Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
DE FORMULE 1 VAN DE ZEILSPORT
Zeilen met een catamaran, het is een bijzondere vorm van zeilsport. Het zeilen met een catamaran op zee is namelijk een heel andere ervaring dan zeilen op het binnenwater. De hoge snelheid waarmee je over het water raast, weinig waterweerstand en de beweging van de deining, zorgen voor een unieke ervaring. Door de hoge snelheden noemen velen het varen in een catamaran ook wel de Formule 1 van de zeilsport.
Het uitvaren door de branding en weer ‘landen’ op het strand zijn extra factoren wat het zeilen met een catamaran zo bijzonder maakt. Met de nodige ervaring, goede wind en mooie vlakke zee maak je de ultieme zeilexperience mee. Heb je geen ervaring in het zeilen met een catamaran? Laat je dan niet afschrikken. Er zijn voldoende verenigingen en (CWO) erkende zeilscholen waar je de sport op een rustige manier kunt beoefenen. Of je nu totaal onervaren bent, jong of oud, het catamaranzeilen is er voor iedereen.
Spectaculaire wedstrijdsport
Het zeilen in een catamaran is ook een spectaculaire wedstrijdsport. Diverse watersportverenigingen in Nederland organiseren wedstrijden voor jong en oud. De bekendste Nederlandse catamaranwedstrijd is de Ronde om Texel die dit jaar alweer voor de 41ste editie wordt verzeild: de grootste catamaranrace ter wereld. Honderden zeilers manoeuvreren zaterdag 16 juni hun boot in de beste startpositie, klaar voor de race rond het waddeneiland. Soms is het een 'makkelijk' rondje van 100 kilometer en andere jaren staat er een stevige zuidwestenwind. Het is dan maar de vraag of de boten door de branding komen, tijd om als team al je behendigheid, stuurmanskunst en doorzettingsvermogen uit de kast te trekken. Meer dan genoeg redenen om naar Texel af te reizen en om te komen kijken naar dit spektakel op het water!
Prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld
Ook de America’s Cup, misschien wel de meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld, wordt verzeild met catamarans. Waar de boten vroeger ‘rustig’ door het water gingen, vliegen de boten van 45 voet tegenwoordig over het water. Met snelheden tegen de tachtig kilometer per uur zoeven de boten over de zee. In 2017 won Nieuw-Zeeland, met de Nederlander Carlo Huisman aan boord, de 35ste editie van de America’s Cup. Het was de derde keer, na 1995 en 2000, dat de Nieuw-Zeelandse zeilers ‘s werelds oudste sporttroffee ‘the Auld Mug’ wisten te winnen. Daarmee spoelden de Nieuw-Zeelandse zeilers een van de grootste katers uit 's lands zeilhistorie op indrukwekkende wijze weg. Bij de vorige editie in 2013 gaf Nieuw-Zeeland namelijk een 8-1 voorsprong uit handen.
Kennismaken met de sport
Wil je een keer de sensatie van het catamaranzeilen ervaren? Heb je nog geen enkele ervaring en wil je een keer kennismaken met deze prachtige zeilsport? Neem dan eens een kijkje bij een kustzeilvereniging bij jou in de buurt. In het laatste weekend van mei en de eerste twee weekenden van juni organiseren diverse catamaranverenigingen Open Dagen (opstapdagen). Kom kennismaken met de sport en de verenigingen en laat je informeren over activiteiten en faciliteiten.
Omdat de verenigingen activiteiten verspreid organiseren kunnen geïnteresseerden op de website van het Watersportverbond een kaart vinden met alle catamaranverenigingen en aanvullende informatie. Let op! Wil je langskomen bij een opstapdag? Meld je dan eerst aan bij de vereniging! De vereniging zorgt voor het materiaal en begeleiding en horen graag met hoeveel personen je komt.
Doet er geen vereniging bij jou in de buurt mee aan de opstapdagen? Neem dan gerust contact op met een (lokale) catamaranvereniging. Wie weet ga je dan binnenkort, onder begeleiding van een ervaren instructeur, het water op en heb je er een nieuwe hobby bij!
Foto Ronde om Texel: Stefan Krofft/Paal 17
Foto America's Cup: ACEA 2017 / Ricardo Pinto
Sluiten
100-JARIG JUBILEUM WSV AEOLUS
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat WSV Aeolus op 5 juli 1918 in Amsterdam werd opgericht, honderd jaar later viert de vereniging op zondag 2 juni, haar eeuwfeest. Honderd jaar watersport aan de Noordoever van het IJ en in het bijzonder Watersportvereniging Aeolus.
De vereniging is een kleinschalige watersportvereniging met 58 scheepseigenaren en daarnaast nog een aantal ereleden, buitengewone leden en familieleden als lid. WSV Aeolus heeft alle ontwikkelingen van Amsterdam-Noord van nabij meegemaakt. De opkomst van de industrie, de oorlog, de transformatie van het grote industriegebied naar kleine bedrijvigheid en het dempen van kanalen waardoor de vereniging met haar haven, in goed overleg met de gemeente Amsterdam, is verplaatst naar de Motorkade.
Icoon in Amsterdam-Noord
Voor Amsterdam-Noord is Watersportvereniging Aeolus een icoon. Als watersportvereniging de ideale locatie om watersport te beoefenen en om met het gezin van de buitenlucht te genieten. Naast varen en onderhoud was er veel ruimte voor gezelligheid; spelletjes, dansen, kaarten en tochten maken op het water. Deze waarden draagt de vereniging anno nu nog altijd met zich mee en zie je terug in de kernwaarden van de vereniging; betaalbaarheid door zelfwerkzaamheid, het benutten van talenten, een egalitaire stijl, kleinschaligheid, goed onderling contact en gastvrijheid hebben daar hun wortels. De vereniging is er van én voor iedereen. Vanuit de haven kan men voor het plezier varen, na het varen elkaar ontmoeten en is er de mogelijkheid te participeren in verenigingsactiviteiten.
Voortbestaan in geding
Een sportvereniging aan de oevers van het IJ is niet vanzelfsprekend. Door de haven- en industrieterreinen heeft de vereniging regelmatig de ‘poot stijf’ moeten houden of mee moeten bewegen in de plannenmakerij van de gemeente. In de jaren 80’ waren er, door de herontwikkeling en het dempen van het meerdere kanalen om verkeersontsluiting mogelijk te maken, roerige tijden voor de vereniging. Door de dempingsplannen moest de vereniging met haar haven van de Vogelkade verhuizen naar de Motorkade. In de jaren daarna is steeds goed samengewerkt met de gemeente, maar anno 2018 zit WSV Aeolus midden in de planvorming over het Hamerstraatkwartier en een brug over het IJ die mogelijk midden in de haven van de vereniging landt. Het voortbestaan van WSV Aeolus als watersportvereniging is in het geding. In gesprek met de gemeente Amsterdam en het Watersportverbond wordt gekeken naar de mogelijkheden en welke voorkeuren de vereniging heeft, zodat er ook in de toekomst watersport beoefend kan worden in Amsterdam.
Feestelijke viering jubileum
Misschien wel dankzij de roerige geschiedenis, is het de vereniging gelukt om Aeolus al 100 jaar tot een bijzondere vereniging voor Amsterdammers te maken. Op 25 maart 2018 werd het jubileumjaar al feestelijk geopend met een boottocht naar Muiden. Hiervoor had de vereniging de Stortemelk gehuurd. Deze veerboot, in 1964 gebouwd in Noorwegen, voer als rondvaartschip vanaf Terschelling en is sinds april 2015 in gebruik als partyboot. Op zondag 2 juni organiseert de vereniging een feestelijke bijeenkomst. Op het programma staat o.a. een forumdiscussie waarin gekeken gaat worden naar de betekenis en toekomst van watersport aan de Noordoever van het IJ en wat de vereniging te doen staat om de erfenis levend te houden. Namens het Watersportverbond zal bestuurslid Peter van Arkel bij de receptie aanwezig zijn. Van Arkel zal ook de jubileumtegel aan de voorzitter van Watersportvereniging Aeolus overhandigden.
Kijk voor het volledige programma en meer informatie over de Watersportvereniging Aeolus op www.wsv-aeolus.nl.
Foto: @Libertine/Blogspot
Sluiten
GROTE CLUB NEDERLANDERS ACTIEF IN MEDEMBLIK
In Medemblik wordt van 22 tot en met 26 mei 2018 de 34ste Medemblik Regatta gezeild. De Medemblik Regatta staat al jarenlang op de internationale kalender, veel zeilers komen dan ook graag terug naar Medemblik. 320 boten, verdeeld in 8 klassen, uit 48 landen doen dit jaar mee aan de Regatta, met daaronder een grote club Nederlanders.
Windsurfster Lilian de Geus (RS:X-women) vaart in een veld met veel sterke vrouwen. Aan het begin van de week vertelde ze dat ze ernaar uitkeek. De tweede dag had ze een lastige eerste race, maar de overige twee gingen goed. Hierdoor klom ze naar een derde plek overall. “We hadden lastige wind woensdag”, vertelt De Geus. “Ik zat bij de eerste race helemaal vast aan de linkerkant terwijl de wind helemaal naar rechts draaide, maar ben blij met de andere twee races, zeker gezien de shifty condities vandaag.”
Bij de mannen is Dorian van Rijsselberge vooral weer uren aan het maken op het water: "Ik heb af en toe weer mijn oude gevoel terug en dat is lekker, maar het zijn zware omstandigheden hier!" Zijn trainingsmaatje Kiran staat op een vierde plaats na drie dagen varen.
Laser Radial en Laser Standaard
Bij de Laser Radial heeft Daphne van der Vaart op dag 2 het stokje van Maxime Jonker overgenomen als leider van de vloot. De lichte omstandigheden waarin zij varen vindt Van der Vaart wel fijn: “Vandaag was een betere dag vergeleken met gisteren. De lichte wind vandaag vond ik wel fijn, dat gaf me de kans om aan mijn doelen te werken. Daarbij maakt het lichte weer de wedstrijden ook spannender”. Bij de mannen in de Laser Standaard voer Niels Broekhuizen op woensdag twee, die hij beide als 7e finishte, nette races. Met 37 punten staat hij op een 5e plek. Yuri Hummel, momenteel sparringpartner van een aantal talentploeg-leden van het Watersportverbond, zakte door een BFD bij de derde race naar de 10e plek.
49erFX-dames
De 49erFX-dames Annemiek Bekkering & Annette Duetz hadden een lastige dag. Zij finishten hun races als 2e, 3e en 14e, maar staan met een totaal van 10 punten nog steeds eerste. “Vandaag was voor ons een wat moeilijkere dag”, vertellen Bekkering & Duetz. “Vooral de laatste race. Hier waren we de meest linker boot op de baan. We zagen eigenlijk niet wat er aan de rechterkant van de baan gebeurde en waren daardoor uiteindelijk te laat om op de ontwikkelingen aan de rechterkant in te spelen.”
Odile van Aanholt & Marieke Jongens zijn flink geklommen door twee keer als 1e te finishen en de laatste race van de dag als 4e. Zij staan nu op een vierde plek met 24 punten. Dewi Couvert & Jeske Kisters staan 5e met 25 punten. Willemijn Offermans & Cecile Janmaat staan 16e overall.
De Nederlandse 49er-mannen Bart Lambriex en Pim van Vugt naderen de top tien na een sterke dag, waarop ze hun races als 4e, 5e en 3e finishten. Zij staan met 31 punten op de 12e plek overall.
Finale wedstrijden
De finale wedstrijden op zaterdag worden in alle klassen gevaren in banen met fysieke grenzen. Deze grenzen liggen aan iedere zijde van de baan en maakt de wedstrijden spectaculair om te kijken en makkelijk te volgen. Voor de zeilers betekent dit dat de strijd veel dichter op elkaar zit. Alle finale wedstrijden worden zaterdag 26 mei gevaren vanaf 10.00 uur.
Volg #MR2018
De Medemblik Regatta is te volgen via de volgende kanalen. Hier vind je ook alle uitslagen.
Sluiten
NIEUWE ZEILDISCIPLINES VOOR SPELEN 2024
Op maandagavond 14 mei heeft World Sailing de nieuwe plannen voor de toekomst van het Olympische zeilen bekend gemaakt, na stemming door de Council tijdens de mid-year meeting van de Internationale zeilbond. Vijf van de huidige Olympische zeildisciplines werden hierbij ter discussie gesteld en hebben een nieuwe invulling gekregen met ingrijpende veranderingen voor de zeilsport tot gevolg.
Deze veranderingen in de zeilsport komen niet uit de lucht vallen. Het Olympisch Comité is onder leiding van nieuwe IOC-voorzitter Thomas Bach duidelijk een nieuwe koers ingeslagen. Olympische sport moet in de ogen van het IOC verjongen en daarnaast gendergelijk en laagdrempeliger worden. Ook worden Internationale sportbonden geacht meer mixed events op te nemen. Er kunnen geen medailles toegevoegd worden aan het Olympische zeilprogramma van 2024. Daarom moeten er veranderingen doorgevoerd worden.
Aan de hand van deze ontwikkelingen heeft World Sailing besloten vijf van de tien zeilklassen in de reeds bestaande vorm te behouden, namelijk de Laser Standard, Laser Radial, 49er, 49erFX en Nacra17. De overige vijf klassen, RS:X-men, RS:X-women, Finn, 470-men en 470-women, werden ter discussie gesteld. Hiervoor zijn de volgende 5 disciplines gekozen:
- Windsurfing Men
- Windsurfing Women
- Mixed Kiteboard
- Mixed One Person Dinghy
- Mixed Two Person Dinghy
Het windsurfen voor mannen en vrouwen zal dus blijven bestaan. De keuze voor het materiaal en of er (deels) op foils over wordt gestapt wordt in een later stadium besloten, maar het ziet er naar uit dat er bij de Mixed Two Person Dinghy voor de 470 gekozen zal worden.
De verkozen submission vind je hier >>
Besluit World Sailing met gemengde gevoelens ontvangen door Watersportverbond
Het zijn bijzondere tijden in het zeilen met nieuwe ontwikkelingen als kiten en foilen die de sport sneller en spectaculairder maken. Volgens de zeilwereld zou dit reden genoeg moeten zijn om het aantal medailledisciplines uit te breiden, maar de realiteit van het IOC is anders en hun eisen tot het doorvoeren van bovenstaande veranderingen in de zeilsport bleken geen loze dreigementen. Op de beslissing van World Sailing om na Rio het programma voor Tokio niet rigoureus aan te passen werd het aantal Olympische deelnemers in de zeilsport teruggebracht van 380 naar 350. Een passieve houding van World Sailing zou in 2024 zeker medailledisciplines kosten.
Het besluit van World Sailing wordt door het Watersportverbond met gemengde gevoelens ontvangen. Hoofdcoach Jaap Zielhuis licht toe: “Dat het kitesurfen als nieuwe Olympische zeildiscipline omarmd wordt kan ik goed begrijpen. Wij tillen ook zwaar aan de betaalbaarheid en wereldwijde verspreiding van de zeilsport. Onze sport moet toegankelijk en laagdrempelig blijven. Kitesurfen is daarvan het schoolvoorbeeld en is bovendien atletisch en spectaculair. Ditzelfde geldt voor het windsurfen. We zijn blij dat deze discipline, waarin we al een sterke toekomstige delegatie klaar hebben staan, behouden wordt.
Het samenvoegen van de 470mannen en -vrouwen in een mixed tweemansboot is een logisch gevolg van de IOC eis om meer mixed-disciplines aan het medailleprogramma toe te voegen. Maar met 4 mixed disciplines zijn wij niet gelukkig. Met name de keuze voor de one person mixed events roept veel vragen op: Hoe gaat dat in de praktijk werken? Worden campagnes niet twee keer zo duur? Hoe kijken sporters aan tegen een Olympische campagne op deze manier? Deze oplossing komt wat gekunsteld op ons over.
Mijn primaire verantwoordelijkheid is het winnen van medailles op de Olympische spelen en wij gaan nu aan de slag om onze talentontwikkeling goed aan te laten sluiten op deze event keuzes."
Na het besluit van 14 mei over de disciplines zal op een later moment (uiterlijk november 2019) een vervolgbesluit vallen over het materiaal waarmee gevaren gaat worden. Aan de hand daarvan zal het Watersportverbond de benodigde wijzigingen in het opleidingsprogramma van het Nationaal Topzeilcentrum definitief vormgeven, richting de Spelen van 2024.
Nieuws
NIEUWE ZEILDISCIPLINES VOOR SPELEN 2024
lees verder >>
GROTE CLUB NEDERLANDERS ACTIEF IN MEDEMBLIK
lees verder >>
100-JARIG JUBILEUM WSV AEOLUS
lees verder >>
FORMULE 1 VAN DE ZEILSPORT
lees verder >>