Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto Lifeshots Photography
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
STICHTING 'MAAIEN WATERPLANTEN IJMEER MARKERMEER' OPGERICHT
Tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show hebben het Watersportverbond en de HISWA Vereniging samen een nieuwe stichting in het leven geroepen die waterplanten gaan maaien op het IJmeer en Markermeer. De directeur van de HISWA Vereniging, Geert Dijks, zette samen met Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond, in het bijzijn van een notaris hun handtekening onder de statuten. De oprichting van de nieuwe stichting is daarmee een feit.
Er staat een bestuur klaar van zeven watersportondernemers en bestuurders van watersportverenigingen. Samen gaan ze zich inzetten om het maaien van waterplanten op het IJmeer en Markermeer optimaal te organiseren. Namens het Watersportverbond zijn er vijf watersportverenigingen vertegenwoordigd in het bestuur. Zo zal Willem Beunis (lid van KNZVR Muiden, optreden als voorzitter en treedt Michiel Insinger, ook lid van Muiden, op als penningmeester. Victor Schaarderburg (de Roerkoning), Max Bolweg (WV IJburg) en Rijk van Bennekom (WSV Hoorn) maken, naast twee bestuursleden namens de HISWA Vereniging, het bestuur compleet. Het Watersportverbond is trots op het feit dat er zoveel mensen uit haar achterban deze taak op zich willen nemen.
Maaiwerkzaamheden
"Wij gaan ondersteunen bij de uitvoering van de maaiwerkzaamheden", vertelt Willem Beunis, voorzitter van de nieuwe stichting. "Dit betekent dat wij in onderhandeling gaan met marktpartijen die kunnen maaien. Ook kijken we samen met de gebruikers uit het gebied waar de knelpunten zijn, zodat de juiste plekken aangepakt worden. Wij willen met de beschikbare middelen van de verschillende overheden zoveel mogelijk veilig vaarareaal realiseren, want het is natuurlijk een prachtig en uniek vaargebied voor kleine én grote boten. Daar zetten wij ons graag voor in!"
De betrokken partijen hebben een position paper over de overlast van waterplanten voor de watersport opgesteld.
Download hier de Position paper >>
Structurele maatregelen
Naast het feitelijke maaien, gaat een andere werkgroep zich buigen over structurele maatregelen die de groei van waterplanten moeten inperken. Hierbij kan gedacht worden aan het verdiepen van vaarwegen (door te baggeren of te ontzanden), het aanleggen van recreatiebetonning, de gevolgen van het maaien voor de waterkwaliteit en voor de vispopulatie. In deze werkgroep zullen onder andere vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincies, lokale overheden en private partijen waaronder het Watersportverbond deelnemen. Een samenwerkingsovereenkomst tussen genoemde partijen wordt op 3 april in Haarlem ondertekend.
Sluiten
WAT BETEKENT EEN 'NO DEAL' VOOR BOOTBEZITTERS BIJ BREXIT?
Zonder uitstelperiode verlaat het Verenigd Koninkrijk in de nacht van 29 op 30 maart naar alle waarschijnlijkheid de Europese Unie. Vanaf klokslag 00.00 gelden de regelingen die tussen EU-landen onderling gemaakt zijn, niet meer voor het Verenigd Koninkrijk (VK). Wat zijn de gevolgen van Brexit voor bootbezitters?
Hoe de nieuwe relatie met het VK er na 29 maart uitziet, weten we nog niet. Dit hangt af van de afspraken die worden gemaakt in de nieuwe relatie. Het lijkt er steeds meer op dat we afstevenen op een ‘no deal-scenario'. De Europese Unie heeft de European Boating Association (EBA) - waar het Watersportverbond lid van is - gewezen op de mogelijke gevolgen voor booteigenaren die bij een ‘no deal-scenario’ de oversteek willen maken.
Boten verliezen recht op vrij verkeer
In het geval van een 'no deal', verliezen boten die op het moment van uittreden in het Verenigd Koninkrijk liggen hun EU-status. Dat wil zeggen dat zij op dit moment het recht op vrij verkeer in de Europese Unie verliezen. Bij terugkeer in de EU worden de boten behandeld als ‘niet-Uniegoederen’ en worden zij op dezelfde manier aan douanecontroles onderworpen als ieder ander vaartuig dat uit een derde land komt. Dit zou kunnen leiden tot extra kosten als: btw aanslag en - indien van toepassing - invoerrechten.
Bereid u voor
U heeft op dit moment dus nog geen duidelijkheid over alle exacte gevolgen voor veranderingen en welke consequenties dit precies met zich meebrengt. Om het zekere voor het onzekere te nemen adviseren wij booteigenaren om hun boot voor de deadline te verplaatsen, zodat u minder risico loopt om voor verrassingen te komen staan.
Sluiten
GENOEG TE DOEN IN HET NOORDEN
”Wij hebben meer kilometers vaarwater dan de provincie Friesland en als je het mij vraagt ook mooiere!” Gerard Vloothuis moet er zelf om lachen. Als regiovertegenwoordiger van het Regioteam Groningen en Drenthe vertelt hij graag over het werk van zijn team.
Op dit moment draait dat met drie personen. Drie enthousiaste watersporters die zich namens het Watersportverbond met volle overgave inzetten voor de watersport in de twee noordelijke provincies. Naast het bestuur is er nog een fijnmaziger netwerk in de regio. Gerard: ”We hebben bijvoorbeeld een vaste contactpersoon bij elk van de vijf meren. Het Paterswoldse meer, Zuidlaardermeer, Schildmeer, Lauwersmeer en het Leekstermeer.”
Dollard
Toevallig is bestuurslid Leonard Teerling net terug van een tocht over de Dollard waar hij een konvooi schippers begeleidde. "Een prachtige tocht. Maar wel avontuurlijk omdat het nogal dokig (heiig, red.) was en men op mijn navigatiekunst moest vertrouwen." Leonard signaleerde tijdens de tocht een aantal knelpunten die hij direct meldt aan Rijkswaterstaat. "Zo bleek een zeer groot aantal kribbakens op de strekdammen voor Termunterzijl te zijn verdwenen. Ik heb nog net kunnen behoeden dat één van de schippers op de strekdam liep. Deze strekdam was door het al hogere tij niet meer zichtbaar. Bij Nieuwe Statenzijl bleek een groene ton nabij de kwelderoever niet goed zichtbaar, deze lag gecamoufleerd tegen een even groene rietachtergrond. We hebben toen even kort vastgezeten. Met het opkomende tij ben je echter gelukkig zo weer los.”
De vaarwaterbeheerder reageert opvallend vlot. Rijkswaterstaat neemt contact op met het regioteam, legt uit dat de tonnen de week ervoor zijn verplaatst en deelt mee dat er direct actie wordt ondernomen naar aanleiding van de kribbakens. Teerling is tevreden dat hij als vertegenwoordiger van het Watersportverbond zo serieus wordt genomen.
Onwillige gemeente
"Kijk, wat hier ontbreekt is een overall-visie op de watersport. Rijkwaterstaat, de Provincie, natuurorganisaties, de Waterschappenen de gemeenten, ze hebben allemaal een eigen visie. Als je dan met ze in gesprek gaat, dan willen ze best meewerken. Maar bij de gemeenten is dat nog wel eens lastig, die kijken soms meer naar de waan van de dag. Zo hebben we in de gemeente Oldambt de Booneskanskerbrug over het Boelo Tijdenskanaal. De gemeente wil de beweegbare brug uit 1951 vervangen door een vaste brug omdat dat acht ton kost in plaats van 1,7 miljoen. Daarmee ben je dat vaarwater voor honderd jaar kwijt. Want als er een vaste brug in komt, dan hebben die andere beweegbare bruggen ook geen zin meer. Het probleem is, de gemeenteraad bestaat uit lokale bestuurders, die hebben niks met waterrecreatie.”
Helder water
Als wedstrijdzeiler, Gerard vaart in de Finn-jollen klasse, vreest hij nog een andere bedreiging van de watersport. ”De waterschappen hebben zich jarenlang hard gemaakt voor schoon water. Dat is gelukt, het water is nu schoon. Maar nu wil men dat het water ook helder wordt. Op zich een mooi streven maar zoals we weten brengt helder water ook optimale groeikansen voor waterplanten met zich mee. Het speelt voor het Zuidlaardermeer en er zijn ook plannen om het water van het Paterswoldsemeer te verbeteren. Vereniging Watersport DTP heeft een overlegstructuur opgezet om de belangen van de zeilvereniging veilig te stellen. Omdat er sprake is van een Europese subsidie en een landelijke richtlijn is de invloed op plaatselijk niveau waarschijnlijk beperkt. Het Regioteam zal ook Waterrecreatie Nederland en het hoofdkantoor van het Watersportverbond bij de komende ontwikkelingen betrekken.”
Vooraf beïnvloeden
Gerard merkt dat de proactieve houding van het regioteam zijn vruchten begint af te werpen. In het begin werden we vaak overvallen door besluiten. Dan was bezwaar maken de enige manier om nog iets te bereiken. Tegenwoordig lukt het steeds beter om vooraf invloed uit te oefenen bij de besluitvorming. Steeds meer partijen merken dat ze er voordeel aan kunnen hebben om met ons samen te werken.
Compliment
Als Gerard even koffie haalt, richt Rob Helder zich nog even tot z’n bestuursgenoot Leonard. ”Mooi dat Rijkswaterstaat het zo snel heeft opgepakt met die kribbakens. Moeten we nog even aan ze doorgeven.” Rob: ”Ja, heb ik al gedaan.”
Regioteams
Er gebeurt op lokaal niveau veel op het gebied van belangenbehartiging. De regioteams van het Watersportverbond praten mee over de bediening van de bruggen en de sluizen, over het maaien van de waterplanten, over het laten aanleggen van steigers en kano-oververdraagplaatsen en nog veel meer! In zestien regio's vertegenwoordigen de regioteams van het Watersportverbond de watersport, zodat de belangen van jouw vereniging vertegenwoordigd worden.
Deze goed functionerende regioteams zijn regelmatig op zoek naar nieuwe teamleden. Interesse? Kijk hier voor de openstaande vacatures >>
Sluiten
MINISTER WIL ZUIVERINGSVOORZIENING VOOR PLEZIERVAARTUIGEN MOGELIJK MAKEN
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven de Regeling lozen buiten inrichtingen (Ribi) te willen wijzigen, om zo een zuiveringsvoorziening aan boord van pleziervaartuigen voor het lozen van toiletwater mogelijk te maken. Dit op voorspraak van het Watersportverbond én in goede samenwerking met de Stichting Waterrecreatie Nederland, de Nederlandse Jachtbouw Industrie, de HISWA Vereniging en de Toerzeilers.
Het verbod op het lozen van toiletwater geldt al sinds januari 2009. Sindsdien pleit de watersportsector op verruiming van de maatregelen, met name voor het toelaten van installaties die het zuiveren van toiletwater aan boord van een pleziervaartuig mogelijk maken.
Wijziging
De minister van I&W heeft een concepttekst inzake de wijziging online gezet. Het Watersportverbond heeft positief gereageerd op de voorgenomen wijziging, maar er ook op aangedrongen dat er naast deze wijziging diverse andere zaken goed geregeld moeten worden. Vooral op het gebied van de prijsstelling en de technische uitvoerbaarheid van zuiveringsinstallaties aan boord. Daarnaast is het Watersportverbond van mening dat een verfijnd netwerk van vuilwaterstations door heel Nederland een vereiste is en dat er een publiekscampagne moet komen om de waterrecreant te wijzen op het belang van schoon water.
Borging
Tot slot heeft het Watersportverbond haar visie gegeven op de motie van D66, die oproept om de verzegeling van de buitenwaterafvoer van vuilwatertanks in de wetgeving te verankeren. Het Watersportverbond heeft aangegeven dit onwenselijk en onwerkbaar te vinden. Borging van de afvoer is daarentegen volgens kenners eenvoudig te realiseren, praktischer en veiliger.
Standpunt Watersportverbond
Het standpunt van het Watersportverbond is samen met de reacties van andere watersportgerelateerde partijen én meer dan 100 reacties van bezorgde watersporters, op 20 mei 2019 ingebracht in een gesprek met ambtenaren van het ministerie. De vertegenwoordigers van het ministerie hebben aandachtig naar de opbouwende kritiek geluisterd, maar reageren pas na het inwinnen van advies bij de VNG, IPO, Unie van Waterschappen en RWS. De verwachting is dat deze reactie begin juli 2019 gereed is. We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.
Bekijk hier het standpunt van het Watersportverbond in zijn geheel >>
Belangenbehartiging
MINISTER WIL ZUIVERINGSVOORZIENING
lees verder >>
GENOEG TE DOEN IN HET NOORDEN
lees verder >>