Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
Coach kanopolo talenten naar de toekomst!
Opleiding
Het trainen en coachen van een kanopoloteam is een vak apart. Tot op heden was er geen specifieke op kanopolo gerichte trainersopleiding in Nederland. Om (beginnende) coaches op weg te helpen, organiseren we op zaterdag 13 juni een basiscursus voor kanopolo trainer-coaches. De cursus wordt gehouden bij de Windhappers te Den Haag. We starten 's ochtends om 10.00 uur en het programma is rond 16.30 afgelopen. De cursus zal inhoudelijk worden verzorgd door Tim Schrama (o.a. speler en succesvol jeugdcoach bij Michiel de Ruyter, coach van diverse Aziatische selecties) en Sytse van der Zwan (o.a. (oud) speler Groningen, Odysseus en Windhappers, ALO docent).
Op dezelfde dag zullen in Den Haag de selecties van de Nederlandse heren én de Nederlandse heren onder 21 trainen. De cursisten kunnen dus meekijken met de trainingen en krijgen zo een exclusief kijkje in de keuken van deze topselecties in hun voorbereiding op het EK later dit jaar.
Voorlopig programma:
-10:00: welkom
-Theoriesessie
-Praktijksessie (neem vaarspullen mee!)
-Lunch
-Vervolg theoriesessie
-Meekijken met bondscoaches Kasper Schagen (heren), Sander Smorenberg en Martin Oving (heren onder 21 jaar)
Kosten: geen, neem wel je eigen lunch mee!
Aanmelden: stuur een email met je (voor)namen, leeftijd, mobiele nummer en naam van je club,
naar Tim Schrama (timschrama@hotmail.com) en Sytse van der Zwan (sytsev@gmail.com).
Graag voor 1 juni a.s. aanmelden!
Leren op zee
Masterskip
Een zes weken durende reis op een zeilschip. Jasper zit niet in een klaslokaal, waar hij zich de wereld buiten slechts kan voorstellen. Hij is 24 uur per dag in die wereld buiten. Een wereld van navigatie en sterren. Een wereld van krachten, wind, hoge golven en felle zon afgewisseld door donkere buien. Een wereld van oceaanleven en vulkanische eilanden. Een wereld waar dag en nacht wordt samengewerkt om het schip te laten zeilen. Waar een echte kapitein, kok, machinist, stuurman en docent aan het werk zijn.
Masterskip Wylde Swan
Masterskip Wylde Swan gelooft in uitdagend en avontuurlijk onderwijs. In leerlingen de kans geven om zich in het kader van scholing ook buiten het klaslokaal te ontwikkelen.
Masterskip neemt daarom jongeren vanaf 15 jaar in de pre-eindexamenklassen van havo en wvo met belangstelling voor exacte vakken, techniek en wetenschap mee op educatieve reizen. Gedurende zes weken beleeft de groep van ongeveer vijfentwintig leerlingen, onder deskundige begeleiding van leerkrachten en crewleden, een deel van de historische ontdekkingstocht naar het Caribisch gebied. De expedities, de reisbestemmingen, de natuurwetenschappelijke omgeving en het leven aan boord bieden talloze aanknopingspunten voor een onvergetelijke leerervaring.
Aan boord volgen de leerlingen het ondewijsprogramma van het Masterksip. Het lesprogramma bestaat uit theoretische lessen die worden gecombineerd met inspirerende ervaringen uit de praktijk van het schip. Navigatie, meteorologie, motorkennis en stromingsleer sluiten naadloos aan bij vakken als wis- en natuurkunde, techniek en wereldoriëntatie.
De absolute meerwaarde is de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen. De onvoorspelbaarheid van de zee en de reglementen van het schip vragen om een strikte boordcultuur, waarbij leerlingen leren omregels en discipline te respecteren en bij te dragen aan een positieve sfeer. Het leven aan boord is een intensieve ‘minimaatschappij’, een pressure cooker waarin je sociale vaardigheden en persoonlijk leiderschap in een hoog tempo kunt ontwikkelen. Op de Wylde Swan leer je 24 uur per dag.
Een educatieve reis met Masterskip is dus meer dan een interessante aanvulling op het natuurwetenschappelijke schoolwerk. Het is een mogelijkheid voor jongeren om persoonlijk te groeien en zelfstandiger, verantwoordelijker en sociaal vaardiger te worden. Masterskip biedt levenslessen op zee!
Benieuwd? Bekijk het filmpje en ga naar de website van Masterskip >>
KENNIS DELEN MET ESTLAND
ISAF
Bart van Roessel is verantwoordelijk voor de opleidingenstructuur binnen het Watersportverbond. Inmiddels helpt hij de ISAF het opleidingsniveau internationaal naar een hoger niveau te tillen. Lees nu zijn verslag over zijn bezoek bij de zeilbond in Estland.
Afgelopen mei was ik namens de ISAF in Estland om de Estse bond te helpen met het ontwikkelen van een opleidingsstructuur voor zeilers en om instructeurs/coaches op te leiden. Samen met Stefan de Vries die technisch directeur voor de Estse bond is hebben we in 5 dagen 13 coaches begeleid in de kern van lesgeven.
We hebben gewerkt aan de kern van lesgeven en coachen. Waarbij de deelnemers les hebben gegeven aan elkaar en ook feedback gaven aan elkaar op hetgeen wat ze geleerd hadden.
In de hele week zijn we in gegaan op het varen met een motorboot tijdens lesgeven, Hoe structureer je een sessie, verschillende stijlen van communiceren en hoe creëer je interactie met je zeilers.
Zelf heb ik het meeste geleerd van de cultuur en de manier waarop de Esten les krijgen en leren. Waar je in Nederland gemakkelijk discussie krijgt over allerlei onderwerpen is dit in Estland vele malen moeilijker. Men is niet gewend te leren door discussiëren of gesprekken en dat merk je ook in de voor en nabesprekingen van sessies.
Ook ben ik er achter gekomen dat we het in Nederland goed voor elkaar hebben wanneer het gaat om contact tussen verschillende verenigingen en de samenwerking tussen verenigingen. Waar wij samen kunnen trainen en zeilers kunnen overstappen tussen verenigingen is dat iets wat in Estland nog erg moeilijk is, Je begint bij een club en blijft daar tot je stopt met zeilen.
Al met al een enorm leerzame week voor mij en volgens mij ook voor de deelnemers.
In juli gaan we kijken wat ze geleerd hebben uit de eerste week en ze nog een stapje verder helpen.
Opleiding
COACH KANOPOLO
Het trainen en coachen van een kanopoloteam is een vak apart. Tot op heden was er geen specifieke op kanopolo gerichte trainersopleiding in Nederland. Nu wel!
Masterskip
LEREN OP ZEE!
Een zes weken durende reis op een zeilschip, terwijl je ook gewoon naar school gaat. Wie wil er nu niet zo leren? Masterskip biedt educatieve schoolprogramma's aan op open zee
Regionieuws Drenthe
KENNIS DELEN MET ESTLAND
Bart van Roessel is verantwoordelijk voor de opleidingenstructuur binnen het Watersportverbond. Inmiddels helpt hij de ISAF het opleidingsniveau internationaal naar een hoger niveau te tillen. Lees nu zijn verslag over zijn bezoek aan Estland>>
Academy