Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Anne Loes Kokhuis
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Reneé van Holsteijn en Ellen Reijnen
Video: Teunis van der Poel
Coverfoto Lifeshots Photography
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
WATERPLANTEN IN VAARWATER: EEN LASTIG DILEMMA
Als Watersportverbond houden we ons bezig met schoon en veilig, toegankelijk vaarwater. Waterplanten hebben voor ons echter twee kanten: het werkt zowel voor als tegen ons als watersporters. Laat ons je meenemen in het dilemma rondom waterplanten.
Waterplanten: een grote zege
Studies van onder andere Waterschap Rivierenland en de Universiteiten van Wageningen en Nijmegen tonen aan dat waterplanten essentieel zijn voor onze wateren. Planten als de lisdodden (ook wel bekend als rietsigaren) en fonteinkruid zuiveren het water op een natuurlijke manier. Deze planten gedijen goed bij warmte en zonlicht dat de bodem bereikt.
Zonder deze waterplanten krijgen vervuilers vrij spel, en dat is funest voor ons plezier in het vaarwater.
Waterplanten: een grote last
De keerzijde van wateren vol waterplanten is de overlast die het veroorzaakt. In ondiepe wateren is namelijk in de zomermaanden een enorme opmars van waterplanten, wat zorgt voor grote stukken water vol met ondoorgaanbare stukken groen. Het resultaat? Zwemmers raken erin verstrikt, boten lopen vast en slaan zelfs om. Er zijn gevallen bekend waarin de reddingsbrigade op belangrijke momenten vast raakte in deze plantendrab. Dit soort gevallen willen en moeten we voorkomen.
De rol van het Watersportverbond
Het Watersportverbond zoekt actief naar oplossingen voor dit dilemma. Een van de initiatieven is de op 6 maart opgerichte stichting ‘Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer’. Deze stichting is opgericht door de HISWA Vereniging en het Watersportverbond. Samen met de HISWA Vereniging zetten we ons in om het maaien van waterplanten op het IJmeer en Markermeer optimaal te organiseren en uit te voeren.
Oproep: laat van je horen
Heb jij ook last van waterplanten? Loop jij met een idee hierover, of zoek je gelijkgestemden om het in jouw regio op te pakken? Wij komen graag in gesprek en denken met je mee. Samen zoeken we naar oplossingen en samenwerkingsverbanden. Laat ons horen wat jouw ideeën rondom dit dilemma zijn via belangenbehartiging@watersportverbond.nl.
Meer over actuele zaken rondom waterplanten lees je op https://www.watersportverbond.nl/belangenbehartiging/natuur-milieu/waterplanten/.
Sluiten
ONDERZOEK: VRIJE DOORVAART WINDPARKEN OP NOORDZEE
Rijkswaterstaat Noordzee doet onderzoek naar het ruimtegebruik op de Noordzee. Hierbij is doorvaart en medegebruik ruimte in windparken aan de orde. Vanaf 1 mei 2018 zijn drie windparken voor de Nederlandse kust toegankelijk voor schepen met een lengte tot 24 meter. Het gaat om het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ), het Prinses Amalia Windpark (PAWP) en het windpark Luchterduinen (LUD). De windparken zijn toegankelijk onder strikte voorwaarden.
Het Watersportverbond zet zich onder aanvoering van het regioteam Noordzee namens jou in voor de vrije doorvaart, zodat je als zeiler of motorbootvaarder vrij bent om jouw koers te bepalen door de windparken. Om een goed beeld te krijgen van de ervaringen van de doorvaart in de windparken vragen wij je daarom om deel te nemen aan de enquête. Het invullen van de enquête duurt c.a. 8 minuten.
Om namens onze leden op te komen voor de recreatievaart op de Noordzee is het van belang dat deze enquête door zoveel mogelijk 'ervaringsdeskundigen' wordt ingevuld. Alvast bedankt voor je medewerking!
Meer informatie over de werkzaamheden van het regioteam Noordzee vind je hier.
Sluiten
ZAARTBRUG IN BREDA WEER TOEGANKELIJK VOOR KANOVAARDERS
De Aa of Weerijs is onderdeel van een mooie kanoroute vanaf Zundert via Rijsbergen naar Breda en verder. De vistrap in het Zaartpark in Breda is verboden gebied en daar moet de kano overgedragen worden. Afgelopen voorjaar plaatste de gemeente bij de Zaartbrug een bord voor een algeheel doorvaartverbod. Dit betekent dat kano’s nog verder, ook over de Langendijk, overgedragen moesten worden. Volgens de gemeente was het deel na de brug te ondiep en gevaarlijk door stenen op de bodem van het water waardoor boten zouden kunnen beschadigen.
Het Watersportverbond maakte onder aanvoering van het regioteam Brabant bezwaar bij de gemeente. Voor kano’s is het water diep genoeg en is juist het verder overdragen gevaarlijk. Bovendien weten kanovaarders wanneer het door droogte echt te ondiep is om te varen. Ook was er voor het gedeelte dat er verder overgedragen moest worden geen enkele voorziening aangelegd voor het in- en uitstappen.
De gemeente Breda is aan ons bezwaar tegemoet gekomen en heeft in augustus het bord A.1.a geplaatst. Dit betekent een vaarverbod, niet geldend voor een klein schip zonder motor. We zijn blij dat de gemeente aan ons bezwaar tegemoet is gekomen. Er kan weer optimaal gebruik worden gemaakt van deze prachtige kanoroute dwars door Breda.
Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden van het regioteam Brabant op de regiopagina >>
Belangenbehartiging
ZAARTBRUG WEER TOEGANKELIJK VOOR KANOVAARDERS
lees verder >>
ONDERZOEK: VRIJE DOORVAART WINDPARKEN NOORDZEE
lees verder >>
WATERPLANTEN IN VAARWATER: EEN LASTIG DILEMMA
lees verder >>