Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto Lifeshots Photography
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
OP GAMEKAMP OF ZEILKAMP?
Wie als ouder op zondagochtend op Google naar een zomerkamp voor kinderen zoekt, krijgt zo’n 342.000 resultaten. Van musicalkamp, danskamp, paardrijkamp, knutselkamp tot gamekamp. Je kunt het zo gek niet bedenken. Naast het feit dat de ouder(s) door kunnen werken en de kinderen niet naar de BSO hoeven, biedt een zomerkamp kinderen een unieke kans. Wie vind het als kind nu niet heerlijk om een weekje zonder ouders te ravotten, nieuwe vrienden te maken, op te kijken naar de coole kampleiding en avonturen te beleven?
Maar wat is nu het voordeel van een zeil- of surfkamp? Iedere watersporter zal vertellen dat watersport bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind zoals het heeft bijgedragen aan zijn of haar eigen ontwikkeling. Maar hoe zit dit nu eigenlijk?
Watersport en de ontwikkeling van kinderen
Terwijl instructeurs de lesstof op een leuke en veilige manier aanbieden leren de kinderen niet alleen zeilen of surfen, maar ook veel andere vaardigheden. De watersport heeft alles te maken met het bereiken van doelen, je wilt immers naar de overkant, niet meer omslaan, naar de motorboot van je instructeur terug zeilen of het afsluitende wedstrijdje winnen. De omstandigheden zijn echter nooit hetzelfde, je zult je altijd aan moeten passen en de beste strategie verzinnen om het doel te bereiken. Watersporten doet aanspraak op je motoriek, je lenigheid en kracht. Daarnaast kom je grenzen tegen en leer je deze grenzen verleggen. Hoewel het vaak als individuele sport wordt gezien, leren kinderen ook samenwerken. Soms zit het je, ook op het water, even tegen. Kinderen leren elkaar helpen en leren van elkaar door dingen samen te doen en oplossingen te zoeken. Op het water leren kinderen zelfstandig beslissingen nemen en ontwikkelen ze hun inzicht. Abstracte theorie zetten ze om in praktische vaardigheden. Zonder dat kinderen zich hier bewust van zijn ontwikkelen ze vaardigheden die ze op school in kunnen zetten, maar ook in hun sociale leven. Ze zullen zich op latere leeftijd herinneren wat leren zeilen of surfen bij heeft gedragen aan hun ontwikkeling.
Samen sterk
Het Watersportverbond maakt zich, samen met haar aangesloten verenigingen en zeilscholen, sterk voor de watersport. Ons boekingsplatform www.zeilscholen.nl biedt in één oogopslag een overzicht van beschikbare zeil- of surfkampen bij verschillende aanbieders.
Zeilscholen ontvangen jaarlijks honderden kinderen die voor het eerst kennis maken met zeilen of surfen. Zij laten deze kinderen op een fantastische manier zien en ervaren hoe leuk en leerzaam het is. De aangesloten zeilscholen bestaan vaak al tientallen jaren en worden geleid door bevlogen eigenaren en hun team van walstaf, instructeurs, coaches en opleiders. Iedere zeilschool zit op een unieke, karakteristieke locatie en is veilig en betrouwbaar. Wanneer een kind op zomerkamp enthousiast is geworden voor de watersport, wordt de stap naar een vereniging kleiner. Hier kunnen ze ook na de vakantie verder gaan met watersporten.
Wil jij je kind ook een onvergetelijke ervaring geven, geef ze dan op voor een heerlijke week op en rond het water. Kijk op www.zeilscholen.nl voor het aanbod.
Sluiten
RACE OF THE CLASSICS
Hoe het allemaal begon
Al sinds halverwege de zeventiende eeuw werden boeier-achtige jachten gebruikt om te spelevaren. Dit type boeier werd dan ook speciaal gebouwd als ‘speeljacht’. Later ontstonden verschillende klassen, die wij nu kennen als ‘ronde jachten’, zoals boeiers, tjotters en Friese jachten. Een beroemde zeilwedstrijd is die bij de Oude schouw (Akkrum) in 1777 ter ere van het bezoek van stadhouder Willem V aan Friesland. Toen al werd er gevaren met boeiers zoals wij die nu kennen. De boeiers werden gezien als de koningsklasse.
Ook in de negentiende eeuw werden er veel zeilwedstrijden voor ronde jachten georganiseerd. De boeier was in die tijd een van de meest bezienswaardige schepen die op de binnenwateren te vinden was. Het is dan ook schitterend om op oude foto’s te zien hoeveel publiek er op deze wedstrijden afkwam.
Wedstrijdzeilen met de Constanter
De boeier Constanter is in 1877 gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee, in Joure. Al vanaf het begin deed de Constanter succesvol mee aan zeilwedstrijden. Dit werd door mijn bet-overgrootopa voortgezet toen hij in 1901 de Constanter kocht. Twee jaar later deed hij al mee aan de Sneeker hardzeildag.
Er verschenen altijd meerdere boeiers aan de start tijdens zeilwedstrijden, maar sinds jaar en dag is de grootste concurrent van de Constanter haar vier jaar jongere zusje, de Albatros. Ook dit schip is gebouwd door Eeltje op de beroemde werf in Joure.
Het is dan ook erg leuk om in oude krantenartikelen te lezen hoe het toen al stuivertje wisselen was tussen beide schepen. De strijd tussen de Albatros en de Constanter is ook nu nog steeds niet beklonken en elke wedstrijd is het weer spannend wie gaat winnen.
Wedstrijden ronde jachten nu
Ieder jaar worden er verschillende wedstrijden georganiseerd voor de ronde jachten. Met ongeveer dertig boten aan de start, verdeeld over drie klassen (boeiers, Friese jachten en tjotters), is dit nog altijd een groot spektakel. Met al die oude houten schepen op het water lijkt het alsof de tijd even heeft stilgestaan.
De Friese competitie voor de ronde jachten bestaat uit drie weekenden waarin totaal zeven wedstrijden worden gevaren (Grou – Heeg – Veenhoop). De boeiers behoren ruim twee eeuwen later nog steeds tot de koningsklasse van de ronde jachten en strijden elk jaar om een zilveren pompeblêd. Als we de Friese competitie winnen noemen wij onszelf gekscherend ook wel wereldkampioen van de boeierklasse.
Familietraditie
Inmiddels ben ik de vijfde generatie van de familie Halbertsma, die tijdens de wedstrijden aan het roer staat van de Constanter. Constant zijn wij met familie en bemanning druk bezig om de Constanter net weer wat beter te trimmen, om nog sneller te varen. Het is dan ook erg leuk verhalen te lezen van mijn voorvaderen hoe zij ook al bezig waren het maximale uit de Constanter te halen. De lange familietraditie (sinds 1901) wordt dus door ons voortgezet.
Op 26 mei gaan we de strijd met de andere boeiers weer aan tijdens de wedstrijden van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo in Grou.
Sluiten
KEN JIJ DE 'BUCKET' AL?
Tijdens zijn zeilcarrière heeft Victor Vos in allerlei boten gevaren, zoals Optimist, Cadet, Europe, Laser en de Twaalfvoetsjol. Maar wat als je niet de geschikte boot kunt vinden voor de doelgroep die je voor ogen hebt? Dan bouw je er zelf een, en zo geschiedde het idee van de ‘Bucket’.
Het idee
Het is een lang traject geweest, dat wel. Tot mijn 28e heb ik veel open zeilboten gevaren, ook deelgenomen aan 7 EK’s, 7 WKs en grote zeilweken. In hoofdlijn de Optimist, Cadet, Europe en Laser. Daarbij ook veel in andere boten zoals Twaalfvoetsjol, van mijn vader, catamarans, 470, Yngeling, traditionel openboten en zeiljachten.
Op mijn 28e verkocht ik mijn laatste, tiende, eigen boot de Laser. Ik verwachtte in ieder geval op mijn 35e Laser Master te gaan varen, dit is echter nooit gebeurd. De Laser was voor mij een fysieke trainingsboot: drie keer per week naar de sportschool, en daarnaast de vele uren in de boot om de handeling in grip te krijgen. Dat laatste is voor mij eigenlijk de fout in het ontwerp geweest, dingen die anno 2019 beter kunnen.
Ik wou weer gaan zeilen en zocht daarvoor een boot. Zeilen is voor mij ook een fysieke sport waarvoor je je kracht en conditie moet bijhouden. Ik vind tactisch zeilen leuk, de kruisrakken en de mogelijkheden om te kunnen trimmen, maar geen boot waarin je heel veel trainingsuren in de boot zelf moet maken. Daarvoor hebben we gewoon geen tijd.
Van alle dinghy’s van de laatste vijftien jaar heb ik een overzicht gemaakt. Nieuwe en oude ontwerpen, foilen, trapeze en boten met boten met reachers. Met daarbij focus op handeling en ergonomie, die daarnaast ook met weinig wind goed te zeilen zijn. Drie type boten kwamen voor mij naar voren. Op Youtube kijkend bleken het toch ook boten te zijn waarvan een deel van het wedstrijdveld er met een beetje wind mee aan het zwemmen was. In dit proces van zoeken, met zeilers om me heen pratend, werd het voor mij steeds duidelijker waar de boot aan moest gaan voldoen, de focus lag in het ontwerp op ergonomie, balans van de boot en trimmen, modern ontwerp, materialen en productieproces.
Verschil met andere boten
De ‘Bucket’ verschilt op heel veel vlakken van andere boten zoals de optimale ergonomie, de kuipdiepte waardoor er ruimte onder de giek zijn elementen is. Daarnaast ook de vormstabiliteit in combinatie met lichtgewicht bouwen. De boot beschikt ook over voldoende bewegingsruimte voor langere mensen en een optimaal squaretop zeil om goed de druk van het zeil te kunnen trimmen. Er is een goede balans in de boot die ook met het zwaard en mastvoet te trimmen is, samen met een groot roer maakt dit ook de handeling vele malen makkelijker.
De boot, mast en zeil zijn standaard. Door de trimmogelijkheden en squaretop van het zeil is de zeildruk goed te trimmen voor de verschillende zeilers en de weersomstandigheden zonder met verschillende masten te moeten werken.
Hulp tijdens proces
Oorspronkelijk wilde ik de eerste boot zelf bouwen vanuit een groot schuimblok. De professionals in de zeilwereld hebben mijn idee omarmd en er ook veel denkwerk ingestopt. In totaal hebben vijftien mensen meegewerkt aan de boot zoals die is geworden. Ik was al langer aan het praten met mensen om mij heen over wat ik wilde gaan bouwen en wat ik zocht. Ik heb altijd in de jachtbouw gewerkt net zoals jachtontwerper Klaas Bes, voor het ontwerp en de romp heb ik met hem samengewerkt.
In samenwerking met de mensen van NEDCAM heb ik de details uitgewerkt en de modellen vormgegeven en geproduceerd.
De mast en het zeil heb ik viermaal uitgewerkt met alle grote leveranciers van de koolstofmasten in de dinghy wereld. De mastenbouwers bevestigde ook allemaal de doelgroep van zeilers die ik voor ogen had. Uiteindelijk vond ik bij Carbonmasts en Northsails een team van mensen die al gezamenlijk veel dinghies van masten en zeilen voorziet.
De ergonomie van de boot is uitgewerkt door een leraar in dit vakgebied. Het ontwerp is door CADCAM geproduceerd en ook vastgelegd.
(Potentiële) Bucketvaarders
Vorig jaar zijn we voor het eerst te water gegaan met de boot, afgelopen winter hebben we alle details gereed gemaakt. De boot is nu voldoende getest op duurzaamheid en sterkte.
Tijdens een middagje op de Sneekweek vorig jaar kreeg ik veel reacties, in datzelfde jaar heb ik er direct een verkocht. Ik heb nu veel mensen die erin willen varen. Het is nu zaak om een promotieplan te maken om te zorgen het onder de aandacht komt bij meer mensen. Het probleem is alleen tijd.. Een goede balans tussen het productieproces en promotie vinden is van belang.
Sluiten
VAAR MEE OP EEN TALL SHIP!
Nog een kleine maand te gaan tot Sail op Scheveningen. Het evenement waar je bijzondere grote zeilschepen gratis bezoekt, bewonderd en betreedt. Maar ook dé plek om zelf het ruime sop te kiezen en mee te zeilen op de Noordzee. Gegarandeerd een onvergetelijke ervaring!
Tijdens Sail op Scheveningen is de haven van 20 tot en met 23 juni het decor van zo’n 25 bijzondere, grote zeilschepen uit 11 landen. De haven van Scheveningen is dan de finishplaats van de Liberty Tall Ships Regatta wat zorgt voor 4 dagen spektakel voor jong en oud. Een bezoek aan Sail op Scheveningen en een vaartocht op een van de Tall Ships is een absolute aanrader voor alle watersportliefhebbers!
Unieke kans om mee te zeilen
Waar je bij de meeste Tall Ship evenementen alleen vanaf een afstand de schepen kunt bewonderen, krijg je tijdens Sail op Scheveningen de unieke kans om zelf mee te varen. Bijzondere marine zeilschepen uit onder andere de Verenigde Staten of Oman, maar ook indrukwekkende replica’s van schepen uit de Gouden Eeuw uit Spanje en Rusland. Mee varen staat garant voor een onvergetelijke ervaring van zo’n 2,5 uur, waarvan 1,5 uur op een van de grote zeilschepen op de Noordzee wordt gezeild. Deze Tall Ship Experiences zijn, inclusief een lekker hapje aan boord, te reserveren vanaf 65 euro per persoon.
Indrukwekkende vaararrangementen
Stap samen met familie of vrienden aan boord voor het beste uitzicht op de spectaculaire schepen van over de hele wereld en alle activiteiten op het water. En als je wilt, mag je de professionele bemanning helpen. Een bijzonder avontuur en herinnering die je nog lang bij blijft. Ook voor kinderen, die natuurlijk verkleed als piraat aan boord van de piratenschepen mogen stappen. Dagelijks zijn er vier afvaarten: om 11:00, 14:00, 17:00 en 20:30 uur.
Vaar bijvoorbeeld mee op donderdag 20 juni tijdens de Sail-In Parade, waarbij je op een Tall Ships in een grote parade langs de kust van Scheveningen de haven binnen vaart. Ongetwijfeld het hoogtepunt van het evenement! Indrukwekkend om te zien, en nog leuker om mee te varen. Of zeil de Noordzee op met ondergaande zon tijdens één van de avondarrangementen. Een prachtig beeld van Tall Ships in de schemering, terwijl je geniet van een heerlijk uitgebreid Italiaans buffet aan boord. Deze avond vaartochten worden dagelijks afgesloten met kleinschalig vuurwerk.
Speciale kortingsactie
Speciaal voor jou, als lezer van het Watersportmagazine, hebben we een exclusieve kortingsactie. Reserveer je ticket via www.sailopschevenigen.nl/actie en ontvang 10 euro korting op een Tall Ship Experience naar keuze. De korting is al verrekend in de prijs die via de speciale link wordt getoond.
Wil je een Tall Schip Experience voor 2 personen winnen? Kijk dan snel op de Watersportverbond Facebookpagina en laat ons weten met welk watersportmaatje jij graag het ruime sop kiest.
See you at Sail op Scheveningen!
Zeilen
VAAR MEE OP EEN TALL SHIP!
Nog een kleine maand te gaan tot Sail op Scheveningen. Het evenement waar je bijzondere grote zeilschepen bezoekt, bewonderd en betreedt.
Lees verder >>
KEN JIJ DE 'BUCKET' AL?
Wat als je niet de geschikte boot kunt vinden? Dan bouw je er zelf een. En zo ontstond het idee van de ‘Bucket’.
Lees verder >>
CONSTANTER - 142 JAAR STRIJD IN DE BOEIERKLASSE
De boeier Constanter is in 1877 gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee, in Joure.
Lees verder >>
OP ZEILKAMP OF SURFKAMP?
Een zomerkamp biedt kinderen een unieke kans. Maar wat is nu het voordeel van een zeil- of surfkamp?
Lees verder >>