Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Topzeilen
NEDERLANDSE TOPZEILERS OPTIMAAL VOORBEREID VOOR WK ZEILEN IN AARHUS
De zeilers hebben zich goed voorbereid op onvoorspelbare omstandigheden in Aarhus.
Lees verder >>
DE EERSTE KEER IN EEN ZEILBOOT VAN... PIM VAN VUGT (49ER-ZEILER)
Hoe kom je nou als klein Optimist-zeilertje in een 49er terecht met een Olympische droom?
Lees verder >>
TZAK: DE ULTIEME VOORBEREIDING OP DE TOPZEILACADEMIE
Tijdens de Topzeilacademie Kennismaking krijgen toptalenten in de High Performance klassen de kans een aantal weken te trainen en wedstrijden te varen onder leiding van experts van het Watersportverbond.
Lees verder >>
Sluiten
NEDERLANDSE TOPZEILERS OPTIMAAL VOORBEREID VOOR WK ZEILEN IN AARHUS
Van 2 t/m 12 augustus vindt het World Sailing WK plaats in het Deense Aarhus; na de Olympische Spelen het grootste multi-class evenement in de Olympische zeilsport. Voor de Nederlandse topzeilers van TeamNL Zeilen is dit dan ook het absolute piekevenement van 2018. Niet alleen vanwege de strijd om de felbegeerde Wereldtitel, maar ook omdat hier het eerste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020 plaatsvindt.
Een flinke delegatie topzeilers van TeamNL Zeilen (voormalig Team Delta Lloyd) bereidt zich momenteel voor op het WK in het Deense kustplaatsje. Iedere sporter doet dit op zijn of haar eigen manier, maar iedere zeiler probeert vooraf de plek zo goed mogelijk te doorgronden, want Aarhus is inmiddels berucht om haar onvoorspelbare omstandigheden.
Marit Bouwmeester kijkt uit naar zeer uitdagend WK: “je kan iedere dag kan verliezen en alleen de laatste dag winnen”
Gezien de resultaten over de afgelopen periode lijkt Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester onverslaanbaar. Toch ziet de Friezin het WK in Aarhus als een flinke uitdaging. “Aarhus is een ongelooflijk lastige plek om te racen. Uiteraard heeft iedere zeilster hiermee te maken, maar ik verwacht dat veel moeilijke wedstrijden voor grote puntenverschillen gaan zorgen”. Daarnaast is er in het Laser Radial-veld flinke concurrentie te bekennen, waaronder de Nederlandse Daphne van der Vaart en Maxime Jonker, die onlangs nog tweede werd op het EK Laser Radial, net achter Bouwmeester.
Maar ook de Deense Anne-Marie Rindom is er volgens Bouwmeester zeilster om goed in de gaten te houden: “De Deense zeilster heeft de laatste jaren al een aantal keren op het podium gestaan en Aarhus is haar thuiswater. Dat kan een extra voordeel zijn, waar we mee af moeten rekenen.” Bouwmeester laat zo min mogelijk aan het toeval over en zal maximaal voorbereid aan de start verschijnen: “We hebben drie periodes in Aarhus doorgebracht om zo veel mogelijk lokale kennis te vergaren. Daarnaast hebben we hard gewerkt om fysiek zo sterk mogelijk te zijn. Ik ga in Aarhus vooral proberen om iedere dag mijn eigen niveau te leveren, zonder grote fouten. Het WK zal een uitdaging worden van ruim een week waarbij je iedere dag kan verliezen en alleen op de laatste dag kan winnen”.
RS:X-windsurfers voorbereid op lastige omstandigheden
Ook de RS:X mannen en vrouwen voorzien een WK met uitdagende omstandigheden. De baan voor de RS:X-windsurfers ligt vlak onder de kant, wat kan zorgen voor erg instabiele wind. Daarnaast is de concurrentie ook in deze velden hoog. Het is voor zeilers en windsurfers, zowel nationaal als internationaal, de eerste mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, waardoor alle sporters in topvorm zullen zijn.
RS:X-windsurfer Kiran Badloe hoopt een stabiele reeks resultaten neer te zetten: “Ik wil een constante serie neerzetten. In de voorbereiding gaan we daarom nog veel uren maken op het water van Aarhus. Zo kunnen we wennen aan het water en ervoor zorgen dat we ons op ons gemak voelen daar.” Trainingspartner Dorian van Rijsselberge vertrekt eveneens begin juli al richting Aarhus om het water te leren kennen en om te kunnen focussen: “ik ga nu in volle focus richting het WK. Ik houd me niet zozeer bezig met de concurrentie waar ik mee te maken krijg, maar moet vooral zelf weer netjes gaan varen en alles goed uitvoeren. En dan hoop ik toch wel minimaal weer een top 8 plek te kunnen varen.”
Lilian de Geus (RS:X-women) vertrekt naar eigen zeggen met hoge verwachting richting Aarhus: dit is het belangrijkste event van het jaar. Ik wil hier een goed resultaat neerzetten. Aarhus is een lastige plek om te varen. Dat weten we nu en daar zijn we zo goed mogelijk op voorbereid. Ik hoop dat tijdens het WK alle dingen waar wij hard aan gewerkt hebben op hun plek vallen.”
Nicholas Heiner gaat strijd aan met grote zeilhelden in Finn
Voor Nicholas Heiner wordt het WK in Aarhus zijn tweede WK in de Finn. En tot zijn grote vreugde breidt deze klasse zich steeds meer uit met grote zeilhelden, zoals Tom Slingsby (AUS), de gouden medaillewinnaar in de Laser van 2012 - en winnaar van de America’s Cup in 2013 - die nu ook (net als Heiner) zijn overstap heeft gemaakt in de Finn. “Super mooi om het tegen zeilhelden op te mogen nemen in Aarhus. Alleen de koning, Giles Scott (GBR), doet dit WK niet mee helaas. Dat vind ik jammer, want ik zou hem graag eens verslaan!”, vertelt Heiner lachend. “Maar iedereen zal er met volle overtuiging ingaan. Ik ook! Vorig seizoen ging enorm goed, dus ik hoop hier in Aarhus toch wel op een top 3 plek en dan later dit jaar gelijk de kwalificatie af te maken in Japan. Mijn doel is om dit jaar nog de selectie af te tikken. Zowel nationaal als internationaal. Daarnaast vind ik het ,na het Nederlandse succes bij de Volvo Ocean Race, ook wel weer tijd voor wat mooie successen in het Olympische zeilen!”
Zegers & Van Veen willen puzzelstukjes in elkaar laten vallen: “als we goed samenwerken zijn we beter dan iedereen”
De 470-zeilsters Afrodite Zegers & Anneloes Van Veen kenden, na een succesvol jaar in 2017, een seizoen met wat mindere resultaten in 2018. Met Maurice Paardenkooper als nieuwe coach werden de vertrouwde patronen doorbroken om op lange termijn nóg sterker uit de strijd te kunnen komen. Hiervoor moesten de dames op korte termijn tijdelijk genoegen nemen met mindere resultaten bij hun wedstrijden. Een logisch gevolg, maar niet altijd even leuk. In Aarhus hoopt het duo te kunnen oogsten wat het afgelopen maanden gezaaid heeft: “we hebben onwijs veel geleerd dit jaar en willen nu super graag laten zien waar we staan. Niet alleen aan de buitenwereld, maar vooral ook aan onszelf. We zijn beter dan iedereen als we goed samenwerken en dat willen we in Aarhus bewijzen.”
49erFX-dames willen sterke lijn doortrekken bij WK
De dames in de 49erFX hebben sinds de start van het High Performance Project van het Watersportverbond grote stappen gemaakt. Verschillende Nederlandse damesteams varen inmiddels consequent mee in de top van het 49erFX-veld en in Aarhus hopen de zeilsters deze sterke lijn door te kunnen trekken.
Kaj Böcker, coach High Performance Project: “We hebben vertrouwen in onze aanpak met meerdere boten op hoog niveau. We zijn nu anderhalf jaar onderweg. Het is een jonge ploeg met veel energie. Onze missie gaat verder dan het WK, maar dat neemt niet weg dat we deze zomer heel graag willen laten zien dat we mee kunnen doen voor de podiumplekken.”
De topzeilers van TeamNL Zeilen vertegenwoordigen Nederland in de volgende klassen: Laser Radial, Laser Standard, Finn, RS:X-men, RS:X-women, 470-women, 49er en 49erFX. Voor een overzicht van onze Nederlandse delegatie bij het WK in Aarhus, zie de mediagids hier.
Wedstrijdschema WK Aarhus
Meer info over het WK in Aarhus, vind je op:
Fotocredits: Jesús Renedo / Aarhus Sailing Week
Sluiten
DE EERSTE KEER IN EEN ZEILBOOT VAN... PIM VAN VUGT (49ER-ZEILER)
In de Olympische zeilsport komt de focus steeds meer te liggen op steeds snellere en spectaculairdere boten, zoals de 49er, 49erFX en de Nacra17. Een tiental jonge 49er-zeilers en 49erFX-zeilsters volgt daarom onder leiding van verschillende coaches een internationaal trainings- en wedstrijdprogramma bij de Topzeilacademie van het Watersportverbond, om uiteindelijk de absolute wereldtop te bereiken. Maar hoe kom je nou als klein optimist-zeilertje in de 49er terecht, op weg naar deelname aan de Olympische Spelen?
In deze terugkerende rubriek vertellen verschillende jonge zeilers hoe ze van hun eerste keer in de zeilboot zijn gekomen tot hun droom van Olympisch goud... Met deze keer: Pim van Vugt, 23 jaar, en een van de zes 49er-zeilers van het High Performance Project.
Jouw eerste keer in een zeilboot...
Mijn eerste keer in een zeilboot kan ik mij eigenlijk niet herinneren. Toen ik 4 maanden oud was, was ik al op een zeilboot te vinden, maar de eerste keer alleen in een optimist moet achter ons huis zijn geweest. Toen was ik een jaar of 6.
Wat zorgde ervoor dat je vaker het water op ging?
Ik denk dat het allemaal verschillende factoren zijn geweest. Om te beginnen: ouders die me de ruimte gaven op hun boot. Ruimte om te leren en te ontdekken. Daarna mijn vereniging, met de juiste mensen op een prachtige locatie, waar we elk weekend en in de vakanties vrij waren om samen te zeilen, waar en wanneer we maar wilden. Daarin werd ik op den duur steeds iets competitiever en omdat ik niet hield van verliezen ging ik steeds meer uurtjes op het water maken. In deze tijd (van mijn 8e tot mijn 16e) deed ik niks anders dan vrij varen of wat korte wedstrijdjes op de vereniging. Toen ik eenmaal echte wedstrijden ging varen wilde ik alleen maar nóg meer het water op.
Voor welke boot heb je uiteindelijk gekozen en waarom?
Gekozen voor een boot? Ik kies geen boot. Het zeilen, de sport, daar heb ik voor gekozen. Elke boot heeft z’n leuke en minder leuke kanten, maar het liefst race ik ze allemaal een keer. Voor het Olympisch zeilen vaar ik nu de 49er en dat vind ik op het moment ook wel echt een prachtige klasse.
Wanneer werd zeilen je passie?
Ik denk dat het al heel vroeg is gekomen, maar dat ik het mij pas realiseerde rond mijn 15e. Ik deed in die periode nog niet aan wedstrijdzeilen, maar kreeg daar ineens een enorme drang naar. Toen besefte ik me dat wedstrijdzeilen eigenlijk mijn grote passie is.
En toen? Wat was jouw vervolgroute richting de top?
Nadat ik eerst heel lang gezeild heb bij mijn vereniging (WSV H2o) in Herkingen aan het Grevelingenmeer, heb ik in 2011 samen met mijn zus deelgenomen aan de Delta Combi in de SW-klasse en dat najaar kon ik met een beetje hulp aan de Boterletter in een geleende Splash meedoen. Dat beviel zo goed, dat we die winter een Laser hebben gekocht. Toen ben ik meer wedstrijden gaan zeilen. Het begon met veel Delta Combi wedstrijden en enkele United4's. Enkele wedstrijden later, in 2013, wilde ik aan alle wedstrijden in Nederland meedoen. Dat ging zo goed, dat ik werd uitgenodigd voor het Nationale Beloftenteam. Daarna kwam van het een het ander. Ik heb toen nog anderhalf jaar Laser Radial gevaren, gevolgd door een jaar Laser Standard. Ik kreeg toen de mogelijkheid om 49er te gaan varen en dat heb ik gedaan. Vorig jaar begon het High Performance project, waardoor ik nu fulltime bezig ben met het zeilen.
Waar sta je nu? Waar wil je heen en hoe ga je dat aanpakken?
Op dit moment beginnen we een beetje mee te doen in het 49er veld. Waar ik precies heen wil weet ik nog niet precies. Het World Sailing WK varen was al een tijdje een doel en dat gaat nu gebeuren (van 2 t/m 12 augustus, in Aarhus, red.). Als dat is geweest zullen er weer nieuwe doelen komen.
Wat is jouw tip voor jonge enthousiaste zeilers?
Voor iedereen: zeilen. Gewoon zeilen! Zeil de boot die je leuk vindt, met de mensen die je leuk vindt, op een plek waar je het leuk vindt en vooral: match het met de ambitie die je zelf hebt. De rest volgt vanzelf!
Sluiten
TZAK: DE ULTIEME VOORBEREIDING OP DE TOPZEIL-ACADEMIE
Het Nationaal Topzeilcentrum in Den Haag is dé plek waar (de huidige en potentiële) Nederlandse topzeilers zich voorbereiden richting medailles op de Olympische Spelen: Tokyo, Parijs, en verder. De Topzeilacademie van het Watersportverbond begeleidt de beste zeilers van het land, die de volgende Marit Bouwmeester of Dorian van Rijsselberge willen worden.
Tijdens de Topzeilacademie Kennismaking, afgekort TZAK, krijgen toptalenten in de High Performance klassen de kans een aantal weken te trainen en wedstrijden te varen onder leiding van experts van het Watersportverbond.
Kartrekker van deze kennismakingsperiode is de 25 jarige Dirk Nico Bennen. Ooit zelf lid van de Topzeilacademie en inmiddels enkele jaren beloftentrainer voor de High Performance opleiding (29er, Nacra15 en 49erFX). Tijdens de TZAK coacht Dirk de zeilers, stelt hij het programma samen en zet het team op.
We vroegen Dirk en enkele zeilers naar hun ervaringen tot dusver en naar hun dromen. Want niemand doet zomaar mee aan de TZAK...
Dirk vertelt: “Twee jaar geleden hebben we voor de eerste keer een soort kennismaking gedaan. Dit beviel het Watersportverbond en de zeilers erg goed en daarom is besloten om deze kennismaking dit jaar weer te organiseren. Ditmaal veel groter, door het programma met twee maanden te verlengen en met meer zeilers, experts en faciliteiten aan de slag te gaan. Het idee is om de 18 zeilers (in de leeftijd van 16 tot max 25 jaar) die zich aangemeld hebben een inkijk te geven in het Topzeilacademie-programma dat in september begint in de 49er en 49erFX-klassen van het Watersportverbond. We laten ze kennis maken met de workload, de faciliteiten en de algehele structuur waarbinnen wij werken.”
Tijdens de TZAK worden er vier fase doorlopen door de zeilers: “Wij hebben de eerste intro-fase net achter de rug. Hier laten we de zeilers kennis maken met de boot. Algemene theorie en veel uren maken staan hier centraal. Nu zijn we beland bij de tweede fase waar we op de Kieler Woche (GER) onze eerste wedstrijd varen als TZAK-groep. Hier kijken we op welke gebieden (zowel op de kant als op het water) we nog het meest moeten leren. Terug in Nederland gaan we dan de derde fase in waar we anderhalve maand op het Topzeilcentrum in Den Haag deze nieuwe leerdoelen gaan nastreven. De laatste fase is het Jeugd-WK in Marseille aan het eind van de zomer. Hier kijken we opnieuw waar we staan en bepalen we welke zeilers we meenemen naar de Topzeilacademie. We willen samen met de zeilers aan het einde van deze kennismaking een veilige en zelfstandige omgeving gecreëerd hebben, waarbinnen de zeilers alle benodigde basiskennis hebben om hard te kunnen trainen.”
Twee van de deelnemers aan dit programma zijn Florine Bramervaer (17 jaar) en Christiaan Griffejoen (19 jaar). Beide dromen van deelname aan de Olympische Spelen en hopen middels de TZAK een stapje dichterbij deze droom te kunnen komen.
Florine: “Na deze kennismaking hoop ik te beginnen bij de Topzeilacademie. De academie helpt zeilers de top te bereiken en hun doelen te behalen en om een betere sporter te worden. Ik wil de boot leren kennen en goed leren zeilen. Teamwork en organiseren zijn ook skills die ik wil ontwikkelen zodat ik goed kan doorstromen naar de topzeilacademie. De eerste goede overstag en een mooie gijp in de 49erFX tijdens de TZAK waren wel al een hoogtepunt voor mij. Het zien van dergelijke resultaten motiveert om hard te trainen en je verder te verbeteren.”
Christiaan voegt daar aan toe: “Ik hoop hier de ervaring om de boot in alle weersomstandigheden te kunnen controleren in de 49erFX te krijgen. Het mooiste dat ik nu toe heb meegemaakt tijdens de TZAK is dan ook een gijp aan het einde van een training met meer wind. De punt van de boot dook een golf in en neigde voorover te slaan. Ik rende heel hard naar achter en trok aan de trapeze de boot uit de golven. Op deze manier kon ik net op tijd voorkomen dat we omsloegen.
Een Olympische medaille is de droom. Maar vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor een topprestatie vind ik minstens zo belangrijk.”
Sluiten
NEDERLANDSE GOLVEN IN NEWPORT
Ze maken golven. Brengen de wereld in beweging. Jonge talentvolle Nederlandse watersporters en oer-Hollandse studenten met een watergerelateerde studie trekken langs de diverse etappeplaatsen van de Volvo Ocean Race om hun boodschap te verkondigen: we moeten slim met ons water omspringen!
Door: Edward Swier
Ook in Newport krijgen de Dutch Wavemakers de aandacht die ze verdienen. Sterker nog, de komende dagen zullen ze nenkele duizenden leerlingen ontvangen bij hun stand op Fort Adams, het historische fort waar de deelnemers aan ’s werelds belangrijkste zeilrace is neergestreken. ,,Dat wordt nog hectisch. Maar leuk. Het is goed als je weet dat er zovelen geïnteresseerd zijn in je verhaal.’’
Steye Verhoeve, student Bodem- & Waterkunde aan de Universiteit van Utrecht, is ambassadeur van de Topsector Water en Maritiem. Deze week deelt hij – net als straks in Den Haag - in Newport zijn kennis over water, met duizenden Amerikaanse schoolkinderen. De stop-over van de Volvo Ocean Race in Newport wordt aangegrepen om de jeugd bewust te maken van het belang van veiligheid, van schoon water bovendien.
Ook Rick Jendrusch houdt zijn verhaal. Hij is als freestyle windsurfer ook dag in dag uit bezig met het water, weet als Nederlander bovendien hoe belangrijk het is dat we goed voor de waterhuishouding zorgen. ,,Het is belangrijk dat kinderen beseffen dat een dijk kan voorkomen dat je natte voeten krijgt’’, vertellen de twee aan wie het maar wil horen.
Met een paar uitdagende, grappige proefjes weten ze de jongste jeugd te boeien, het serieuze verhaal in het waterlab is voor de oudere jongeren en volwassenen. Zo wordt uitgelegd hoe je met dijken het land kunt beschermen, zeker als deze de juiste samenstelling hebben. Tuurlijk gaat het ook - de organisatie van de Volvo Ocean Race spant zich daar ook nadrukkelijk voor in – over een schone zee.
Dutch Wavemakers is een initiatief van de Stichting ZSL en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Beide denken dat juist jonge waterambassadeurs het verhaal kunnen vertellen aan een nieuwe generatie. Watergezant Henk Ovink, min of meer de opvolger van Koning Willem-Alexander in die functie, is een enthousiast pleitbezorger van de Dutch Wavemakers. Hij probeert bedrijven, overheden, scholen, kennisinstellingen en sportorganisaties te verbinden in een gezamenlijke lobby voor waterbewustzijn. Doel is met de jonge ambassadeurs een community te bouwen die op termijn de waterwereld mooier weet te maken. Nederland loopt daarin graag voorop.
Naast het project voor de jeugd is Dutch Wavemakers ook in Newport om op woensdag 16 mei een bijeenkomst over de toekomst voor te zitten. Ook in Kaapstad en Hongkong werd al een dergelijke brainstorm gehouden. Een dertigtal bedrijven, universiteiten en overheden uit zowel Nederland als de Verenigde Staten heeft ingeschreven en zal in de periferie van de Volvo Ocean Race discussiëren over de Human Capital Agenda.