Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
Zeilreis rond de wereld voor het goede doel
Op 26 juli 2014 is zeiljacht de Cardo de Amsterdamse haven uitgevaren. Schipper Luc Overtoom heeft een missie: de wereld rond varen en daarbij zo veel mogelijk geld inzamelen om kankerbehandeling op maat mogelijk te maken. Luc wordt tijdens zijn reis vergezeld door ‘opstappers’. Zeil jij met Luc mee tijdens zijn oversteek van New York naar de Azoren?
In 2000 kocht Luc Overtoom (nu 65) een zeiljacht. Daarmee wilde hij met zijn vrouw Trudy rond de wereld zeilen. Het kwam er niet van. Trudy had borstkanker en werd behandeld in het VUmc CCA (Cancer Center Amsterdam). Daar bouwde ze een bijzondere relatie op met het team en vooral met Professor Pinedo. Luc daarover: “Trudy was mentaal buitengewoon sterk. Ze was in staat om ondanks haar ziekte alles uit het leven te halen én zich daarbij in te zetten voor anderen. Ondanks de tegenwind wist Trudy toch vooruit te komen. Zeer inspirerend.”
Trudy overleed in september 2011. Ondanks het verdriet was het voor Luc toch een leerzame periode: “Ik heb ondervonden dat je voor alles de tijd moet nemen. Voor leuke dingen, maar ook voor rouw. Ik heb een tijd niet aan de reis rond de wereld gedacht. Dat veranderde toen ik een tocht door de Andes maakte. Juist daar realiseerde ik me weer dat ik eigenlijk toch een zeiler ben.”
Luc besloot de reis rond de wereld toch te maken. Als ode aan Trudy. Om die ode compleet te maken, besloot Luc om de reis ook te gebruiken om geld in te zamelen voor het mogelijk maken van kankerbehandelingen op maat. Denk hierbij aan nog preciezere operaties en medicatie. Zó kunnen kankerpatiënten de wind weer in de zeilen krijgen. Luc: “Het oorspronkelijke idee was om voor elke afgelegde zeemijl één euro op te halen. Dat zou neerkomen op 33.000 euro. Gaandeweg bleek er meer in te zitten.
Ik zag het niet zo zitten om twee jaar alleen op zee te zitten. Zo werd het idee van ‘opstappers’ geboren. Dat zijn ‘geestverwanten’ die betalen om een etappe van deze avontuurlijke én exotische trip mee te maken. De reis betaal ik zelf. Al het geld dat via opstappers en zeemijlen binnenkomt, gaat naar het grote doel: een betere toekomst voor kankerpatiënten.”
Zeil mee
Op 1 mei is Luc Overtoom van plan te starten aan zijn een na laatste etappe van de reis. Van New York naar de Azoren, een route van ongeveer 1920 kilometer. Delta Lloyd biedt een zeiler de unieke kans om deze etappe met Luc mee te varen.
Kijk voor meer informatie op
Sluiten
Carolijn Brouwer deelneemster VOR 2017-18
Het Chinese Dongfeng Race Team selecteert als eerste deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2017-18 twee topzeilsters: de Scheveningse Carolijn Brouwer (43) en de Française Marie Riou (35). Deze beslissing bevestigt de impact van de verandering in regels, die de organisatie introduceerde om gemengde teams te stimuleren. Brouwer is na Team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont de tweede, officieel aangekondigde Nederlander in de komende editie.
Dongfeng-schipper Charles Caudrelier brengt met deze twee vrouwen een schat aan ervaring aan boord. Samen zijn Brouwer en Riou goed voor vijf Olympische Spelen, een reeks wereldtitels en twee Volvo Ocean Races. Ze voegen zich bij Jérémie Beyou, Stu Bannatyne en Daryl Wislang, die vorige week als eerste bemanningsleden voor de campagne van 2017-18 bekend werden gemaakt.
Carolijn Brouwer nam tweemaal eerder deel aan de Volvo Ocean Race. Beide keren met een volledig vrouwenteam. Ze debuteerde in de Race van 2001-02 met Amer Sports Too en in 2014-15 behoorde ze tot de kerngroep van Team SCA. In 1998 werd Brouwer uitgeroepen tot World Sailor of the Year, waarna ze nog aan drie Olympische Spelen deelnam. In 2008 deed ze dat als stuurvrouw van het enige gemengde team in de toen nog olympische Tornado (catamaran).
Voor Brouwer is naar eigen zeggen het winnen van de Volvo Ocean Race al jaren een doel. Ze verheugt zich over haar opname in het Chinese team, dat ze in de laatste race zo bewonderde. “Ik ben er erg trots op dat ik nu deel uitmaak van Dongfeng”, aldus Brouwer. “Één van de redenen waarom ik graag met Dongfeng Race Team wilde varen, is hun sterke teamgeest. De Volvo Ocean Race is uniek. Het vormt de ultieme, fysieke en mentale uitdaging. Doordat je een team fungeert, haal je het beste uit een ieder.”
Naast haar staat Marie Riou, die twee Olympische Spelen op haar naam heeft staan. Rio 2016 was haar laatste olympische optreden. Ze won vier achtereenvolgende wereldtitels in de gemengde olympische Nacra 17-catamaranklasse. De Française gaat in oktober haar debuut in de Race maken. “Ik wil al sinds mijn tiende jaar meedoen aan de Volvo Ocean Race”, reageert ze. “Hoewel ik mijn voornaamste ervaring heb opgedaan in het inshore racen rondom de boeien, heb ik altijd willen zeezeilen. De Volvo Ocean Race is voor mij het hoogst haalbare binnen het offshore racen voor teams.”
De selectie van dit tweetal vond plaats op basis van een uitvoerig evaluatieprogramma, inclusief trainen en racen. Zowel inshore als offshore in Australië en Portugal.
Caudrelier, die Dongfeng opnieuw zal schipperen na de derde plaats overall in 2014-15, is blij met deze aanvulling. Hij beschrijft de atletes als twee ‘buitengewoon getalenteerde zeilsters’.
“Ik heb voor Carolijn gekozen, omdat ze ons in de laatste editie tijdens de havenraces meerdere keren versloeg aan het roer van Team SCA”, licht hij zijn keuze toe. “We weten allemaal dat zij een geweldige stuurvrouw is en dat ze een groot olympisch verleden heeft. Daarvoor heb ik veel respect. Dankzij haar olympische campagnes is ze snel aan het roer en weet ze precies hoe ze de boot moet positioneren.”
Daaraan voegt hij toe dat Riou’s jaren in het olympische racecircuit een grote toegevoegde waarde voor zijn ploeg zal hebben. “Zij is een zeer goede, olympische zeilster met enorm veel ervaring. Ze komt bovendien uit Bretagne, dus ze heeft een achtergrond in het zeezeilen. Ze is sterk, ze heeft een goede spirit – wat het belangrijkste voor mij is- en ze is gewend aan het zeilen met mannen. Voor haar is de Volvo Ocean Race een droom. Ze wil net als Carolijn winnen.”
De selectie van Brouwer en Riou is het eerste signaal dat de wijziging in regels een aanzienlijke impact op de sport zal hebben. De Volvo Ocean Race voerde de verandering door om de positie van de zeilsters te bevorderen, die anders over het hoofd gezien zouden worden wegens vermeend gebrek aan fysieke kracht en ervaring.
Onder de nieuwe regels mogen mannenteams uit maximaal zeven zeilers bestaan. Voor gemengde bemanningen zijn diverse combinaties mogelijk: zeven mannen plus één of twee vrouwen, vijf mannen plus vijf vrouwen of elf vrouwen.
De aankondiging van de overige bemanningsleden van Dongfeng Race Team volgt in de komende weken.
Dongfeng is één van de drie teams die tot dusver hun campagnes voor 2017-18 bekendmaakten. De andere twee zijn het Nederlandse team AkzoNobel en het Spaanse MAPFRE. Een vierde team is bevestigd en wordt eind maart verder aangekondigd. In de weken en maanden daarna gevolgd door meerdere.
Zeiler: Carolijn Brouwer
Geboortedatum: 25 juli 1973
Geboorteplaats: Leiden
Eerdere Volvo Ocean Races: 2
Prestaties: drievoudig olympiër en meervoudig wereldkampioen
Zeiler: Marie Riou
Geboortedatum: 21 augustus 1981
Geboorteplaats: Plougastel-Daoulas, France
Prestaties: tweevoudig olympiër en viervoudig wereldkampioen
Sluiten
VIER TEAMS BEKEND
Op dinsdag 21 maart 2017 lanceerde Vestas 11th Hour Racing in Newport, Rhode Island zijn campagne voor 2017-18. Het is de tweede achtereenvolgende keer dat het Deense energiebedrijf deelneemt aan de Volvo Ocean Race.
Vorige editie kenden we het team als Vestas Wind. Deze keer werkt het energiebedrijf samen met 11th Hour Racing en met een duidelijke duurzaamheidsboodschap. Aan het roer van het team staan Charlie Enright en Mark Towill, bekend van team Alvimedica in de voorgaande editie. Voorgaande edtiei stond Charlie aan het roer en was Mark algemeen manager.
“Het is een spannende tijd”, aldus Enright. “We hebben een sterke groep van sponsors bijeen weten te brengen. De boot heeft inmiddels in Lissabon de refit ondergaan en is voorzien van de nieuwe bestickering. Het wachten is nu op dat wij overkomen voor de tewaterlating. We werken hard aan de samenstelling van een competitief team op weg naar de start. In april en mei staat een aantal trans-Atlantische oversteken op het programma.”
De Vestas 11th Hour Racing-campagne biedt Vestas een uniek platform voor het uitdragen van zijn visie; de mondiale leider zijn in duurzame energieoplossingen.
Meer over Vestas 11th Hour in de Volvo Ocean Race vind je hier>>
Volvo Ocean Race
VIER TEAMS BEKEND
Vestas 11th Hour Racing lanceert Volvo Ocean Race-campagne met duurzaamheidsboodschap.
Lees verder >>
CAROLIJN BROUWER BIJ DONGFENG
Het Chinese Dongfeng Race Team selecteert als eerste deelnemer aan de Volvo Ocean Race twee topzeilsters
Lees verder >>