Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
NIEUWE AANLEGPLAATS PLEZIERVAART TIENGEMETEN
Enige tijd geleden hebben leden van het Regioteam Delta-Noord met Natuurmonumenten gesproken over alternatieve ligplaatsen voor pleziervaart op het eiland Tiengemeten, dit in verband met de route van de waterbus. Deze populaire verbinding doet op het Haringvliet ook dit eiland aan, maar zorgt voor problemen in de veerhaven. Daar is al lange tijd een steiger(tje) voor de recreatievaart, echter is deze nu verboden voor de pleziervaart in de zomermaanden juli en augustus en in de rest van het vaarseizoen in de weekeinden.
In samenwerking met het Regioteam werd bekeken wat er gedaan kon worden om ligplaatsen voor pleziervaart te realiseren. Het alternatief op de oostkant van het eiland kon wegens Natura 2000 niet doorgaan, dus moest er verder gekeken worden. Uiteindelijk kwam er de oplossing om het oude handelshaventje op de westkant (tegenover WSV De Put) van het eiland uit te baggeren en te voorzien van een mooie lange (84 meter) steiger. Deze is onlangs in gebruik genomen met de aantekening, dat er nog een voorziening moet komen in de vorm van twee boeien om de onderwaterstrekdam aan te geven. Tot op heden liggen die er nog niet, dus is het devies: ruim open varen, zodat alles goed en veilig verloopt. De waterdiepte is officieel 1,50 meter, maar leden van het Regioteam Delta-Noord hebben een minimale diepte van 2.00 meter ondervonden. Aanleggen aan de nieuwe steiger is overigens alleen voor dagrecreatie, een tip daarbij: in de buurt kan men prima wandelen en vogels kijken. Dit alles met dank aan onder andere Mark Mandemakers van Natuurmonumenten.
Meer informatie over de werkzaamheden staat op de pagina van het Regioteam Delta-Noord.
Sluiten
REGIOAANBOD VOOR AANPAK WATERPLANTENOVERLAST
De enorme groei van waterplanten in het Markermeer, het IJmeer en de Randmeren wordt aangepakt. De aanpak bestaat voor 2018 uit het maaien van de waterplanten in het Markermeer en het IJmeer (400 à 500 ha) en het uitbreiden van het maaien in het Randmeer naar ongeveer 600 ha. Ook wordt een webapp voor waterrecreanten ontwikkeld met informatie over de actuele locaties van de waterplanten. Daarbij vraagt de regio aan het Rijk te komen met aanvullende maatregelen, zoals extra recreatie-betonning en het uitdiepen van recreatievaargeulen en vaarroutes.
De provincie Noord-Holland en een vijftal waterrecreatie-partners hebben de krachten gebundeld en dit aanbod uitgewerkt om het IJsselmeergebied bereikbaar, bevaarbaar en bevisbaar te houden. Ook gemeenten en private partijen steunen het voorstel. De regio is bereid hier de komende vijf jaar € 1,25 miljoen extra in te investeren, op voorwaarde dat het Rijk ook bijdraagt aan het oplossen van de problemen. Gedeputeerde Cees Loggen (Water): “Met de bereidheid van zoveel regionale overheden en partijen om dit lastige waterplantenprobleem samen aan te pakken, kunnen we de overlast voor waterrecreanten verminderen, de economische schade beperken en de positie van jachthavens en daaraan verbonden bedrijven verbeteren.” Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond: ''We krijgen vaak te horen van watersporters dat ze veel overlast ervaren en er gevaarlijke situaties ontstaan door de waterplanten, het blijkt ook dat de problematiek steeds groter wordt. Het is ook daarom dat ik blij ben dat de waterplantenproblematiek nu aangepakt gaat worden. Verder ben ik verheugd dat de moeite en inspanning die het Watersportverbond al die jaren heeft gedaan zijn vruchten lijkt af te werpen.''
Waterplantenoverlast
De waterrecreatie in het Markermeer, het IJmeer en de Randmeren heeft grote overlast van de aanhoudende groei van vooral fonteinkruid. Het vaargebied wordt beperkt doordat grote gebieden onbevaarbaar zijn en jachthavens zijn minder goed bereikbaar. De pleziervaart wijkt noodgedwongen uit naar de hoofdvaargeul voor de beroepsvaart, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Ook de hulpdiensten hebben bij reddingsacties veel hinder van de waterplanten. Daardoor is de veiligheid op het water niet goed gewaarborgd.
Blijvende oplossing
De regio vraagt het Rijk, als beheerder van deze wateren, om ook bij te dragen. Dit door de komende vijf jaar extra recreatie-betonning in het gebied aan te brengen, enkele recreatievaargeulen te creëren en de handleiding voor het maaien van waterplanten te versoepelen, zodat er meer en vaker gemaaid kan worden.
Voor een blijvende oplossing van de waterplantenoverlast zijn meer structurele maatregelen nodig. Daarom wordt ook aan het Rijk gevraagd om (op termijn) de belangrijkste vaarroutes voor de waterrecreatie en de hulpdiensten op het IJmeer, Markermeer en de Randmeren te verdiepen.
Samenwerkende partijen
Een tijdelijk werkgroep bestaande uit Coöperatie Gastvrije Randmeren, het Watersportverbond, Sportvisserij Nederland, de Platform Waterrecreatie/de Toerzeilers, Hiswa vereniging en de provincie Noord-Holland hebben dit regio-voorstel uitgewerkt. Ook de provincies Flevoland en Gelderland, gemeenten en private waterrecreatie-partijen uit het zuidelijk IJsselmeergebied steunen het voorstel.
Sluiten
BLAUWE GOLF KANAAL WALCHEREN GROOT SUCCES
Regioteam Deltawateren - De Blauwe Golf over het kanaal door Walcheren is een groot succes voor de watersport. Een tocht door het kanaal van Walcheren is door de Blauwe Golf een stuk aangenamer voor (reacreatie)vaarders. Ook voet-, fiets- en autoverkeer profiteren van de Blauwe Golf.
De beheerder van het kanaal door Walcheren, de Provincie Zeeland, heeft op initiatief van het regioteam Deltawateren van het Watersportverbond en de Hiswa vereniging een Blauwe Golf, analoog met een Groene Golf voor het verkeer, voor het kanaal door Walcheren ingesteld.
Toegankelijkheid
Door het intensieve gebruik van de Blauwe Golf is in 2018 besloten de Blauwe Golf van zes naar acht openingen uit te breiden. Hierdoor is het kanaal toegankelijker gemaakt. Het blijkt dat de watersporter gediend is bij vaste tijden van doorvaart, zo is er ieder 2 uur een nieuwe doorvaart voor 10 recreanten voor beide vaarrichtingen.
Wegverkeer
Minstens zo belangrijk is dat het wegverkeer tevens gediend is bij de Blauwe Golf, doordat men te maken heeft met minder brugopeningen, is er dus een betere doorstroming van het verkeer. In 2018 heeft een kleine wijziging in de openingstijden plaatsgevonden om het zo nog beter op elkaar af te stemmen.
Regioteam
Het succes van de Blauwe Golf is onder andere te danken aan de medewerkers van de brugbediening en door de goede communicatie met het VHF kanaal, de beheerder en door overleg met het regioteam Deltawateren van het Watersportverbond. Meer informatie over de werkzaamheden van het regioteam Deltawateren is hier te vinden.
Nieuwsgierig naar de brugtijden? Klik dan hier.
Sluiten
WAT BETEKENT VERZETTEN VAN KLOK VOOR UW VERENIGING
De Europese Commissie wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan het verzetten van de klok in de zomer en de winter. Een beslissing die voor veel discussie zorgt in Europa. Want wat zijn de voor- en nadelen van de zomer- en wintertijd en wat kan het verzetten van de klok betekenen voor watersportverenigingen?
Al jaren is er discussie over de zomer- en wintertijd. De Europese Commissie, onder aanvoering van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, wil dat heel Europa gaat leven volgens de huidige zomertijd. Die zomertijd is om te voorkomen dat het in het holst van de nacht al licht wordt. Door de klok te verzetten, is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. In de winter is dat niet nodig.
Of de wintertijd afgeschaft gaat worden, moet nog blijken. De commissie kan een voorstel doen, of we daarna de zomer- of de wintertijd aanhouden bepalen de landen zelf. En daar begint de hele discussie. In theorie kan Nederland dus beslissen om de wintertijd aan te houden. Een beslissing die voor watersportliefhebbers en watersportverenigingen negatief kan uitpakken.
Avondwedstrijden- en trainingen onder druk bij keuze voor wintertijd
Olivier Verhaar, secretaris van WSV Flevomare vertelt ons wat het verzetten van de klok naar de standaardtijd (lees: wintertijd) voor de vereniging kan betekenen: “Het risico lijkt op dit moment niet zo groot, maar mocht ervoor gekozen worden om de wintertijd in te stellen dan is de impact wel heel groot. Het betekent namelijk dat onze zomerwedstrijden niet meer door kunnen gaan, omdat het dan al om 21:00 uur donker is.” WSV Flevomare richt zich voornamelijk op wedstrijdzeilers. Voor hen is het op dit moment al een race tegen de klok om hun avondwedstrijden- en trainingen te varen in de zomer. Veel leden komen vanuit hun werk direct naar de vereniging, of hebben door drukte op de weg en thuissituatie moeite om op tijd aanwezig te zijn. “We beginnen in de zomer om 18:30 uur en komen in het donker terug. Mocht de wintertijd ingesteld worden dan is er geen ruimte meer ‘s avonds. We verliezen hierdoor onze toegevoegde waarde voor leden, omdat zij alleen nog in het weekend of op een vrije dag het water op kunnen”, aldus Verhaar. De vereniging in Almere heeft voor haar leden een verenigingsboot die vaak gebruikt wordt en overwoog om een tweede boot aan te schaffen. De aankoop van de tweede boot is op dit moment uitgesteld. Verhaar: “Mocht de keuze zomer- cq wintertijd negatief uitpakken, dan hebben we een grote investering gedaan waar we vervolgens nauwelijks van kunnen genieten.”
Oproep: wat zijn de consequenties voor uw vereniging?
Het Watersportverbond roept haar verenigingen en leden op om hun stem te laten hoor tegen een eventuele keuze voor wintertijd omdat deze nadelig is voor de watersport. Om een vuist te kunnen maken wil de bond inventariseren of verenigingen zich bewust zijn van de consequenties die het instellen van de wintertijd voor onze verenigingen en haar leden te weeg brengen. “Om de omvang van de consequenties te inventariseren roepen we onze aangesloten verenigingen op om bij zichzelf te rade gaan wat het verzetten van de klok voor hen kan betekenen. Kunnen zij in de avonden nog wel het water op? En wat zou dit voor de vereniging betekenen op korte en lange termijn? Met de ontvangen feedback kan het Watersportverbond een onderbouwd standpunt innemen in gesprekken met NOC*NSF en de politiek.” aldus Roeland Geertzen, manager verenigingen en recreatieve sport bij het Watersportverbond.
De zomertijd en wintertijd hebben allebei voor- en nadelen, maar de consequenties voor watersportverenigingen zijn bij de keuze voor wintertijd wel erg groot. Wat vindt u? Zou uw vereniging kiezen voor een zomertijd of wintertijd? Of zou u het willen laten zoals het nu is?
Belangenbehartiging
ZOMER- OF WINTER-TIJD? WAT ZEGT UW VERENIGING?
lees verder >>
BLAUWE GOLF KANAAL WALCHEREN GROOT SUCCES
lees verder >>