Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
ZEILEN
Sailors code
Etiquette regels op het water
“We delen allemaal onze hobby en passie met elkaar, zijn vrienden op internet, maar in het seizoen varen we elkaar voorbij."
Challenge Cup
Data Pre-Challenge Nights zijn bekend
De Pre-Challenge Nights is de voorbereiding op de Champagne Kreeft en Oester Race en de Challenge Cup.
HISWA
Volop watersportinnovatie op de HISWA
Wie de laatste technieken en ontwikkelingen op watersport-
gebied volgt, moet zeker een bezoek brengen
aan de HISWA.
Etiquette regels op het water
Sailors Code
“We delen allemaal onze hobby en passie met elkaar, zijn vrienden op internet, maar in het seizoen varen we elkaar voorbij. Heeft iemand een idee zodat we elkaar in de zomer niet voorbij zeilen?” Een oproep die afgelopen maand in de Facebook groep Zeilen stond. Wij hebben deze discussie op de achtergrond een beetje gevolgd en besloten eens op zoek te gaan naar de etiquette regels op het water. Hoe moet het nu eigenlijk?
Een antwoord op de oproep hebben we niet, wel weten we wat er zo'n beetje van je verwacht wordt als watersporter. Allereerst gedraag je je natuurlijk op het water. Het gedragen op het water hangt samen met de vaarregels, houd je aan de toegestane snelheid en geef op de juiste momenten voorrang. Dit zijn regels waar je je wettelijk aan moet houden, ook zijn er een aantal regels die gewenst: de etiquette op het water.
Pas je snelheid aan
Natuurlijk houd jij je aan de toegestane snelheid, maar ook is het wel zo netjes om je snelheid aan te passen als de situatie daarom vraagt. Bij het afmeren in havens en uitvaren van sluizen bijvoorbeeld, veel havens en sluizen nemen dit ook in hun huisregels op, maar ook als dit er niet in staat is het gewenst dat je hierbij rekening houdt met mede vaarweggebruikers.
Pas je snelheid ook aan wanneer je in de buurt vaart van vissers, kleinere schepen, kano’s en zwemmers. Ook de beschoeiing en de natuur hebben hieronder te lijden.
Groeten
Het onderwerp waar de discussie over begon, groet je mede waterweg gebruikers. En dan als zeiler niet alleen de overige zeilers, ook iedere andere persoon die op het water is mag gegroet worden. Dit levert veel respect naar elkaar op en een gemoedelijke sfeer op het water. Laat het niet bij groeten alleen wanneer de situatie zich ervoor leent. Wanneer je in een sluis aanmeert bijvoorbeeld is een sociaal praatje ook vaak gewenst.
In de sluis
Over de sluis gesproken, ook hier zijn naast de wettelijke regels een aantal zaken waar je aan moet denken. Ga niet onnodig inhalen, dit kan onnodige stress bij je mede vaargenoten opleveren. Zeker bij minder ervaren watersporters is het aanleggen in de sluis een lastigere manoeuvre. Jaag dus niemand op! Maar ook, leg zo ver mogelijk voorin de sluis aan en sluit vanaf hier goed aan. Hierdoor is inhalen soms wel nodig om gaten op te vullen zodat zoveel mogelijk watersporters mee de sluis in kunnen en niemand achter blijft.
Sociaal op de steiger
Heb je de boot eenmaal aan de steiger? Dan komen de sociale regels helemaal goed van pas. Groet je mede steigergenoten maak waar het kan een praatje en zorg dat je arriverende boten een helpen hand biedt bij het aanleggen. Niet alleen is het heel sociaal, ook heb je zo een nog grotere kans om nieuwe watersport vrienden te maken!
Voordek
Is het heel druk in de haven en moet je hierdoor langs een ander schip aanleggen? Stap dan bij het overstappen richting land over het voordek van je buurman. Tenzij natuurlijk anders is afgesproken.
Veel van bovenstaande ‘regels’, zullen voor veel watersporters de normaalste zaak van de wereld zijn. Toch is het goed af en toe deze ongeschreven regels nog even onder de aandacht te brengen. Wij hopen dat je hiermee een gezellige en ongestoorde zomer op het water beleeft dit jaar.
Data Pre-Challenge Nights zijn
bekend
Challenge Cup
Ter voorbereiding op de Champagne Kreeft en Oester Race (juni) en de Challenge Cup (september) worden dit jaar, vanaf 4 havenplaatsen rond het IJsselmeer, de Pre-Challenge Nights georganiseerd. Het doel is om meer, beter en uitdagender gebruik van je boot te maken en je eigen grenzen én die van je bemanning weer een stukje te verleggen! De Pre-challenge Nights worden in samenwerking met de locale verenigingen en de Amsterdam Yacht Club georganiseerd. Schrijf nu in via www.challengecup.nl.
Deze Pre-Challenge Nights staan open voor zowel gemeten jachten als ongemeten jachten die voor deze gelegenheid een SW handicap krijgen toegekend. Uiteraard kan je ook met een zogenaamde 'Self Declared' handicap varen. Kijk hiervoor even op de website van het Watersportverbond.
Marina Monnickendam bijt het spits af waarna Medemblik, Durgerdam en Urk volgen. Zo zijn deze Pre-Challenge Nights zowel voor zeilers van het noordelijk als het zuidelijk IJsselmeer toegankelijk. Wij komen dus letterlijk zoveel mogelijk naar de zeilers toe, omdat we een goede voorbereiding op het nachtelijk zeilen essentieel vinden.
Data Pre Challenge Nights 2016
Monnickendam 22 april
Medemblik 13 mei
Durgerdam 20 mei
Urk 27 mei
Per haven is er een klein verschil in de invulling van het avond programma, maar voor alle locaties geldt dat de deelnemers rond 23.00 uur op vrijdagavond uitvaren, om 00.00 uur starten, de betreffende baan varen en rond 6.00 uur 's morgens finishen. Dan staat er een heerlijk ontbijt met gezelligheid op de deelnemers te wachten. Vervolgens kun je gewoon je weekend zoals gepland gaan vieren, maar wél met het gevoel dat je een heuse prestatie hebt neergezet en een serieuze ervaring met het nachtelijk zeilen hebt opgedaan. Wachtlopen, zeilwissel, navigatie, zeiltrim enz. met natuurlijk álle aspecten van teambuilding. Dus je kunt bijvoorbeeld ook inschrijven met je collega’s.
Kijk voor meer informatie op: www.challengecup.nl.
Volop watersportinnovatie op
de HISWA
HISWA
Wie de laatste technieken en ontwikkelingen op watersportgebied wil zien, moet zeker een bezoek brengen aan de HISWA Amsterdam Boat Show, van 16 t/m 20 maart in RAI Amsterdam. Het InnovationLAB op de beurs is de centrale plaats waar alle marktontwikkelingen, trends en innovaties samenkomen. In samenwerking met TU Delft Dreamteams, InnoSportLab Den Haag, Ortega Submersibles BV en Q-concepts, worden ook dit jaar weer verschillende innovatieve projecten gedemonstreerd, waarmee de interactie met en beleving voor de bezoeker centraal staat. De volgende innovatieve projecten zijn er onder andere te vinden.
Coachboat
Het InnoSportLab Den Haag toont een coachboot voorzien van de nieuwste technieken. De boot, die ook tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gebruikt wordt, is uitgerust met Sailmon Wheather Telemetry en een sensor voor hellingshoek.
Ortega onderzeeboot
Ortega Submersibles BV ontwikkelt en produceert Diver Delivery Vehicles. De LifePo aangedreven Ortega Submersibles hebben een snelheid tot 15km/u boven én onderwater en hebben een bereik tot wel 150km.
Q-concepts
Q-concepts komt met de Skeiron, een Nederlandse airborne windturbine die 10kW elektriciteit op kan wekken. De turbine werkt automatisch, is licht, oersterk en presteert financieel, technisch en op het gebied van materiaalverbruik vier tot tien keer beter dan klassieke kleine windturbines. Naast het leveren van elektriciteit, draagt de vleugel op schepen ook bij aan de voortstuwing.
Ook werkt Q-concepts aan een draagvleugel zeilboot. Deze boot zal het hydrofoilen, het zogenaamde ‘vliegen’ over water, bereikbaar maken voor een brede zeilergroep. In het InnovationLAB wordt het pre-productie model getoond.
TU Delft
De TU Delft toont dit jaar in het InnovationLAB verschillende innovatieve projecten. De op HISWA 2015 aanwezige WASUB V, een door de mens aangedreven onderzeeër, heeft op de International Submarine Races in de VS het wereldsnelheidsrecord aangescherpt. Het WASUB VI team zet nu vol in op innovaties op het gebied van wendbaarheid en stabiliteit, met aanpassingen aan de binnen- en buitenkant van de boot, zoals nieuwe constructietechnieken en optimalisatie van de vinnen.
Het Solar Boat Team komt terug met een volledig door zonne-energie aangedreven draagvleugelboot. De boot is van een nieuwe romp, strut- en draagvleugelontwerp, zelf ontwikkelde elektronische componenten en betere zonnecellen dan nu op de markt beschikbaar zijn.
Ook het project RISE is aanwezig, een 4-persoons roeiboot op hydrofoils. Dit jaar wordt deze roeiboot gebruikt om de ontwikkelingen naar een nieuwe 1-persoons roeiboot (skiff) te tonen.
Al deze en andere innovatieve projecten zijn te bezichtigen in het InnovationLAB (Hal 7).
HISWA Product van het Jaar Verkiezing
Zoals ieder jaar vindt ook op HISWA 2016 de ‘HISWA Product van het Jaar’-verkiezing plaats. De volgende zes producten zijn genomineerd en zullen ook te zien zijn in het InnovationLAB:
• VolansCOASTAL (Volans Rowing & Sailing)
• Spinlock Lume-On (Vrolijk Watersport)
• Torqeedo Cruise 2.0 FP en 4.0 FP (De Stille Boot)
• Quantum ™ Wireless CHIRP radar (Raymarine Benelux)
• IRig (Boardguru)
• Load Bearing Collar – Manchet (Rosch Marine)
Lees meer over alle nieuwe producten op HISWA 2016 »
Interesse gewekt? Koop dan nu online je kaarten met €2,50 korting! Kinderen t/m 16 jaar hebben gratis toegang.
Wat is er nog meer op HISWA 2016?
Wil je weten wat er naast innovatie nog meer op de beurs te zien en te doen is?