Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Zeilen
BOUWEN VAN 16M2 IN AUSTRALIË
Op 5 december is er begonnen aan de bouw door een groep van 6 studenten en een leraar.
Lees verder >>
LEKKER DOORZEILEN IN DE WINTER
De wintercompetities zijn al even begonnen. Waar kun je deze winter doorzeilen?
Lees verder >>
EEN WARE SLIJTAGESLAG
Hoe staat het met de deelnemers aan de Vendee Globe?
Lees verder >>
Sluiten
BOUWEN VAN 16M2 IN AUSTRALIË
Op 5 december is er begonnen aan de bouw van een 16m2 door een groep van 6 studenten en een leraar. Dit is weinig bijzonder op het eerste gezicht, tot je hoort dat deze typisch Nederlandse boot in Tasmanie, Australië wordt gebouwd. Het doel is deze af te hebben tijdens het Australian Wooden Boat Festival in Hobart op 10 februari 2017.
Zo zijn nu zes Nederlandse studenten bootbouw samen met een Nederlandse leraar aan het project bezig. Hierbij worden ze ondersteund door het Wooden Boat Centre in Tasmanie. De bouwtekeningen en onderdelen worden allemaal vertaald in het engels, zo kunnen de mensen in Tasmanie straks ook hun eigen boot maken. Dit is de manier die de originele bootbouwer van de 16m2, Hendrik Bulthuis, ook hanteerde. De eerste geïnteresseerde heeft zich zelfs al gemeld bij de bouwgroep, een oude Nederlandse timmerman die nu in Australië woont.
De bouwgroep is nog niet lang bezig, maar de basis van de boot is al te zien. Geïnteresseerden kunnen de groep volgen via de blog. Hier verschijnt regelmatig een update inclusief allerlei foto’s van de bouw. Maar ook over de avonturen die de groep in Tasmanie beleeft. Onwijs leuk om te volgen, zeker voor de 16m2 liefhebber!
Sluiten
LEKKER DOORZEILEN IN DE WINTER
De wintercompetities zijn al even begonnen. Dit zijn vaak vriendschappelijke competities waar op het water uiteraard om het hardst gestreden wordt. Voor veel teams is het een manier om gedurende de winter nog te blijven varen en zo getraind het wedstrijdseizoen weer in te gaan. Maar waar kun je deze winter nog doorvaren en hoe vaak moet je dan in de boot stappen?
Bekijk hier de actuele agenda van de winterwedstrijden>>
Sluiten
EEN WARE SLIJTAGESLAG
De 29 zeilers van de Vendée Globe gingen 45 dagen geleden van start. Hoe staat het met de deelnemers? Van te voren werd gewaarschuwd dat het de zwaarste solo race rond de wereld zou gaan worden en de Vendée Globe maakt deze belofte meer dan waar. Zware depressies, schade aan de boten door rond drijvende objecten en boten die uitvallen. De zeilers krijgen er allemaal mee te maken.
Depressie
Onder Tasmanië hangt een zware depressie welke de snelste weg voor de zeilers blokkeert. Windsnelheden van 70-80 knopen en hoge golven dwingen de zeilers hun tactiek en route aan te passen.
De Fransman Jean Pierre Dick zag de kern van de depressie recht op zich afkomen. Zijn enige optie, zo snel mogelijk recht naar het noorden zeilen. Hij week zoveel uit van de oorspronkelijk route, dat hij aan de noordkant van Tasmanië is uitgekomen. Hiermee heeft hij een primeur. Jean Pierre Dick is de eerste zeiler in de geschiedenis van de Vendée Globe die tussen Australië en Tasmanië doorvaart.
Pieter Heerema
Now Way Back met Pieter Heerema is nog steeds onderdeel van het wedstrijdveld. Ondanks een defect stuurautomaat, lekkage in de dieseltank en problemen met het grootzeil. Tijdens een periode met minder zwaar weer kreeg hij de kans tijdelijke oplossingen te creëren. Toch is hij in de nacht van dinsdag 20 december op woensdag 21 december weer overvallen door slecht weer. “Het was een verschrikkelijke nacht, er staat water in de boot door de hoge golven, ik had 3 wipeouts en er zijn wederom problemen met het stuurautomaat.” Aldus Pieter Heerema.
Snelle race
Deze editie van de Vendée Globe is de snelste in de geschiedenis. De leiders, Alex Thomson en Armel Le Cleac’h, liggen ruim 5 dagen voor op het schema van vorig jaar. Het geef aan hoe snel de boten zijn en wat het effect van de foils is.
De koplopers bereiken over ruim 9000 mijl de finishplaats. Pieter Heerema, die momenteel op de 18e positie zeilt heeft nog 14.000 mijl voor de boeg. Wil je weten hoe het Pieter Heerema vergaat in de Vendée Globe of weten waar hij zeilt? Volg de live track hier.
Bron foto: Jean-Marie Liot
Sluiten
DE VENDE GLOBE, AL 3 WEKEN ALLEEN
Zondag 6 november is de zwaarste solo zeilrace ter wereld van start gegaan in Les Sables d’Olonne, Frankrijk; de Vendee Globe. Een race van drie maanden waar de schippers non-stop doorvaren zonder een voet aan wal te zetten.
Een ware beproeving welke niet voor iedereen weggelegd is. Het zijn vooral Franse schippers die de race varen. Maar de laatste edities verschijnen steeds meer internationale schippers aan de start. Dit jaar zien we voor het eerst in de geschiedenis ook een Nederlandse deelnemer: Pieter Heerema.
De Vendee Globe is een race voor ervaren zeilers, voor echte sportmannen en -vrouwen en misschien moet je zelfs een beetje gek zijn om de race te varen. Het is wat menig zeiler over Pieter zei toen hij aankondigde deze race te willen varen. Met zijn 65 jaar is hij dat misschien ook wel, toch is hij niet de oudste schipper deze editie. De Amerikaanse Rich Wilson is 66, het is zijn tweede deelname aan de solo race. Pieter daarentegen heeft nog erg weinig ervaring in het solo zeilen, in maart van dit jaar zeilde hij zijn eerste solo race. Zijn doel is dan ook de race uit te varen en veilig weer in Les Sables d’Olonne, het start en eindpunt van de race, te eindigen.
Na het vertrek op 6 november heeft Pieter de eerste tegenslagen al moeten verwerken. “De eerste week was moeilijker dan verwacht. De eerste nacht aan boord ben ik door mijn rug gegaan, hierdoor heb ik een week lang hevige pijn gehad en kon ik weinig bewegen aan boord.” Daar staat tegenover dat de zeil omstandigheden wel goed waren. Goede wind en een vlakke zee. “De nachten zijn vooral heel mooi, laatst was er een mooie volle maan die de zee mooi oplichtte. De boot gaat ook goed, ik heb de eerste week alleen wat problemen gehad met de roeren die omhoog kwamen. Qua slaap kan ik vooral ‘s nachts goed slapen momenteel, overdag is het te warm.” De hele vloot heeft de evenaar gepasseerd en Pieter lijkt steeds positiever te worden, luisterend naar zijn interviews met de organisatie. Na de eerste week was er vooral pijn in zijn rug, deze wordt langzaam minder en hij praat nu zelfs over ‘champagne zeilen’. “Het verschilt wel per dag, dagelijks kijk ik ook naar de positie van mijn tegenstanders. Als ik inloop op ze is dit natuurlijk fijn, als ik langzamer ga vraag ik me vooral af waar dit door komt. Maar ik geniet volop, de condities waar we nu in varen zijn ook wel uitzonderlijk voor de Vendee, het gaat ook echt nog wel minder worden. Straks komen we in de koude gebieden met veel wind en een ruwe zee met hoge golven.”
Zware beproeving
Net als Pieter heeft ook de rest van de vloot zijn mindere dagen gekend. De eerste twee zeilers zijn al afgevallen als gevolg van schade aan de romp van de boot van Bertrand de Borc en schade aan de kiel van Vincent Riou. Andere schippers hebben ook al schade geleden, maar konden deze onderweg repareren zonder uit te hoeven stappen. Het is een zware beproeving om alleen midden op de oceaan te zitten, zo blijkt. Ook de koploper, de Brit Alex Thomson, krijgt de nodige tegenslagen. Met een voorsprong van zo’n 90 mijl beschadigd hij een van zijn foils. “Er klonk een enorme knal en de boot draaide naar stuurboot. Het roer klapte omhoog en toen ik deze weer naar beneden had realiseerde ik me dat de stuurboot foil was gebroken. Er zit nog steeds een deel dat de boot afremt, maar hier kan ik nu niets aan doen.”
Koploper niet-Frans
Dat Alex als niet-Franse voorop ligt wordt in de zeilende wereld positief ontvangen, de race wordt altijd gewonnen door Franse schippers. Alex heeft al eerder een poging gedaan de eerste niet-Franse te zijn de race te winnen, vorige editie eindigde hij op een tweede plaats. Dat een van zijn foils nu is gebroken is nadelig, desondanks blijft hij vol doorzetten en tot nog toe behoudt hij zijn voorsprong. Pieter over Alex: “Hij verdient dit, het is een goede solo zeiler en een echt race monster. Hopelijk realiseert hij zich ook dat er nog een lange weg te gaan is voor hij de wereld rond is en de race is uitgezeild.”