Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto Lifeshots Photography
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
RC ZEILEN BOOMING BIJ AWS EENDRACHT
Bij AWS Eendracht in Akkrum is Radio Controlled Zeilen 'booming'. In 2018 begon de Friese vereniging met een dertigtal enthousiastelingen. Een jaar later hebben zo’n zestig leden een bootje aangeschaft in de Dragon Force 65-klasse. En het aantal leden dat meedoet groeit nog steeds. Jong, oud, mannen, vrouwen, kinderen: iedereen doet mee.
De club heeft een bijzondere regel: met de wedstrijdleiding wordt niet gediscussieerd. "Dus als je hoort dat je een rondje moet draaien, dan vragen ze niet eens meer waarom want dat heeft toch geen zin" aldus voorzitter Edze Posthuma. "Op die manier halen we ook de angel eruit als mensen te fanatiek worden, dat willen we niet.
Sluiten
RACE OF THE CLASSICS
Twee studenten van de Amsterdamse Academie bedachten in 1989, achter de bar van hun studentenhuis, een “kleine” zeilrace van Amsterdam naar Ramsgate. Tegenwoordig staat deze zeiltocht beter bekend als de Race of the Classics, de grootste zeilrace voor non-professionals op klassieke zeilschepen die volgende week van 1 tot 7 april voor de 31ste keer gevaren wordt. De week begint in de veerhaven in Rotterdam en zal eindigen in Amsterdam.
De Rees
De Race of the Classics, ofwel De Rees, is een wedstrijd met klassieke zeilschepen, georganiseerd voor en door studenten. Er doen ieder jaar gemiddeld twintig schepen mee met bij elkaar zo’n vierhonderd studenten aan boord. Het doel van de wedstrijd is om als eerste in Engeland aan te komen. Het achterliggende doel van de organisatie is, naast het contact tussen studenten onderling te bevorderen, ook het contact tussen studenten en het bedrijfsleven te stimuleren. Helaas is het in verband met weersomstandigheden niet altijd mogelijk om naar Engeland te varen. In dat geval worden er wedstrijden voor de Nederlandse kust, de Noordzee, gevaren.
Plezier en competitie spelen in de Race of the Classics daarnaast een belangrijke rol. Het wedstrijdelement wordt gecombineerd met diverse activiteiten op de kade en uiteraard feesten, het blijven uiteindelijk toch studenten!
Studenten
Om mee te kunnen doen moet je een student zijn. Een groep studenten kunnen onder leiding van teamcaptains zich als team aanmelden. Als team moet je koppelt zijn aan een onderwijsinstelling, zoals een hogeschool of universiteit. De grote van een team bepaald uiteindelijk op welke boot je geplaatst wordt als team.
Niet alleen maar zeilen
De Rees gaat om de beleving, waarbij zeilen centraal staat. Dit wordt ook duidelijk door de leus ‘De Rees leeft’ die de Race of the Classics gebruikt. Er hangt een hele bijzondere en unieke sfeer bij dit evenement. Gedurende de week slaap, eet en zeil je op een klassiek zeilschip. Natuurlijk gaat het om zeilen, maar het is nog veel meer dan dat. Het is ook de spanning van een overtocht naar Engeland maken. Ga je dit jaar wel of niet de oversteek maken? En hoe vaart zo’n schip eigenlijk op de Noordzee? En natuurlijk het wedstrijdelement, je wilt zo goed mogelijk varen zodat je de meest optimale prestaties uit het schip haalt. Daarnaast ontmoet je ontzettend veel mensen met dezelfde interesses en wordt er samen gefeest.
Er zit voor iedere deelnemer een uitdaging ergens in. Als beginnende zeiler kan je de beginselen leren van zeilen. De schepen hebben een indrukwekkende tuigage waar ook een meer ervaren zeiler zijn hart van kan ophalen. Daarnaast samen biedt samen aan één ook conditionele uitdagingen, je kan met bijvoorbeeld zes man aan een val trekken. Verdiepen in aspecten als navigeren, kaartlezen, wedstrijdprocedure en nachtzeilen is ook optioneel. Uiteraard kan de uitdaging ook zitten in het niet worden van zeeziek, door bijvoorbeeld benedendeks koken of de kater van een feestje van de vorige avond. Anderen zullen een uitdaging vinden in media aspecten, hoe zet je deze reis mooi in beeld op social media of hoe schiet ik nou die perfecte profielfoto op het dek?
De ene zal zijn/haar uitdaging meer in het sociale vinden en de ander in de sport van het zeilen, of het fanatiek zijn in winnen. Een hele mooie combinatie dus.
De schepen
In totaal varen jaarlijks ongeveer twintig schepen mee, variërend van 30 tot 60 meter, zoals loggers, kotters, barkentijnen, tweemasters, driemasters, klippers en schoeners. Voorbeelden van boten die al jaren meedoen zijn de Gallant, de Tecla, de Twister en de Tolkien. De schepen zijn nog traditioneel getuigd, wat betekent dat het varen nog erg arbeidsintensief is en de nodige kennis van zeilen vraagt.
In 2007 ontstond het idee om het Klassieke Schepen Fonds (KSF) op te richten. Door middel van het financieel ondersteunen van projecten die het klassieke imago van het schip ten goede komen wordt geprobeerd de klassieke Nederlandse vloot te behouden en goed te onderhouden.
Winnen
Er zijn diverse prijzen waar om gestreden wordt. Deze worden bij het eindfeest de ‘PortSide Party ‘in Amsterdam uitgereikt. Zo zijn er drie zeilgerelateerde prijzen:
Challenge Cup: Overall winnaar na het zeilen van de etappes. Hierbij wordt rekening gehouden met ratings.
Het Gouden Kompas: Het schip dat als eerste in Engeland arriveert. Hierbij wordt geen rating gebruikt.
Media Award: Wie het beste gebruikt van media om zijn/haar team te promoten en de Rees.
De Race Achievement Award is te winnen zonder hard te varen. Ben je namelijk het leukste en best georganiseerde team, dan ga je met deze prijs naar huis.
Voorbeschouwing Team VU
In de voorbereiding naar de Race of the Classics spraken we met Max de Kroon, penningmeester van Team VU die zelf voor de derde keer meedoet dit jaar. Team VU uit Amsterdam behaalde vorig jaar de derde plaats in de Rees, zoals de Race of the Classics onder de studenten wordt genoemd, en het jaar daarvoor de Media-Award. Spannend welke titel ze dit jaar binnenslepen!
Team vormen
Vanaf september afgelopen jaar zijn de voorbereidingen, en dan voornamelijk het team weer vullen met (nieuwe) leden, weer begonnen voor de 2019 editie. Na een viertal kennismakingsborrels, presentaties bij colleges geven, vrienden vragen en promoten op Facebook was het team rond Sinterklaas zo goed als compleet. De grootste groep zijn deelnemers van voorgaande jaren en vooral niet zeilers. Kunnen zeilen is namelijk geen pré om mee te doen met de Rees. Het is de gehele ervaring op zichzelf die mensen doet beslissen om (nog een keer) mee te gaan.
Rollen binnen het team
Binnen het team, dat ongeveer 35 leden kent, zijn er verschillende rollen te verdelen. Er is een teamcaptain die aangesteld wordt, dit is iemand die al eerder mee heeft gedaan, die samen met drie anderen de algemene organisatie doet. Daarnaast zijn er nog verschillende commissies te onderscheiden zoals de sponsorcommissie, activiteitencommissie en mediacommissie.
Tijdens de oversteek naar Engeland word je ingedeeld in shifts. Zeilers en niet-zeilers bij elkaar en bemanning van het schip erbij die verstand hebben van zaken. Zo kan er een optimale prestatie neer worden gezet.
Duurzaamheid
Team VU probeert dit jaar extra op duurzaamheid in te zetten. Zo nemen ze alleen biologisch afbreekbare borden en bestek mee. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen drinkfles. Vleesliefhebbers hebben een pittige week in het verschiet bij Team VU, er wordt namelijk heel de week vegetarisch gegeten. In ieder geval door het team, de bemanning van het schip proberen ze nog mee te krijgen bij deze actie..
Het schip
De 48 meter lange driemast schoener ‘Regina Maris’, is het schip waarmee Team VU de wedstrijd gaat varen. Dit schip doet voor het eerst mee met de Race of the Classics en is daarbij ook nog eens een van de grootste schepen met haar lengte. Het schip, dat als vlaggenschip van School at Sea fungeert heeft, is oorspronkelijk gebouwd in 1970. De Oostzee is meer haar thuishaven, met grote oversteken is ze ook bekend dus een retourtje Engeland moet goedkomen!
Wil je meer weten over Team VU ga dan naar hun website of Facebook.
Showstart
Op maandag 1 april klinkt rond 12:00 uur het startschot vanaf de Erasmusbrug. De deelnemende schepen varen dan een showstart, waarbij na een ronde langs de Erasmusbrug de koers wordt vervolgd richting de Noordzee. De schepen zijn live te volgen via de website, hier is ook meer informatie te vinden over de Race of the Classics.
Sluiten
NEDERLANDERS OP DE MEDEMBLIK REGATTA
Voor de Nederlandse zeilers is de Medemblik Regatta een thuiswedstrijd. De enige thuiswedstrijd die ze in het jaar hebben. Dit jaar zal met name in de RS:X klasse Nederlandse deelname sterk zijn. In veel van de overige klassen wordt het erg krap door alle EK’s en WK’s rondom de Regatta. Toch doet het Watersportverbond veel moeite Nederlandse zeilers in Medemblik in actie te zien. Het plan is om de talenten in de 49er en 49erFX ook naar de Regatta te sturen.
Voor die laatste klasse is nog wel een lobby nodig, hier is het Watersportverbond momenteel mee bezig. Want, naast Nederlandse deelname is het de bedoeling dat het veld van de 49er en 49erFX mede door internationale deelname nog groter wordt. Zo kunnen wij weer rekenen op spannende wedstrijden op het water!
De RS:X klasse wordt dit jaar weer onderverdeeld in mannen, vrouwen én jeugd. Vorig jaar werd de jeugd voor het eerst welkom geheten, dit bleek een succes. Voor menig jong talent op de plank is dit de kans zich te bewijzen op een veld waar ook de senioren hun wedstrijden varen. Spectaculair wordt het zeker in deze klasse, niet alleen omdat de grote internationale namen worden verwacht. Ook omdat de Nederlandse deelnemers het al spannend genoeg gaan maken, wat dacht je van de strijd bij de mannen tussen vrienden Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe? En weet Lilian de Geus dit jaar wel die gouden plak te behalen? En welke jeugd surfers staan klaar om deze grote namen straks te evenaren?
Dat gaan we zien tijdens de Medemblik Regatta, van 21 tot en met 25 mei 2019 in Medemblik! Ook verwachten we dat de Nederlandse zeilers die wegens de drukke agenda niet in actie kunnen komen, zij wel langskomen in Medemblik om hun ploeggenoten aan te moedigen zodra ze weer in Nederland zijn.
Ook meedoen aan de Medemblik Regatta? Schrijf je hier in.
Foto's: Sander van der Borch
Sluiten
CALAMITEITEN-TRAINING VOOR WATERSPORTERS
Op zee en op ruime binnenwateren is men bij calamiteiten aan boord geheel op zichzelf aangewezen. Brand aan boord is een van de ergste dingen die je kan overkomen. Immers bij brand is de dreiging dat je je schip moet verlaten zeer wel aanwezig. Brand aan boord kun je voorkomen door een goede brandpreventie. Mocht ondanks een goede brandpreventie er toch brand aan boord ontstaan, dan kun je met kleine blusmiddelen deze brand snel en adequaat bestrijden. Hierbij is het juiste gebruik van blusmiddelen onontbeerlijk. Naast Brand en eventuele escalatie dienen de opvarende ook getraind te worden in Eerste Hulp en / of Survival.
Om te leren hoe te handelen bij een calamiteit op het water hebben het Watersportverbond, de KNRM, Kustzeilers en Toerzeilers een training opgezet. Vanaf 6-12 deelnemers wordt de training georganiseerd bij STC-KNRM.
Benieuwd welke onderwerpen tijdens de training worden behandeld en waar hij georganiseerd wordt? Bezoek de website van STC-KNRM.
Zeilen
CALAMITEITEN-
TRAINING VOOR WATERSPORTERS
Ga goed voorbereid de zee op. Volg de veiligheidstraining om te leren wat je moet doen bij een calamiteit.
Lees verder >>
NEDERLANDERS OP DE MEDEMBLIK REGATTA
Voor de Nederlandse zeilers is de Medemblik Regatta een thuiswedstrijd. De enige dit jaar.
Lees verder >>
RACE OF THE CLASSICS
Volgende week maandag start 'De Race' voor de 31ste keer, wat houdt deze wedstrijd in? Plus een voorbeschouwing met Team VU.
Lees verder >>
RC ZEILEN BOOMING BIJ AWS EENDRACHT
Bij AWS Eendracht in Akkrum is Radio Controlled Zeilen 'booming'. In 2018 begon de Friese vereniging met een dertigtal enthousiastelingen.
Lees verder >>