Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
Robby Naish bezocht de Amsterdamse grachten
Robby Naish is in Amsterdam.. En hoe, lekker suppen door de Amsterdamse grachten. Wat hij ervan vond? Hij vond het geweldig om door de grachten te suppen met ondergaande zon en veel liefhebbers van deze sport. Bekijk de leukste kiekjes hier.
.
Sport van de maand: kitesurfen
Wat is er gaver dan je voort te laten trekken door de kracht van de wind en een stoere en kleurrijke vlieger? Kitesurfen is een populaire watersport die je, omdat het in Nederland zo vaak waait, hier in de zomer vaak kunt beoefenen. Nog meer goed nieuws: kitesurfen is makkelijk te leren, voor jong en oud.
Kitesurfen behoort tot de zogenaamde extreme sports, en daarom is veiligheid extra belangrijk. Het is niet een sport die je zomaar even onder de knie krijgt door in je eentje het water op te gaan. Het beste startpunt is les nemen bij een erkende school met gecertificeerde instructeurs. Let er daarbij op dat er met goed materiaal wordt gewerkt, dat de locatie geschikt is – met liefst ondiep water – en dat de instructeurs weten waar ze het over hebben.
Van 7 tot 70
Die tips geeft Matthijs Katsma van KiteMobile, één van de bij het Watersportverbond aangesloten kitesurfscholen. Leeftijd is bij leren kiten niet belangrijk, zegt hij, iedereen kan de sport snel onder de knie krijgen. “De jongste student begon al met 7 jaar en de oudste ooit was 72”, vertelt Matthijs. “Je kunt op elke leeftijd beginnen met kitesurfen.”
De kick van het kiten
Bij kitesurfen kun je enorme snelheden behalen. Het wereldrecord ligt zelfs boven de 100 kilometer per uur. Meer ervaren kitesurfers maken er ook nog hoge sprongen bij, spectaculair om te zien. Wat is nou de kick van het kiten? “Eigenlijk moet je die zelf ervaren”, zegt Matthijs. “Maar ik denk dat het de toegankelijkheid van het ervaren van de kracht van de wind is. Je ervaart die kracht sterker dan bij zeilen, terwijl windsurfen technisch veel ingewikkelder is dan kitesurfen.”
Slimme keuzes
Natuurlijk horen bij een extreme sport risico’s en afraders. Het grootste risico loop je volgens Matthijs als je slechte keuzes maakt. “Als je goede keuzes maakt, dan is kitesurfen niet gevaarlijk. Als je slechte keuzes maakt, is alles gevaarlijk. Dat geldt net zo goed voor autorijden of fietsen. Als beginnende kitesurfer is het raadzaam om op een nieuwe locatie aan een local te vragen naar goede tips. En als het stormt, maar je gaat toch kiten omdat het je enige vrije dag is, bedenk dan goed of dat bij je niveau past.”
Goede wind
Voor de ideale omstandigheden zitten we in Nederland goed: het is heel vaak goed weer om te kiten. “Daarom behoren er ook drie Nederlandse kitesurfers tot de top vijf van de wereld”, weet Matthijs. “We hebben hier vaak goede wind. Windkracht 2 tot 5 is ideaal.”
Kies je kitespot
Op binnenwater is kitesurfen officieel verboden in Nederland, maar er is een uitzondering gemaakt voor de kustwateren en plekken waar alsnog toestemming is gegeven. Let daar goed op als je gaat kitesurfen, want de boetes zijn behoorlijk hoog. Kijk bij het kiezen van je kitesurfspot ook naar de windrichting. Bij een aflandige wind kun je beter niet het water op gaan. De Noordzeekust biedt voldoende ruimte voor alle watersporters, waarbij je rekening dient te houden met andere badgasten.
Kitekamp
Kun je al kitesurfen, maar wil je graag meer? Ga dan eens op kitesurfkamp of ga bijvoorbeeld kitezeilen, snowkiten of gebruik de vlieger als middel om je voort te laten trekken. Want de mogelijkheden zijn eindeloos, vertelt Matthijs: “In vijftien jaar tijd is het materiaal zo ontwikkeld dat vliegeren toegankelijk is geworden voor iedereen, maar ook op alle ondergronden: water, land of sneeuw, op vlak water of juist in de golven.”
Sil Hoekstra wint zilver bij het wereldkampioenschap Kona op de Brouwersdam
Na vier dagen van intensieve races op de brouwersdam is de 16-jarige Sil Hoekstra er in geslaagd om de zilveren medaille in het wereldkampioenschap Kona One te bemachtigen. Sil won zes van de twaalf races en eindigde slechts vier punten achter de winnaar Björn Holm (SWE) meervoudig wereldkampioen. Sil’s oudere zus Isis Hoekstra eindigde als beste vrouw en werd zevende in het algemeen klassement.
Het wereldkampioenschap vond plaats bij het Brouwersdam Zeil en Surfcentrum. In totaal streden er 58 deelnemers mee aan de vier wedstrijd dagen. De condities waren veeleisend, met op drie van de vier dagen hoge windsnelheden van 14 tot 25 knopen.
Björn Holm nam tijdens het wk al vroeg de voorsprong met de lichte wind condities op de eerste race dag, waarmee hij uitstekende tactische en technische vaardigheden demonstreerde. Hij slaagde erin om de eerste plaats gedurende het wk vast te houden en de titel veilig te stellen op de vierde dag. Het is voor de derde keer dat hij het Kona One wereldkampioenschap wint, in 2007 en 2013 bemachtigde hij ook al deze titel. In 1980 voer hij al internationaal en vertegenwoordigde Zweden tijdens de olympische spelen in 1984.
De eerste dag werd er gevaren in lichte wind condities, dit was een mooie kans voor Sil Hoekstra om te wennen aan zijn materiaal. Hij leerde snel en vanaf dag twee begon hij in te lopen op Björn Holm. Dit dankzij zijn buitengewone prestaties bij harde wind condities. Toen de laatste race dag aanbrak stond hij zes punten achter op Björn in het algemeen klassement. Dit minimale verschil zorgde voor een buitengewoon spannende race dag. Met twee race overwinningen was Sil er bijna in geslaagd deze kloof te overbruggen. Toen alle scores van de 12 gevaren races werden opgeteld was zijn totale resultaat 29 punten, Björn eindigde met 26. Sil Hoekstra’s finish score’s waren: 5-7-9-(10)-2-1-(OCS)-1-1-1-1-1.
Hij werd dit jaar al vice wereldkampioen in de olympische RS:X klasse onder 17 en is nu huidig Europees kampioen in de olympische windsurfklasse(onder 17 en 19 jaar).
“Het voelde erg goed, het was een mooie ervaring en leuk om te doen. Iedereen vaart gezamenlijk een groot kampioenschap” aldus Sil Hoekstra winnaar van de zilveren medaille.
Sil’s oudere zus Isis Hoekstra (18) eindigde op de zevende plaats in het algemeen klassement, waarmee ze de positie van eerste dame bemachtigde.
“Het was een erg leuke week en dat had ik niet verwacht omdat dit de eerste keer was dat ik met een Kona vaarde” vertelde Isis Hoekstra.
Kona One is één van de snelst groeiende windsurfklasses in de wereld en is officieel erkend door ISAF. Het is een One-design klasse waar alle surfers varen met identieke surfplanken en mannen en vrouwen gezamenlijk aan de wedstrijden deelnemen. Het zeil wordt gebruikt in alle windcondities en de grote is afhankelijk van het gewicht van de surfer, om iedereen een gelijke kans te geven. Verder mag er in de Kona klasse niet gepompt worden, deze regel is ingesteld om bij te dragen aan een eerlijke en gelijkwaardige wedstrijd.
“We hebben nog nooit zoveel talent op hoog niveau bij elkaar gehad voor een wereldkampioenschap Kona, dit leidde tot een zeer dynamische wedstrijd, één die ik in een lange tijd niet meer heb gezien” vertelt Michael Fox, president of Kona One Association.
Twee andere Nederlandse deelnemers verroverden ook een plek in de top 10, beiden met een uitgebreid internationaal verleden binnen de surfwereld vanaf 1980. Fred Hastman, die in 2014 Nederlands kampioen Kona werd, eindigde vierde en Paul Meester vijfde.
Lees ook: WK Kona One barst los op Grevelingenmeer
Geen olympisch ticket voor
Nederlandse kanoslalommers
Tijdens de Wereld Kampioenschappen kanoslalom in Londen hebben alle Nederlandse deelnemers afgelopen weekend naast
een olympisch ticket gegrepen. Zowel de dames als de heren strandden in de series K1. De kanovaarders hadden de finale moeten bereiken en bij de eerste tien moeten eindigen om volgend jaar naar het Braziliaanse Rio de Janeiro te mogen.
Geen semi-finals voor Nederlandse dames
Dian Derks, Claudia Leenders en Martina kwamen gelijk de eerste dag van het toernooi in actie. Helaas bleef het bij het varen van de heats. Martina Wegman presteerde uiteindelijk als beste in de heats met een 61e en 13e positie. Dian Derks werd 31e en 29e. Claudia Derks behaalde in de heats 49e en 28e positie.
Teleurstelling voor Maarten Hermans
Maarten Hermans ging vol goede moed naar de Wereld Kampioenschappen in Londen, maar dit toernooi liep afgelopen vrijdag uit op een teleurstelling. Mede vanwege een tijdstraf eindigde Hermans in de series als veertigste. In de herkansing bleef hij 0,6 seconde verwijderd van een vereiste plek bij de eerste tien om door te mogen. Ook Marnix Teunissen, die net als Hermans uitkomt in de K1, bleef verwijderd van een plek in de halve finales. Hij eindigde 72e en 28e in de heats.
Laatste kans in Slowakije
Op het Slowaakse water is er volgend voorjaar nog een laatste kans voor plaatsing voor Rio. Alle landen die na deze Wereld Kampioenschappen nog met lege handen staan, strijden hier om het laatste landenticket bij zowel de dames als heren. 'Tijdens het EK in Liptovsky in mei wordt het alles of niks', laat Hermans via Twitter weten.
Robby Naish bezocht de Amsterdamse grachten!
Sport van de maand: kitesurfen
Wat is er gaver dan je voort te laten trekken door de kracht van de wind en een stoere en kleurrijke vlieger?
Sil Hoekstra
wint zilver bij het wereldkampioenschap Kona op de Brouwersdam