Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
TEAM AKZONOBEL 'BACK TO THEIR ROOTS'
Tijdens de opening van ‘Team Base’ van team AkzoNobel, een van de Nederlandse team in de Volvo Ocean Race, werden jonge zeiltalenten ontvangen door niemand minder dan zeehelden Simeon Tienpont en teamleden Luke Molloy en Annemieke Bes. Bij het Nationaal Topzeilcentrum in de haven van Scheveningen gingen ze met elkaar het water op en leerden de jeugdzeilers de beginselen van de sport.
Bekijk hier de beelden.
Allereerst mochten de kinderen Simeon alles vragen en met hem op de foto. Ook deelde Simeon zijn ervaringen en hoe hij ooit is begonnen met de enthousiaste zeilers in spe. Na een kennismaking en een theorieles stapten de kinderen zelf in een Optimist. Ooit zijn Simeon en Luke ook in een Optimist begonnen. “Het is fantastisch om de passie voor de sport over te mogen brengen en de jeugd hiermee in aanraking te brengen. Door te doen ervaren ze zelf hoe leuk het is om te zeilen,” licht Tienpont toe. Voor een van de deelnemers werd het helemaal een onvergetelijke middag toen hij met Simeon in een Optimist mocht varen en privé les kreeg van zijn grote zeeheld.
Ook het zoontje van Luke Molloy heeft zijn eerste mijlen gevaren. In de thuishaven van olympische zeilers waar de leden van Team Delta Lloyd van het Watersportverbond ook trainen stapte hij samen met zijn vader Luke in een Optimist.
Den Haag thuishaven team AkzoNobel
Vanuit de haven van Scheveningen gaat het team de campagne organiseren en trainen als ze in Nederland zijn. Daarnaast is Gerd-Jan Poortman door de gemeente Den Haag en organisator TIG Sports benoemd tot ambassadeur van de Volvo Ocean Race Finish Den Haag.
“Keuze voor Den Haag een no-brainer”
Schipper Simeon Tienpont: “Voor een zeezeiler is Den Haag de enige haven in dit deel van de Noordzee waar je alle faciliteiten hebt. Direct toegang tot open zee, een haven met innovatieve maritieme bedrijven, vlakbij de TU Delft, geweldige faciliteiten van topsportcentrum van het Watersportverbond en een internationale stad aan zee waar het leven heel goed is. Ook voor ons was de keuze voor de haven van Scheveningen een no-brainer.”
Doop team AkzoNobel
Woensdag 21 juni werd de boot van team AkzoNobel officieel gedoopt.
Gelijk aan het negental bemanningsleden van team AkzoNobel vaarden 9 jeugdzeilers van Optimist Club Nederland en jeugdzeilschool de Zoute Optimist mee. Daarna is de spiksplinternieuwe VO65 tijdens een ceremoniële plechtigheid officieel gedoopt door de burgemeester van Den Haag.
Vier maanden intensieve trainingsperiode
Na de doop is team AkzoNobel gestart aan een intensieve trainingsperiode op zee van vier maanden ter voorbereiding op de start. Enkele dagen na de doop is de boot vertrokken naar New-York, daarna weer terug naar Europa om onder andere de Fastnet Race te varen, die door de VOR-organisatie verplicht is gesteld voor de deelnemers van de VOR. Daarna varen de boten in een ‘Leg Zero’ naar Lissabon voor de laatste checks bij de boatyard.
De Volvo Ocean Race editie 2017-2018 start op 22 oktober in Alicante. De finish van de langste en zwaarste zeilrace ter wereld vindt van 23 juni t/m 1 juli 2018 plaats in Den Haag.
Sluiten
BOUWE BEKKING KEERT TERUG MET TEAM BRUNEL
Bouwe Bekking keert terug in de Volvo Ocean Race 2017-18. Voor de tweede achtereenvolgende keer als schipper van Team Brunel. Deze race zit in zijn bloed en laat hem niet meer los. Het wordt zijn achtste deelname, waarmee hij de meest ervaren zeiler uit de geschiedenis van de Volvo Ocean Race is.
Niemand zeilde meer nautische mijlen in de Volvo Ocean Race dan Bouwe Bekking. Hij maakte in 1985-86 zijn debuut als bemanningslid van Philips Innovator van Dirk Nauta. Ruim dertig jaar later op 54-jarige leeftijd is die obsessie voor de Volvo Ocean Race alleen maar intenser geworden.
Tot de partners van het team behoren Brunel, het van oorsprong Nederlandse detacheringsbureau gespecialiseerd in projectmanagement, detachering en consultancy, en de oprichter Jan Brand. Brunel is inmiddels zelf een Volvo Ocean Race-veteraan. Het internationale bedrijf raakte in 1997-98 voor het eerst betrokken bij de race.
Het thema van de 2017-18 campagne luidt ‘Engineering the Future’. Dit is het initiatief van een consortium van Nederlandse bedrijven, waaronder Brunel, Abel, Royal Huisman en EY. “Het doel van ons team is om de volgende generatie te laten accelereren”, aldus Bekking. “Wij winnen door ervaring en talent samen te brengen en zo kansen te creëren voor de volgende generatie.”
Brunel-oprichter Jan Brand voegt daaraan toe: “Samen zijn we in staat om nieuwe regels en mogelijkheden voor de toekomst te definiëren. Team Brunel stoomt de nieuwe generatie klaar om het roer over te nemen.”
Met nog vier maanden te gaan tot de start van de Volvo Ocean Race 2017-18 is het startveld bijna vol. De overige, bevestigde teams zijn: team AkzoNobel (geschipperd door Simeon Tienpont), Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier), MAPFRE (Xabi Fernández), Vestas11th Hour Racing (Charlie Enright), Team Sun Hung Kai/Scallywag (David Witt) en Turn The Tide On Plastic (Dee Caffari)
De terugkeer van Brunel betekent dat voor het eerst in de geschiedenis van de race vier grote teamsponsors voor de tweede achtereenvolgende editie meedoen. Naast Brunel zijn ook Vestas, Dongfeng en Mapfre weer van de partij, net als in 2014-15.
De race start op 22 oktober vanuit het Spaanse Alicante. De vloot bestaat uit maximaal acht Volvo Ocean 65’s, waarvan de zeven boten uit de vorige race een uitvoerige refit hebben ondergaan. De achtste VO 65 komt nieuw van de werf en werd vorige week voor team AkzoNobel in Den Haag gedoopt.
Bekking eindigde tweemaal als tweede overall, maar de eindzege bleef tot nog toe net buiten bereik. Zijn eerste ervaring met ‘zo dichtbij en toch zo ver weg’ stamt uit zijn debuutrace in 1985-86 toen hij met Philips Innovator als tweede finishte.
In 1993-94 deed hij met Winston mee, in 1997-98 met Merit Cup en vier jaar later met Amer Sports One.
Zijn eerste kans als schipper van een team kwam in 2005-06 met movistar. Deze race kwam abrupt tot een einde toen Bouwe en zijn bemanning gedwongen waren om op de Atlantische Oceaan hun boot achter te laten.
Onverschrokken kwam hij terug om Telefónica Blue in 2008-09 naar een podiumplek te leiden. In de meest recente editie van 2014-15 voegde hij daar de tweede plaats van Team Brunel aan toe.
“In 2014-15 behaalden we een heel goed resultaat, waar ik trots op ben. Ik geloof echter dat we verdere stappen kunnen zetten, gebaseerd op de ervaring die we nu hebben met de One Design boot.”, zei Bekking eerder dit jaar.
Gedurende de editie van 2017-18 zullen de teams 45.000 nautische mijlen langs twaalf gaststeden afleggen. Eind juni 2018 finisht de vloot voor de Haagse kust en vormt Den Haag het decor van de laatste activiteiten en de grote prijsuitreiking.
Race iedere twee jaar
Dit jaar heeft de
organisatie van de Volvo Ocean Race besloten om ieder de twee jaar een race te houden. Mark Turner verteld hier meer over bij de NOS
Sluiten
ZESDE TEAM HEEFT EEN MISSIE
De organisatie van de Volvo Ocean Race heeft een zesde team bekend gemaakt. Team ‘Turn the Tide on Plastic’ heeft als missie om aandacht te vragen aan de plasticvervuiling van de oceanen. De Britse zeilster Dee Caffari wordt de schipper van het team. De bemanning van de boot zal bestaan uit vijf vrouwen en vijf mannen, waarbij het merendeel van de bemanning niet ouder is dan 30 jaar.
De boot wordt gesteund door de Portugese Mirpuri foundation en de Ocean Family foundation. Beide organisaties hebben de toekomst van de aarde hoog in het vaandel staan en willen de wereld tot een betere plek voor de volgende generatie maken. Beide stichtingen willen helpen de oceanen vrij te maken van ronddrijvend plastic. Een doel dat ook de organisatie van de Volvo Ocean Race ondersteunt. “We moeten onmiddellijk stappen zetten als we willen dat de volgende generatie de zeeën en oceanen kent, zoals wij die als kind hebben gekend”, aldus de Portugese zakenman Paolo Mirpuri.
Het team Het team geld door de diversiteit in leeftijd en geslacht misschien niet als een favoriet, maar kan zeker gaan verrassen op het water. Schipper Dee Caffari is een ervaren zeilster met veel ervaring in het rond de wereld racen. Caffari is de eerste vrouw die solo rond de wereld is gezeild tijdens de Vendee Globe en nam tijdens de laatste editie van de Volvo Ocean Race deel op de vrouwenboot Team SCA. Met Team "Turn the Tide on Plastic" wil Caffari een goede zeilprestatie neerzetten, aandacht vragen voor plastic in de oceaan en de andere zeilers in haar ervaring laten delen.
Volvo Ocean Race
ZESDE TEAM HEEFT EEN MISSIE
De organisatie van de Volvo Ocean Race heeft een zesde team bekend gemaakt.
Lees verder >>
BOUWE BEKKING KEERT TERUG MET TEAM BRUNEL
Bouwe Bekking keert terug in de Volvo Ocean Race 2017-2018 met Team Brunel
Lees verder >>
TEAM AKZONOBEL 'BACK TO THEIR ROOTS'
Jonge zeetalenten werden ontangen door team AkzoNobel.
Lees verder >>