Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
MEER DYNAMIEK KAN HELPEN TEGEN WATERPLANTEN
In het begin van het watersportseizoen zijn er al grote velden fonteinkruid aanwezig in het westelijk deel van het Markermeer. Daarom vermijden veel watersporters dit gebied.
Het gebied heeft zich de laatste jaren ontwikkeld ten westen van de lijn ‘Appelhoek’ – ‘Paard van Marken’. De waterplanten zitten zelfs op een diepte van drie meter of lager. Een bijzonderheid want hiervoor is een behoorlijke waterhelderheid nodig. Zowel motor- als zeiljachten hebben last van de waterplanten. Ze raken vast of onbestuurbaar door de grote hoeveelheden planten in het roer. Het komt zelfs voor dat bij een reddingsactie van een vastgelopen jachten, de reddingsboot losgetrokken moet worden omdat ook deze vast komt te zitten.
Volgens de IJsselmeervereniging komt de grote groei van waterplanten doordat er een gebrek aan dynamiek in het IJsselmeergebied. De vereniging pleit voor open dijken (Houtribdijk en Afsluitdijk) met stroming en een natuurlijke zoet-zout overgang. De samenstelling en de huidige verblijfsduur van het water in het Markermeer zal dan veranderen. De natuurlijke menging van het water in het Markermeer wordt op dit moment belemmerd door een dichte Houtribdijk. Het huidige Rijksbeleid dat momenteel eenzijdig is gericht op waterveiligheid en peilbeheersing lijkt van een andere werkelijkheid uit te gaan. Ook de aanleg van de Markerwadden zal voor dit probleem geen oplossing bieden.
Lees hier hoe het Watersportverbond zicht inzet tegen de opmars van waterplanten.
Bron: IJsselmeervereniging
Sluiten
KUSTPACT OVER BEBOUWING BROUWERSEILAND
Het in februari gesloten Kustpact, dat de onrust over het grote aantal nieuwbouwplannen aan de Nederlandse kust moest wegnemen, leidt in diverse kustgemeenten tot hoog oplopende conflicten tussen voor- en tegenstanders van extra bebouwing.
Het Kustpact bepaalt waar wel en niet langs de kust gebouwd mag worden, maar ook dat bestaande bouwplannen gerespecteerd worden. Het Watersportverbond is geen voorstander van het aanleggen van het Brouwerseiland en heeft zich achter het belang van de windsurfers geschaard. Deze beschouwen het Brouwerseiland als een bedreiging van hun hotspot op het Grevelingenmeer.
Op maandag 12 juni was er in het gemeentehuis in Zierikzee een cruciale vergadering over Brouwerseiland. Dan buigt de commissie openbare ruimte zich over dit kustbouwproject. Bij de meeste gemeenten gaat het in de meeste gevallen over de bouw van enkele tientallen strandhuisjes of stacaravans, de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland moet beslissen over de creatie van Brouwerseiland en de bouw van 325 luxe vakantievilla’s op dertien op te spuiten eilandjes aan de Brouwersdam.
Op donderdag 29 juni stemt de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland over het bestemmingsplan Brouwerseiland. Houd voor meer informatie de website van het Watersportverbond in de gaten.
In de regio
KUSTPACT OVER BEBOUWING BROUWERSEILAND
lees verder >>
MEER DYNAMIEK KAN HELPEN TEGEN WATERPLANTEN
lees verder >>