Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
BOARDSPORTS
Windsurfen
WINDSURFENDE MEIDEN GEZOCHT!
Windsurfvereniging Almere Centraal zoekt windsurfende meiden voor een nieuw te vormen
wedstrijdteam.
Windsurfen
VAN PLANKZEILEN TOT FOILEN
Zo'n 40 jaar geleden werd de eerste windsurfplank voor het eerst te water gelaten. Een terugblik.
Suppen
11 SUP CITY TOUR SUCCESVOL AFLEGGEN
"Het is de Tocht der Tochten, ook op de sup. Iedereen wil deze tocht eens gepeddeld hebben"
WINDSURFENDE MEIDEN GEZOCHT VOOR WEDSTRIJDTEAM
Windsurfen
Windsurfvereniging Almere Centraal zoekt windsurfende meiden voor een nieuw te vormen wedstrijdteam. De vereniging wil enthousiaste windsurfsters onder professionele begeleiding heel veel ervaring op laten doen in slalom en courserace wedstrijden binnen Nederland.
Met een doordeweekse training op woensdagavond en begeleiding tijdens de wedstrijden wil de vereniging een nieuwe impuls geven aan het wedstrijdsurfen voor jonge meiden in de regio.
Dit najaar kun je het team al tegenkomen bij wedstrijden centraal in Nederland, met ook een sporadische uitstap naar Makkum en de Brouwersdam op de planning. Wereldkampioene Lilian de Geus heeft het onlangs al laten zien, aan doorgroei mogelijkheden geen gebrek in Almere. De surfclub is al jarenlang de vaste uitvalsbasis van het enige officiële Regionaal Trainingscentrum Windsurfen van het Watersportverbond en NOC*NSF. Een lange rij van aanstormende Nederlandse windsurftalenten zijn het afgelopen decennium via Almere doorgegroeid naar de internationale wedstrijdtop.
Ben je tussen de 11 en 16 jaar, woon je in de buurt van Almere en lijkt het je leuk om samen met een team mee te doen aan slalom en courserace wedstrijden in Nederland? Neem dan contact op met de Windsurfvereniging Almere Centraal. Voor je het weet treedt je in de voetsporen van Lilian de Geus.
Meer informatie is hier terug te lezen >>
Foto: Nikos Alevromytis
VAN PLANKZEILEN TOT
FOILEN: 40 JAAR WINDSURFEN
Windsurfen
Zo'n 40 jaar geleden werd de eerste windsurfplank voor het eerst te water gelaten. Een groepje fanatieke pioniers noemde de sport toen nog liefkozend 'plankzeilen'. Een van die pioniers is de 56-jarige Fred Hastman. Samen met de meervoudig Nederlands kampioen blikken we terug op de geschiedenis en ontwikkeling van het windsurfen.
11 SUP CITY TOUR SUCCESVOL
AFLEGGEN
Suppen
Het is de ultieme uitdaging voor topatleten; de Elfstedentocht. Ook voor suppers is de Tocht der Tochten de ultieme uitdaging, non-stop of in vijf dagen. Een lange, zware race waaraan dit jaar 28 verschillende nationaliteiten deelnamen. De Nederlandse wedstrijdsupper Ella Oesterholt verscheen dit jaar voor het eerst aan de start van de 220 kilometer tocht in vijf dagen. Het Watersportverbond magazine sprak de Haarlemse over haar voorbereiding op de monstertocht, zware momenten en wat haar nieuwe doelen zijn na het succesvol volbrengen van de Sup 11 City Tour.
Ella Oesterholt is een bekend gezicht in de Nederlandse ‘supscene’. Bij haar vereniging HKV Haarlem traint ze mee met de ervaren groep (wedstrijd)suppers en neemt deel aan de wedstrijden van de NK SUP Distance. Dit jaar eindigde Ella zelfs op het podium, ze werd bij het NK derde achter Petronella van Malsen en Emma Reijmerink. De afstanden bij de NK Distance liggen gemiddeld rond de 15 kilometer, een heel verschil met de Elfstedentocht.
Wanneer besloot je om aan de Sup 11 City Tour deel te nemen?
“Het is de tocht der tochten, ook op de sup. De Sup 11 City Tour staat bekend als een bijzondere, ook internationaal. Als deze in eigen land wordt gehouden dan moet het toch een keer gebeuren. Vorig jaar voelde ik me er nog niet klaar voor. Dit jaar heb ik een ander board en voelde het goed. Doen dus!”
Hoe zag de voorbereiding op de tocht eruit en zijn de training heel anders dan normaal? “Omdat ik de derde NK SUP Distance-wedstrijd als tweede was geëindigd, besloot ik om mijn lange afstand trainingen voor de Elfstedentocht te schrappen om me meer te focussen op de technische NK race die vlak voor de Sup 11 City Tour zou worden georganiseerd, om zo goed mogelijk in de overall ranking te (blijven) staan van het NK. Door slechte weersomstandigheden kon die race helaas niet doorgaan. Dat was wel even balen.”
De SUP 11 City Tour is een zware en lange tocht die niet onderschat mag worden. Zo ben je gemiddeld 5 á 8 uur per dag 45 kilometer aan het peddelen en kom je tijdens de etappe verschillende weersomstandigheden tegen. De tocht is een achtbaan van emoties en zowel mentaal als fysiek erg uitdagend.
Waar keek je het meeste tegenop en wat waren de zwaarste momenten?
“Ik had echt geen idee hoe ik de dagen moest aanvliegen. Ik had nog nooit verder dan 20 kilometer gepeddeld. Bij de Elfstedentocht ben je dan nog niet eens halverwege. De eerste 1,5 dag moest ik echt leren doseren. De top drie peddelde veel harder dan de rest, waardoor ik geen aansluiting kon vinden en deed alles alleen. Hier ben ik mezelf echt wel even tegengekomen. Een knuffel en een schop onder mijn kont hebben me na de rust op dag 2 op het goede pad gezet. Ik heb vanaf toen alleen nog maar genoten, ben slimmer gaan peddelen en de resultaten werden ook beter.”
Hoe was de support tijdens het evenement en heb je veel steun gehad aan deelnemers om je heen? “De kameraadschap op en van het water is groot en maakt het ontzettend leuk. Een belangrijk zetje in je rug als je het zwaar hebt, maar ook wat het leuk maakt.”
Wat zijn je nieuwe doelen nu je de SUP 11 City Tour succesvol hebt volbracht?
“Het wedstrijdseizoen is op het einde gekomen en de winter komt eraan. Tijd om weer te werken aan de fundering; kennis, techniek en kracht. Gelukkig heb ik straks een Supskin: dit is een droogpak speciaal gemaakt voor het suppen. Hiermee moet ik de winter goed door kunnen komen om volgend jaar bij het NK Sup Distance er weer te staan.”
De Elfstedentocht voor suppers is beroemd in de surfwereld. Van over de hele wereld komen circa 27 nationaliteiten naar Nederland om deel te nemen aan de bijzondere tocht. Of het nu gaat om de eerste plaats of de laatste, elke peddelaar komt met een geweldig verhaal over de start- en finishlijn in Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op: www.sup11citytour.com.
INTERVIEW KIRAN BADLOE
Team Delta Lloyd
Na een trainingsperiode in Nieuw-Zeeland is RS:X-windsurfer Kiran Badloe vanaf april weer begonnen met het varen van World Cups en kleinere events. En niet zonder resultaat. Bij de World Cup in Hyères ging Badloe met een bronzen medaille naar huis en bij de World Cup Final in Santander pakte hij overtuigend het goud. Het absolute piekevenement voor dit jaar moet echter nog komen: het WK in September, waar op het olympisch water van Tokyo gevaren zal worden. Een uitgebreide zomervakantie zal er voor de RS:X-windsurfer dus niet inzitten… Of toch wel? We vroegen het Kiran zelf tijdens een bloedhete dag op het topzeilcentrum in Den Haag...
Wat doe je eigenlijk hier met dit heerlijke weer? Hoor jij nu niet op het strand te zijn?
Eigenlijk wel. Maar ik heb nu even een break. Ik vind het ook leuk om met talenten het water op te gaan. Vandaag ben ik met Sara Wennekes het water op gegaan. Ik help Sara deze periode. Haar coach is nu in Italië, dus vroeg ze of ik mee het water op wilde. Dat vind ik hartstikke leuk. Gewoon lekker uurtjes maken op het water.”
En wat zijn je plannen voor de komende maanden?
“Ik doe het nu even rustig aan. Vanaf juli begin ik pas weer met trainen op het water. Nu focus ik op het onderhouden van mijn conditie. Ik moet fit blijven, maar maak ook tijd vrij maken om leuke dingen te doen, zodat ik begin juli vol energie en motivatie weer kan beginnen.
Het is super belangrijk om leuke dingen te blijven doen, ook tijdens de trainingen. Als het het leuk voor jezelf kunt houden ben je extra gemotiveerd. Zwaar werk voelt dan niet als zwaar werk. Ik ben dan met een stuk meer plezier aan het afzien.”
Afzien? Jullie RS:X-windsurfers zien er altijd zo relaxed uit?
“Dat kan kloppen, maar er zit meer achter die relaxte, coole uitstraling van de surfers. RS:X is de meest fysieke klasse. We doen bijvoorbeeld ook veel intervaltrainingen. Dan zijn we aan het pompen en dat is toch wel een van de zwaarste dingen in het zeilen. We surfen ons dan twee uur lang het snot voor de ogen.”
Heb je nog wel tijd voor vakantie tussen het surfen door?
“Jazeker, ik ga eind juli op vakantie! Dat past net. Nadat ik terugkom van mijn training in Japan vertrek ik de volgende dag gelijk naar Portugal op vakantie. En als ik terug kom van die vakantie moet ik direct weer door naar het testevent in Aarhus, Denemarken. Een hele krappe planning, maar het kan. Ik blijf actief tijdens mijn vakantie, maar leg wel even de windsurfspullen aan de kant. Ik ga wel het water op om te golfsurfen.”
“En dan is in september eindelijk het WK. Daar kijk ik naar uit en daar werk ik echt naartoe. Alles wat we nu doen staat in het teken van goed presteren op het WK.”
Meer weten over Kiran Badloe?
Volg hem via
Meer informatie over het WK in Enoshima ( Japen), van 16 t/m 23 september, vind je hier.
Bron afbeelding: Tomas Moya / Sailing Energy / World Sailing