Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
VOLVO OCEAN RACE UPDATES
De Volvo Ocean Race past zijn regels aan, maar liefst 10 updates zijn gegeven afgelopen maand. De grootste verandering is misschien wel de gemixte teams waardoor vrouwen kans krijgen om te groeien op het gebied van oceaanzeilen. Maar ook de on board reporters zien een grote verandering en het scoring systeem verandert radicaal. Wij hebben de 10 updates hieronder nog even op een rij gezet.
De gewijzigde wedstrijdregels limiteren de volledige mannenteams tot zeven zeilers, eentje minder dan in de afgelopen editie. Gemengde bemanningen daarentegen genieten aanzienlijke, numerieke voordelen.
“Zeker de langere etappes worden erg heftig om met zeven mannen te varen”, reageert Carolijn Brouwer (Scheveningen), die met Team SCA de wereld rond zeilde en twaalf jaar eerder deel uitmaakte van de vrouwenploeg Amer Sport TOO. De teams kunnen nu hun bemanningscombinaties per etappe veranderen. Sailing Holland, de organisatie achter Team Brunel en houder van een startlicentie voor 2017-18, zette al de eerste stap door olympisch 470-zeilster Afrodite Zegers-Kyranakou mee te nemen tijdens de huidige overtocht naar Lissabon. “Voor de komende editie moet je echt overwegen of je 1 of 2, of misschien wel 5 vrouwen meeneemt”, aldus Team Brunel-schipper Bouwe Bekking (Deventer). “Het zal een hele puzzel worden om tot de uiteindelijke keuze te komen. Meer handen/hersenen ten opzichte van toename overall gewicht. Ook de teamdynamiek met vrouwen in plaats van enkel mannen zal interessante materie worden. Het voegt in ieder geval voor het publiek een extra dimensie toe.”
Tijdens de Volvo Ocean Race 2017-18 mogen zeilers voor het eerst social media updates live vanaf de oceanen sturen. Dit wordt mogelijk dankzij een regelwijziging en technische ontwikkeling. De race laat hierdoor nog meer rauwe beelden vanaf de boten zien.
“Die uitbreiding van de vloot in aanloop naar de volgende Race is geweldig, omdat die niet echt was verwacht”, zegt Nick Bice, Volvo Ocean Race directeur boten en onderhoud. “We hebben nu een reële kans om met meer boten dan in de afgelopen editie van start te gaan.”
#4. Innovatieve teamonderkomens
De Volvo Ocean Race introduceert innovatieve, nieuwe teamonderkomens in alle gaststeden in 2017-18. Die vormen te samen met de in de vorige editie gelanceerde Boatyard faciliteit de ultieme pitstraat. Daar kan men zien wat voorheen achter gesloten deuren verborgen bleef. Bezoekers kunnen er bovendien in een informele sfeer in contact komen met de teamleden.
De nieuwe teamonderkomens zullen worden op- en afgebouwd door de Race-organisatie. Dat geeft de teams meer tijd om zich op het winnen van de Race te concentreren.
Tijdens de Volvo Ocean Race 2017-18 worden in 8 van de 11 gaststeden M32 catamarans ingezet om met gasten het water op te gaan. “Een van de meest onderscheidende kenmerken van zeilsportsponsoring is dat we onze gasten letterlijk op de bestuurdersstoel kunnen zetten om het echte werk aan den lijve te ondervinden. Deze mogelijkheid moeten we maximaal benutten in de zoektocht naar sponsors”, aldus Race directeur Phil Lawrence.
De klassieke Fastnet Race en een nieuwe Lissabon-Alicante proloog vormen de intensieve kwalificatie in aanloop naar de Volvo Ocean Race 2017-18. Deze periode geeft de fans tevens een voorproefje van de Race.
De Volvo Ocean Race verandert het scoringssysteem voor de editie 2017-2018 radicaal om de teams aan te moedigen strategische risico's te durven nemen. Extra beloningen krijgen de teams voor sterke prestaties in de twee etappes op de Zuidelijke Oceaan en de laatste oceaanetappe van de race, over de Atlantische oceaan van Newport naar Cardiff. “Een van de meest fantastische gevolgen van de overgang naar een eenheidsklasse in de editie 2014-15 was dat de vloot de hele wereld rond buitengewoon dicht bij elkaar bleef, maar er was ook een beetje een 'schaap' mentaliteit. Niemand durfde echt uit de vloot te breken uit angst achterop te komen, in plaats daarvan ging iedereen voor het gemiddelde", verklaart Mark Turner, CEO van de Volvo Ocean Race.
Charles Caudrelier, schipper van Dongfeng Race Team in editie 2014-2015 reageert: “Ik denk dat deze bonuspunten interessant kunnen zijn. Het is goed dat je een bonuspunt kunt krijgen voor het als eerste ronden van Kaap Hoorn, omdat je de etappe voor een groot gedeelte voor kunt liggen, maar toch kunt terugvallen als gevolg van de lichtweersomstandigheden aan het eind van de etappe. Je verdient dat dan niet.”
De Volvo Ocean Race installeert in alle Volvo Ocean 65 racejachten een nieuwe hydrogenerator als back-up voor de Volvo Penta motor. Dat gebeurt als onderdeel van het 1 miljoen kostende refit proces, dat momenteel in Lissabon plaatsvindt. Het is een belangrijke mijlpaal in het streven naar energie neutraal racen over het parcours.
De Volvo Ocean Race herziet haar Onboard Reporter programma om meer dan ooit het pure verhaal te kunnen vertellen. Daarnaast stelt de Race een pool van multimediale reporters samen, die op alle boten in te zetten zijn. De Onboard Reporter is dus niet langer verbonden aan een individueel team. Ze zullen juist voor de hele vloot beschikbaar zijn als onafhankelijke, embedded, multimediale journalisten.
Volgens Leon Sefton, Hoofd van TV van de Volvo Ocean Race, is dit een fundamentele verandering in de manier waarop de content aan boord wordt verzameld. “Het klopt dat de OBR’s niet in staat zullen zijn op een soort langdurige band met de teams kunnen opbouwen zoals in eerdere edities. Daardoor zouden we enige storytelling kansen kunnen missen, die voortvloeien uit die relaties”, aldus Sefton. “Maar wij zijn van mening dat door de OBR’s zo te rouleren, dit de cruciale afstand tussen teams en OBR’s oplevert om beter als observerende journalist te werken.”
De Volvo Ocean Race 2017-2018 start op zondag 22 oktober als het startschot klinkt in Alicante en de teams van start gaan voor in totaal 45.000 mijlen offshore racing in acht maanden, over een traject dat ze naar elf steden op vijf continenten voert.
Bekijk de volledige route hier onder.
Sluiten
NCK TEAMZEILEN 2016
Het NK Teamzeilen voor verenigingen vond dit jaar plaats op de Kralingse Plas in Rotterdam op 23 en 24 oktober. Uit praktische overwegingen zag de Stichting World Port Sail zich genoodzaakt het traditionele wedstrijdwater in de Maashaven te verruilen voor de Kralingse Plas. Inmiddels liggen daar permanent 4 Max Funs 25 en zijn alle middelen aanwezig om tegen beperktere kosten een NK te organiseren. Aanvankelijk stonden 10 verenigingen ingeschreven, waarvan er zich helaas nog 3 terug trokken omdat zij uiteindelijk geen volledig team konden afvaardigen. Evenals vorig jaar was er ook weer een “under 18” competitie in RS Feva’s. Daarvoor kwamen 8 teams aan de start.
Het umpireteam werd evenals in vorige jaren geleid door Bruce Hebbert. PRO’s waren op de RS Feva baan Marcol de Klerk en op de Max Fun baan Tim de Held.
Beide dagen stond er een zwakke wind, meest uit oostelijke richting. Zaterdag zeilden alle seniorenteams 6 wedstrijden.
Dat leverde zaterdagmiddag de volgende tussenstand op:
RZV 5 wins uit 6
KZC 4 wins uit 6
Braassem 4 wins uit 6
De Maas 3 wins uit 6
KWVL 3 wins uit 6
Gouda 2 wins uit 6
Aegir 0 wins uit 6
Ondanks het feit dat zondagmorgen aanvankelijk moest worden uitgesteld, slaagde de organisatie er in de loop van de ochtend in nog 2 wedstrijden voor alle teams te laten varen:
Dat leverde voor het bepalen van de halve finalisten de volgende tussenstand op:
RZV wint 6 races en verliest twee
Braasem wint 6 races en verliest twee
KZC wint 5 races en verliest drie
KWVL wint 4 races en verliest vier
De laatste score werd ook behaald door Gouda, maar het onderlinge resultaat gaf de doorslag voor het mogen zeilen van de halve finales. Zowel in de halve finale als in de finale ging het er om als eerste 2 overwinningen te boeken. De eerste halve finale tussen RZV en KWVL was duidelijk voor de RZV. Al bij de start slaagden RZV-stuurlieden Nic Bol en Tim de Weerdt er in hun tegenstanders in een onvoordelige positie te manoeuvreren. Het KWVL-team had daar in het verloop van de wedstrijd geen antwoord op. De tweede halve finale was razend spannend, vooral de tweede race. In een heftig gijpduel naar de laatste finish vochten de Kralingers voor wat ze waard waren. Braassemstuurlieden Afrodite Zegers en Mandy Mulder hadden hun handen vol aan de gebroeders Kooren. Dat de KZC de tweede race in de halve finale verloor was tot op het allerlaatste moment ongewis. Een finale dus tussen twee oud-kampioenen: De Braassem( winnaar in in 2009, 2012 en 2014) en de kampioen van 2011: de RZV.
Al jaren maakt de Braassem werk van deelname aan het NK. Onder leiding van teamcaptain Erik Wesselman wordt er serieus getraind, niet alleen op techniek, maar ook op tactiek. En hij zorgt er voor dat er eminente bemanning aan boord zit. Vaste topkracht Mandy Mulder kreeg dit jaar gezelschap van twee andere Olympiërs: Afrodite Zegers en Anneloes van Veen (Rio, 470, 4e plaats).
Maar ook de Rotterdammers hadden onder leiding van Nic Bol werk gemaakt van de voorbereiding. In de aanloop naar het NK was een speciale tacktiekbijeenkomst georganiseerd onder leiding van DMTRA voorzitter JJ Korpershoek.
Dit alles kon niet verhinderen dat de start in beide finale races door de RZV werd verloren, zij het nipt. In de loop van de races ging het bij het Braassemteam net allemaal wat makkelijker. RZV teamcaptain Nic Bol vatte het Braassem optreden kernachtig samen: “Ze zijn net effe wat handiger!”
Watersportvereniging Braassemermeer werd zo voor de vierde keer Nederlands Kampioen Teamzeilen voor Verenigingen. De KZC eindigde voor de KWVL op de derde plaats.
Bij de ‘Under 18’ competitie gingen de halve finales tussen De Maas en de RZV en tussen de KWVL en de Braassem. In beide gevallen werden het ook hier “twee setters”. De RZV versloeg in twee races De Maas, de Braassem deed hetzelfde met de KWVL. Zo werd het dus een finale met dezelfde verenigingen als bij de senioren: RZV en Braassem. Hier wel meer spanning, want beide teams wonnen een race. In een buitengewoon spannende derde wedstrijd bleek de RZV net iets sneller in het laatste rak naar de finish en was er uiteindelijk toch nog een kampioenschap op de RZV te vieren!
Hoewel het bijzondere uitzicht op de wedstrijdbaan van de Maashaven door het publiek node werd gemist, vonden de meeste zeilers het wedstrijdwater van de Kralingse Plas beter geschikt voor dit NK. De organisatie zal binnen enkele weken de data bekendmaken van het NK 2017 en zal dat doen in nauw overleg met Watersportverbond en eventueel met andere verenigingen of organisaties.
Bron foto: Jan de Kreek
Sluiten
WV ALMERE CENTRAAL LANDSKAMPIOEN EREDIVISIE ZEILEN 2016
Zaterdag 1 oktober op de voorlaatste dag van de Eredivisie Zeilen pakte WV Almere Centraal de landstitel. De enige nog overgebleven concurrent, de KWS Sneek, eindigde in race 24 als zesde. Hierdoor is Almere Centraal voor de concurrentie niet meer te achterhalen. Op zondag pakt KWS Sneek de tweede plaats en JC Scheveningen eindigt op een derde plaats.
WV Almere Centraal landskampioen 2016
Stuurman John den Engelsman: “We hebben er als Almere Centraal vijf speelrondes naar toegewerkt om aan het einde op het podium te komen. Dat we nu op zaterdag al de titel hebben is helemaal fantastisch.” Gevraagd naar het geheim van Almere Centraal was Den Engelsman helder: “In alle weertypes constant presteren met een heel goed team bestaande uit vier dames en vier heren. We kunnen goed wisselen, iedereen is goed op zijn taken voorbereidt, dat is ons geheim.” WV Almere Centraal plaatst zich rechtstreeks voor de Sailing Champions League 2017. De nummers 2 en 3 gaan in de voorrondes strijden om een plaatsje in deze Champions League.
Nummer 2, Maarten Jamin KWS Sneek: "Wij hadden de doelstelling bij de eerste drie te eindigen en naar de Sailing Champions League te gaan. WV Almere Centraal was al snel niet meer in te halen waardoor wij voor de tweede plaats gingen strijden. We zien nog veel mogelijkheden om onszelf te verbeteren en kijken ernaar uit straks tegen de Europese top te mogen varen."
Ook Jachtclub Scheveningen, die op een derde plaats eindigde, kijkt terug op een mooi weekend. Stuurman Tom Kerkhof: "We zijn heel blij met deze derde plaats, ik denk dat het best een prestatie is om als derde van de achtien beste Nederlandse teams te eindigen."
Sluiten
EERSTE NEDERLANDER OOIT AAN START VENDEE GLOBE
Volg de start live op 6 november!
Zeilhelden doet verslag van de race vanuit Frankrijk bij de start. Thuisblijvers kunnen dit live volgen in Amsterdam! Zo mis je niets van de start van Pieter Heerema en de 28 andere zeilers.
Lees hier meer over het programma en meld je aan:
Voor meer informatie, ga je naar zeilhelden.nl>> of de website van Vendee Globe- Pieter Heerema>>
Zeilen
EERSTE NEDERLANDER OOIT AAN START VENDEE GLOBE
6 november start de race en die is live te volgen.
Lees verder >>
WV ALMERE CENTRAAL LANDSKAMPIOEN EREDIVISIE ZEILEN
KWS Sneek wordt tweede.
Lees verder >>
NCK TEAMZEILEN 2016
Het NK Teamzeilen voor verenigingen vond dit jaar plaats op de Kralingse plas op 23 en 24 oktober.
Lees verder >>
VOLVO OCEAN RACE UPDATES
De Volvo Ocean Race past zijn regels aan, maar liefst 10 updates zijn gegeven afgelopen maand.
Lees verder >>