Menu
Zeilen
Motorboot
In de regio
Nieuws
Inhoud
Kano
Boardsports
Topzeilen
Stuur door naar je vrienden
Schrijf je in en ontvang
Deel via social media
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Anke Haadsma, Denise Leeuwenburg
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen?
Laat het ons weten via
communicatie@
watersportverbond.nl.
Sluiten
Sluiten
Streven naar toegankelijke watersport
Op de HISWA hebben we ontzettend veel kinderen gezien. Er was dan ook veel voor deze groep te doen op de beurs in de Family Funzone. Een grote bak met water zorgde voor veel fun op het supboard en op het droge werd geoefend met windsurfen, wakeboarden en kitesurfen.
Op het Olympisch Paviljoen zagen wij ook dat het zeil van Dorian van Rijsselberge een aardige hit was. Hier stond het zeil waarmee hij goud behaalde tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012. Zo merken wij dat de interesse voor diverse boardsports groot is, en dat er ook veel mogelijkheden zijn voor kinderen om op een board te stappen. Een mooie ontwikkeling, want die toegankelijkheid, daar streven wij naar.
Optimist on Tour
Natuurlijk kijken wij zelf ook naar mogelijkheden om kinderen kennis te laten maken met boardsports. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens de Optimist on Tour, hier leren kinderen, naast zeilen, ook de basis van het kanovaren en het SUPpen. Dit onder goede begeleiding van ervaren instructeurs en altijd veilig met een zwemvest aan.
Kona one klasse
Een mooie trend zien wij ook in de Kona klasse, dit is een eenheidsklasse en streeft ernaar dat windsurfen voor iedereen bereikbaar en gelijk is. Iedereen vaart met hetzelfde materiaal tegen andere surfers, je gewicht bepaald hierin de toegestane grootte van het zeil. Zo gaat het er in deze klasse eens niet om wie het sterkste is, het beste (lees: duurste) materiaal heeft, maar wie er het beste vaart.
Dag van de Watersport
Over een kleine maand vindt ook de Dag van de Watersport plaats, op zaterdag 30 april. Verschillende verenigingen zorgen tijdens deze dag voor een mooi programma. Dit kan zijn in de vorm van een open dag, een clinic, cursus of gewoon een gezellig sociaal programma. Dit is de ideale kans om kennis te maken met de watersport. Of je nu wilt zeilen, kanovaren of ook een boardsport wilt proberen!
Sluiten
Défi Wind, allergrootste windsurfevent ooit
Het Zuid-Franse Gruissan maakt zich op voor het allergrootste windsurfevent ooit: Défi Wind. Aan de 16e editie - die wordt gehouden tussen 5 en 8 mei - doet dit jaar een recordaantal van 1300 windsurfers mee uit dertig verschillende landen; dat zijn er 100 meer dan vorig jaar.
Kenmerkend voor Défi Wind is de massale start: alle 1300 windsurfers - van amateur tot prosurfer starten tegelijkertijd aan de nautische marathon van 40 mijl. Vanaf dat moment gaat het snoeihard. Dankzij de koude en sterke tramontana-wind die vanuit het noordwesten uit de Pyreneeën waait, worden er stormachtige windvlagen gemeten van rond de 130 kilometer per uur. Een ware uitputtingsslag is het gevolg.
Bekijk hier de beelden van 2015
Aan het windsurfspektakel doen dit jaar zo’n zestig Nederlanders mee zoals meervoudig Nederlands kampioen Dennis Littel, langeafstandsrecord windsurfer Dennis Klaaijsen en prosurfster Esther de Geus.
Stuk voor stuk bereiden de Nederlanders zich zo optimaal voor op Défi Wind. Prosurfer Pieter Bijl heeft op zijn website uitgebreid beschreven hoe je de wedstrijd het beste kan benaderen. Zo is het volgens Bijl belangrijk om zo ontspannen mogelijk te varen en vooral positief te blijven. “Van mij mag je liedjes zingen of gewoon af en toe de boosheid van je af brullen als een beest, maar blijf positief. Dit maakt het verschil als het echt moeilijk wordt.”
Sluiten
Onderschat een surfersoor niet!
Een Surfersoor is een aandoening die vaak ontdekt wordt wanneer het te laat is.
De aandoening treedt niet alleen bij surfers op. Surfersoren is dus eigenlijk een misleidende naam. Bij verschillende watersporten, waar veel contact met het water wordt gemaakt, hangt de aandoening om de hoek. Kitesurfen, zwemmen, waterskiën, SUP’pen flyboarden en jetskiën zijn sporten waar het surfersoor vaak optreedt.
Veelvuldig in aanraking komen met wind en koud water, onder de 20 graden, zijn factoren die een surfersoor veroorzaken. Het oor beschermt zichzelf tegen de externe factoren die voor irritatie zorgen in de gehoorgang. In de gehoorgang zal zich een bot uitstulping ontwikkelen.
Een surfersoor kan zich al op vroege leeftijd voordoen, de gevolgen worden vaak pas op latere leeftijd zichtbaar.
Bot groei in de gehoorgang leidt tot afnemend gehoor en beperking van het afvoeren van oorsmeer. Minder gehoor en gevoelig voor oorontsteking zijn de eerste symptomen van een surfersoor.
4 fases van een surfersoor
Het krijgen van een surfersoor is een combinatie van ‘aanleg’ en veel contact met het water. De ontwikkeling van de aandoening heeft vier fases. In de begin fase van een surfersoor merk je weinig. De eerste symptomen zijn vaak: vastzittend water in het oor, huid irritatie en niet alle gesprekken in een keer verstaan.
Wanneer je in fase 2 of 3 zit, is er nog weinig aan de hand. In deze fases is het belangrijk om je trommelvliezen, schedel en gehoorgang warm te houden. Wanneer je de kou onttrekt van het oor, neemt de bot groei in de gehoorgang af.
Fases
1. Normale gehoorgang en gezond oor. In deze fase is er niets aan de hand.
2. Huid irritatie, vastzittend water in het oor, kleine botgroei in de gehoorgang. In deze fase neemt het gehoor van hoge tonen af. Het komt vaak voor dat je gaat schudden met het oor om het water er uit te krijgen.
3. In fase drie ben je gevoeliger voor oorontsteking, wind en koud water. De botgroei in je gehoorgang neemt toe en het wordt lastiger om gesprekken te volgen. Water in je oor loopt pas later uit de gehoorgang.
4. In de laatste fase is je gehoorbuis bijna volledig dicht. Oorontstekingen kunnen chronisch worden en het risico dat de ontsteking verder naar binnen slaat, neemt toe. In fase 4 is het gehoor zeer slecht. Een chirurgische ingreep is in deze fase noodzakelijk.
Operatie surfersoren
Het operatief verwijderen van de botgroei in de gehoorgang is niet zonder risico’s. De KNO-arts zal vanzelfsprekend nauwkeurig werken, maar het uitstekende bot in de gehoorgang zit dicht bij de aangezichtszenuw en is niet groter dan een champignon. Wanneer deze wordt geraakt tijdens de operatie zijn de gevolgen groot.
Het oor aan de achterzijde opensnijden en ‘weg frezen’ van de uitstulping is de minst risicovolle ingreep voor de patiënt.
Blijvende gehoorschade na de operatie is bijna niet te voorkomen omdat de ingreep zeer dicht bij het slakkenhuis plaatsvindt. Na de operatie duurt het herstel 7 tot 10 weken.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk willen we een operatieve ingreep vermijden. Surfen, kiten of SUP’pen met oordoppen voorkomt dat wind en water vrij toegang hebben tot het oor.
Voordat je het water op gaat kan je de gehoorgang insmeren met natuurlijke olie. De olie beschermt het oor tegen de pijnlijke werking van zeezout op de huid en voert bezinksel en vastzittend water af.
Wanneer je van het water af komt, spoel met schoon drink water het zout uit je oren en doe een muts op na het kiten of surfen om de gehoorgang weer op een normale lichaamstemperatuur te krijgen.
In 20 graden water is de kans op surfersoren zes keer groter dan watersporter die in warmer water surfen. Door de ontwikkeling van wetsuits, waarbij het mogelijk is om in steeds kouder water te zwemmen, komt het surfersoor dus ook steeds vaker voor.
Surfers en kiters zijn vaak fanatieke watersporters, maar het is verstandig om bij zeer koude weersomstandigheden en veel wind niet het water op te gaan, om surfersoren te voorkomen.
Wil je toch het water op of in, gebruik dan oordopjes, een neopreen kap of een badmuts. En onthoud, wanneer je de gehoorgang zo warm en droog mogelijk houdt, is de kans op surfersoren het kleinst.
Voorbeelden Oordoppen
Er zijn vele verschillende oordoppen voor het zwemmen, kiten of surfen. Om je op weg te helpen, hebben wij er een aantal voor je:
Surf Ears oordoppen
Boardsports
Overschat surfersoren niet!
Een Surfersoor is een aandoening die vaak ontdekt wordt wanneer het te laat is.
Lees verder >>
Défi Wind allergrootste surfevent
Het Zuid-Franse Gruissan maakt zich op voor het allergrootste windsurfevent ooit: Défi Wind.
Lees verder >>