Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
MOTORBOOT
Varen op de grachtengordel
TIPS VOOR EEN DAGJE VAREN IN AMSTERDAM
De grachten staan bekend om authentieke bruggetjes en de grachtenpanden.
Varen doe je Samen!
VAAR MEE MET DE PRAKTIJK(ER)VAARTOCHT
Zaterdag 6 en zondag 7 oktober wordt er, na een stukje theorie, gevaren op de Amsterdamse grachten.
Varen doe je Samen!
VEILIG VAREN MET HET KLEIN VAARBEWIJS
De antwoorden op de meestgestelde vragen hier op een rijtje gezet!
TIPS VOOR EEN DAGJE
VAREN IN AMSTERDAM
Varen op de grachtengordel
De Amsterdamse grachten zijn de bekendste grachten van Nederland. Sinds 2010 is de grachtengordel opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. De grachten staan bekend om de authentieke bruggetjes en de monumentale grachtenpanden. Naast dat een boottocht in Amsterdam dé manier om de stad te verkennen, is het ook nog eens ontspannend en leerzaam.
Varen, dé echte Amsterdamse beleving
Je beleeft Amsterdam vanuit een ander perspectief als je door de grachten vaart. Vergeleken met een stadswandeling of fietstocht verplaats je je veel rustiger door de Amsterdamse binnenstad. Hierdoor zie je veel meer details.
De grachtengordel, wat is er te zien?
Er zijn veel mooie vaartochten door Amsterdam, niet alleen over de drukke Wallen of grachten. Bijvoorbeeld door langs architectuur te varen die bepalend is voor het Amsterdamse stadsbeeld. Denk hierbij aan gebouwen uit de Amsterdamse School-stijl of Filmmuseum EYE. Als je door De Plantagebuurt vaart, kom je langs dierentuin Artis en de Hortus Botanicus. Het is bijzonder om middenin de drukke stad zoveel natuur tegen te komen. Een boottocht door de Amsterdamse grachten is dus veelzijdig, er is voor ieder wat wils. En er liggen nogal wat bezienswaardigheden op de route, zoals:
- Het wereldberoemde Anne Frank Huis.
- De Magere Brug, één van de bekendste bruggen in Amsterdam.
- Aan de Amstel ligt het museum de Hermitage Amsterdam.
- Brouwersgracht, volgens velen de mooiste gracht van Amsterdam.
- Filmmuseum EYE, gelegen aan het IJ.
Op en rond de Amsterdamse grachten kun je ook terecht voor festivals, denk maar aan de Canal Parade en het Amsterdam Light Festival (absoluut een tip om de lichtkunstwerken te bewonderen, de zevende editie begint op 29 november). Dit zijn uitgelezen momenten om het water op te gaan.
Auteur: Bastiaan Peters
VAAR MEE MET DE PRAKTIJK(ER)VAARTOCHT
Varen doe je Samen!
Vaar op zaterdag 6 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur of zondag 7 oktober van 12.00 uur tot 15.00 uur mee met de 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartochten op de Amsterdamse grachten.
Theorie en praktijk
Na een kort blokje theorie wordt met de ruime sloep (7,5 x 2,5 meter met 42 pk inboard diesel) van vaarschool Bateaulien een interessante route gevaren over onder andere de Amstel en Prinsengracht (rondvaartroute) waar diverse lastige kruispunten worden gepasseerd met veel ander scheepvaartverkeer.
Door Amsterdam
Via de Houthavens, het IJ en de Zwanenburgwal varen we terug naar de Amstel. Onderweg komen we op de grachten rondvaartboten tegen in allerlei uitvoeringen en – afhankelijk van het weer – ook waterfietsen, kano's, roeiers en andere pleziervaart. Op het IJ kunnen we (snelvarende) veerponten, kegelschepen, grote zandschepen van de Noord/Zuidlijn, koppelverbanden en ander beroepsmatig bulkvervoer tegenkomen en natuurlijk ook recreatievaart.
Ervaring opdoen
Je kunt prachtig varen op de Amsterdamse grachten en veel recreatievaarders willen graag meer ervaring opdoen, om bijvoorbeeld de voorrangsregels te kennen en weten waar zij op moeten letten. Er is vaak een beetje stroming bij de keersluizen en de gespreksdiscipline over de marifoon is niet helemaal standaard.
Uniek vaargebied
De grachten zijn een uniek vaargebied, maar door de drukte, de vele haakse bochten, engtes en verschillende brughoogtes is het wel opletten geblazen. Veel mensen varen een rondje over de grachten en het IJ. Het IJ is weer helemaal anders, ook daar is het opletten. Deze 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartocht neemt alle facetten van het varen in Amsterdam mee. Het programma is toegespitst op de combinatie beroeps- en recreatievaart op de grachten, maar natuurlijk ook op overige vaarweggebruikers. Aan boord zijn uiteraard waterkaarten en een portable marifoon. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: Varen doe je samen (beperkingen beroepsvaart & gewenst vaargedrag recreatievaart) Plaats op de vaarweg Reglementen en verkeerstekens Vaarsnelheid en hinderlijke golfslag Onderlinge communicatie Rondom zicht Overdragen algemene kennis en ervaringen.
Kosten en aanmelden
De kosten bedragen € 50,- per persoon inclusief koffie of thee. Je kunt je aanmelden via info@varendoejesamen.nl onder vermelding van naam, adres en contactgegevens, aantal personen. Let op: er zijn maximaal 10 plaatsen aan boord. Na aanmelding ontvang je praktische informatie zoals de route, parkeren en kledingadvies.
Globaal programma
Zaterdag: Zondag:
14.00 uur 12.00 uur Ontvangst, kennismaking en uitleg programma
14.30 uur 12.30 uur Trossen los
16.45 uur 14.45 uur Terug aan wal en nabespreking
17.00 uur 15.00 uur Afsluiting
Voor het varen in en om Amsterdam kun je de VaarWater-app van Waternet raadplegen. Bekijk ook de video van de Politie Amsterdam met tips om veilig door de Amsterdamse grachten te varen.
Deelnemers nemen geheel voor eigen risico deel aan de praktijkdag. De organisatie accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor materiële schade of persoonlijk letsel veroorzaakt in samenhang met of voor, gedurende of na de praktijkdag.
Bron: Varen doe je Samen!
VEILIG VAREN MET HET KLEIN VAARBEWIJS
Varen doe je Samen!
Veel mensen hebben vragen over het vaarbewijs. Moet ik een vaarbewijs halen? Waar kan ik examen doen voor het vaarbewijs? Bestaan er cursussen voor het halen van een vaarbewijs? Varen doe je Samen! heeft de antwoorden op de meestgestelde vragen op een rijtje gezet. En verplicht of niet, Varen doe je Samen! adviseert alle vaarweggebruikers zich te verdiepen in de theorie en de vaarregels.
Heb ik een vaarbewijs nodig?
Je bent verplicht een Klein Vaarbewijs te hebben als je gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte óf een schip dat een vaarsnelheid kan halen van meer dan 20 km/uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/u heb je een Vaarbewijs nodig. Als je een kleinere of langzamere boot bestuurt is een Klein Vaarbewijs niet verplicht, maar het is wel verstandig je in de regels te verdiepen.
Klein Vaarbewijs
Er zijn 2 niveaus van het klein vaarbewijs:
- Klein Vaarbewijs I (VBI):
voor het varen op rivieren, kanalen en meren, inclusief Gouwzee en Randmeren. Maar niet op Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard.
- Klein Vaarbewijs II (VB2):
voor het varen op alle binnenwateren, dus inclusief Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard.
Voor het varen op de Noordzee is geen vaarbewijs nodig, wel voor de zeehavens.
Het vaarbewijs is ook nuttig als je een schip vaart, waarvoor geen vaarbewijsplicht geldt. Dan heb je voldoende basiskennis van de reglementen, wetten en veiligheidsmaatregelen. Dat is wel zo veilig. Stichting Vamex (Vaarbewijs- en Marifoonexamens) adviseert daarom altijd een examen Klein Vaarbewijs I te doen, ook als je niet onder de vaarbewijsplicht valt.
Examen doen
Het examen voor een Klein Vaarbewijs wordt afgenomen door de Stichting Vamex. Vanaf januari 2020 zullen de taken van de VAMEX overgaan naar het CBR. Tot die tijd kun je dus voor je examen terecht bij de VAMEX. Er zijn in Nederland vijf examenlocaties. De examens worden op werkdagen en geregeld op zaterdagen afgenomen. In september 2018 was de gemiddelde wachttijd voor een examen 10 dagen. Meer informatie over het examen en schrijven kun je vinden op de website van VAMEX. Daar vind je ook voorbeeldexamens en tips voor een goede voorbereiding op het examen Klein Vaarbewijs.
Cursussen
Met tal van watersportcursussen kun je je kennis en ervaring bijspijkeren. Zoals ‘Tochtplanning’, ‘Theoretische Kustnavigatie’ of praktijkcursussen als ‘Manoeuvreren op de motor’ of ‘Wadvaren’. De meeste watersportcursussen, voor zowel zeil- als motorboot, volgen het diplomasysteem van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Op de website cwo.nl vind je een overzicht van cursussen en vaarscholen. Er zijn CWO zeilopleidingen en CWO motorboot-opleidingen.
Bekwaam
Het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) schrijft voor dat een boot of jacht alleen bestuurd mag worden door een ‘daartoe bekwaam persoon’. En er staan nog extra eisen in waaraan deze persoon moet voldoen. Ook moet de schipper goed in de rondte kunnen kijken en hij moet geluidsseinen kunnen horen. Dit staat in artikel 1.09, lid 3 van het BPR. Het varen met een dichtgebouwde kuip met beslagen ramen is simpelweg verboden. Bekwaamheid en uitzicht rondom zijn dus niet alleen goedbedoelde adviezen, het zijn ook wettelijke bepalingen die voor iedereen gelden. Onafhankelijk van de vaarbewijsplicht.
Veiligheid voor, tijdens en na het varen is behalve een kwestie van kennis ook een zaak van kunde, van ervaring. Van veel doen!
Afbakening Klein Vaarbewijs 1 en 2
Aan de hand van het wettelijk vastgestelde examenprogramma stelt de examencommissie een zogenaamde afbakening op. De examencommissie verplicht zich de vragen voor de examens zo op te stellen dat ze altijd passen binnen de grenzen van de afbakening. In de wet is vastgelegd wat de eisen zijn voor het behalen van een Klein Vaarbewijs. Deze eisen zijn op hoofdlijnen en daardoor zou het examen wel erg breed kunnen worden en voor de opleiders en kandidaten lastig om een duidelijke focus te krijgen. Om die focus wel aan te brengen werkt de examencommissie voor het Klein Vaarbewijs daarom met een afbakening. Deze geeft in meer detail aan wat de examenkandidaat geacht wordt te kennen. Onlangs verscheen een aangepaste afbakening op de website van Vamex: https://www.vamex.nl/downloads. Via deze link kun je ook de nieuwe versie van het document struikelblokken voor het Klein Vaarbewijs vinden. Hierin kun je de onderwerpen vinden waar de kandidaten moeite mee hebben tijdens het examen. Met het document over de struikelblokken hoopt de commissie je te helpen je deze onderwerpen eigen te maken en geeft men ook een handreiking aan opleiders en schrijvers van lesmateriaal.
Meer informatie:
- Lees de folder van de VAMEX: Vaarbewijs
- Bekijk de FAQ's over het Klein Vaarbewijs
Bron: Varen doe je Samen!
OVERGENG NAAR CBR MET
EEN JAAR UITGESTELD
CBR
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft onlangs besloten de voorgenomen overdracht van de wettelijke taken van de VAMEX - waar het Watersportverbond in het stichtingsbestuur zit - aan het CBR met een jaar uit te stellen tot 1 januari 2020.
De betrokken partijen hebben in december gezamenlijk geconcludeerd dat de voortgang met betrekking tot het voorbereiden van de transitie en het maken van goede afspraken over de overgang van het VAMEX personeel nog onvoldoende was om al tot een definitieve overgang per 1 januari 2019 te besluiten. Bovendien heeft het CBR aangegeven dat het uitstellen van de overgang van VAMEX ook voor hen de voorkeur heeft, omdat een grote reorganisatie bij het CBR in 2018 nog zijn beslag moet gaan krijgen.
Er zal in gezamenlijkheid verder worden gewerkt aan het transitieplan waarin ook de kwaliteit en de tarieven van de dienstverlening bij het CBR geconcretiseerd moeten gaan worden. Het CBR heeft de intentie uitgesproken om de participatie van de watersportsector, opleiders en uitgevers te continueren in aparte gremia, passend binnen de zogenaamde governance structuur van het CBR. Ook dit zal onderdeel uit gaan maken van het nog verder uit te werken transitieplan.
De huidige aanwijzing van VAMEX als exameninstelling voor het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs zal door het ministerie van I&W met een jaar verlengd worden tot 1 januari 2020.