Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
Het goede van Frankrijk, water en rust!
In het zuiden van Frankrijk, tussen de heuvels en velden loopt de Lot. Hier
vind je al het goede dat Frankrijk te bieden heeft. Zon, vriendelijke
mensen (ja zeker, daar staat onze streek om bekend en dat kan ik als
Nederlandse hier bevestigen), lekker eten, de wijn, zonnebloemvelden, de
markten en dorpen, EN de Lot die bevaarbaar is! Neem zelf hier een kijkje.
Sinds 1990 is de Lot weer officieel bevaarbaar en tegelijkertijd wordt er nog veel werk verricht. Sluizen en dammen zijn, en worden, weer operationeel gemaakt. Omdat er momenteel nog sluizen buiten werking zijn, is de Lot in bevaarbare stukken opgedeeld. Vanuit Fumel kan je tot aan Albas (ongeveer 50 km) de Lot bevaren en de andere kant op vanaf Saint-Vite tot aan Aiguillon (ongeveer 60 km) waar de Lot de Garonne in stroomt. Met hulp kan je vanuit de Lot in de Garonne komen om vervolgens helemaal tot aan Bordeaux te
kunnen varen.
Met een boot maar ook met de kano is het mogelijk de Lot te verkennen.
Het leuke is dat je tijdens het varen/kanoën de omgeving uitstekend kunt ontdekken. Van oudsher was de Lot immers de belangrijkste handelsroute toen er nog geen spoorwegen waren. Platboten werden door mens of dier over de Lot getrokken. Vele dorpen, kastelen, molens en landhuizen liggen direct langs de Lot. Dit geeft de mogelijkheid huizen en kastelen te zien die je vanuit
het land niet kunt bereiken. Een voorbeeld van een van de vele molens langs de route is die in Lustrac, informatie vind je hier.
De Lot is en werd goed gebruikt. In de dam bij Fumel zit een waterkracht centrale die je ook kunt bezoeken met de plaatselijke VVV, klik hier voor informatie.
Met de fiets kan je het omgelegen gebied bezoeken. Richting Albas vind je vele wijngaarden van de Cahors wijn. Een bezoekje aan de wijnboer is dan ook een aanrader.
Bijvoorbeeld bij het mooie dorpje Puy l’évêque, zie hier. Richting Aiguillon vind je pruimen wijngaarden, de pruneaux d’agenais die in de schappen van de Albert Heijn liggen, komen hier vandaan. Penne d’agenais een pittoresk dorpje langs de Lot, is een goede plek van waaruit je de pruimenboomgaarden kunt gaan bezoeken, kijk hier.
En mocht je dan nog graag een groot kasteel zien van binnen en buiten. Zes kilometer naar het noorden vanuit Condat vind je één van de meest bezochte kastelen Bonaguil.
De visser kan zijn geluk op, in de Lot zwemmen meervallen langer dan 1 meter. Toeristen komen speciaal naar deze streek om (soms dag en nacht) te vissen. Voor meer informatie over vissen in de Lot is er een folder opgesteld.
Sluiten
5 Tips veilig varen
Rijkswaterstaat stuurde ons wegens het begin van het recreatieseizoen vijf handige tips door voor het veilig varen op de rijksvaarwegen. Ze hebben hier een mooie infographic van gemaakt om uit te printen en in je boot te leggen. Plak hem niet op het raam van je stuurhut (zie tip 3), maar zorg er wel voor dat je de regels kent!
1. Houd zoveel mogelijk stuurboordwal
Net als op de weg, moet je op de vaarweg ook zoveel mogelijk rechts houden. Zo kan beroepsvaart of snellere vaart je makkelijk passeren.
2. Houd rekening met de dode hoek van de beroepsvaart
Net als in de vrachtwagen, heeft beroepsvaart op grote schepen ook een dode hoek. Onthoud hiervoor de volgende vuistregel: Als jij de stuurhut niet kunt zien, kan de stuurman jou ook niet zien.
3. Zorg dat je rondom goed zicht hebt als je achter het roer staat
Plak dus geen papieren op de ramen van je stuurhut, die ramen zitten er niet voor niets. Zorg ook dat mede passagiers niet in je zicht staan en dat andere obstakels het zicht niet belemmeren.
4. Ken de vaarregels
In onder andere het Binnenvaartpolitiereglement lees je met welke vaarregels je rekening moet houden. Ook weet je wat boeien, borden en tekens betekenen.
5. Bereid je reis goed voor
Check voor je gaat varen het weer, controleer je vaartraject op stremmingen en ken de bedieningstijden van bruggen en sluizen. Dit scheelt je veel onnodige zorgen tijdens het varen waardoor jij je volledig kunt richten op de vaarweg en je mede waterweggebruikers.
Sluiten
Motorbootvaarders actief tijdens Dag van de Watersport
De tweede editie van de Dag van de Watersport is dan wel een maand geleden, nog steeds kijken we graag terug op deze dag waarop heel Nederland in de ban van de watersport was. In Rotterdam werd een praktijkdag Communautiek en Motorboot georganiseerd. Hier leerden deelnemer hoe het is om te varen op een drukke rivier, temidden van de beroepsvaart. Een nuttige en geslaagde dag volgens onderstaand verslag uit blad Motorboot:
Ruim dertig motorbootvaarders namen zaterdag 30 april deel aan de praktijkdag in Rotterdam. Verspreid over zes sloepen maakten de deelnemers vanuit de Rotterdam Marina kennis met het varen op een drukke rivier, temidden van de beroepsvaart. Het evenement maakte deel uit van de Dag van de Watersport 2016.
Tijdens de praktijkdag ‘Schipper mag in overvaren?’ werd vaartraining gegeven door zes ervaren instructeurs. Tijdens twee vaartochten op onder meer de Nieuwe Waterweg werd daarna de praktijk geoefend. Tijdens de praktijklessen kregen de deelnemers aan boord van de zes sloepen tal van tips en trucs aangereikt voor beter manoeuvreren en het veilig oversteken van een drukke vaarweg.
Iets opsteken
“Het leek ons leuk om eens op een ander vaargebied kennis te maken en ondertussen iets op te steken”, verklaarden Daniëlle en Will Janssen uit Roermond hun deelname aan de praktijkdag. Voor Nancy Hogendoorn en Eric de Wit uit Nijkerk was een ‘nare ervaring’ bij het oversteken van het Amsterdam-Rijnkanaal met hun Doerak 850 een van de redenen om mee te doen. “We hebben nog nooit op de grote rivieren gevaren en die oversteek van het Amsterdam-Rijnkanaal was niet fijn”, vertelt Nancy. “We gingen keurig achter een groot cruise-schip langs, maar hadden nooit rekening gehouden met de enorme golfslag die dat schip veroorzaakte; we slingerden alle kanten op.” Beide stellen blikten aan het einde van de dag met veel plezier op de praktijkdag terug. “Ik heb vandaag geleerd dat je je schip gemakkelijker onder controle houdt als je manoeuvreert met de kont op de wind”, zegt Will Janssen. “En ook dat het bij het wegvaren van een kade niet per se nodig is om een spring te gebruiken”, vult zijn vrouw Daniëlle aan. “Wij gebruikten altijd de voorspring om vrij te komen van de wal. Maar als je het roer naar de wal legt, even kort gas geeft en vervolgens achteruit vaart, is zo’n spring helemaal niet nodig.” Ook Nancy Hogendoorn en Eric de Wit was het achteruit wegvaren van de kade een eye-opener. “Leuk, als je dat soort tips krijgt! Dat is precies waarop we hoopten. En voor wat betreft het omgaan met de beroepsvaart: ik ben vandaag een stuk zekerder geworden!”
Ook havenmeester Jan Willem Kranendonk van Rotterdam Marina kijkt achteraf tevreden op het evenement terug. “Veel watersporters hebben angst voor het drukke water hier. Voor ons is de meerwaarde van zo’n praktijkdag dat motorbootvaarders ervaren dat het – als je je verstand maar een beetje gebruikt – juist heel leuk varen is in de Maasstad.”
Organisator Hanno Bosch verwacht dat de praktijkdag een vervolg krijgt. “Als ik op de reacties af ga, kan ik niet anders dan concluderen dat het voor iedereen een geweldige dag is geweest. Ik denk dan ook, dat we het bij deze ene keer niet kunnen laten.”
Motorboot
MOTORBOOTVAARDERS ZIJN ZEER ACTIEF
Heel Nederland in de ban van de watersport tijdens Dag van de Watersport.
Lees verder >>
5 TIPS VEILIG VAREN
Rijkswaterstaat geeft vijf handige tips voor het veilig varen over rijksvaarwegen
Lees verder >>