Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto Lifeshots Photography
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
NIEUWE AANLEGPLAATS PLEZIERVAART TIENGEMETEN
Enige tijd geleden hebben leden van het Regioteam Delta-Noord met Natuurmonumenten gesproken over alternatieve ligplaatsen voor pleziervaart op het eiland Tiengemeten, dit in verband met de route van de waterbus. Deze populaire verbinding doet op het Haringvliet ook dit eiland aan, maar zorgt voor problemen in de veerhaven. Daar is al lange tijd een steiger(tje) voor de recreatievaart, echter is deze nu verboden voor de pleziervaart in de zomermaanden juli en augustus en in de rest van het vaarseizoen in de weekeinden.
In samenwerking met het Regioteam werd bekeken wat er gedaan kon worden om ligplaatsen voor pleziervaart te realiseren. Het alternatief op de oostkant van het eiland kon wegens Natura 2000 niet doorgaan, dus moest er verder gekeken worden. Uiteindelijk kwam er de oplossing om het oude handelshaventje op de westkant (tegenover WSV De Put) van het eiland uit te baggeren en te voorzien van een mooie lange (84 meter) steiger. Deze is onlangs in gebruik genomen met de aantekening, dat er nog een voorziening moet komen in de vorm van twee boeien om de onderwaterstrekdam aan te geven. Tot op heden liggen die er nog niet, dus is het devies: ruim open varen, zodat alles goed en veilig verloopt. De waterdiepte is officieel 1,50 meter, maar leden van het Regioteam Delta-Noord hebben een minimale diepte van 2.00 meter ondervonden. Aanleggen aan de nieuwe steiger is overigens alleen voor dagrecreatie, een tip daarbij: in de buurt kan men prima wandelen en vogels kijken. Dit alles met dank aan onder andere Mark Mandemakers van Natuurmonumenten.
Meer informatie over de werkzaamheden staat op de pagina van het Regioteam Delta-Noord.
Sluiten
KANOSTEIGERS SPIERINGSLUIS IN GEBRUIK GENOMEN
De nieuwe overdraagsteigers voor kano’s aan de weerszijden van de Spieringssluis in Werkendam zijn op vrijdagmiddag 16 november 2018 feestelijk in gebruik genomen. De opening werd verricht door een aantal kanovaarders die bij de steigers aan kwamen varen. Piet Ouweneel van de Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks knipte een lintje door. Namens het watersportverbond was Gerard van der Heijden van regioteam Brabant aanwezig bij de opening.
De Spieringsluis is een belangrijke schakel in de Oost - West Biesbosch kanoroute, van Drimmelen naar Dordrecht. Kanovaarders – ook minder valide gebruikers - zijn door de overdraagsteigers niet meer afhankelijk van de openstelling van de sluis en kunnen nu veilige wijze oversteken.
De steigers zijn in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door VoordenDag Technische Service en Maropol Internationaal Werkendam. In de eerste plaats zijn de steigers bedoeld als veilige aanlegsteigers voor de vletten van Rijkswaterstaat, maar medegebruik door kanovaarders bleek mogelijk. Het ontwerp is o.a. besproken met leden van de werkgroep kanoverenigingen rond de Biesbosch. Dat zijn de Dordtse Kano- en Kajak Vereniging Dajaks, Kanovereniging De Biesboschbevers, Kanovereniging Breda en de Toeristische Kanobond Nederland.
Aan beide kanten van de Spieringsluis zijn overdraagsteigers aangelegd en zijn het hele jaar door op elk moment van de dag beschikbaar en toegankelijk.
Sluiten
OVERIJSSEL WIL PROBLEMEN MET WATERPLANTEN OPLOSSEN
Positief nieuws voor ondernemers, watersportverenigingen, de pleziervaart en watersporters in Overijssel. De provincie erkent het probleem met de waterplanten in de Kop van Overijssel en gaat zich inzetten om de meren bevaarbaar te maken. Dat hebben de Gedeputeerde Staten deze week besloten.
Samen met vertegenwoordigers van de Hiswa, Sportvisserij Oost-Nederland en KopTop heeft Jan Essenveld namens Zeilvereniging Belterwiede en het regioteam Overijssel van het Watersportverbond, nogmaals de overmatige plantengroei in de Weerribben en Wieden aangekaart. Dit gebeurde tijdens een vergadering van de provinciale commissie Natuur en Landschap. En met succes. De provincie gaat zich nu toch inzetten om de overlast van waterplanten in de Kop van Overijssel tegen te gaan. Gedeputeerde Hester Maij van natuur deed die toezegging.
Planten funest voor watersport
Het regioteam Overijssel maakt zich al jaren sterk voor de aanpak van waterplanten in de provincie. De laatste jaren zat het regioteam, samen met de andere partijen in de Werkgroep Overmatige plantengroei in de Wieden, meermaals met de Provincie Overijssel en Natuurmonumenten om de tafel. De provincie onderhoudt de eigen vaarwegen al jaren goed, maar aan de waterplanten in de wateren buiten de vaarwegen om, werd niks gedaan. Funest voor de pleziervaart en watersporters. Boten komen nauwelijks meer door de planten heen en motorschroeven en roeren lopen door het wier vast. De levensvatbaarheid van de watersport, zeilwedstrijden en die van de zeilvereniging komt door de waterplantenoverlast in het geding.
Waterplanten maaien
Wat de helpende hand van de provincie inhoudt na de toezegging is nog niet helemaal duidelijk. De werkgroep wil zo snel mogelijk een proef waarbij een groot deel van de waterplanten gemaaid wordt. Op dit moment mag, vanwege strenge natuurregels, maximaal eentiende deel van de waterplanten gemaaid worden. "Maar dat is veel te weinig", zegt Van Esseveld. Hij denkt dat op sommige plekken driekwart van de waterplanten gemaaid moet worden om het water weer goed te kunnen gebruiken. “De proef moet uitwijzen wat de gevolgen zijn van het maaien voor de natuur en hoe we de economie, de ecologie en toerisme goed met elkaar kunnen verbinden”, aldus Van Essenveld.
Actief maaibeleid
De werkgroep Overmatige plantengroei in de Wieden blijft zich hard maken voor een actief maaibeleid. En gaat samen met Gedeputeerde Staten kijken naar hoe de bevaarbaarheid van de meren in de Kop van Overijssel verbeterd kan worden. We blijven u via de site van het Watersportverbond op de hoogte houden van dit dossier.
Voor meer informatie over de werkzaamheden van het regioteam Overijssel kijkt u op de regiopagina van het regioteam.
Bron: rtv Oost
Sluiten
KIERBESLUIT IN WERKING, SLUIZEN LATER OP EEN KIER
Het Kierbesluit is in werking gesteld. Door de sluizen op een kier te zetten kan er een natuurlijke overgang van zoet naar zout worden bewerkstelligd in het Haringvliet, waardoor de vismigratie op basis van internationale afspraken wordt bevorderd.
Op een partyboot nabij de waterkering, is op 15 november de opening van de kier in de Haringvlietsluizen officieel in werking gesteld. Dit gebeurde met een symbolisch glas zoet water. De officiële opening betekent niet direct dat de op die dag de sluizen opengaan. Dat gebeurt alleen als de rivierwaterafvoer hoog genoeg is. Het kierbesluit schrijft dit voor. Trekvissen als zeeforel, zalm en haring moeten dus nog even geduld hebben om met het zoute water de Maas en Rijn op te zwemmen. Cora van Nieuwenhuizen, minister van Waterstaat die de openingshandeling verrichtte erkent: “Er staat simpelweg te weinig zoet water in het Haringvliet om voldoende tegendruk te geven”, waarbij ze verwijst naar de extreem droge zomer die achter ons ligt.
Watersystemen
Desondanks overheerst de feeststemming. Over het Kierbesluit is achttien jaar vergaderd. Het hele plan kostte zo’n 300 miljoen euro. Geld dat is gebruikt voor het aanpassen van watersystemen, het verplaatsen van waterleidingen, de bouw van steigers en observatoria voor recreatie, rust- en broedplekken voor vissen en vogels, én het garanderen van de veiligheid. Door alle partijen werd de samenwerking geroemd!
Recreatief varen
Arjen de Vries, regiovertegenwoordiger Delta-Noord van het Watersportverbond en bestuurslid Peter van Arkel waren bij de opening aanwezig. “In de kleine twintig jaar dat over het kierbesluit is gesproken hebben wij ons vanuit het Watersportverbond altijd ingezet voor voldoende mogelijkheden voor recreatief varen. De natuurorganisaties wilden vooral natuurontwikkeling in het gebied. Continue hebben wij tegengas gegeven: natuur en recreatie moeten samengaan, zeker in een drukbevolkt gebied als Rijnmond. Het resultaat is dat de natuur vooral is ontwikkeld in de ondiepe, dus minder goed bevaarbare delen van het gebied en er meer dan voldoende ruimte overblijft voor de recreatievaart”, aldus de regiovertegenwoordiger. Peter van Arkel vult aan: “De genomen maatregelen bevorderen schoon en gezond water. Bovendien wordt de biodiversiteit verrijkt. Welke pleziervaarder wil dat nou niet, gezond en schoon water met een grote variatie aan natuur?”
Vismigratie
De belangrijkste reden voor het nemen van het Kierbesluit is het stimuleren van de vismigratie. De deskundigen verwachten daar veel van. De Rijnstaten hopen op een terugkeer van de zalm en de steur.
Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden van regioteam Delta-Noord op de regiopagina op www.watersportverbond.nl.
Belangenbehartiging
KIERBESLUIT IN WERKING, SLUIZEN LATER OP EEN KIER
lees verder >>
OVERIJSSEL ERKENT PROBLEMEN WATERPLANTEN
lees verder >>
KANOSTEIGERS SPIERINGSLUIS IN GEBRUIK GENOMEN
lees verder >>