Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
BOARDSPORTS
Surfersoren mag je niet onderschatten
Medisch
Een Surfersoor is een aandoening die vaak ontdekt wordt wanneer het te laat is.
De aandoening treedt niet alleen bij surfers op. Surfersoren is dus eigenlijk een misleidende naam. Bij verschillende watersporten, waar veel contact met het water wordt gemaakt, hangt de aandoening om de hoek. Kitesurfen, zwemmen, waterskiën, SUP’pen flyboarden en jetskiën zijn sporten waar het surfersoor vaak optreedt.
Veelvuldig in aanraking komen met wind en koud water, onder de 20 graden, zijn factoren die een surfersoor veroorzaken. Het oor beschermt zichzelf tegen de externe factoren die voor irritatie zorgen in de gehoorgang. In de gehoorgang zal zich een bot uitstulping ontwikkelen.
Een surfersoor kan zich al op vroege leeftijd voordoen, de gevolgen worden vaak pas op latere leeftijd zichtbaar.
Bot groei in de gehoorgang leidt tot afnemend gehoor en beperking van het afvoeren van oorsmeer. Minder gehoor en gevoelig voor oorontsteking zijn de eerste symptomen van een surfersoor.
4 fases van een surfersoor
Het krijgen van een surfersoor is een combinatie van ‘aanleg’ en veel contact met het water. De ontwikkeling van de aandoening heeft vier fases. In de begin fase van een surfersoor merk je weinig. De eerste symptomen zijn vaak: vastzittend water in het oor, huid irritatie en niet alle gesprekken in een keer verstaan.
Wanneer je in fase 2 of 3 zit, is er nog weinig aan de hand. In deze fases is het belangrijk om je trommelvliezen, schedel en gehoorgang warm te houden. Wanneer je de kou onttrekt van het oor, neemt de bot groei in de gehoorgang af.
Fases
1. Normale gehoorgang en gezond oor. In deze fase is er niets aan de hand.
2. Huid irritatie, vastzittend water in het oor, kleine botgroei in de gehoorgang. In deze fase neemt het gehoor van hoge tonen af. Het komt vaak voor dat je gaat schudden met het oor om het water er uit te krijgen.
3. In fase drie ben je gevoeliger voor oorontsteking, wind en koud water. De botgroei in je gehoorgang neemt toe en het wordt lastiger om gesprekken te volgen. Water in je oor loopt pas later uit de gehoorgang.
4. In de laatste fase is je gehoorbuis bijna volledig dicht. Oorontstekingen kunnen chronisch worden en het risico dat de ontsteking verder naar binnen slaat, neemt toe. In fase 4 is het gehoor zeer slecht. Een chirurgische ingreep is in deze fase noodzakelijk.
Operatie surfersoren
Het operatief verwijderen van de botgroei in de gehoorgang is niet zonder risico’s. De KNO-arts zal vanzelfsprekend nauwkeurig werken, maar het uitstekende bot in de gehoorgang zit dicht bij de aangezichtszenuw en is niet groter dan een champignon. Wanneer deze wordt geraakt tijdens de operatie zijn de gevolgen groot.
Het oor aan de achterzijde opensnijden en ‘weg frezen’ van de uitstulping is de minst risicovolle ingreep voor de patiënt.
Blijvende gehoorschade na de operatie is bijna niet te voorkomen omdat de ingreep zeer dicht bij het slakkenhuis plaatsvindt. Na de operatie duurt het herstel 7 tot 10 weken.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk willen we een operatieve ingreep vermijden. Surfen, kiten of SUP’pen met oordoppen voorkomt dat wind en water vrij toegang hebben tot het oor.
Voordat je het water op gaat kan je de gehoorgang insmeren met natuurlijke olie. De olie beschermt het oor tegen de pijnlijke werking van zeezout op de huid en voert bezinksel en vastzittend water af.
Wanneer je van het water af komt, spoel met schoon drink water het zout uit je oren en doe een muts op na het kiten of surfen om de gehoorgang weer op een normale lichaamstemperatuur te krijgen.
In 20 graden water is de kans op surfersoren zes keer groter dan watersporter die in warmer water surfen. Door de ontwikkeling van wetsuits, waarbij het mogelijk is om in steeds kouder water te zwemmen, komt het surfersoor dus ook steeds vaker voor.
Surfers en kiters zijn vaak fanatieke watersporters, maar het is verstandig om bij zeer koude weersomstandigheden en veel wind niet het water op te gaan, om surfersoren te voorkomen.
Wil je toch het water op of in, gebruik dan oordopjes, een neopreen kap of een badmuts. En onthoud, wanneer je de gehoorgang zo warm en droog mogelijk houdt, is de kans op surfersoren het kleinst.
Voorbeelden Oordoppen
Er zijn vele verschillende oordoppen voor het zwemmen, kiten of surfen. Om je op weg te helpen, hebben wij er een aantal voor je:
Liedjes zingen of brullen als een beest tijdens Défi Wind
Windsurfen
Het Zuid-Franse Gruissan maakt zich op voor het allergrootste windsurfevent ooit: Défi Wind. Aan de 16e editie - die wordt gehouden tussen 5 en 8 mei - doet dit jaar een recordaantal van 1300 windsurfers mee uit dertig verschillende landen; dat zijn er 100 meer dan vorig jaar.
Kenmerkend voor Défi Wind is de massale start: alle 1300 windsurfers - van amateur tot prosurfer starten tegelijkertijd aan de nautische marathon van 40 mijl. Vanaf dat moment gaat het snoeihard. Dankzij de koude en sterke tramontana-wind die vanuit het noordwesten uit de Pyreneeën waait, worden er stormachtige windvlagen gemeten van rond de 130 kilometer per uur. Een ware uitputtingsslag is het gevolg.
Bekijk hier de beelden van 2015
Aan het windsurfspektakel doen dit jaar zo’n zestig Nederlanders mee zoals meervoudig Nederlands kampioen Dennis Littel, langeafstandsrecord windsurfer Dennis Klaaijsen en prosurfster Esther de Geus.
Stuk voor stuk bereiden de Nederlanders zich zo optimaal voor op Défi Wind. Prosurfer Pieter Bijl heeft op zijn website uitgebreid beschreven hoe je de wedstrijd het beste kan benaderen. Zo is het volgens Bijl belangrijk om zo ontspannen mogelijk te varen en vooral positief te blijven. “Van mij mag je liedjes zingen of gewoon af en toe de boosheid van je af brullen als een beest, maar blijf positief. Dit maakt het verschil als het echt moeilijk wordt.”
Overzicht Nederlandse deelnemers aan Défi Wind 2016 vind je hier.
15. Pieter Bijl
16. Esther de Geus
36. Rody Marsman
37. Marco Vermoen
39. Jeroen van Weeren
86. Hugo Hekkenberg
113. Dennis Littel
121. Harco-Jan Folkerts
130. Arnold Agema
132. Tim Vermaesen
221. Ronald van der Poel
298. Ewout Bajema
305. Pim Spierenburg
326. Guido Trampe
327. Olaf Kappetijn
388. Mike Hessels
395. Denis Bezemer
426. Edwin de Pagter
431. Rogier Hassink
440. Marco Moria
469. Danny Tuijp
479. Bas Brüll
488. Ewoud van den Berg
510. Joris Buijs
539. Rob Hazelaar
623. Stijn Overwater
625. Jean-Paul Krijgsman
627. Huug de Kort
638. Peter Konstapel
647. Peter De Rijke
668. David Bons
677. Roman Useinov
709. Henning ter Horst
735. Fabian Crombeen
747. Bart Goemans
754. Klaas Pieter Feitsma
770. Sjoerd Saaman
789. Erik Gerritsen
793. Jeroen de Vries
801. Edgar Berger
844. Christian Loncle
876. Jan Dirk Hekma Wierda
899. Sander Poel
959. Kornelis Jurjen Leegte
1005. Dick van Waas
1069. Jordy Vonk
1094. Ronnie Bons
1105. Niek Roggen
1110. Nico Heemskerk
1132. Eric van Waas
1133. Meindert Vonk
1155. Maron Rietveld
1192. Dennis Klaaijsen
1205. Arjan Leerdam
1224. Erik Smeets
1228. Luke Pepijn
1243. Marco Breman
1258. Bas Verhoef
1265. Jasper van Veghel
1268. Richard Stolk
1279. Martijn Westerink
1280. Gerrit Willem Westerink
In 2015 ging de titel naar de Fransman Pierre Mortefon. Na vier races kwam hij overall als winnaar uit de bus.
Eindklassement mannen Défi Wind 2015
1. Pierre Mortefon
2. Nicolas Warembourg
3. Antoine Questel
4. Antoine Albeau
5. Diony Guadagnino
6. Pierre Moretti
7. Björn Dunkerbeck
8. Cyril Moussilmani
9. Ben van der Steen
10. Finian Maynard
NEDERLAND WATERSPORTLAND! 1
Voorwoord
Honderdduizenden mensen watersporten regelmatig, als individuele watersporter of als lid van een watersportvereniging al dan niet aangesloten bij het Watersportverbond. We vinden het belangrijk dat alle verenigingen, watersportorganisaties en individuele watersporters tevreden zijn over onze dienstverlening. Het Watersportverbond is hard op weg om uit te groeien tot dé autoriteit in de watersport.
Een fijne start van het watersportseizoen en veel leesplezier gewenst!
Maurice Leeser
Directeur Watersportverbond
De volgende edities verschijnen in juli, september en december. Wil je actief bijdragen aan het Watersportverbond of aan dit magazine? Tips? Laat het ons weten. Vragen en reacties zijn van harte welkom!
Honderdduizenden mensen watersporten regelmatig, als individuele watersporter of als lid van een watersportvereniging al dan niet aangesloten bij het Watersportverbond. We vinden het belangrijk dat alle verenigingen, watersportorganisaties en individuele watersporters tevreden zijn over onze dienstverlening. Het Watersportverbond is hard op weg om uit te groeien tot dé autoriteit in de watersport.
Een fijne start van het watersportseizoen en veel leesplezier gewenst!
Maurice Leeser
Directeur Watersportverbond
Medisch
Surfersoren mag je niet onderschatten
Een Surfersoor wordt vaak onderschat, maar wat is het precies?
Windsurfen
Défi Wind, allergrootste windsurfevent
Het Zuid-Franse Gruissan maakt zich op voor het allergrootste windsurfevent ooit.