Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
OPLEIDING SUP-INSTRUCTEUR 3 VLAKWATER
Agenda
De opleiding SUP-instructeur geeft je de handvatten om SUP-lessen te geven. Er wordt ingegaan op veiligheid en rescue maar ook op het lesgeven in het SUPpen. Hoe organiseren we de lessen en hoe spelen we in op verschillende manieren van leren in de lessen.
De opleiding wordt in 2 dagen gegeven waarna je terug gaat naar de praktijk en gaat oefenen. Enkele weken later doe je een lesgeef examen om aan te tonen dat je de stof beheerst. Bij afronding van het examen ontvang je een erkend diploma.
Programma voor beide dagen
09.30 inloop en 10.00 uur starten
12.00 uur lunch
13.00 uur praktijkgedeelte op het water (1 uur)
17.30 uur einde
Meenemen
Sup + paddle (indien nodig voor € 10,- per dag te huur)
Notitiemateriaal voor theoriegedeelte
Reader Sup-instructeur
Lunchpakket
Examen
Naast de 2 cursusdagen is er nog een Lesgeef examen (1 dagdeel). Voor deze dag dien je zelf proef cursisten mee te nemen waar je les aan kan geven tijdens het examen.
Diploma
Na afronding ontvang je een diploma SUP-instructeur 3 vlakwater
Omscholing naar SUP instructeur 3 vlakwater (ééndaagse opleiding)
Heb jij reeds een diploma als SUP-instructeur en wil je graag het diploma van het Watersportverbond halen? Via deze omscholingsmodule van een dag is dat mogelijk.
We gaan in op ons lesgeefsysteem en vormen van lesgeven, maar je gaat ook zelf een les geven.
Programma omscholingsmodule
09.30 inloop en 10.00 uur starten
12.00 uur lunch
13.00 uur praktijkgedeelte op het water (1 uur)
17.30 uur einde
Meenemen
Sup + paddle (indien nodig voor € 10,- per dag te huur)
Notitiemateriaal voor theoriegedeelte
Lunchpakket
Diploma
Na afronding ontvang je een diploma SUP-instructeur 3 vlakwater.
Meer informatie?
Op zoek naar meer informatie over de opleiding tot SUP-instructeur, of benieuwd naar het actuele opleidingsaanbod bij aangesloten verenigingen? Stuur een mail naar Opleidingen Watersportverbond of log in op mijn Watersportverbond>>
EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK
Delta Lloyd Talentploeg windsurfen
Begin november zijn windsurfers Sara Wennekes en Matthijs van ’t Hoff uit de Delta Lloyd Talentploeg afgereisd naar Marseille, Frankrijk, om zich voor te bereiden op het Europees Kampioenschap dat hier volgend jaar plaatsvindt.
Er werd hier een wedstrijd georganiseerd door buitenlandse coaches. Windsurfers uit Polen, Frankrijk, Turkije, Israël en Estland deden mee aan de wedstrijd. Een prachtige Mistral wind zorgde voor zware maar spectaculaire omstandigheden om in te racen. De Mistral wind is een krachtige wind die zelfs stormkracht (windkracht 9) kan bereiken en voor hoge golven kan zorgen. De tweede wedstrijddag was de wind helaas te hard en werden er geen races gevaren.
Desalniettemin zijn er in totaal 8 races gevaren, verdeeld over 3 dagen. Marseille is een zeer interessante locatie, de plek heeft zeer specifieke karakteristieken. Dit komt door bijvoorbeeld elementen zoals de kustlijn maar ook het 'gebergte'.
Sara Wennekes heeft de week met een 2de plek afgesloten en Matthijs van ’t Hoff heeft de week met een 10de plek afgesloten!
Een mooi resultaat is uiteindelijk ontzettend leuk om mee thuis te komen. De locatie verkennen was echter het belangrijkste van de reis, want volgend jaar op het Europees Kampioenschap moeten de resultaten echt gevaren worden. En zeg nou zelf, een goede voorbereiding is het halve werk!
HOOKED ON...!
Zelfstandig windsurfinstructeur (WI3)
Een warme zomermiddag, temperatuur hoog in de 20, tegen de 30 graden, het water aangenaam verkoelend en prettig om in te vertoeven. Een lichte zomerbries waait over de Westeinderplassen. Het is augustus 1977, een tengere 12-jarige jongen is midden op het water al uren druk bezig met eindeloos vallen en opstaan. Hij staat op een plank. Een constructie van mast, giek en zeil, verbonden middels een houten mastvoet in het polyester, wordt telkens weer opgetrokken, blijft dan een paar seconden overeind om vervolgens met veel kabaal, geschreeuw en geweld weer in het water te belanden. De jongen staat wijdbeens, krampachtig, één voet op de zwaardkast, de andere voet een halve meter voor de mast. Hij kijkt naar beneden, zijn gezicht in een vertrokken grimas en de inspanning is zichtbaar door de manier waarop hij - bijna verkrampt, met bolle rug en blik naar beneden - poogt om het apparaat in beweging te krijgen. En dan opeens dat eerste moment, dat na urenlang vallen en opstaan komt. Vanuit zijn tenen en diep van binnen borrelt een gevoel van euforie omhoog, een gevoel van gelukzaligheid, langzaam maar gestaag. De grimas verandert in een grijns, van oor tot oor, hij ontspant, kijkt om zich heen en ziet dat de plank beweegt en begint te varen. Hij kan er niets aan doen, het is te sterk om tegen te houden: terwijl hij trots om zich heen kijkt, hoort hij zijn eigen YEAH-yell over het water van de Westeinderplassen schallen, ongecontroleerd en impulsief.
Baai van Calvi
Hard en constant blaast de Libeccio over het opaalblauwe water van de baai van Calvi, een citadelstadje in het Noordwesten van Corsica. Motor- en zeiljachten liggen hogerwal voor anker en bewegen desalniettemin stevig op de deining die de sterke wind veroorzaakt. Het is zomer 1985 en een groepje windsurfers speelt met de wind, water en golven. De jongeman, die intussen in de afgelopen 8 jaar zijn surfvaardigheden stevig heeft ontwikkeld, stoeit mee en probeert op zijn kleine F2 semi-sinker om mee komen, laat zich meenemen in wilde manoeuvres en sprongen. De kick van het meedoen met de anderen, de euforie van het bedwingen van de elementen en het permanent prikkelende gevoel van ‘close to heaven’ zorgt voor een constante stroom van geroep, geschreeuw en gejoel.
IJburg
Het nieuwe pak zit nog wat onwennig rond zijn lichaam, maar sluit goed aan. Hij kijkt naar zijn board, een gloednieuwe Tommen, en naar zijn hagelnieuwe 6.0 North. Vorige week gehaald bij Stephan in Hoorn, omdat zijn vrouw vond dat het niet meer verantwoord was dat hij met het oude materiaal uit de jaren ’90 het water van het IJsselmeer op zou gaan. Het is zomer 2007 en de jongeman, intussen 42, getrouwd, voor het eerst vader, woont sinds een jaar op IJburg. De keuze voor deze locatie is niet uitsluitend bepaald door de comfortabele woningen, maar ook door een zeer aantrekkelijk gelegen woonplek bij misschien wel het mooiste windsurf-binnenwater in Nederland. Hij kijkt voor zich uit, koerst aan op Pampus en zijn blik zoekt naar het zwarte water, anticiperend op naderende vlagen. Zijn nieuwe plank zoemt en spint van opwinding. Hij hangt comfortabel in zijn trapeze en terwijl het board in planée steeds meer snelheid krijgt, stuurt hij met lichte voetdruk op loef zijn nieuwe plank naar de toenemende wind. Met een grijns voorbij de breedte van zijn gezicht, hoort hij zijn eigen geluks-kreet over het water echoën.
Surfcenter IJburg
Het is hoog-zomerweer, de thermometer vertelt dat het bijna 30 graden is, het water van het IJsselmeer is meer dan aangenaam warm. Zomer 2016, en op het nieuwe strand van het Surfcenter IJburg, dat sinds afgelopen zomer is geopend op de nieuwe locatie op het piepjonge Centrumeiland, is het een drukte van jewelste: een komen en gaan van eilanders, Amsterdammers en mensen en kinderen van daarbuiten, druk met planken en zeilen, opgewonden over alles wat direct of indirect te maken heeft met windsurfen. Ik loop rond over het strand en kijk naar de verschillende soorten groepen van leerlingen van onze school. Deze zomer is voor mij voornamelijk gevuld met stage en praktijk voor de vervolgopleiding als zelfstandig instructeur (WI3). Mijn blauwe T-shirt met daarop duidelijk herkenbaar het logo van de school en aanduiding “staff” draag ik met toenemende trots. Niet vanwege de titel, maar vanwege de bevoorrechte positie die wij – als instructeurs - hebben om iets bijzonders te brengen, aan te leren, los te maken en vooral over te dragen.
Hooked on
En terwijl ik met mijn voeten in het warme IJsselmeerwater sta en uitkijk over het water richting Durgerdam en zie hoe een groep les krijgt van twee assistent-instructeurs, hoor ik plotseling een kreet over het water schallen, een oerkreet, die bij een van de cursisten uit zijn diepste binnenste komt. Ik herken onmiddellijk de klank en kleur van de yell en met een groeiende glimlach op mijn gezicht ben ik weer even terug op de Westeinder.
Opleidingen
DE OPLEIDINGSKALENDER 2017
De opleidingskalender voor 2017 wordt steeds completer. Ga jij nog een opleiding volgen? Bekijk snel de kalender en schrijf je in op
Zelfstandig windsurf instructeur (WI3)
HOOKED ON...!
Frederik Melchior heeft in de afgelopen jaren verschillende windsurfopleidingen gevolgd bij het Watersportverbond. Lees over zijn ervaringen!
ACADEMY