Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Voorwoord
Maurice Leeser,
directeur watersportverbond
OP WEG NAAR EEN SCHOON WATERLANDSCHAP
Welke watersporter wil nou zeilen, suppen, roeien, surfen, kanovaren of motorbootvaren in water vol zwerfafval? Schoon water is belangrijk voor ieders plezier op het water. En niet alléén voor het plezier. Ook voor de veiligheid van de watersporter en voor een een beter milieu is het belangrijk dat we samen de verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van ons water. Genieten van dit schone water kan in Nederland, als we allemaal een beetje meehelpen. Wij als Watersportverbond dragen hier uiteraard ook ons steentje aan bij. We zetten in op bewustwording en gedragsverandering bij de watersporter, van jong tot oud.
In 2016 zijn we o.a. een samenwerking aangegaan met Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer die zich inzet voor het reduceren van ‘plastic soep’ in en op het water. Tinga heeft er o.a. voor gezorgd dat het kabinet gaat onderzoeken wat nodig is om in drie jaar tijd 90 procent van de kleine plastic flesjes uit het zwerfafval te halen. Inmiddels heeft Tinga een nieuw project op de planning staan. Onder de naam Source2Sea zal hij in juni de gehele rivier de Rijn afsuppen. Een afstand van 1200 kilometer. Dat doet hij op een board gemaakt van zwerfflesjes en -doppen. Het Watersportverbond is een van de vele partners van de Plastic Soup Surfer en ondersteunt Tinga op verschillende vlakken, variërend van de logistieke zaken rondom zijn sup-trip tot aan het uitdragen van zijn boodschap. Met dit nieuwe project vragen we op grote schaal aandacht voor het belang van schoon water en de hoeveelheid plastic afval die via de rivieren de zee bereikt. Source2Sea wil ook inzicht verschaffen in de bronnen van het meegevoerde plastic. Lees hier meer over de plastic soup surfer.
Een ander initiatief dat schoon water en een schone kust ten goede komt is de het Blauwe Vlag Programma. Op 18 mei j.l. vond de jaarlijkse uitreiking van de Blauwe Vlag plaats in Den Haag, op het nieuwe Topzeilcentrum van het Watersportverbond. De Blauwe Vlag is een internationale milieu-onderscheiding, voor schone en veilige stranden en jachthavens.
Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. We hopen dan ook dat op termijn aan de kustlijnen in binnen- en buitenland de Blauwe Vlag rijkelijk zal wapperen.
Ik heb er alle vertrouwen in dat we met dergelijke initiatieven, op grote en kleine schaal tot schoon water kunnen komen. Uiteraard zijn we er nog niet. Er zijn tal van mogelijkheden waarop we ons water en onze natuur beter zouden kunnen beschermen. Laten we daarom elkaar blijven helpen en inspireren om ons water met zorg te behandelen en te beschermen, ten behoeve van eindeloos water(sport)plezier!
Met vriendelijke groet,
Maurice Leeser
Directeur Watersportverbond