Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
'WEES' OPTIMISTEN GEZOCHT
Heb jij nog een (polyester) Optimist op je oprit, in de schuur of in de tuin liggen waar niemand meer naar omkijkt? Doneer dan je boot!
Voor een bijzonder project zijn we op zoek naar 'wees Optimisten'. Hoe deplorabel de staat van je boot ook is, we nemen hem graag van je over.
De boot krijgt een speciale behandeling en wordt daarna weer ingezet waar ze voor gemaakt is: kinderen laten kennismaken met de mooie zeilsport. Natuurlijk stellen we er een toepasselijk cadeautje tegenover. Meld je Optimist aan via tom@kumpany.nl.
Oh ja, we zoeken alleen polyester Optimisten. Vermeld in de mail even de staat van je boot, graag met foto.
Sluiten
MEER VAARROUTES VOOR SLOEPEN
Het Watersportverbond zet zich in voor alle vormen van watersport, dus ook voor de groeiende groep sloepvaarders. Het regioteam Noord-Holland van het Watersportverbond houdt ook deze groep en haar belangen in de gaten. Zo is de provincie Noord-Holland, met wie het regioteam regelmatig om de tafel zit, op zoek naar projecten die de bestaande sloepennetwerken in de provincie kunnen verbeteren en uitbreiden. Hiervoor is € 200.000 subsidie beschikbaar.
De provincie Noord-Holland wil haar positie als belangrijke waterrecreatieprovincie graag behouden, maar ook vanuit economisch en maatschappelijk belang versterken. Hiervoor zijn goede en voldoende vaarroutes erg belangrijk. Een sloepennetwerk is een netwerk van vaarroutes. Er zijn al verschillende sloepennetwerken in de provincie, maar Noord-Holland is van plan deze zowel uit te breiden als te verbeteren.
Duurzaamheid is een bijzonder aandachtspunt bij de subsidieregeling. Voorzieningen die bijdragen aan het faciliteren en stimuleren van het elektrisch varen zoals de aanleg van oplaadpunten en voorzieningen voor vaarroutes voor elektrische vaartuigen, zogenoemde electric only-routes komen voor subsidie in aanmerking. De regeling biedt subsidie voor voorzieningen langs de routes, zoals aanlegsteigers en routebebording. Er kunnen bijzondere locaties zijn die niet direct aan een route liggen, maar die voor de waterrecreant wel een aantrekkelijke vaarbestemming kunnen zijn. Zulke locaties die voor hun (water)bereikbaarheid verder wel afhankelijk zijn van de sloepenroute hebben een positieve invloed op de aantrekkelijkheid van het netwerk. Investeringen in voorzieningen op die locaties kunnen ook subsidie krijgen.
Meer informatie over de werkzaamheden van het Regioteam Noord-Holland is te vinden op de regiopagina
Sluiten
NIEUWE REGELS AMSTERDAMSE GRACHTEN
Niet alleen op de grote wateren in Nederland start in april het vaarseizoen, ook in Amsterdam. Dat betekent dat het weer drukker wordt op het Amsterdamse binnenwater met rondvaartboten, sloepen en andere bootjes. Om dit verkeer allemaal goed te laten verlopen en overlast op het water en op de kades zo veel mogelijk te voorkomen, gelden er dit seizoen nieuwe vaarregels.
Wethouder Udo Kock (Waterbeheer): “Het wordt niet alleen drukker in de stad, maar ook op het water. Om overlast te voorkomen en het vaarverkeer soepel te laten verlopen, zijn er nieuwe regels op het water ingevoerd zoals de verlaging van de vaarsnelheid, eenrichtingsverkeer op de Prinsengracht en het verbod op vervuilende tweetakt buitenboord motoren.”
Waternet doet onderzoek naar verkeersmaatregelen op de Wallen, zoals een verbod op pleziervaart, om nog dit vaarseizoen de toenemende overlast te verminderen in dit steeds drukker wordende gebied.
Amsterdam blijft inzetten op handhaving van alle regels voor overlast, vaarsnelheid en veiligheid, zodat bewoners, ondernemers en bezoekers op een plezierige manier gebruik kunnen maken van dat water.
Hieronder de belangrijkste vaarregels op een rij:
Nieuwe regels:
De maximum vaarsnelheid is verlaagd per 1-1-2017 van 7,5 km/u naar 6 km/u. Alleen op doorgaande vaarwegen zoals het IJ, de Amstelroute en de Kostverlorenvaartroute is de maximum snelheid 7,5 km/u.
Een tweetakt buitenboordmotor, die niet voldoet aan de Europese norm 2003/44/EC, is verboden sinds 1-1-2017.
Dit vaarseizoen geldt er eenrichtingsverkeer over de volle lengte van de Prinsengracht (3,2 km). De vaarrichting is vanaf het IJ richting de Amstel. Ook geldt er een verbod om de Grimburgwal op te varen vanaf de Oudezijds Voorburgwal.
Rondvaartboten moeten bij een nieuwe vergunningaanvraag of bij verbouwingen aan nieuw vastgesteld welstandsbeleid voldoen. De welstandscriteria volgen de zes algemene criteria van Amsterdams welstandsbeleid voor gebouwen en woonboten. Scheepsvormen als donuts, badkuipen, klompen, andere gekke vormen of de bierwaterfiets zijn verboden.
Andere belangrijke bestaande regels:
Versterkt geluid op een open boot is altijd verboden. Boetebedrag: 140 euro voor een particulier. Voor een bedrijf is dat 700 euro.
Het is niet toegestaan om met meer dan 0,5 promille alcohol een boot te besturen.
Het is verplicht met goede verlichting te varen tijdens de schemering of in het donker.
Pleziervaartbootjes moeten, om aan te meren in Amsterdam, voorzien zijn van een duidelijk zichtbaar Binnenhavengeld (BHG)-vignet.
Voor boten met een elektrische motor kan een speciaal milieuvignet aangevraagd worden. Het binnenhavengeldtarief voor een milieuvignet ligt rond de 70 procent lager dan het normale tarief.
Het is verboden om aan te meren op zo’n manier dat anderen er last van hebben. Het mag ook niet onder bruggen.
Amsterdam past sinds vorig jaar het ‘three strikes out’ principe toe. Dit houdt in dat reders met een exploitatievergunning die de regels overtreden, na drie waarschuwingen hun vergunning kunnen kwijtraken. Het gaat dan om overtredingen van de rondvaartboten op het gebied van geluidsoverlast, te snel varen en veiligheid.
Voor alle overige regels op het water zie: https://grachten.waternet.nl/praktische-info/vaarregels/
In de regio
NIEUWE REGELS AMSTERDAMSE GRACHTEN
lees verder >>
MEER VAARROUTES VOOR SLOEPEN IN NOORD-HOLLAND
lees verder >>