Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
DE VENDE GLOBE, AL 3 WEKEN ALLEEN
Zondag 6 november is de zwaarste solo zeilrace ter wereld van start gegaan in Les Sables d’Olonne, Frankrijk; de Vendee Globe. Een race van drie maanden waar de schippers non-stop doorvaren zonder een voet aan wal te zetten.
Een ware beproeving welke niet voor iedereen weggelegd is. Het zijn vooral Franse schippers die de race varen. Maar de laatste edities verschijnen steeds meer internationale schippers aan de start. Dit jaar zien we voor het eerst in de geschiedenis ook een Nederlandse deelnemer: Pieter Heerema.
De Vendee Globe is een race voor ervaren zeilers, voor echte sportmannen en -vrouwen en misschien moet je zelfs een beetje gek zijn om de race te varen. Het is wat menig zeiler over Pieter zei toen hij aankondigde deze race te willen varen. Met zijn 65 jaar is hij dat misschien ook wel, toch is hij niet de oudste schipper deze editie. De Amerikaanse Rich Wilson is 66, het is zijn tweede deelname aan de solo race. Pieter daarentegen heeft nog erg weinig ervaring in het solo zeilen, in maart van dit jaar zeilde hij zijn eerste solo race. Zijn doel is dan ook de race uit te varen en veilig weer in Les Sables d’Olonne, het start en eindpunt van de race, te eindigen.
Na het vertrek op 6 november heeft Pieter de eerste tegenslagen al moeten verwerken. “De eerste week was moeilijker dan verwacht. De eerste nacht aan boord ben ik door mijn rug gegaan, hierdoor heb ik een week lang hevige pijn gehad en kon ik weinig bewegen aan boord.” Daar staat tegenover dat de zeil omstandigheden wel goed waren. Goede wind en een vlakke zee. “De nachten zijn vooral heel mooi, laatst was er een mooie volle maan die de zee mooi oplichtte. De boot gaat ook goed, ik heb de eerste week alleen wat problemen gehad met de roeren die omhoog kwamen. Qua slaap kan ik vooral ‘s nachts goed slapen momenteel, overdag is het te warm.” De hele vloot heeft de evenaar gepasseerd en Pieter lijkt steeds positiever te worden, luisterend naar zijn interviews met de organisatie. Na de eerste week was er vooral pijn in zijn rug, deze wordt langzaam minder en hij praat nu zelfs over ‘champagne zeilen’. “Het verschilt wel per dag, dagelijks kijk ik ook naar de positie van mijn tegenstanders. Als ik inloop op ze is dit natuurlijk fijn, als ik langzamer ga vraag ik me vooral af waar dit door komt. Maar ik geniet volop, de condities waar we nu in varen zijn ook wel uitzonderlijk voor de Vendee, het gaat ook echt nog wel minder worden. Straks komen we in de koude gebieden met veel wind en een ruwe zee met hoge golven.”
Zware beproeving
Net als Pieter heeft ook de rest van de vloot zijn mindere dagen gekend. De eerste twee zeilers zijn al afgevallen als gevolg van schade aan de romp van de boot van Bertrand de Borc en schade aan de kiel van Vincent Riou. Andere schippers hebben ook al schade geleden, maar konden deze onderweg repareren zonder uit te hoeven stappen. Het is een zware beproeving om alleen midden op de oceaan te zitten, zo blijkt. Ook de koploper, de Brit Alex Thomson, krijgt de nodige tegenslagen. Met een voorsprong van zo’n 90 mijl beschadigd hij een van zijn foils. “Er klonk een enorme knal en de boot draaide naar stuurboot. Het roer klapte omhoog en toen ik deze weer naar beneden had realiseerde ik me dat de stuurboot foil was gebroken. Er zit nog steeds een deel dat de boot afremt, maar hier kan ik nu niets aan doen.”
Koploper niet-Frans
Dat Alex als niet-Franse voorop ligt wordt in de zeilende wereld positief ontvangen, de race wordt altijd gewonnen door Franse schippers. Alex heeft al eerder een poging gedaan de eerste niet-Franse te zijn de race te winnen, vorige editie eindigde hij op een tweede plaats. Dat een van zijn foils nu is gebroken is nadelig, desondanks blijft hij vol doorzetten en tot nog toe behoudt hij zijn voorsprong. Pieter over Alex: “Hij verdient dit, het is een goede solo zeiler en een echt race monster. Hopelijk realiseert hij zich ook dat er nog een lange weg te gaan is voor hij de wereld rond is en de race is uitgezeild.”
Sluiten
WIJZIGINGEN IN DE REGELS 2017-2020
Iedere 4 jaar worden door World Sailing ( de nieuwe naam voor ISAF) de Regels voor Wedstrijdzeilen herzien. De nieuwe regels zijn van kracht per 1 januari van het jaar na de Olympische Spelen en blijven dan 4 jaar van kracht. In de regels worden gedurende deze periode geen wijzigingen meer aangebracht, tenzij er significante fouten in staan. In de Appendices kunnen ten allen tijde wijzigingen worden aangebracht, die dan gepubliceerd worden op de website van World Sailing. De vertaling van deze wijzigingen worden op de website van het Watersportverbond vermeld.
Margriet Pannevis, onderdeel van de Zeilraad, heeft de voornaamste wijzigingen voor 2017 eruit gehaald:
Wijzigingen op het gebied van menselijk gedrag
- Een nieuwe definitie van Belangenverstrengeling is opgenomen:
Een persoon heeft een belangenverstrengeling als hij
(a) voor- of nadeel kan ondervinden als gevolg van een beslissing waar hij aan bijdraagt,
(b) redelijkerwijs een, persoonlijk of financieel belang lijkt te hebben, wat zijn vermogen om onpartijdig te zijn zou kunnen beïnvloeden, of
(c) een direct persoonlijk belang heeft in de beslissing.
- Grote wijzigingen in regel 69 (wangedrag) en een bijbehorende Regulation 35, Disciplinary, Appeals and Review Code , waarin de hele procedure rond wangedrag wordt beschreven.
- De introductie van de term ‘ondersteunende persoon’ , waarmee iedereen bedoeld wordt die:
(a) fysieke of adviserende ondersteuning aan een deelnemer geeft of kan geven, met inbegrip van iedere coach, trainer, manager, staflid van een team, medicus, paramedicus of iedere andere persoon die met een deelnemer werkt, een deelnemer behandelt of hem assisteert bij de competitie of de voorbereiding daarvan, of
(b) de ouder of voogd van een deelnemer is.
Deze persoon kan onder de nieuwe regels gestraft worden als hij zich misdraagt en in het uiterste geval kan ook de deelnemer een straf krijgen voor het wangedrag van zeen van zijn ondersteunende personen.
- Wijziging van regel 2 (eerlijk zeilen), waarbij iemand, die op grond van deze regel wordt uitgesloten niet meer automatisch een DNE (uitsluiting die niet aftrekbaar is) krijgt, maar ook een DSQ (uitsluiting) kan krijgen.
- Een nieuwe Regulation 37 , Betting and Anti-Corruption is opgenomen.
Wijzigingen op het gebied van organisatie
-In de inleiding zijn een aantal termen toegevoegd zoals: Technisch Comité. Dit is het technisch comité dat is aangesteld op grond van regel 89.2(c) en iedere andere persoon of comité die een functie van een technisch comité vervult. Het technisch comité heeft ook een aantal bevoegdheden gekregen.
- De U vlag is nu opgenomen in de RvW, daardoor hoeft deze niet meer in de wedstrijdbepalingen te worden opgenomen.
- Bij vlag Y is toegevoegd dat, wanneer hij op de wal wordt getoond, de regel gedurende de hele tijd dat de boot zich op het water bevindt van toepassing is.
- In regel 55 is toegevoegd: Deze regel is gedurende de hele tijd dat de boot zich op het water bevindt van toepassing. De straf voor overtreding van deze regel kan lager zijn dan uitsluiting.
- Door deze wijzigingen zijn ook een aantal wijzigingen aangebracht in de Appendices K en L, waarin de aankondiging en de wedstrijdbepalingen worden omschreven.
Wijzigingen in deel 2
- Er zijn een aantal kleinere wijzigingen en correcties in de regels van Deel 2 aangebracht, maar eigenlijk is alleen regel 18.3 wezenlijk veranderd.
Sluiten
CHINA IS TERUG IN DE VOLVO OCEAN RACE
Dongfeng kondigt terugkeer in Volvo Ocean Race aan met Charles Caudrelier als schipper. De campagne wordt 100% gedekt door Dongfeng Motor Corporation, de Chinese motorfabrikant.
Nadat de verwachtingen in hun debuut race werden overtroffen met de derde plek overall, achter het Nederlandse Team Brunel, ligt de lat nu hoger. Het doel is om het beter te doen.
China’s Dongfeng Race Team bouwt verder op het succes van zijn Volvo Ocean Race-debuut en keert terug in de 2017-18 editie. Dat wordt de tweede achtereenvolgende campagne met de Fransman Charles Caudrelier als schipper. Dit maakte het team op maandag 7 november 2016 bekend.
Dongfeng kondigde het partnership aan in het bijzijn van Charles Caudrelier, Team Director Bruno Dubois en Volvo Ocean Managing Director Antonio Bolaños.
Yang Qing, Vice president van Dongfeng Motor Corporation, zegt dat het bedrijf trots is om terug te zijn in de Volvo Ocean Race: “De Volvo Ocean Race is de voornaamste offshore zeilrace voor teams ter wereld en heeft de aandacht van China getrokken. Steeds meer media en publiek kennen nu de Race vanwege Dongfeng Race Team. Er bestaat geen twijfel dat Dongfeng Race Team geschiedenis heeft geschreven, en meerdere Chinese zeilers hebben bijgedragen aan dit verhaal.’’
Caudrelier’s team is de tweede, bevestigde deelnemer aan de Race, die op 22 oktober 2017 van start gaat. Dan begint de vloot aan 45.000 nautische zeemijlen rondom de aarde als een van de zwaarste routes in de 43-jarige geschiedenis van de Race.
Het Nederlandse Team Akzo Nobel met schipper Simeon Tienpont maakte als eerste zijn deelname bekend.
“Met het oog op 2017-18 is winnen de doelstelling”, aldus Caudrelier, die zelf in 2011-12 met Groupama aan de eindzege rook. De 42-jarige Fransman is verheugd om China nogmaals te mogen vertegenwoordigen: “Ik vind het echt heel leuk om met hen te werken”, reageert Caudrelier. “Het is geweldig dat Dongfeng weer meedoet. Voor ons is het goed om te zien dat een sponsor terugkeert.”
“Het is fantastisch nieuws dat Dongfeng voor de tweede achtereenvolgende editie meedoet als sponsor. Daarnaast is het geweldig voor het Chinese zeilen om verder te kunnen bouwen op de erfenis van het eerste Dongfeng Race Team-project”, zei Volvo Ocean Race CEO Mark Turner, de voor zijn indiensttreding in juni 2016 het brein achter Dongfeng Race Team was.
Wil je het hele artikel lezen? Klik hier>>
Bron foto: Ainhoa Sanchez
Sluiten
WK ORC ZEILEN 2018 IN DEN HAAG
Het jaar 2018 wordt nu al aangeduid als het zeiljaar, in ieder geval voor Den Haag. Dan is de finish van de Volvo Ocean Race, het Europees Kampioenschap Optimist zeilen en sinds kort mogen we daar ook het Wereldkampioenschap zeezeilen (ORC) zeilen aan toevoegen. “Al sinds 2014 zijn een aantal lieden uit Jachtclub Scheveningen, klassenorganisatie Noordzee Club, het watersportverbond en de gemeente Den Haag achter de schermen bezig met het wereld kampioenschap zeezeilen” zegt Yvonne Beusker van de organiserende stichting The Hague Worlds 2018 ORC Sailing. Nu, twee jaar later, is het bid gewonnen en kunnen ze zich gaan richten op de invulling van de organisatie en plannen. Yvonne vertelt ons waarom het zo belangrijk is dat het WK ORC naar Nederland komt en geeft alvast een beetje inzicht in het evenement.
“Als Nederland zijnde hebben we tot nu toe altijd hele sterke delegaties gehad op de WK’s ORC, maar zelf hebben we het evenement nog nooit georganiseerd. Nu vonden we dat we overal wel de lusten kunnen meemaken, maar op een gegeven moment moet je zelf ook de gastheer zijn en de lasten van het organiseren dragen. Daarom begonnen we in 2014 met een klein groepje en met de gemeente Den Haag zelf met het plannen. Vanuit Den Haag zijn nu ook serieuze ontwikkelingen om de ambitie de zeezeilhaven van de Noordzee te worden waar te maken. Wat dat betreft is de timing van het WK perfect, er wordt nu flink gebouwd aan de toekomst.”
Presentatie bid
Begin november werd het bid gepresenteerd aan World Sailing, Nederland was uiteindelijk nog het enige overgeblevene land die een bid op het WK uitbracht; maar dat wisten we toen nog niet. “De andere landen waren al vroegtijdig afgehaakt. Zij waren waarschijnlijk een beetje afgeschrikt door ons omdat wij al vroeg in het voortraject aanwezig waren en campagne voerden. We hebben onszelf tijdens het WK ORC in Kopenhagen, eerder dit jaar, ook al gepresenteerd. Hier hebben we ieder team uitgenodigd om in 2018 naar Den Haag te komen waardoor het bij de zeilers al een beetje begon te leven. Andere potentiële landen zagen al snel af van de organisatie van het WK 2018. Ondanks dat wij hierdoor de enige waren die een bid op het WK uitbrachten was het niet makkelijk om het bid te winnen. Je moet op voorhand veel dingen al geregeld hebben en alles moet wel kloppen. Je kunt niet nu iets beloven te gaan doen in je bid en het vervolgens niet waarmaken. Budgetten zijn daarnaast natuurlijk ook een belangrijk deel, dit moest allemaal wel al geregeld zijn.” Dat er nu al veel geregeld is betekent niet dat het organisatie team nu na het winnen van het bid achterover kan aan zitten. “Met dit bid hebben we het kader staan, maar hier moeten we nu invulling aan gaan geven. Daarbij leven we nu ook in een dynamische wereld, hierdoor moet je continu bijsturen in alles wat je doet.”
Drie thema's
De organisatie heeft veel rondgekeken bij andere organisaties, zo hebben ze natuurlijk ook in Kopenhagen gezien hoe het was georganiseerd en wat zij eventueel anders zouden doen. “We hebben heel veel mazzel met de haven van Scheveningen als locatie, dit is een hele compacte en toegankelijke venue. We willen alles ook heel centraal houden, dichtbij de haven. In Kopenhagen lag de haven juist heel ver van de venue af, hierdoor moesten de zeilers veel meters afleggen voor ze bij het evenement zelf waren. Er komen in 2018 naar verwachting zo’n 150 zeilteams met de beste 1300 zeilers en zeilsters van de wereld naar Den Haag. We willen hen en de familie en vrienden die meereizen een warm welkom geven in de stad. Maar daarnaast willen we heel Den Haag ook bij het feestje betrekken. Op die manier wordt het niet alleen een feestje op de kade, maar ook juist in en rond de haven van Scheveningen moet het een waanzinnig feest worden. Hierdoor hopen we niet alleen de zeilers te betrekken in het evenement, maar juist ook de bewoners en toeschouwers.” Naast de wedstrijden wordt er daarom ook veel georganiseerd op de kant, de precieze invulling kan Yvonne nog niet prijsgeven, maar de thema’s al wel:
- Taste of the Hague
- See the city of justice
- Experience wind, water and sports
Zeilfeest 2018
“Het eerste thema ‘Taste of the Hague’ spreekt natuurlijk wel voor zich. Hier gaan de lokale eettentjes echt lokaal eten serveren, geniet je van culinair Scheveningen met foodwalks en worden er speciale WK menu’s gemaakt. Met het thema ‘See the City of Justice’ willen we de mensen echt de cultuur laten beleven en laten zien dat Den Haag niet alleen voor dagtoeristen interessant is. Tenslotte hebben we een heel actief thema ‘Experience wind, water and sports’, hierbij kun je denken aan blowcarts op het strand, optimisten in de haven en toeschouwers boten die bij de wedstrijden gaan kijken. We willen met deze thema’s alle doelgroepen betrekken en iedereen mee laten doen in het zeilfeest van 2018 in Den Haag.”
Zo geeft Yvonne een kort maar uitgebreid inkijkje in de plannen voor het WK ORC zeilen van 2018. Een evenement die vooral draait op het winnen van de wereldtitel, maar waar de organisatie ook wil laten zien dat de zeilsport nog meer is dan alleen zeilen. Welke data we precies in de agenda moeten reserveren is nog niet bekend, in ieder geval na de finish van de Volvo Ocean Race in juli of augustus 2018. Zodra er een definitieve datum bekend is laat de organisatie dit natuurlijk weten.
Houd daarom ook de website en Facebook pagina van het evenement in de gaten.
Zeilen
WK ORC ZEILEN 2018 IN DEN HAAG
Het jaar 2018 wordt nu al aangeduid als het zeiljaar, in ieder geval voor Den Haag.
Lees verder >>
CHINA IS TERUG IN DE VOLVO OCEAN RACE
Dongfeng kondigt terugkeer in Volvo Ocean Race aan met Charles Caudrelier als schipper
Lees verder >>
WIJZIGINGEN IN DE REGELS 2017-2020
De nieuwe zeilregels voor 2017-2020 zijn bekend.
Lees verder >>
DE VENDEE GLOBE, AL 3 WEKEN ALLEEN
Zondag 6 november is de zwaarste solo zeilrace ter wereld van start gegaan in Les Sables d’Olonne, Frankrijk; de Vendee Globe. Een race van drie maanden waar de schippers non-stop doorvaren zonder een voet aan wal te zetten.
Lees verder >>