Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
"ALLEEN ALS JE GOED VOOR JE LICHAAM ZORGT, KUN JE 100% VAN JEZELF VRAGEN"
Half mei vertelde Marit Bouwmeester bij het televisieprogramma Bureau Sport over haar ambities in de zeilsport, maar ook over hoe ze zorgt voor een topfit en gezond lichaam, haar motor. Daarbij liet ze zien welke loeizware oefeningen zij bijna dagelijks uitvoert in de gym van het Nationale Topzeilcentrum. En wie over de tijdlijn van Marit’s Instagram-pagina scrollt, kan zien dat ze dat met alle toewijding van de wereld doet. Maar met alleen uren maken in de gym ben je er nog niet. Je kunt dagen in de gym doorbrengen, maar als je daarbij niet de juiste voeding binnen krijgt, schiet je daar weinig mee op. Maar wat is dan eigenlijk precies belangrijk op het gebied van voeding? En waarom is die voeding eigenlijk zo belangrijk? Wij vroegen het Marit zelf, net na haar EK in het Franse La Rochelle waar de Laser Radial-zeilster de Europese titel wist te prolongeren. We spraken met haar over haar weg naar de wereldtop, de manieren om haar lichaam in topconditie te krijgen en te houden en over de rol die haar voeding en voedingssupplementen daarbij spelen.
Kun je uitleggen hoe jij ooit begonnen bent met (top)zeilen en hoe jij je tot de absolute wereldtop van het Laser Radial-zeilen hebt weten te knokken?
Ik ben begonnen met zeilen toen ik 6 jaar was. Op mijn 13e kwam ik ‘per ongeluk’ in de jeugdploeg van het Watersportverbond. Ik kende het bestaan er niet van, maar ik behoorde bij de beste 10 van Nederland en werd daarom uitgenodigd om mee te trainen. Sindsdien nam mijn carrière een vlucht en heb ik inmiddels alle prijzen gewonnen die er te winnen vallen, met Olympisch goud op de Spelen van Rio als absoluut hoogtepunt. Mijn carrière is bekroond met een koninklijke onderscheiding; ridder in de Orde van Oranje Nassau en de titel World Sailor of the Year in 2017.
Plezier is hierbij altijd heel erg belangrijk geweest. Vroeger hebben mijn ouders ons (mijn broer, zus en ik) altijd gesteund en de mogelijkheden gegeven om veel te sporten.
Uiteindelijk heb ik voor het zeilen gekozen en door hard werken, doorzettingsvermogen en een hele groep mensen van trainers, coaches en sponsoren ben ik uiteindelijk gekomen waar ik nu sta.
Welke rol heeft de zorg voor je lichaam hierin gespeeld?
Je lichaam is je motor, dus daar moet je goed voor zorgen. Dit geldt niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen die zich energiek wil voelen. Ik geloof in het belang van een goede basisvoeding met zoveel mogelijk versproducten, aangevuld met voedingssupplementen. Ik geloof dat supplementen ook echt van toegevoegde waarde kunnen zijn voor iedereen, zolang je maar de juiste supplementen weet te vinden en te gebruiken uiteraard. Als topsporter krijg ik hierbij hulp van mijn sponsor Plantina. Zij helpen mij met het samenstellen van het voor mij benodigde “assortiment” van supplementen. Daar bof ik natuurlijk mee, want dat helpt mij en mijn prestaties enorm. Alleen als je je lichaam goed verzorgt kun je 100% van jezelf vragen.
Hoe oud was je toen je je bewust werd van het belang van goede voeding?
Ik word sinds mijn jeugd al begeleid door voedingsdeskundigen en wist op jonge leeftijd al dat je je lichaam moet onderhouden, maar pas op mijn 22e is mijn interesse gaan groeien en ben ik ook voedingsopleidingen gaan doen. Nu ben ik zelf ook gewichtsconsulente en sportvoedingsadviseur.
Ben je hier op dagelijkse basis mee bezig? Wat doe je allemaal wel en wat juist niet op het gebied van eten, drinken en supplementen?
Ja, iedereen is natuurlijk elke dag met eten bezig, maar ik volg niet echt een dieet, omdat ik de basis goed op orde heb met de bewuste keuzes voor versproducten en supplementen. Ik eet divers en gezond en pas mijn eten en suppletie aan naar de intensiteit en invulling van mijn trainingen. Doe ik veel krachttraining dan kies ik voor extra eiwitten. Tijdens wedstrijden, wat meer duursport is, let ik vooral op koolhydraten en zorg ik bijvoorbeeld dat ik wat meer magnesium binnen krijg.
Wat voegt jouw bewuste lifestyle met betrekking tot goede voeding toe aan jouw prestaties in het zeilen? Zit het hem in de details of maakt het een enorm verschil?
Goed en gezond eten is belangrijk voor iedereen. Door gezond te eten zit je gewoon lekkerder in je vel. Voor een topsporter is het extra belangrijk om gelijk na de inspanning te eten zodat je lichaam gelijk kan beginnen met herstellen voor de volgende training of wedstrijd. Maar eigenlijk is het gelijk voor iedereen. Je hebt maar 1 lichaam en wil je daar het meeste uithalen dan zul je je lichaam goed moeten voeden met gezond en voedzaam eten.
Heb je tips voor bijvoorbeeld jonge zeilers die op het punt staan een volgende stap te zetten in het professionele zeilen op het gebied van voeding?
Probeer zo veel mogelijk goed en voedzaam te eten en laat je informeren over wat suppletie voor je kan betekenen. Goede voeding is een voorwaarde om goed te kunnen presteren en je goed te kunnen voelen. Enjoy!
Sluiten
WK ZEILEN 2022 TOEGEWEZEN AAN DEN HAAG
Internationale zeilbond World Sailing heeft bekend gemaakt dat het WK Zeilen in 2022 is toegewezen aan Den Haag. Nederland neemt daarmee de organisatie van dit prestigieuze zeilevenement op zich.
“We zijn ontzettend blij en trots dit evenement te mogen hosten”, aldus directeur van het Watersportverbond, Maurice Leeser. “Wij hebben samen met de gemeente Den Haag en TIG Sports een geweldig bid gepresenteerd aan World Sailing. De samenwerking met deze drie partijen verliep van begin tot eind vlekkeloos. Ons nieuwe topzeilcentrum in Den Haag en de geweldige prestaties van onze zeilers de afgelopen 8 jaar tonen aan dat wij tot de top van de internationale zeilwereld behoren. Nederland is een watersportland bij uitstek en de organisatie van een WK past hier uitstekend bij. Naast onze huidige kernploeg staat er een nieuwe generatie topzeilers klaar om de internationale podia te bestormen. We vinden het geweldig dat deze generatie nu de kans krijgt om in eigen land te excelleren, voor de ogen van hun eigen fans en de leden van onze verenigingen.”
Wethouder Sport, Rabin Baldewsingh, van de gemeente Den Haag over de keuze van World Sailing: "Ik ben ontzettend trots dat Den Haag in 2022 gastheer is van het WK Zeilen. Het is een geweldige erkenning voor de investeringen die Den Haag de afgelopen 12 jaar heeft gedaan in de topzeilsport met de ondersteuning van het NTC Zeilen, de haven van Scheveningen, het Topzeilcentrum en grote zeilevenementen met als hoogtepunt de Finish van de Volvo Ocean Race deze zomer. In 2022 waarin Den Haag "European Capital of Sport" is krijgen we de kans om onze Olympische zeilers van het NTC Zeilen live in actie te zien in eigen stad."
Het WK Zeilen wordt iedere vier jaar gehouden en is, na de Olympische spelen, het meest belangrijke zeilkampioenschap voor de olympische zeildisciplines. Naast Den Haag, was Auckland (Nieuw-Zeeland) een van de laatst overgebleven genomineerden voor de organisatie van het WK in 2022.
Sluiten
ALMERE CENTRAAL OP JACHT NAAR DERDE TITEL
Na het winnen van de twee voorgaande edities van de Eredivisie Zeilen, is Almere Centraal erop gebrand om ook dit seizoen de Eredivisie Zeilen op hun naam te schrijven. De eerste stap hebben zij gezet door in april speelronde 1, een thuiswedstrijd, winnend af te sluiten. De concurrentie laat zich echter niet gemakkelijk verslaan. John den Engelsman, aanvoerder van Almere Centraal, blikt vooruit op het komende seizoen.
Perfecte leerschool
Het format van de Eredivisie Zeilen is vrij simpel, je komt met je sporttas naar het water toe, kleed je om en je kan in een boot stappen. De boot hoef je als team niet zelf te kopen. Hierdoor is het laagdrempelig om mee te doen. Vervolgens worden er veel korte wedstrijden gevaren waardoor een achterstand heel snel weggepoetst kan worden met een aantal goede races.
Goede zeilers, veel trainen en plezier
Dat de afgelopen twee seizoenen zo succesvol zijn verlopen voor Almere Centraal is volgens John den Engelsman vooral het gevolg van goede zeilers in het team en veel trainen. Bovendien zegt Engelsman: ‘’We kennen elkaar al langer dan vandaag en weten wat we aan elkaar hebben, daardoor zijn we behoorlijk goed op elkaar ingespeeld. Ook zijn we gegroeid in de breedte, er zijn twee nieuwe teamleden bijgekomen en één teamlid is terug van weggeweest, waardoor we meer kunnen rouleren.’’ Verder geeft Engelsman aan dat er geen stress of druk wordt ervaren door het team, waardoor de sfeer goed is en het zeilen leuk blijft. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Almere opnieuw voor de eerste plaats gaat. Daarnaast willen ze dit jaar ook Europees beter varen en richting het podium.
Fysiek klaar voor de strijd
De fysieke gesteldheid van de zeilers is belangrijk in de Eredivisie Zeilen. Er worden veel en korte races gevaren, waardoor de fysieke inspanning hoger is. Om de eerste wedstrijd na de winter fit aan de start te kunnen verschijnen, deed Almere Centraal volgens Engelsman weinig bijzonders: ‘’Iedereen doet naast het zeilen aan andere sporten en we zeilen in de winter 1 of 2 keer per maand. Eigenlijk is het niet meer dan gewoon zo veel mogelijk zeilen en bezig blijven.’’ Dat het team fit uit de winter is gekomen, blijkt wel uit het feit dat zij de eerste speelronde direct wisten te winnen. De verschillen waren echter niet groot, nummer twee Maas en Roer eindigde slechts 1 punt achter Almere en 1 punt achter Maas en Roer eindigde Scheveningen als derde. Het verslag van de eerste wedstrijd is te vinden op de website van de Eredivisie Zeilen.
Steeds hoger niveau
Engelsman verwacht een spannend seizoen omdat de concurrentie steeds beter wordt: ‘’De concurrentie zeilt steeds meer in een vaste samenstelling en op die manier stijgt het niveau. Ik zie Maas en Roer, Scheveningen, Giesbeek, de Meeuwen en Uitdam steeds dichterbij komen en zie ondanks een tegenvallende eerste wedstrijd ook in VWDTP een gevaarlijke tegenstander.’’ Daarnaast verwacht Engelsman dat het niveau ook stijgt omdat er veel geleerd kan worden van het zeilen in de Sailing Champions League. De Sailing Champions League is een Europese zeilcompetitie waar de internationale top tegen elkaar zeilt. De top 4 van de Eredivisie Zeilen mag Nederland vertegenwoordigen in de daarop volgende editie van de Sailing Champions League. Naast Almere Centraal zijn dit jaar Jachtclub Scheveningen, WSV Giesbeek en VWDTP Groningen actief in de prestigieuze Europese zeilcompetitie. Dat het zeilen in Europa moeilijker is, blijkt uit het feit dat er echte professionals meedoen die enorm constant zeilen. Het gevolg daarvan is dat een slechte wedstrijd direct een groot verschil kan maken op de ranglijst
Hoe kom ik in de Eredivisie Zeilen?
Engelsman heeft tips voor zeilers die de ambitie hebben om ook de Eredivisie Zeilen te halen: ‘’Als je beter wil worden, moet je meters maken. Trommel een groepje zeilers op, stap naar het bestuur van de zeilvereniging en meld je aan voor de Eredivisie. Voel je niet te groot of te klein, doe gewoon mee! Dit format is perfect om beter te worden omdat je geen eigen boot hoeft te hebben en je hartstikke veel races kan varen!’’
Volg de Eredivisie Zeilen op de voet
Om de Eredivisie Zeilen op de voet te blijven volgen, kan je de website van de Eredivisie Zeilen in de gaten houden en de Eredivisie volgen op Facebook, Twitter en Instagram. Om meer te weten te komen over het team van Almere Centraal en hun prestaties, kan hun website en de Facebookpagina blijven volgen.
Hieronder vind je het resterende programma voor 2018:
- Speelronde 2 op 8, 9, 10 juni in Roermond
- Speelronde 3 op 6, 7, 8 juli in Aalsmeer
- Speelronde 4 op 7, 8, 9 september in Lelystad
- Speelronde 5 op 5, 6, 7 oktober in Veere
Foto’s: Jasper van Staveren
Sluiten
DE 22M2 KLASSE VEERT OP
Historie: het prille begin van de 22m2
In januari 1935 werd in de Golfslag, het officiële orgaan van de Noord Nederlands Watersport Bond, een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe wedstrijdklasse. “Het jacht moest behoorlijk snel en behendig zijn, terwijl het tevens als toerjacht gebruikt kon worden en zo zeewaardig zijn dat het geschikt is voor de Friese meren.” Het ontwerp moest het gat tussen de 16m2 en de 7.10 m-klasse dichten. Kort daarna werd in 1937 ook de 30m2 door de NNWB geïntroduceerd. Mede daardoor duurde het tot de tweede wereldoorlog voordat de bouw van 22-tigers pas echt goed op gang kwam. Tot de tweede WO werden er negen schepen gebouwd. De eerste 22m2 gebouwd door Kuipers in Sneek kostte ongeveer 1300 gulden. In de drie oorlogsjaren werden in totaal 26 schepen gebouwd. Vaak door aannemers die zich tijdelijk op de scheepsbouw richten bij gebrek aan normaal werk.
De eerste jaren
Na de oorlog zwakte de belangstelling weer wat af vanwege de opkomst van de Valk, de Vrijheid en andere ontwerpen die op de wedstrijden in heel Nederland werden toegelaten. Met de 22m2 kon alleen aan wedstrijden in Noord Nederland worden deelgenomen. Voeg daarbij de opkomst van polyester, de tendens naar eenmansbootjes en de populariteit van het surfen dan wordt duidelijk dat de klasse voor landelijke begrippen altijd een bescheiden omvang heeft gehad. Desondanks zijn er tot 2000 toch in totaal nog 71 schepen gebouwd.
De ups en downs
Er heeft altijd leven gezeten in de ontstaansgeschiedenis van de 22m2. Zo vervulde het een voortrekkersrol bij de introductie van het dacron. Toen in 1959 de 22m2-zeilers de zeileigenschappen van de 22-tiger wilde verbeteren met het invoeren van een genua werd voor het eerst ook dacron toegestaan. Ondanks dat de band tussen de zeilers altijd al sterk was duurde het tot 1983 voordat er door de oprichting van de 22m2 klassenorganisatie een echte eenheid ontstond. Voor de officiële oprichting van de klasse was er een informele klassenorganisatie met o.a. Reinder Schaap als voorzitter. De periode daarvoor, eind jaren 60 begin 70, was er al een coördinator in de persoon van Bram Dijkstra. Men trof elkaar veelal rond de wedstrijden die veelal op de wateren rond Grouw gevaren werden. Er werd soms met tot wel 20 schepen aan de Sneekweek deelgenomen. Maar er waren ook jaren dat er geen 22m2 aan de start verscheen. In een poging de belangstelling voor de 22m2 landelijk te verbreden heeft de klasse in 1959 meegedaan aan de Kaagweek. Het is bij een eenmalige actie gebleven. En nog steeds vaart het overgrote deel van de vloot in Friesland. Ondanks zijn geweldige zeileigenschappen kun je zeggen dat de 22-tiger een echt Fries schip is gebleven. Ontworpen voor het noordelijke wedstrijdwater.
Technisch ontwerp
De romp van een 22m2 is gebouwd volgens het Bulthuis concept. De lattenbouw die we van de 16m2 kennen. De latten werden aangebracht op spanten met daartussen dunne hulpspantjes. Dit om het gewicht zoveel mogelijk te beperken. Alleen de 70 en de 71 hebben een blank gelakt latten- of multiplex mahonie dek. Bij alle andere schepen is het dek van origine geverfd in zachte pasteltinten.
De hoofdeisen voor het oorspronkelijk ontwerp waren:
1. Behoorlijk snel
2. Bruikbaar als toerjacht
3. Zeewaardig voor de Friese meren
4. Zoveel mogelijk een elegant uiterlijk
De afmetingen van een 22m2 zijn:
Lengte: 7 m
Breedte: 1,90 m
Diepgang: 0,90 m
Grootzeil: 16.60 m2
Genua: 10,20 m2
Spinaker: 20,90 m2
De 22m2 ontleent haar naam aan het oorspronkelijke zeiloppervlak. Het voert een gaffeltuig. In 1959 is het zeiloppervlak aanmerkelijk vergroot door de invoering van de genua ter vervanging van de standaard fok. De 22m2 wordt in wedstrijden normaal met 3 personen gezeild (2 is toegestaan).
Zeileigenschappen
De zeileigenschappen van de 22m2 zijn bijzonder. Wanneer je de vorm ziet herkent de kenner direct de ontwerplijnen van de Draak, de Pampus en de Regenboog. Hij ligt makkelijk op het roer, heeft een lange waterlijn en komt door zijn relatief lage gewicht (1.000 kg) makkelijk op snelheid. Tot windkracht 4 is hij menig ander type schip te snel af. In de Sneekweek startten de 22tigers vaak na de Regenbogen. Tegen het eind van de wedstrijd werd de achterhoede van de Regenbogen ingelopen door de 22tigers. Dit heeft alles te maken gewicht, met rompvorm en tuigage. Door de grotere genua staat er nu zonder spinaker 26,8 m2 tuig op. Dat is relatief veel bij zo’n ranke lange romp. De rompsnelheid van de 22m2 ligt rond de 11 km per uur. De kuip biedt voldoende ruimte om met 4 personen te toeren. In de wedstrijd mag met 2 personen gevaren worden maar bij meer dan windkracht 4 is 3 personen wel zo comfortabel. Extra handen voor de spinaker, de bakstagen en het gewicht kan dan goed gebruikt worden.
Waar staat de klasse anno 2018
De 22m2 klasse bestaat nog steeds. Al heeft hij de laatste jaren een sluimerend bestaan geleid. Zoals eerder in de historie van de klasse is er nu weer een periode van enige ‘windstilte’. Dit heeft alles te maken met de veranderde vakantiebestedingen en de ontwikkelingen in de watersport. Sinds een jaar of 6 is er geen deelname meer aan de Sneekweek. Van de 71 schepen die vanaf 1934 gebouwd zijn is nog een respectabel aantal van 32 schepen bij de klasse bekend. De meeste in goede conditie. De 22m2 was eens het vertier van de Friese notabelen die met elkaar in de wedstrijden om de eer streden. Zo kreeg architect Abe Bonnema de boot als Delftse student van zijn vader, de Commissaris van de Koningin Linthorst Homan liet zelfs een tweede 22m2 bouwen, kreeg directeur Bouwes van de Coöperatieve Condens fabriek Friesland een 22m2 cadeau van de boeren bij zijn 25 jarig jubileum en liet veefokker/exporteur Hoite Schaap in ‘ 60 de 63 bouwen. Overigens werden alle vier deze schepen in Bergum bij jachtwerf Zijlstra gebouwd. Het verhaal gaat dat sommige eigenaren pas aan boord stapten wanneer het schip volledig was opgetuigd. Er werden forse bedragen betaald voor restauraties. Tegen de prijzen van toen was dat zeker lonend. Nu zijn de prijzen sterk gedaald. Je koopt al een heel mooi schip voor rond de 4.000 euro. Vaak is de oude eigenaar blij wanneer hij zijn boot aan een enthousiaste zeiler kan overdoen en valt er over de prijs te praten. De bezitter van een 22m2 steekt anno 2018 zijn handen meer uit de mouwen. Nog steeds zijn rond de 21 trotse eigenaren ieder seizoen ergens in Nederland te vinden op het water. De overige schepen staan vaak al meerdere jaren gestald. Een enkele vraagt een stevige opknapbeurt, maar de meeste zijn in prima conditie. Haast alle schepen zijn uitgevoerd als wedstrijdschip. Dus kwaliteitsbeslag, lieren, reels voor genua, bakstagen en spinaker, verstelbare overloop en soms zelflozers en een rolfok. Veel schepen hebben meerdere sets zeilen. Een uitdaging voor de betere toerzeiler die ook eens aan een wedstrijd mee wil doen.
De activiteiten binnen de klasse beperkten zich de afgelopen jaren tot de Princenhoftocht die eider jaar rond Grouw gezeild wordt. Er was een deelname van zo’n 4 schepen. Vorig jaar namen er voor het eerst twee schepen deel aan het Kruis van Heeg. Een laagdrempelige zeilevenement met 2 wedstrijden waar de gezelligheid voorop staat. Het idee werd geboren de klasse weer opnieuw leven in te blazen. Een 4-tal leden staken de koppen bij elkaar en het Actie Comité 22m2 Klasse was geboren. Eerst werd de oude Botenlijst weer geüpdatet. Emailadressen waren niet meer in gebruik en telefoonnummers gewijzigd. Daarna werd een korte enquête gehouden onder de leden. Er werden een 6-tal evenementen voorgesteld. De respons maakte duidelijk dat de eigenaren van de 22m2 vooral wil gaan voor laagdrempelige wedstrijden en toertochten. Voor de Sneekweek was nagenoeg geen belangstelling. De leden kozen op de voorjaarsvergadering voor drie evenementen in 2018.
1. De Princenhoftocht in de tweede helft van juni
2. Deelname aan Oud Zeilend Hout (Bergumermeer) 14/15 juli
2. Deelname aan het Kruis van Heeg 25 augustus
Daarnaast werd besloten opstapdagen te gaan organiseren. Belangstellenden worden uitgenodigd om te ervaren hoe geweldig een 22m2 zeilt. Gekoppeld aan het evenement Oud Zeilend Hout en op 26 augustus (na het Kruis van Heeg) kan worden (mee)gevaren. 8 Booteigenaren zijn bereid geïnteresseerden uitleg te geven over de ins en outs van de 22m2. Het Comité hoopt interesse te wekken voor die mooi boten die voor een schappelijk bedrag te koop zijn. Een nieuwe booteigenaar vormt een afsluiting van een mooie periode van de oude bezitter, is goed voor onze klasse en de start van veel zeilplezier voor de nieuwe koper.
Belangstellenden kunnen zich melden bij:
Reinder Schaap
06 48 1313 07
Zeilen
DE 22M2 KLASSE VEERT OP
De 22m2 klasse bestaat nog steeds. Zoals eerder in de historie van de klasse is er nu weer een periode van enige ‘windstilte’. Daarom worden binnenkort opstapdagen georganiseerd.
Lees verder >>
ALMERE CENTRAAL OP JACHT NAAR DERDE LANDSTITEL
Almere Centraal is erop gebrand om ook dit seizoen de Eredivisie Zeilen op hun naam te schrijven.
Lees verder >>
WK ZEILEN 2022 TOEGEWEZEN AAN DEN HAAG
Internationale zeilbond World Sailing heeft bekend gemaakt dat het WK Zeilen in 2022 is toegewezen aan Den Haag.
Lees verder >>
"ALLEEN ALS JE GOED VOOR JE LICHAAM ZORGT, KUN JE 100% VAN JEZELF VRAGEN"
Marit Bouwmeester vertelt over haar ambities en hoe ze zorgt voor een topfit en gezond lichaam, haar motor.
Lees verder >>