Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
NIEUWE AANLEGPLAATS PLEZIERVAART TIENGEMETEN
Enige tijd geleden hebben leden van het Regioteam Delta-Noord met Natuurmonumenten gesproken over alternatieve ligplaatsen voor pleziervaart op het eiland Tiengemeten, dit in verband met de route van de waterbus. Deze populaire verbinding doet op het Haringvliet ook dit eiland aan, maar zorgt voor problemen in de veerhaven. Daar is al lange tijd een steiger(tje) voor de recreatievaart, echter is deze nu verboden voor de pleziervaart in de zomermaanden juli en augustus en in de rest van het vaarseizoen in de weekeinden.
In samenwerking met het Regioteam werd bekeken wat er gedaan kon worden om ligplaatsen voor pleziervaart te realiseren. Het alternatief op de oostkant van het eiland kon wegens Natura 2000 niet doorgaan, dus moest er verder gekeken worden. Uiteindelijk kwam er de oplossing om het oude handelshaventje op de westkant (tegenover WSV De Put) van het eiland uit te baggeren en te voorzien van een mooie lange (84 meter) steiger. Deze is onlangs in gebruik genomen met de aantekening, dat er nog een voorziening moet komen in de vorm van twee boeien om de onderwaterstrekdam aan te geven. Tot op heden liggen die er nog niet, dus is het devies: ruim open varen, zodat alles goed en veilig verloopt. De waterdiepte is officieel 1,50 meter, maar leden van het Regioteam Delta-Noord hebben een minimale diepte van 2.00 meter ondervonden. Aanleggen aan de nieuwe steiger is overigens alleen voor dagrecreatie, een tip daarbij: in de buurt kan men prima wandelen en vogels kijken. Dit alles met dank aan onder andere Mark Mandemakers van Natuurmonumenten.
Meer informatie over de werkzaamheden staat op de pagina van het Regioteam Delta-Noord.
Sluiten
REGIOAANBOD VOOR AANPAK WATERPLANTENOVERLAST
De enorme groei van waterplanten in het Markermeer, het IJmeer en de Randmeren wordt aangepakt. De aanpak bestaat voor 2018 uit het maaien van de waterplanten in het Markermeer en het IJmeer (400 à 500 ha) en het uitbreiden van het maaien in het Randmeer naar ongeveer 600 ha. Ook wordt een webapp voor waterrecreanten ontwikkeld met informatie over de actuele locaties van de waterplanten. Daarbij vraagt de regio aan het Rijk te komen met aanvullende maatregelen, zoals extra recreatie-betonning en het uitdiepen van recreatievaargeulen en vaarroutes.
De provincie Noord-Holland en een vijftal waterrecreatie-partners hebben de krachten gebundeld en dit aanbod uitgewerkt om het IJsselmeergebied bereikbaar, bevaarbaar en bevisbaar te houden. Ook gemeenten en private partijen steunen het voorstel. De regio is bereid hier de komende vijf jaar € 1,25 miljoen extra in te investeren, op voorwaarde dat het Rijk ook bijdraagt aan het oplossen van de problemen. Gedeputeerde Cees Loggen (Water): “Met de bereidheid van zoveel regionale overheden en partijen om dit lastige waterplantenprobleem samen aan te pakken, kunnen we de overlast voor waterrecreanten verminderen, de economische schade beperken en de positie van jachthavens en daaraan verbonden bedrijven verbeteren.” Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond: ''We krijgen vaak te horen van watersporters dat ze veel overlast ervaren en er gevaarlijke situaties ontstaan door de waterplanten, het blijkt ook dat de problematiek steeds groter wordt. Het is ook daarom dat ik blij ben dat de waterplantenproblematiek nu aangepakt gaat worden. Verder ben ik verheugd dat de moeite en inspanning die het Watersportverbond al die jaren heeft gedaan zijn vruchten lijkt af te werpen.''
Waterplantenoverlast
De waterrecreatie in het Markermeer, het IJmeer en de Randmeren heeft grote overlast van de aanhoudende groei van vooral fonteinkruid. Het vaargebied wordt beperkt doordat grote gebieden onbevaarbaar zijn en jachthavens zijn minder goed bereikbaar. De pleziervaart wijkt noodgedwongen uit naar de hoofdvaargeul voor de beroepsvaart, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Ook de hulpdiensten hebben bij reddingsacties veel hinder van de waterplanten. Daardoor is de veiligheid op het water niet goed gewaarborgd.
Blijvende oplossing
De regio vraagt het Rijk, als beheerder van deze wateren, om ook bij te dragen. Dit door de komende vijf jaar extra recreatie-betonning in het gebied aan te brengen, enkele recreatievaargeulen te creëren en de handleiding voor het maaien van waterplanten te versoepelen, zodat er meer en vaker gemaaid kan worden.
Voor een blijvende oplossing van de waterplantenoverlast zijn meer structurele maatregelen nodig. Daarom wordt ook aan het Rijk gevraagd om (op termijn) de belangrijkste vaarroutes voor de waterrecreatie en de hulpdiensten op het IJmeer, Markermeer en de Randmeren te verdiepen.
Samenwerkende partijen
Een tijdelijk werkgroep bestaande uit Coöperatie Gastvrije Randmeren, het Watersportverbond, Sportvisserij Nederland, de Platform Waterrecreatie/de Toerzeilers, Hiswa vereniging en de provincie Noord-Holland hebben dit regio-voorstel uitgewerkt. Ook de provincies Flevoland en Gelderland, gemeenten en private waterrecreatie-partijen uit het zuidelijk IJsselmeergebied steunen het voorstel.
Sluiten
NOG GEEN MOORINGS IN OOSTERSCHELDE
Het Regioteam Deltawateren van het Watersportverbond heeft geprobeerd om in eigen beheer 18 moorings voor in de Oosterschelde aan te schaffen en te laten uitleggen. Er is onder andere een beroep gedaan op een bijdrage van de watersportverenigingen om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.
Verschillende verenigingen hebben daarop een bedrag mondeling toegezegd en ook een paar overheden waren bereid om positief mee te denken. Helaas is het niet gelukt om tijdig voor het begin van het vaarseizoen de financiering rond te krijgen, de toegezegde bedragen waren daarvoor nog onvoldoende. Bovendien vraagt de procedure voor het aanvragen en toekennen van subsidies meer tijd dan was voorzien. Ook was er aanvankelijk vertraging door onduidelijkheid over de mogelijkheden van het materieel dat voorheen door Rijkswaterstaat werd gebruikt. Al met al lukt het het Regioteam Deltawateren niet om de moorings gedurende het seizoen 2018 nog geplaatst te krijgen.
Maar het Regioteam geeft het beslist niet op. Met als basis de schriftelijk overeengekomen bedragen van de verenigingen, die mede bepalend zijn voor de subsidieaanvragen bij overheden, zal dit jaar verder gezocht worden naar sponsors. Op deze manier wordt verwacht dat tijdig voor de start van seizoen 2019 over het benodigde bedrag wordt beschikt, zodat de moorings aangeschaft en uitgelegd kunnen worden. Dit omdat het Regioteam Deltawateren ervan overtuigd is dat de plaatsing van moorings aan dit unieke vaargebied een kwaliteitsimpuls en nieuwe bestemmingen zal geven.
Meer informatie over de werkzaamheden van het Regioteam Deltawateren is hier te vinden.
Foto: R. Gerssen
Sluiten
DELTAPROGRAMMA MAAS
Er staat weer het nodige te gebeuren om Nederland gereed te maken voor de toekomst. De rivieren moeten meer water kunnen verwerken en de zeespiegel stijgt. De komende jaren worden er vele miljarden euro’s besteed om ons land klaar te maken voor de toekomst. De afgelopen jaren zijn de plannen voor het 'Deltaprogramma Maas' per stroomgebied verder uitgewerkt en de eerste projecten zijn in de voorbereidingsfase van de realisatie.
Bij de vormgeving van de plannen is het regioteam Brabant van het Watersportverbond al jaren betrokken als lid van de klankbordgroep Deltaprogramma Maas. Ook is het regioteam betrokken in de voorbereidingsfase van de realisatie, hierbij voeren zij overleg met de projectleiders. Het zijn langlopende trajecten met grote hoeveelheden rapporten, maar als je er niet vanaf het begin bij bent, heb je later geen recht van spreken.
Bij de vormgeving van de plannen wordt niet alleen gekeken naar het hoogwater beschermingsprogramma maar ook naar meekoppelkansen. Naast natuurontwikkeling denken we natuurlijk ook aan nieuwe mogelijkheden voor de watersport. Bij dit laatste kan gedacht worden aan het bevaarbaar maken van nieuwe geulen, aan havens en aan aanlegplaatsen.
In de landelijke rapporten zijn de kansen voor de recreatievaart genoemd en bij de detailuitwerking worden deze als optie meegenomen. In het Maasgebied is gekozen voor een combinatie van dijkverhoging en meer ruimte voor de rivier en dit laatste biedt kansen voor ons. De Maaswerken kunnen ook consequenties hebben voor de verenigingen en hun havens langs de Maas, dit nemen wij natuurlijk ook mee.
Voor vragen en suggesties: Herman Janssen, brabant@watersportverbond.com. Kijk hier voor meer informatie over de werkzaamheden van het regioteam Brabant en bekijk hier de animatie over hoe verschillende organisatie als provincies, gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hier samen binnen het Deltaprogramma aan werken.
Belangenbehartiging
DELTAPROGRAMMA MAAS
lees verder >>
NOG GEEN MOORINGS IN OOSTERSCHELDE
lees verder >>
REGIOAANBOD VOOR WATERPLANTENOVERLAST
lees verder >>
NIEUWE AANLEGPLAATSEN TIENGEMETEN
lees verder >>