Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
DE VENDEE GLOBE, AL 3
WEKEN ALLEEN OP ZEE
Solo zeilrace
Zondag 6 november is de zwaarste solo zeilrace ter wereld van start gegaan in Les Sables d’Olonne, Frankrijk; de Vendee Globe. Een race van drie maanden waar de schippers non-stop doorvaren zonder een voet aan wal te zetten. Een ware beproeving welke niet voor iedereen weggelegd is. Het zijn vooral Franse schippers die de race varen. Maar de laatste edities verschijnen steeds meer internationale schippers aan de start. Dit jaar zien we voor het eerst in de geschiedenis ook een Nederlandse deelnemer: Pieter Heerema.
De Vendee Globe is een race voor ervaren zeilers, voor echte sportmannen en -vrouwen en misschien moet je zelfs een beetje gek zijn om de race te varen. Het is wat menig zeiler over Pieter zei toen hij aankondigde deze race te willen varen. Misschien is hij dat ook wel met zijn 65 jaar en zijn eerste solo race ervaring pas afgelopen maart. Toch is hij niet de oudste schipper deze editie. De Amerikaanse Rich Wilson is 66 en met zijn tweede deelname aan de Vendee een ervaren solozeiler. Het doel van Pieter is dan ook absoluut niet winnen, maar hij wil de race uitvaren en veilig terug te keren in Les Sables d’Olonne, het start en eindpunt van de race.
Na het vertrek op 6 november heeft Pieter direct de eerste tegenslag moeten verwerken. “De eerste week was moeilijker dan verwacht. De eerste nacht aan boord ben ik door mijn rug gegaan, hierdoor heb ik een week lang hevige pijn gehad en kon ik weinig bewegen aan boord.” Daar staat tegenover dat de zeil omstandigheden wel goed waren. Goede wind en een vlakke zee. “De nachten zijn vooral heel mooi, laatst was er een volle maan die de zee mooi oplichtte. De boot gaat ook goed, ik heb de eerste week alleen wat problemen gehad met de roeren die omhoog kwamen. Qua slaap kan ik momenteel vooral ‘s nachts goed slapen, overdag is het te warm.”
De hele vloot heeft de evenaar gepasseerd en, luisterend naar zijn interviews met de organisatie, lijkt Pieter steeds positiever te worden. Na de eerste week met pijn in zijn rug, wordt dit langzaam minder en praat hij nu zelfs over ‘champagne zeilen’. “Het verschilt wel per dag, dagelijks kijk ik ook naar de positie van mijn tegenstanders. Als ik op ze inloop is dit natuurlijk fijn, als ik langzamer ga vraag ik me vooral af waar dit door komt. Maar ik geniet volop, de condities waar we nu in varen zijn ook wel uitzonderlijk voor de Vendee, het gaat ook echt nog wel minder worden. Straks komen we in de koude gebieden met veel wind en een ruwe zee met hoge golven.”
Zware beproeving Net als Pieter heeft ook de rest van de vloot zijn mindere dagen gekend. Door onherstelbare schade aan de romp van Bertrand de Borc en de kiel van Vincent Riou zijn zij de eerste twee afvallers. Schade aan de boot is een groot probleem bij veel andere schippers, gelukkig konden zij onderweg een reparatie uitvoeren zonder uit de race te stappen.
Het is een zware beproeving om alleen midden op de oceaan te zitten, zo blijkt. De Britse koploper Alex Thomson krijgt ook de nodige tegenslagen. Met een voorsprong van zo’n 90 mijl beschadigde hij een van zijn foils. “Er klonk een enorme knal en de boot draaide naar stuurboot. Het roer klapte omhoog en toen ik deze weer naar beneden had, realiseerde ik me dat de stuurboord foil was gebroken. Er zit nog steeds een deel dat de boot afremt, maar hier kan ik nu niets aan doen.”
Koploper niet-Frans De zeilwereld ontvangt het positief dat Alex, een niet Franse schipper, voorop in de Vendee vaart. Het is zijn tweede poging om als eerste niet Franse deelnemer de solo-race te winnen. In de vorige editie eindigde hij als tweede.
Natuurlijk is het nadelig dat een van zijn foils gebroken is, desondanks blijft hij voor doorzetten om zijn voorsprong te behouden. Pieter: “Alex verdient dit, het is een goede solozeiler en een echt race monster. Hopelijk realiseert hij zich ook dat er nog een lange weg te gaan is voor hij rond de wereld is en de race is uitgezeild.”
Lees hier meer over Pieter Heerema>>
DAG VAN HET WEDSTRIJDZEILEN
Wedstrijdorganisatie
Op zaterdag 4 februari 2017 organiseert het Watersportverbond de Dag van het Wedstrijdzeilen. Tijdens deze dag nemen we wedstrijdorganisatoren, bestuurders, klassenorganisaties, wedstrijdofficials en leden betrokken bij het wedstrijdzeilen mee in de wereld van het huidige wedstrijdzeilen. De dag is bedoeld om te informeren en kennis te delen.
Er zijn veel zaken die verenigingen en klassenorganisaties tegenkomen bij de organisatie van een zeilwedstrijd. Zeker in deze tijd waarin jongeren moeilijk vast te houden zijn en nieuwe technieken in snel tempo de zeilwereld veroveren. Het Watersportverbond biedt een interactieve dag aan met verschillende workshops, presentaties en info stands. Na afloop is er een forumdiscussie en tijd om na te praten.
Ben je lid bij een zeilvereniging, betrokken bij het wedstrijdzeilen, en geïnteresseerd om ook te komen deze dag? Alle bestuurders van verenigingen zijn uitgenodigd, zij kunnen je de uitnodiging doorsturen. Hierin lees je hoe je je kunt aanmelden.
Het programma
09:30 inloop + koffie
10:00 opening, welkom en huishoudelijke informatie
10:05 Topsport Watersportverbond: De route van beloften tot Kernploeg - Jacco Koops
10:50 invited speaker
11:30 koffie
11:40 eerste ronde workshops
12:30 lunch
13:30 tweede ronde workshops
14:30 derde ronde workshops
15:30 forumdiscussie
16:25 afsluiting
16:30 borrel
Klik hier voor de workshops en keynote sprekers>>
Meer informatie over de Dag van het Wedstrijdzeilen vind je hier>>
BOEKJE REGELS VOOR WEDSTRIJDZEILEN VERKRIJGBAAR
Wedstrijdzeilen
Sinds januari 2017 zijn de nieuwe Regels voor Wedstrijdzeilen van kracht. Het bijbehorende boekje is nu ook verkrijgbaar, licentiehouders krijgen het boekje gratis thuisgestuurd*. Geen licentiehouder? Je kunt het boekje ook online bestellen!
In een voorgaande editie van het online magazine hebben we de belangrijkste wijzigingen al eens op een rij gezet. Lees deze hier terug>>
Bij veel verenigingen worden ook cursussen en lezingen gegeven over die nieuwe regels. Vraag ernaar op jouw vereniging als je meer wilt weten over de belangrijkste wijzigingen en de gevolgen hiervan op jouw wedstrijd. Dit is voornamelijk voor wedstrijdofficials handig, zo zijn zij helemaal voorbereid op het komende wedstrijdseizoen. Zeilers moeten op hun beurt natuurlijk ook op de hoogte zijn van de regels om een eerlijke competitie te varen.
Tijdens Boot Holland licht Josje Hofland de belangrijkste wijzigingen toe. Leo Pieter Stoel behandeld vervolgens een protest, het onderwerp van dit protest wordt later bekend gemaakt. Meer informatie over onze activiteiten tijdens Boot Holland vind je hier>>
Het boekje is binnenkort ook via onze webshop te bestellen. Houd hiervoor onze website en social media kanalen in de gaten. Wij laten het weten wanneer deze online te bestellen is!
*Iedereen die voor 1 maart zijn licentiegelden betaalt, krijgt het boekje gratis thuisgestuurd.
SPECTACULAIRE FINISHES EN NOG 8000 MIJL TE GAAN
Vendee Globe
Solo de wereld rond in 74 dagen, 3 uur, 35 minuten en 46 seconden. De Fransman Armel Le Cléac’h presteert het, niet alleen wint hij hiermee de Vendée Globe, ook zet hij hiermee een nieuw record neer voor deze race. De Brit Alex Thomson kwam een kleine 15 uur later over de finish en plaatst zich op de tweede plaats van deze editie. Ook hij is hiermee sneller dan het voorgaande record (voordat Armel deze verbrak). Het oude record lag namelijk op 78 dagen, 2 uur en 16 minuten, neergezet door Fransman François Gabart in de 2012-13 editie.
Thomson had eigenlijk de droom de race te winnen, hiermee zou hij de eerste niet-Franse zeiler zijn die de race wint. Hij deed een goede poging, vooral de laatste mijlen waren erg spannend. Hij zat Le Cléac’h op de hielen en wist zelfs nog erg dichtbij te komen. Le Cléac’h bleef op zijn beurt scherp. “Alex joeg me flink op tot een paar uur voor de finish. In de Zuidelijke Oceaan ging ik heel goed, dankzij mijn ervaring en de condities van de boot. Eenmaal bij Kaap Hoorn had ik twee dagen voorsprong op Alex. Maar het weer in de Zuidelijke en Noordelijke Atlantische Oceaan pakte slecht uit voor mij, hierdoor kon Alex weer flink op me inlopen. Mentaal was dit erg moeilijk, pas na de finish lukte het me om te ontspannen en de spanning los te laten die ik sinds Kaap Hoorn voelde.” Met tranen in zijn ogen voer hij dan ook over de finishlijn op donderdag 19 januari.
Heftige strijd om vierde plaats
De verschillen tussen de andere zeilers in de Vendée Globe zijn op dat moment nog groot. Er zijn enkele zeilers die Kaap Hoorn nog moeten ronden en finishplaats Les Sables d’Olonne bereidt zich voor op de finish van de derde plaats, Jeremie Beyou. Hij komt nog eens vier dagen later binnen. Hoewel zijn slotetappe tergend langzaam verliep, hoefde hij eigenlijk niet te vrezen nog ingehaald te worden door het daarop volgende trio met Jean-Pierre Dick, Yan Elies en Jean Le Cam. De finish van deze drie heren was spannend tot het einde, binnen drie uur waren ze achter elkaar gefinisht. Jean-Pierre Dick komt als eerste van het trio binnen na 80 dagen, 1 uur en 45 minuten om de wereld varen. Yan Ellies volgt hem naar een vijfde plaats, maar hij is wel de eerste niet-foils boot die finisht na 80 dagen, 3 uur en 11 minuten. Op een zesde plaats volgt Jean Le Cam na 8 dagen, 4 uur en 41 minuten. Op Alex na zijn het tot nu toe alleen nog Franse schippers die de finish hebben behaald in deze editie. De eerstvolgende niet-Franse lijkt nu de Hongaarse Nandor Fa te zijn, maar het duurt zeker nog tot begin volgende week (eind januari) voor de volgende groep finisht met momenteel de Franse Louis Burton voorop, Nandor vaart hem op de hielen. Sebastian Destremau moet op dit moment nog de meeste mijlen, op het moment van finihen van Jean Le Cam moet hij nog zo’n 8000 mijl.
Pieter Heerema rond Kaap Hoorn
De enige Nederlander in de race zeilt ondertussen ook nog rustig door. Hij zit nog voor Sebastian, maar het duurt zeker nog wel even voor we hem weer binnen mogen halen. Ruim 32 dagen nadat de winnaar, Armel, Kaap Hoorn ronde, is Pieter hier nu ook langs. De dagen hiervoor gingen tergend langzaam voor hem, letterlijk. “Waar ik al dagenlang in flinke wind moest zitten, waait het hier nauwelijks. Het schiet dus niet erg op, de weerkaarten kunnen de voorspellingen en de werkelijkheid niet bijhouden. Wanneer zal ik eindelijk Kaap Hoorn passeren?” Dit zijn de woorden die Heerema enkele dagen voordat hij de Kaap ronde via zijn Facebook account verspreidde. Intussen is hij er langs en mag hij zijn weg omhoog vervolgen, langzaamaan komt ook voor hem het eindpunt in zicht. Gaat het hem lukken zijn droom uit te laten komen, de race heelhuids uitvaren?
Meer informatie over de Vendee Globe lees je hier>>
Studenten zeilverenigingen
ZEILEN TIJDENS JE STUDENTENTIJD
Gezelligheid en drankt, maar vooral veel zeilen.
Wedstrijdzeilen
NIEUW BOEKJE 'REGELS VOOR WEDSTRIJDZEILEN'
De nieuwe Regels voor het Wedstrijdzeilen gaan in. Het boekje is nu verkrijgbaar.
Vendee Globe
CLOSE FINISHES EN NOG 8000 MIJL TE GAAN
Fransman Armel Le Cléac’h zet record en wint de Vendee Globe!
ZEILEN