Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto Lifeshots Photography
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
VAN LEIJEN EN SNOEK WINNEN RED BULL FOILING GENERATION
De zeilwedstrijd Red Bull Foiling Generation 2018 is gewonnen door Pieter van Leijen (20) en Thomas Snoek (19). Tijdens deze zeilrace streden de achtentwintig grootste Nederlandse zeiltalenten om een plek in de Red Bull Foiling Generation World Final, die in november in Miami gehouden wordt. De zeilregatta viel samen met de drukbezochte finaleweek van de Volvo Ocean Race in Den Haag en biedt zeiltalenten de unieke kans om te leren varen in tweepersoons Flying Phantom foiling catamarans.
Veertien jeugd zeilteams streden om de eerste plaats in de tweede editie van de Red Bull Foiling Generation. De finale tussen de vier overgebleven teams was een nek-aan-nek race vol spanning en drama. Pieter van Leijen (20) en Thomas Snoek (19) kwamen als eerste over de finish in de Red Bull Foiling Generation 2018 en mogen in november Nederland vertegenwoordigen tijdens de World Final in Miami (USA).
10 knopen aanlandige wind
De weergoden waren tijdens de laatste dag van de Red Bull Foiling Generation 2018 milder gestemd dan de eerste dagen. Met 10 knopen aanlandige wind en een vrij rustige zee was een andere tactiek nodig dan met de choppy condities en de 18 knopen wind van de afgelopen dagen. Die omstandigheden bleken gunstig voor Bart Lambriex en Scipio Houtman die tot de finale toe iedere race op hun naam mochten zetten. Helaas sloeg het noodlot voor ze toe in de eerste minuut van de finale met het breken van hun gennaker.
Van Leijen en Snoek hadden meer geluk. Ze bevochten keihard hun concurrentie in de herkansingsronde om zich alsnog voor de eindstrijd te kunnen plaatsen. “In de halve finale werden we uitgeschakeld. Daardoor konden we vandaag een extra race varen in de repechage round,” zegt Hagenees Pieter van Leijen. “Die kans hebben we goed benut.” Het was duidelijk dat de heren op dreef waren. Al vanaf het begin van de finale lagen ze samen met het team van broer en zus Manus en Willemijn Offermans, dat zich tevens via de herkansingsronde had geplaatst, op kop.
“In de eerste race van vandaag hebben we een patroon herkend,” legt Thomas Snoek uit Monnickendam uit. “Dat hebben we in ons voordeel gebruikt. We gingen wel een aantal keer kop over kop met het team Offermans. Het bleef daardoor tot de laatste minuut spannend.”
Hydrofoil competitie
“Met deze hydrofoil zeilcompetitie krijgen talenten de kans om zich te profileren en misschien wel ooit door te kunnen stromen naar bijvoorbeeld de America’s Cup of de Volvo Ocean Race,” zegt Hans-Peter Steinacher, de Oosterijkse zeillegende die, samen met Roman Hagara, tot tweemaal toe goud won op de Olympische Spelen. Steinacher en Hagara trainden de 28 deelnemers van de regatta intensief in het zeilen met de Flying Phantom catamarans, die met hun draagvleugels (foils) snelheden tot wel 65 kilometer per uur kunnen halen. “Deze sport draait puur om tactiek en veel planning en strategie vooraf. Heel anders dan bij ‘normaal’ zeilen. De meesten zitten voor het eerst in een Flying Phantom. Ik vind het supergaaf om te zien dat alle deelnemers met een grote grijns op hun gezicht naar huis gaan.”
Ook Van Leijen en Snoek hebben een grote grijns op hun gezicht. En niet alleen omdat ze gewonnen hebben. “Het zeilen op deze schepen is een hele grote kans. Geweldig. Iedereen heeft hard gestreden en het was een mooie race. We vonden het echt geweldig en kijken enorm uit naar Miami.”
Sluiten
BIJEENKOMSTEN WEDSTRIJDZEILEN
In november en december 2018 zijn de eerste Platform Wedstrijdzeilen Regionale Bijeenkomsten georganiseerd. Hier zijn recente ontwikkelingen, plannen en ideeën gedeeld, met combi zeilen als basis. Er werd voornamelijk ook gestreefd naar de verbetering in het oppakken van kleine of grotere wensen of problemen.
Onderwerpen die zijn besproken tijdens de bijeenkomsten zijn onder andere Combi’s, Race Management Systemen, Sailability, RTC’s, wedstrijden tussen verenigingen en de SW handicap. Een uitgebreide samenvatting van de bovengenoemde onderwerpen vind je hier.
In 2019 zullen we tweemaandelijks een bijeenkomst organiseren om de stand van zaken met betrekking tot activiteiten en prioriteiten op het gebied van wedstrijdzeilen van het Watersportverbond te bespreken. Iedereen die betrokken is bij het wedstrijdzeilen, op welke manier dan ook, is welkom. De agenda zal gebaseerd zijn op de inhoud van de laatste wedstrijdzeilen nieuwsbrief, maar alles is bespreekbaar. De eerste bijeenkomst vindt plaats op: Zaterdag 26 januari 2019 - WV Braassemermeer. Bekijk hier het programma en meld je aan.
Begin januari hebben we de eerste nieuwsbrief wedstrijdzeilen van 2019 verzonden. Ontvang je de nieuwsbrief nog niet en wil je ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van wedstrijdzeilen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief via deze link.
Sluiten
JEUGD WINDSURFERS WEDEROM AANWEZIG OP DE MEDEMBLIK REGATTA
De inschrijving voor de 35ste Medemblik Regatta gaat binnenkort open. Het jaarlijkse zeilevenement voor alle Olympische en Paralympische klassen in Nederland. Door de jaren heen hebben menig Olympisch-, Wereld- en Europees kampioenen gestreden om de titels in Medemblik. Na het succes van vorig jaar, zijn ook dit jaar de Jeugd Windsurfers weer uitgenodigd.
De 35ste Medemblik Regatta vindt plaats van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei 2019 vanaf het Regatta Center Medemblik. Het is het evenement van het jaar waar de internationale zeiltop op af komt. Dit jaar wordt er een groot aandeel windsurfers verwacht. Hieronder natuurlijk onze Nederlandse toppers: Dorian van Rijsselberghe, Kiran Badloe, Lilian de Geus en de talenten Sil Hoekstra en Luuc van Opzeeland. Maar ook internationale topsurfers zoals Yoav Cohen, Pawel Tarnowski, Zofia Noceti-Klepacka en Emma Wilson worden verwacht naar Nederland af te reizen.
Jeugd RS:X mooie toevoeging
Vorig jaar was de RS:X U19 klasse voor het eerst op de Medemblik Regatta, dit jaar zijn zij ook weer uitgenodigd. Het is een van de weinige grote evenementen voor de jeugd in de RS:X, coach Aaron McIntosh hoopt dat meer evenementen worden geïnspireerd de jeugd uit te nodigen. En Dorian van Rijsselberghe vraagt de jeugd zelf hoe het bevalt op hetzelfde evenement als de senioren te varen, leren ze hiervan?
Nieuwe duo’s in 470 vrouwen
In een andere klasse zien we een oude bekende uit het olympisch circuit terug. Lobke Berkhout is afgelopen najaar weer in de 470 gestapt, zij voegt zich bij Afrodite Zegers. Tot vorig seizoen voer Zegers nog met Anneloes van Veen in de 470, na het seizoen kondigde het duo aan de samenwerking te beëindigen. Van Veen is in een campagne gestapt met Mandy Mulder, die we nog kennen uit de Nacra 17 en daarvoor de Yngling. De Medemblik Regatta is het eerste evenement in Nederland waar we kennis kunnen maken met deze nieuwe duo’s. Afrodite en Lobke starten hun seizoen al op de World Cup Miami die eind januari van start gaat.
De altijd spectaculaire Nacra 17 gaf ons vorig jaar nog een hele spannende strijd tussen de Spanjaarden, Nieuw-Zeelanders en Britten. Dit jaar gaan we hier ook een Nederlandse deelname zien, Laila van der Meer en Bjarne Bouwer zijn overgestapt van de Nacra 15 naar de Nacra 17. Dit talentvolle duo zeilde zich vorig jaar in de schijnwerpers tijdens de Youth Olympic Games waar ze knap een bronzen medaille wonnen. De Medemblik Regatta wordt het eerste evenement voor het duo in deze klasse, hier zullen ze zich voor het eerst meten met de toppers die soms al jarenlang ervaring hebben. Een voordeel, Medemblik is het thuiswater van het duo, in de Nacra 15 en nu ook in de Nacra 17 is het Regatta Center Medemblik de vaste trainingsplek.
Medal race in boundaries
Natuurlijk zijn ook de Laser, Laser Radiaal, Finn, 49er en 49erFX uitgenodigd van 21 tot en met 25 mei in Medemblik. Nederlandse topzeilers zoals Marit Bouwmeester, Nicholas Heiner, Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben hier de kans zich weer eens in eigen land te bewijzen. De plek waar hun eigen vrienden, familie en partners makkelijk kunnen komen kijken. En zeker bij de medal races, die net als vorig jaar in zogenaamde boundaries wordt gevaren. Kijk in onderstaande video nog eens terug hoe de zeilers terug keken op de Medemblik Regatta vorig jaar, en hoe het zeilen in die boundaries beviel:
Sluiten
WERELDKAMPIOEN ZONDER ZELF TE VAREN
Alle Wijnand Roodbergen en zijn dochter Anna vertrokken aan het eind van afgelopen jaar ‘Down Under’ om aan de 18e editie van het WK Mirror Dinghy mee te doen. De tijd in Australië verliep echter iets anders gedacht, een oogblessure gooide roet in het eten voor vader en dochter. Toch werd hun boot wereldkampioen. Hoe? Dat wilden wij ook graag weten! We hebben contact gezocht met Alle Wijnand, lees het interview hier.
Hoe lang zeil je al wedstrijden?
Sinds de Optimist, ik heb onder andere deelgenomen aan het WK Optimist in Yokohama, Japan in 1989. Daarna Europe, Mirror (Nederlands Kampioen Mirror 2001), Laser, J22, Star en weer Laser (Masters).
Hoe lang zeil je al Mirror?
Ik heb als kind van 7 of 8 jaar leren zeilen op de Loosdrechtse Plassen in de Mirror van mijn buurjongen. We waren niet van het water te slaan. Ik vond het zo leuk dat mijn moeder mij heeft opgegeven voor een zeilkamp bij de lokale zeilschool ‘Bij de Hand’. Vervolgens ben ik gaan wedstrijdzeilen in de Optimist, eerst bij Watersportvereniging ‘Het Witte Huis’, later bij de Koninklijke Watersport-Vereeniging ‘Loosdrecht’.
In 1995 heb ik in een geleende boot deelgenomen aan de WK Mirror in Wales. Met een grote vriendengroep vanuit de KWVL zijn wij destijds naar de UK afgereisd. Wij studeerden allemaal net, dus je kunt je voorstellen hoe die week eruit heeft gezien. In die jaren was er een hele grote groep fanatieke Mirror zeilers, vooral in Loosdrecht, die ook met elkaar naar de diverse kampioenschappen in Ierland en Engeland gingen. Een mix van ex-Optimist kernploegleden, andere goede zeilers en teams die voor de gezelligheid meededen. De club was bezaaid met tientallen Mirrors. Er was op de KWVL zelfs een Mirror-plein gewijd aan al die Mirror zeilers. Die groep was heel hecht en hieruit zijn dierbare vriendschappen ontstaan. We hebben een actieve Mirror app groep, zien elkaar nog steeds geregeld en als er iemand trouwt komt iedereen bij elkaar en voeren we een Mirror sketch op.
In 2001 kon ik samen met gelegenheids crew Fleur Poulie, in een geleende snelle boot, meedoen aan het NK Mirror in Medemblik, we hebben toen gewonnen. Er deden meer dan 40 boten mee aan het NK Mirror.
Waarom de Mirror? In Nederland is de klasse niet heel levend meer.
De Mirror is in Engeland, Ierland, Zuid Afrika en Australië springlevend, met grote, sterke velden. Veel recente Olympische medaillewinnaars uit Ierland en Engeland, zoals Annalise Murphy, Stuart Bithell en de zusjes MacGregor komen uit de Mirror. Volvo Ocean Race winnaar en meervoudig Olympisch medaillewinnaar Ian Walker heeft met zijn dochter Zoë de 2012 UK Mirror Nationals gewonnen en meervoudig Olympisch medaillewinnaar Simon Hiscocks deed vorig jaar nog met zijn zoontje Louis mee aan de 2018 UK Mirror Nationals. Solozeilster Ellen MacArthur en Turn the Tide on Plastic schipper Dee Caffari hebben veelvuldig uitgesproken een grote fan te zijn van de Mirror.
De Mirror heeft de afgelopen twintig jaar echt een metamorfose ondergaan. Vroeger moest je elke winter je Mirror weer schilderen of lakken en alles aan elkaar schroeven. De Mirrors van nu zijn van polyester en van zeer hoge kwaliteit. Ze hebben geen gaffel meer
maar een uitstekend tuigage en je hebt een normale grootschootvoering vanuit het midden van de boot. Tegelijkertijd is de boot nog goed betaalbaar.
De Mirror is de ideale boot om te leren zeilen en eigenlijk de enige boot waarin jeugdteams en ouder-kind teams op hoog niveau tegen elkaar kunnen racen. Je leert teamwork, je leert om te gaan met de spinnaker, je leert om het tuigage te controleren en juist omdat het niet een boot is die makkelijk door het water glijdt, leer je heel veel over techniek. Niet voor niets wordt over de Mirror gezegd, dat als je een Mirror snel kunt varen, je elke boot snel kunt laten varen.
Hoe is het om met je dochter te zeilen?
Vier jaar jaar geleden is Anna op de KWVL begonnen met zeilen in de Optimist. Zij vond het meteen heel leuk maar ook wel spannend in haar eentje in de Optimist. Liever zeilde zij met mij in mijn laser of in een van de huurvalken van de club. Ook had zij veel lol met haar vriendinnetjes tijdens de zeilkampen in de zomermaanden bij Zeilschool Vinkeveen en Zeilschool De Kaag.
Het jaar erop hadden wij met het gezin een vakantie naar Cornwall en de Scilly Islands gepland toen ik bij toeval zag dat er in de periode dat wij daar zouden zijn de 2017 Mirror World Championships zouden plaatsvinden. Anna gaf aan dat ze het heel leuk zou vinden om samen aan dit kampioenschap mee te doen. Ik heb toen redelijk impulsief een Mirror gekocht uit Ierland, opgehaald in de UK en meegenomen op onze vakantie.
We zijn toen 11e geëindigd en hebben een geweldige tijd gehad en veel nieuwe Mirror vrienden gemaakt. Het jaar daarop zijn Anna en ik naar de 2018 UK Mirror Nationals gegaan in de Lake District. Met de nachtferry vanuit Rotterdam naar Hull, wederom een groot avontuur. De Mirror community is heel bijzonder en geeft wat mij betreft de essentie van de zeilsport voortreffelijk weer. Ondanks dat er op het scherpst van de snede gezeild wordt, is de sfeer heel relaxed. Iedereen is heel positief en helpt elkaar. De Mirror events zijn altijd goed georganiseerd, worden gehouden op geweldig mooie zeillocaties en zijn een feest voor het hele gezin.
Waarom het WK in Sydney?
Tijdens de 2017 Mirror World Championships in Restronguet hielden de Australiërs een presentatie over de 2019 Mirror World Championships in Sydney. Voor mij zou het een droom zijn die uitkomt om samen met Anna op de wateren van Sydney te mogen varen. Samen met enkele andere bevriende Engelse teams hebben we een plan gemaakt voor het vervoer van de boten per container en hebben we de knoop doorgehakt. Mijn vrouw Marinke en Floris zouden eerst niet mee gaan maar hebben besloten om toch mee te gaan. Hierdoor hebben we met het gezin een onvergetelijke reis kunnen maken!
Hoe is het ongeluk gebeurd?
Voorafgaande aan de wereldkampioenschappen zeilden wij de Australische Kampioenschappen. In race vijf van de Australisch kampioenschappen, we stonden toen vierde in het klassement, bij harde wind (>20 knopen) en hoge golven, ging het mis bij het binnenhalen van de spinnaker en de spinnakerboom. We wilden een late spinnaker drop doen zodat we de binnenbocht konden halen bij het ronden van de benedenboei (wat lukte!). Alles gebeurt dan tegelijkertijd; binnenhalen van de spinnaker, binnenhalen van de spinnakerboom, gijpen, sturen, zeil trimmen... Tijdens deze manoeuvre is de spinnakerboom met volle kracht in mijn oog geschoten.
Hoe reageerde je dochter?
Anna reageerde nogal als een ‘tough Cookie’, zoals de Australiërs haar omschreven. Fijn om te weten dat Anna die koelbloedigheid van haar moeder heeft meegekregen. Ik schreeuwde het uit van de pijn, er was veel bloed en mijn hoofd was opgezwollen als een ballon. Anna was natuurlijk erg overstuur maar had de tegenwoordigheid van geest om mij te helpen de wedstrijd uit te zeilen. Ik stond stijf van de adrenaline en we zijn die wedstrijd zelfs nog vijfde geëindigd! Na de finish heeft zij het overgenomen en mij langs tientallen voor anker liggende bootjes geleid naar de club. Daar heeft zij hulp gehaald en haar moeder gebeld. Dertig minuten later waren we in het Sydney Eye Hospital.
Hoe hebben jullie het WK verder beleefd?
Al snel bleek hoe ontzettend veel geluk ik heb gehad, dat ik waarschijnlijk geen blijvend oogletsel aan het ongeluk zou overhouden, maar dat ik niet meer mocht zeilen. Anna gaf aan dat ze niet met iemand anders het WK wilde zeilen. We zijn toen benaderd door local zeil hero John Dransfield (o.a. 3 x Fireball World Champion) en zijn zoon Tyler (2018 Flying 11 National Champion) of zij onze Mirror mochten charteren. Voor ons was het fijn dat in ieder geval onze NED boot alsnog mee zou doen aan het wereldkampioenschap.
Jullie boot hebben jullie uitgeleend en die werd Wereldkampioen, hoe was dat?
Iedere dag na de wedstrijd belde John mij op met een verslag van de wedstrijden op die dag. We bespraken dan ook de set-up van de boot voor de volgende dag bij de wisselende omstandigheden. Het was heel leuk en bijzonder om zo betrokken te zijn bij het kampioenschap en natuurlijk helemaal om te zien hoe goed zij het deden! Na afloop van de laatste wedstrijd, toen duidelijk was dat zij de titel hadden gewonnen, werd onze NED boot met John en Tyler erin op de schouders van de andere deelnemers uit het water het land opgedragen. Het Wilhelmus werd gespeeld voordat het Australisch volkslied werd gespeeld. Bij de prijsuitreiking door, Olympisch kampioen en America’s Cup winnaar, Tom Slingsby werden Anna en ik naar voren gehaald en bedankt door John en Tyler. Er werd zeker een traantje gelaten door Anna en mij.
Wat zijn jullie verdere plannen?
Het is prachtig om te zien dat ook Anna haar passie voor het zeilen gevonden heeft door het zeilen in de Mirror, net zoals ik destijds. Inmiddels is zij op de Braassemermeer begonnen met wedstrijdzeilen in de Optimist. Zij vindt het super leuk al kan ze door haar hockey helaas beperkt tijd in het wedstrijdzeilen stoppen. Komende zomer gaan we naar de 2019 Mirror UK Nationals in Poole. Misschien dat Anna samen met een vriendinnetje mee gaat doen. Dat komt goed uit want inmiddels klopt haar broertje Floris ook op de deur. Hij vindt dat het zijn beurt is om met mij in de Mirror te zeilen...
Zeilen
WERELDKAMPIOEN ZONDER ZELF TE VAREN
De boot van Alle Wijnand Roodbergen en zijn dochter Anna werd wereldkampioen. Lees het interview.
Lees verder >>
JEUGD WINDSURFERS WEDEROM AANWEZIG OP DE MEDEMBLIK REGATTA
De 35ste Medemblik Regatta vindt plaats van 21 tot en met 25 mei 2019.
Lees verder >>
BIJEENKOMSTEN WEDSTRIJDZEILEN
Lees hier het verslag van de laatste bijeenkomsten op het gebied van wedstrijdzeilen. En bekijk het komende programma.
Lees verder >>