Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto Lifeshots Photography
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
NIEUWE AANLEGPLAATS PLEZIERVAART TIENGEMETEN
Enige tijd geleden hebben leden van het Regioteam Delta-Noord met Natuurmonumenten gesproken over alternatieve ligplaatsen voor pleziervaart op het eiland Tiengemeten, dit in verband met de route van de waterbus. Deze populaire verbinding doet op het Haringvliet ook dit eiland aan, maar zorgt voor problemen in de veerhaven. Daar is al lange tijd een steiger(tje) voor de recreatievaart, echter is deze nu verboden voor de pleziervaart in de zomermaanden juli en augustus en in de rest van het vaarseizoen in de weekeinden.
In samenwerking met het Regioteam werd bekeken wat er gedaan kon worden om ligplaatsen voor pleziervaart te realiseren. Het alternatief op de oostkant van het eiland kon wegens Natura 2000 niet doorgaan, dus moest er verder gekeken worden. Uiteindelijk kwam er de oplossing om het oude handelshaventje op de westkant (tegenover WSV De Put) van het eiland uit te baggeren en te voorzien van een mooie lange (84 meter) steiger. Deze is onlangs in gebruik genomen met de aantekening, dat er nog een voorziening moet komen in de vorm van twee boeien om de onderwaterstrekdam aan te geven. Tot op heden liggen die er nog niet, dus is het devies: ruim open varen, zodat alles goed en veilig verloopt. De waterdiepte is officieel 1,50 meter, maar leden van het Regioteam Delta-Noord hebben een minimale diepte van 2.00 meter ondervonden. Aanleggen aan de nieuwe steiger is overigens alleen voor dagrecreatie, een tip daarbij: in de buurt kan men prima wandelen en vogels kijken. Dit alles met dank aan onder andere Mark Mandemakers van Natuurmonumenten.
Meer informatie over de werkzaamheden staat op de pagina van het Regioteam Delta-Noord.
Sluiten
KANOSTEIGERS SPIERINGSLUIS IN GEBRUIK GENOMEN
De nieuwe overdraagsteigers voor kano’s aan de weerszijden van de Spieringssluis in Werkendam zijn op vrijdagmiddag 16 november 2018 feestelijk in gebruik genomen. De opening werd verricht door een aantal kanovaarders die bij de steigers aan kwamen varen. Piet Ouweneel van de Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks knipte een lintje door. Namens het watersportverbond was Gerard van der Heijden van regioteam Brabant aanwezig bij de opening.
De Spieringsluis is een belangrijke schakel in de Oost - West Biesbosch kanoroute, van Drimmelen naar Dordrecht. Kanovaarders – ook minder valide gebruikers - zijn door de overdraagsteigers niet meer afhankelijk van de openstelling van de sluis en kunnen nu veilige wijze oversteken.
De steigers zijn in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door VoordenDag Technische Service en Maropol Internationaal Werkendam. In de eerste plaats zijn de steigers bedoeld als veilige aanlegsteigers voor de vletten van Rijkswaterstaat, maar medegebruik door kanovaarders bleek mogelijk. Het ontwerp is o.a. besproken met leden van de werkgroep kanoverenigingen rond de Biesbosch. Dat zijn de Dordtse Kano- en Kajak Vereniging Dajaks, Kanovereniging De Biesboschbevers, Kanovereniging Breda en de Toeristische Kanobond Nederland.
Aan beide kanten van de Spieringsluis zijn overdraagsteigers aangelegd en zijn het hele jaar door op elk moment van de dag beschikbaar en toegankelijk.
Sluiten
BELANGENBEHARTIGERS IN DE REGIO GEZOCHT!
Het Watersportverbond is op zoek naar enthousiaste watersporters, die tijd en kwaliteit hebben om zich als vrijwilliger in te zetten voor de belangen van de watersport en waterrecreatie in hun regio.
Het Watersportverbond heeft het land opgedeeld in 16 regio’s. In elke regio is een regioteam actief. Een groep van 5 à 7 vrijwilligers, enthousiaste watersporters en vaak mensen die hun sporen hebben verdiend binnen hun eigen watersportvereniging of in hun werk als beleidsmedewerker bij een overheid. Mensen, die zich met veel passie en plezier inzetten om de belangen van de watersport in hun regio te behartigen. Mensen, die het gesprek met de overheid aangaan als er ergens een probleem dreigt en samen met andere belangenorganisaties op zoek gaan naar oplossingen.
Versterking gezocht!
Zo’n 100 mensen zetten zich als lid van één van de 16 regioteams op die manier in voor de watersport. Voor een aantal regioteams zijn we op zoek naar versterking.
Kijk hier of er een vacature in uw regio is >>
Sluiten
DE BLAUWE GOLF: NOOIT MEER WACHTEN VOOR EEN BRUG
De groene golf is inmiddels een bekend fenomeen op de weg. Ook op het water zijn de afgelopen jaren vanuit meerdere vaarwegbeheerders diverse initiatieven gelanceerd om efficiënter gebruik te maken van de (vaar)wegen. Terugdringen van brug- en sluisopeningen, met name tijdens spitsuren, wordt gerealiseerd door het in konvooi laten varen van scheepvaart, zodat zij tegelijkertijd gebruik maken van brugopeningen. Dit wordt ook wel konvooivaart of ‘Blauwe Golf’ genoemd.
Mooie ontwikkelingen die niet alleen een succes zijn voor de watersport- en recreatie. Ook voet-, fiets- en autoverkeer profiteren van de Blauwe Golf. Zo zijn er in Noord-Holland een aantal maatregelen uitgevoerd gericht op optimale afstemming tussen wegverkeer en vaarwegverkeer bij brugopeningen en betere informatie voor schipper en automobilist.
Evaluatie
Evaluatie is altijd belangrijk. Op welke punten kan de aansluiting beter en via welke middelen kunnen automobilisten en schippers hun reis beter plannen? Om een beeld te krijgen van de effecten van Blauwe Golf; vervolg op de doorstroming van het wegverkeer en klanttevredenheid is in Noord-Holland een evaluatie uitgevoerd. Voor de gebruikers waren leden van de regioteam West-Holland en Noord-Holland (Noord) aanwezig.
Uitbreiding
De conclusie is dat er, ondanks een aantal kinderziektes, vooral moet worden doorgegaan met het uitbreiden van de Blauwe Golf. In 2019 heeft de provincie plannen om een Blauwe Golf te realiseren voor het traject Zaandam / Den Helder. Je leest hier de evaluatie van de Blauwe Golf in Noord-Holland.
Kanaal van Walcheren
Ook de regioteams van het Watersportverbond zijn nauw betrokken bij de realisaties van verschillende Blauwe Golven in Nederland. Zo heeft de beheerder van het kanaal door Walcheren, de Provincie Zeeland, op initiatief van het regioteam Deltawateren van het Watersportverbond en de Hiswa vereniging een Blauwe Golf voor het kanaal door Walcheren ingesteld.
Blauwe golf: waar moet je op letten als vaarweggebruiker?
- Wees je bewust of je deel uitmaakt van een konvooi, haak aan en pas je snelheid zo aan dat je bij elkaar blijft.
- Ga als recreatievaart achter de beroepsvaart varen. Laat beroepsvaart eerst passeren. Vaar weer niet teveel achteraan, probeer brug en sluis vlot te passeren bij opening, uiteraard alleen bij groen licht.
- Luister uit op je marifoon, als je die aan boord hebt. Kijk of je in een blokgebied vaart en stem daar je kanaal op af, anders op kanaal 10. (scheepvaart-scheepvaart)
- Zoek bij je reisvoorbereiding uit of je op een traject komt waar een blauwe golf is.
- Raadpleeg bijvoorbeeld de Riverguide-app voor de tijden van de blauwe golf/konvooivaart in Noord Holland
Meer over de Blauwe Golf Verbindend vind je op: blauwegolfverbindend.nl. Ook via Rijkswaterstaat is informatie te vinden over de Blauwe Golf.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Varen doe je Samen!
Belangenbehartiging
NOOIT MEER WACHTEN VOOR EEN BRUG
lees verder >>
BELANGENBEHARTIGERS IN DE REGIO GEZOCHT!
lees verder >>