen wordt veel gebruikt. Het nadeel van katoen is echter dat het - net als wol - heel goed vocht vast houdt. En natte kleding zorgt er voor dat je afkoelt.
Het beste kan gekozen worden voor thermische kleding. Deze neemt veelal minder dan 4% vocht op. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen dat gemakkelijk 3 keer het eigen gewicht aan vocht opneemt. Musto's onderkleding houdt nagenoeg geen vocht vast en laat waterdamp passeren. De droge tussenkleding zorgt op deze manier voor een comfortabele warmtehuishouding. Een droge huid omgeven door warme lucht is van vitaal belang om warm te blijven.
Clearwater in Florida
'GOLDEN GIRLS' FEMME & SILKE
In april zijn deze Friezinnen Junior wereldkampioen RS Feva geworden in Florida!
Zeiler van het Jaar Gala 2018
CAROLIJN BROUWER WINT CONNY VAN RIETSCHOTEN TROFEE
De winnares van de Volvo Ocean Race 2017-18 is Zeiler van het Jaar
2018.
Zeilen in de winter
WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN BIJ ZEILEN IN DE WINTER?
Zeilen in de winter is een heel andere ervaring dan in de zomer.
ZEILEN