Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
VAREN IN HET NAJAAR? GA
GOED VOORBEREID HET WATER OP!
Najaar
In de herfst hebben we, in verhouding tot het hoogseizoen, vaker te maken met heerlijk rustig vaarwater. Ondanks dit rustige water is het verstandig om je in het najaar goed voor te bereiden als je het water op wil gaan. Varen doe je Samen, een project met als doel de veiligheid op en rond het water te vergroten (waarin het Watersportverbond participeert), zet een aantal zaken waar je in het najaar rekening mee moet houden voor je op een rij. Doe er je voordeel mee!
Bedieningstijden van bruggen en sluizen
De meeste vaarwegbeheerders hanteren andere bedieningstijden in de zomerperiode dan in de winter. Tot wanneer dit precies loopt is verschillend per regio. Meestal gaat het winterschema in per 1 november, maar dit kan dus verschillen. Je kunt deze tijden vinden in de Wateralmanak of op vaarweginformatie.nl. Hou hier goed rekening mee in je reisvoorbereiding zodat je niet vast komt te liggen voor een brug of sluis. Denk hier ook aan als je je schip nog naar de winterstalling gaat varen. De meeste schepen gaan rond half oktober de kant op.
Zomerpeil- winterpeil
De meeste waterschappen verlagen in de winter de waterstanden. In de zomer is meer behoefte aan water voor de groei van planten en bomen in de natuur en voor landbouwgewassen. Ook is de verdamping groter dan in de winter. De waterstand in sloten en vaarten daalt hierdoor. Daarom stellen waterschappen een zomerpeil in. Dit peil is hoger dan het winterpeil. Hoeveel het peil zakt in de winter is verschillend per regio. Let erop dat er vaargebieden zijn waar dit soms wel 30 cm kan verschillen, zoals bijvoorbeeld het IJsselmeergebied. Je kunt de actuele waterstanden checken via de websites van de vaarwegbeheerders. Rijkswaterstaat heeft een mooie site waar je op een kaart de actuele standen kan vinden. Ga naar waterinfo.rws.nl.
De temperatuur daalt
In het najaar dalen de temperaturen, niet alleen de buitentemperatuur, maar ook de watertemperatuur. Zorg dan ook dat je goed (warm) gekleed het water op gaat. Wees voorbereid op situaties als ‘Man over Boord’ en weet hoe onderkoelingsverschijnselen eruitzien. Dat kan natuurlijk ook in de zomer gebeuren, maar door lage watertemperaturen neemt de kans op onderkoelingsverschijnselen enorm toe. Des te meer reden om ook je reddingsvest aan te hebben, ook al zijn de weersomstandigheden mooi, het water blijft koud! Lees in onze brochures meer over wat te doen bij onderkoeling, hoe te handelen bij ‘Man over Boord’ en over reddingsvesten.
Weersomstandigheden
In het najaar zijn de weersomstandigheden doorgaans minder stabiel dan in de zomer. Hou hier rekening mee in je reisvoorbereiding. Buien met onweer en windstoten komen meer voor. Dit hoeft geen reden te zijn om niet uit te varen, maar hou het in de gaten, bijvoorbeeld via buienradar. Hou ook rekening met mist. Mist komt in het najaar, zeker in de ochtenduren, veelvuldig voor. Zorg dat je met mist niet uitvaart. Op veel plaatsen in Nederland mag je met slecht zicht enkel varen met een goedgekeurde radarinstallatie en marifoon. Meer over varen met slecht zicht vind je in ons artikel Varen bij slecht zicht.
Betonning
Betonning die speciaal voor de recreatie- of kleine vaart is neergelegd, wordt vaak in de winter verwijderd. Of en wanneer dit gebeurt, hangt ook weer af van de vaarwegbeheerder. Ben dus niet verbaasd als je ineens een bekende recreatie vaargeul niet meer ziet liggen. Zo wordt bijvoorbeeld elke winter de recreatie betonning langs de Pollendam (Waddenzee) weg gehaald.
Goede, veilige vaart!
DE VAARBEWAARKAART:
HANDIG OVERZICHT VAN VAARTIPS
Bewaarkaart
De Vaarbewaarkaart is samen met de ANWB Waterkampioen uitgegeven in het kader van het 10-jarig jubileum van de campagne. De Vaarbewaarkaart is een handig overzicht van vaartips, regels en seinen gedrukt op een stevige kaart die aan boord bewaard kan worden.
Het doel van de Vaarbewaarkaart is om vaarders die voor het eerst het water op gaan of vaarders die niet zo vaak varen te helpen met handige tips en de belangrijkste regels. Voor de ervaren vaarders is de Vaarbewaarkaart een soort ‘spiekbriefje’. De kaart is in september meegestuurd met de ANWB Waterkampioen en was ook bij de HISWA te Water 2017 verkrijgbaar. Heb je hem gemist? Download de kaart hier.
‘Varen doe je Samen!’ heeft als doel de veiligheid op en rond het water te vergroten. Met beroepsvaart, zowel binnenvaart als zeevaart, passagiersschepen en allerlei soorten recreatievaartuigen wordt het steeds drukker op het water. Dit maakt continue aandacht voor veiligheidsrisico’s noodzakelijk. De samenwerkende partners van ‘Varen doe je Samen!’ bundelen hun kennis, netwerken en communicatiekracht om de verschillende vaarweggebruikers voor te lichten en te motiveren om de vaarwegen en de wateren veilig met elkaar te delen. Het Watersportverbond is vanaf het begin nauw betrokken bij de voorlichtingscampagne Varen doe je Samen!
DOE MEE AAN 'DE BOOT
VAN...'
'De boot van...'
Lange zomerdagen genieten op het water. De kinderen die met een grote sprong van boord springen. Een toertocht langs de vele mooie plaatsen en steden die Nederland rijk is. We gaan graag met onze sloep of motorboot het water op om te genieten en mooie avonturen te beleven.
Heb jij een mooi verhaal te vertellen over jouw sloep of motorboot? Een bijzondere toertocht gemaakt? De beste tips & tricks over hoe je jouw boot het beste kunt onderhouden? En wil je jouw verhaal delen met anderen? Neem dan deel aan de rubriek: ‘De Boot van …”. Een maandelijkse rubriek in het online magazine van het Watersportverbond.
Zit er een bijzonder verhaal achter de naam van je boot? Heb jij zelfstandig je boot gerestaureerd? Vertel het ons! Stuur een e-mail naar communicatie@watersportverbond.nl Vergeet niet in het onderwerp: De boot van, te zetten. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Let op: bij veel aanmeldingen, zijn we genoodzaakt om keuzes te maken.
Najaar
VAREN IN HET NAJAAR? GA GOED VOORBEREID HET WATER OP!
Handige tips en zaken om rekening mee te houden als je in de herfst het
water op gaat.
Bewaarkaart
GRATIS VAARBEWAARKAART
De Vaarbewaarkaart is een handig overzicht van vaartips, regels en seinen gedrukt op een stevige kaart die aan boord bewaard kan
worden.
'De boot van...'
DOE MEE AAN 'DE BOOT VAN...'
Het nieuwe onderdeel van het online magazine. Deel de leukste en mooiste verhalen en handigste
tips met ons.
MOTORBOOT