Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
UITREIKING 30e BLAUWE VLAG
De KNRM heeft een nieuwe versie van de app KNRM Helpt gelanceerd, met onder andere actuele weersinformatie, vaarkaarten, knooppunten, bunkerstations, duikstekken en een logboek. De watersporter die in nood is of assistentie nodig heeft roept met één druk op de knop direct hulp in..
Met de nood- of assistentieknop belt de gebruiker automatisch met de juiste instantie: Kustwacht of 112 bij een noodgeval en KNRM Alarmcentrale voor assistentie. Positie en belangrijke geregistreerde gegevens worden met een oproep meegestuurd, zodat de hulpdiensten beter kunnen helpen en sneller op locatie zijn.
De KNRM stimuleert met de app een goede en makkelijke voorbereiding van vaartochten, omdat het pech- en nood kan voorkomen. Zowel voor de gevorderde watersporter als voor degene met minder ervaring is de app KNRM Helpt een uitkomst.
Bij gebruik van een vaarplan waarschuwt de app bij te late aankomst en alarmeert de hulpdiensten en thuisblijvers bij vermissing. De vaartocht is te volgen op de meest recente nautische kaarten en in een logboek te bewaren. Bekijk het actuele weerbericht, golfhoogte en getij van je positie, onderweg en op je bestemming. Of check de informatie in uw omgeving over havens, marifoonkanalen, reddingstations, waterwegen, knooppunten, duikstekken, watersportwinkels, jachtwerven en reparatiebedrijven. Maak thuisblijvers deelgenoot van je vaarplezier en deel je positie of vaartocht via social media.
Aan de app is de website www.knrmhelpt.nl gekoppeld, waarin gebruikers gepersonaliseerde checklisten kunnen maken voor de tochtvoorbereiding, de start van het seizoen en de winterberging, afgestemd op het type vaartuig. Ook kunnen de vaartochten worden teruggekeken en vaarstatistieken worden gedownload en gedeeld.
De app is gemaakt voor smartphones en beschikbaar in de App Store van Apple voor iOS 8.0 en hoger en in de Play Store van Google voor OS 4.0 en hoger. Download Android of download iOS
Meer weten? Kijk op: knrm.nl/helpt
Sluiten
ROEI- EN ZEILVERENIHING GOUDA VERWELKOMT 1.000E LID
De Roei- en Zeilvereniging Gouda heeft een bijzondere mijlpaal bereikt. Onlangs mochten zij hun 1.000e lid verwelkomen. Zeker in de huidige tijd van teruglopende ledenaantallen bij sportverenigingen een bijzondere prestatie.
Voorzitter Chris Stoffer heet 1.000e lid Geraldine van Herk welkom. Foto: Stefanie Peters
Het ledenaantal van Roei- en Zeilvereniging Gouda is de laatste jaren weer aan het stijgen. De vereniging, gelegen aan de ’s-Gravenbroekseplas, doet veel om het de leden naar het zin te maken en mensen enthousiast te maken voor de watersport. Zo is binnen hetzelfde lidmaatschap roeien en zeilen mogelijk en worden er diverse activiteiten georganiseerd: op het water maar ook aan de wal.
Op het water organiseert de vereniging activiteiten waar jong en oud bij elkaar komen. Zo is er op woensdagmiddag, - avond en zaterdagmiddag coachzeilen voor zeilers met veel en weinig ervaring, organiseert het jeugdbestuur het jaarlijkse evenement de ‘Young Ones’ voor Optimistzeilers, en voor de avontuurlijke kielbootzeilers is er de Frieslandweek. Ook voor de roeiers worden er veel activiteiten georganiseerd. Zo kunnen tijdens het coachzeilen ook roeiers het water op voor het coachroeien, en is de Goudse Mijl een bekend begrip in de omgeving. Laagdrempelige activiteiten die de verenigingsleden in contact met elkaar brengen.
Ook de sociëteit speelt een belangrijke rol op de vereniging. De plek om gezellig met elkaar na te praten, te genieten van een lekkere lunch of een hapje bij de borrel. Maar ook dé locatie waar de vereniging met enige regelmaat lezingen organiseert door bijvoorbeeld olympische kampioene Marit Bouwmeester. Juist de gastvrijheid, gezelligheid en vrijblijvendheid gaven voor zeilster Geraldine van Herk de doorslag om zich als 1.000e lid aan te melden bij de vereniging.
Kijk voor meer informatie over Roei- en Zeilvereniging Gouda op www.roeienzeil.nl.
Ben jij lid bij een vereniging die fantastische activiteiten organiseert? Een jubileum te vieren heeft? Of in de zomer dat gave zeilweekend heeft? Stuur jouw verslag en/of tip naar de redactie via e-mailadres communicatie@watersportverbond.nl en wellicht is jouw bijdrage te lezen in de eerstvolgende editie.
Sluiten
DOE JIJ MET JOUW KLAS MEE AAN HET SCHOLEN-PROGRAMMA VAN DE VOLVO OCEAN RACE?
Nog even en dan gaat de Volvo Ocean Race van start, de meest uitdagende zeilwedstrijd ter wereld. Onder extreme omstandigheden varen de teams langs elf steden en vijf continenten een traject van 45.000 mijlen op zee. Meer dan een half miljard mensen volgen de race rond de wereld tot aan de finish volgend jaar juni in Den Haag. Nederland vaart mee met maar liefst twee boten, Team AkzoNobel en Team Brunel.
Speciaal voor kinderen van groep 6 t/m 8 is het scholenprogramma ‘Proef de Zee’ ontwikkeld. Beleef de avonturen van de race en leer alles over de uitdagingen van de toekomst en hoe de kinderen zelf het verschil kunnen maken.
Bekijk hier de oproep van Carlo Huisman, lid van Team Brunel
‘Proef de Zee’ – De Volvo Ocean Race op school
Het scholenprogramma van de Volvo Ocean Race verbindt het thema water aan onderwerpen als waterbeheer, watersport, plastic soup en teamspirit. Hoe stel je een sterk team samen? Wat moet je weten over klimaatveranderingen, het weer en navigeren? Waarom is schoon en veilig water zo belangrijk en wat kun je zelf doen om dat te behouden?
In aanloop naar de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag maken kinderen kennis met verschillende facetten over water en de watersport. De lessen zijn uit te breiden met expedities, modules en experts in de klas. Zo leren de leerlingen bijvoorbeeld tijdens Optimist on Tour zeilen en windsurfen, gaan zij zelf aan de slag met ‘Bouw je Bootje’ en voeren ze als echte professoren proefjes uit in het ‘Waterlab’ . Ook gaan ze op zoek naar antwoorden op onderzoeksvragen rondom waterthema’s. Van start tot finish staan ontdekking en coöperatief leren centraal, gekoppeld aan water bewustzijn en de avontuurlijke praktijk van de watersport.
Beleef de wereldwijde avonturen van de Volvo Ocean Race samen met jouw klas!
Ben jij enthousiast over de Volvo Ocean Race en wil je dit avontuur aangaan samen met jouw klas? Dat kan! Geef bij jouw juf of meester aan dat jullie kunnen deelnemen aan het scholenprogramma ‘Proef de Zee’ en verwijs naar www.proefdezee.nl. Daar kan vrijblijvend meer informatie worden aangevraagd.
In de week van 22 oktober 2017 starten de lessen, tegelijk met de start van de Volvo Ocean Race. De lessenreeks bestaat uit 12 lessen die allemaal, of een selectie daarvan, door de leerlingen zelfstandig in de klas kunnen worden uitgevoerd. De lessen zijn afgestemd op de kerndoelen van wereldoriëntatie en vaardigheden van het basisonderwijs. Het lespakket is digitaal beschikbaar vanaf 1 oktober.
Sluiten
WATERPLANTEN VEROORZAKEN OVERLAST
Als watersporter is de kans heel groot dat je er overlast van hebt ondervonden: waterplanten. Je kunt de groene soep aan planten proberen te omzeilen, maar vaak hangen er hele planten aan het roer en de schroef. Dit kan leiden tot schade aan de boot, maar ook tot onveilige situaties op het water. Dit laatste willen we als Watersportverbond natuurlijk hoe dan ook voorkomen!
Het in kaart brengen en actualiseren van probleemgebieden maakt het voor betrokken partijen en organisaties makkelijker om te bepalen waar er gemaaid moet worden. Om de overlast van waterplanten in 2018 te beperken hebben een aantal partijen begin september overleg gevoerd op het kantoor van het Watersportverbond in Nieuwegein. Aan tafel zaten ambtenaren van de provincie Noord-Holland, HISWA Vereniging, Sportvisserij Nederland, Platform Waterrecreatie, Coöperatie Gastvrije Randmeren en het Watersportverbond.
Doel van de bijeenkomst is oplossingen te bedenken voor de overlast aan waterplanten binnen de provincies Flevoland en Noord-Holland. De focus van de gesprekken ligt op maatregelen voor de korte en lange termijn. De bestaande maaikaarten van de Randmeren worden geactualiseerd zodat ook in 2018 op deze meren gemaaid kan worden.
Maaikaarten IJmeer en Markermeer
Nieuw is dat we eind september met beheerders van commerciële jachthavens en vertegenwoordigers van verenigingshavens van het Watersportverbond soortgelijke kaarten willen maken van het IJmeer en Markermeer. Deze kaarten moeten de onderlegger worden voor de aanvraag van vergunningen. Een soortgelijk initiatief is in de kop van Overijssel gestart. Ook hier zijn belanghebbenden op initiatief van het Watersportverbond om tafel gaan zitten, om met elkaar een plan te maken om in 2018 te gaan maaien.
Nieuws
OVERLAST VAN WATERPLANTEN
lees verder >>
'PROEF DE ZEE' LESPROGRAMMA
lees verder >>
R&Z VERENIGING GOUDA 1.000E LID
lees verder >>
NIEUWE KNRM APP HELPT
lees verder >>