Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto: Lifeshots Photograhpy
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
MOTORBOOT
Wijziging in het aanvragen van examens
RECREATIEVAART-EXAMENS BIJ HET CBR VANAF 2020
Wil je een examen doen in recreatievaart? Dit is straks bij het CBR!
Zorg goed voor je boot
CHECKLIST VOOR HET WINTERKLAAR MAKEN
Wees goed voorbereid op de winter en loop deze zes onderdelen aandachtig na.
'De boot van...'
DE BOOT VAN.. SIEGER
Hij plukte een oud ijzeren bootje uit een weiland vijf jaar geleden en bouwde ‘m om tot boot 'Bakkes'.
RECREATIEVAARTEXAMENS BIJ HET CBR VANAF 2020
Wijziging in het aanvragen van examens
Een wijziging op het gebied van recreactievaartexamens: vanaf 1 januari 2020 neemt het CBR deze af. Het gaat om het Klein vaarbewijs I en II en het Groot pleziervaartbewijs II. Tot die tijd heeft VAMEX op zich genomen. Qua exameninhoud en -zwaarte verandert er niets. Ook de examentarieven zullen nagenoeg hetzelfde blijven.
Vanaf 2020 verzorgt het CBR ook de uitgifte van Vaarbewijzen en ICC’s voor de recreatievaart.
Examens reserveren
Inmiddels zijn alle examens voor 2019 bij VAMEX gereserveerd. Dit betekent dat het voor nieuwe kandidaten niet meer mogelijk is om in 2019 examen te doen. Toekomstige examenkandidaten kunnen vanaf oktober bij het CBR terecht voor het reserveren van de recreatievaartexamens. Kandidaten kunnen dan vanaf januari 2020 op één van de 20 CBR-locaties theorie-examen doen.
Meer over deze wijziging lees je op www.cbr.nl
CHECKLIST VOOR HET WINTERKLAAR MAKEN
Zorg goed voor je boot
Na het vaarseizoen is het tijd om je boot of schip winterklaar te maken. We zetten zes zaken op een rijtje waar je rekening mee moet houden als jij je boot winterklaar wilt maken.
1. De motor
Om je motor vorstbestendig te maken, check je eerst of je een open of gesloten koelwatersysteem hebt. Bij een gesloten systeem is het koelsysteem gevuld met koelvloeistof. Daar kan niet veel mee misgaan. Bij een open koelsysteem wordt er water van buitenaf aangezogen om de motor te koelen. Hier is het wel zaak om de motor goed winterklaar te maken. Er mag geen water in het systeem blijven staan.
2. Gas en elektra
Haal elektrische apparatuur van boord en sla het thuis op. Sla ook de eventuele gasflessen veilig thuis op, liefst op een droge plek met ventilatie. Ook de accu verdient aandacht: als een accu ontlaadt, verandert de elektrolyt in water, wat dus kan bevriezen. Het is dan ook aan te raden om je accu’s vol geladen te houden.
3. Toilet en drinkwatervoorziening
Gebruik voor alle watersystemen aan boord een juiste antivries; niet de giftige variant die bij auto’s wordt gebruikt. Je vindt de goede soort bij de watersportwinkel.
Pomp antivries door het toilet om achterblijvend water, wat kan bevriezen, te voorkomen.
Laat al het water uit de drinkwatertank lopen.
4. Romp en dek
Maak de romp en het dek goed schoon. Vuil kan zich in de winter namelijk vastzetten.
Tip: zet het polyester in de was voor de winter ter bescherming. Boen de was pas in het voorjaar uit. Zorg ook dat plekjes zijn bijgewerkt en rubbers ingevet.
Zet interne luiken en bakskisten open voor ventilatie. Dit helpt schimmel te voorkomen.
5. Tuigage
Haal zeilen van het schip en sla het thuis droog op. Controleer de verstaging, zitten er braampjes aan, knikken e.d. Check ook of alle borgpennen nog aanwezig zijn.
6. De uitrusting
Kussens kun je het beste van de boot halen om schimmel tegen te gaan. Plaats ook vochtvreters in verschillende ruimtes.
Haal etenswaren en flessen en blikjes drank van boord. Check de reddingsvesten op onderhoud. Controleer de brandblussers en laat ze op tijd keuren.
Dit is samenvatting van ‘Zes tips om de boot winterklaar te maken’. Lees het volledige artikel op varendoejesamen.nl, een samenwerkingsverband waar het Watersportverbond partner van is.
DE BOOT VAN.. SIEGER
'De boot van...'
Deze keer in de ‘De boot van’.. komt Sieger aan het woord. Hij plukte een oud ijzeren bootje uit een weiland vijf jaar geleden, bouwde ‘m om en maakt er nu onder andere de Utrechtse grachten mee onveilig. Lees hier zijn verhaal!
Bakkes
Samen met mijn broertje en mijn vriendin deel ik Bakkes, ons groene ijzeren bootje van vier meter lang. We vonden op z’n kop, weggeroest, in een weiland. Van de boer mochten we de boot meenemen. Zo gezegd, zo gedaan: we hebben de boot meegenomen, kaal geschuurd, dicht gelast, gelakt en een bankje erin gemaakt. Voorheen zat er nog een benzinemotor in, maar sinds dit jaar zijn we elektrisch gegaan.
Utrecht
Oorspronkelijk kom ik uit Brabant, uit een omgeving waar niet veel water is. Om die reden heb ik, voordat we Bakkes kregen, nog nooit eerder een boot gehad. We hebben Bakkes meegenomen naar Utrecht, een vergunning aangevraagd aan de Weerdsingel waar hij nu nog steeds zijn ligplaats heeft.
Onderhoud
Echt onderhouden doen we niet echt eigenlijk.Het advies is om deze boot om de twee á drie jaar uit het water te halen. Dit is echter nog niet gebeurt. Toen we er laatst mee zijn gaan varen waren er wel roestplekken zichtbaar, maar tot nu toe kan die er prima mee door.
Tochtjes
In het begin was het een stuk specialer dan nu, maar tochtjes maken we nog steeds. Degene die mij bij zijn gebleven zijn de Loosdrechtse plassen waar we op een eilandje overnacht hebben. Een andere toch was van het Amsterdamse Rijnkanaal, wat vrij heftig was voor Bakkes met de vrachtschepen die je daar hebt, via de Lek naar Culemborg en daarna via IJsselstein weer terug. Afgelopen zomer ben ik met een vriend naar Schoonhoven gevaren via de Lek en de Hollandse IJssel.
Oud marktkraamzeil
Meerdaagse tochtjes met Bakkes hebben we ook gemaakt, bijvoorbeeld naar de Vinkeveense Plassen. Doordat we een oud marktkraamzeil als overkapping gebruiken, die we op een ingenieuze manier hebben bevestigd, is slapen op de boot nodig en blijft de binnenkant van de boot in goede staat!
Onaangekondigt bezoek
In de winter ligt Bakkes in de singel in de Vogelenbuurt in Utrecht. Toen we er ter controle een keer langs gingen troffen we Bakkes aan maar met een half open zeil. Een zwerver had hier een slaapplek in gevonden, en een toilet ook.. Iets minder prettig dus. We hebben het maar met een knipoog benadert en een briefje erbij gelegd dat het slapen prima is maar of diegene dan wel het zeil dicht wou doen in verband met de regen. Een paar dagen later was het echter weer raak..
Jouw boot in de volgende editie van 'De boot van...'?
Heb jij een mooi verhaal te vertellen over jouw sloep of motorboot? Een bijzondere toertocht gemaakt? De beste tips & tricks over hoe je jouw boot het beste kunt onderhouden? En wil je jouw verhaal delen met anderen? Meld je dan nu aan voor de rubriek: ‘De Boot van …”. Een maandelijkse rubriek in het online magazine van het Watersportverbond.
Heb jij een bijzonder verhaal over jouw boot te vertellen?
Stuur dan een e-mail naar communicatie@watersportverbond.nl.