Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
NIEUWS
Team Delta Lloyd
MARIT BOUWMEESTER WINT WERELDBEKER
Marit Bouwmeester wint het goud tijdens wereldbekerwedstrijden in het Engelse Weymouth. In de medalrace verdedigde de Team Delta Lloyd zeilster haar eerste plaats met overtuiging.
Fan van de watersport
HELP DE WATERSPORT (EN JEZELF)
In het vorige magazine vertelde we je al dat we Fan van de watersport zijn begonnen. Fans houden van water. Genieten van de natuur, de ruimte, de vrijheid. Als lid van het Watersportverbond ben je
automatisch Fan.
Debattenreeks
VRAAGSTUKKEN IN DE WATERSPORT
De vaarbijdrage wordt steeds meer een vraagstuk binnen de landelijke, maar vooral provinciale en lokale politiek. Politici houden steeds meer vast aan het principe ‘wie gebruikt, die betaalt’.
Volvo Ocean Race
4 OCEANEN, 5 CONTINTEN EN 11 GROTE STEDEN
Zwaar, intens en bijna driemaal zoveel zeemijlen op de Zuidelijke Oceaan als in de eerdere edities. In het najaar van 2017 gaat de 43e editie van de Volvo Ocean Race van start.
MARIT BOUWMEESTER WINT WERELDBEKER
Team Delta Lloyd
Marit Bouwmeester wint het goud tijdens wereldbekerwedstrijden in het Engelse Weymouth. In de medalrace verdedigde de Team Delta Lloyd zeilster haar eerste plaats met overtuiging. In een zeer fel match race duel zeilde ze de Franse Mathilde de Kerangat succesvol naar achteren. De Kerangat was de enige die nog aanspraak kon maken op het goud. Dit is het laatste grote toernooi in aanloop naar de Olympische Spelen van 2016.
Bouwmeester zei na afloop
“Ik twijfelde vlak voor de start van de medalrace. De omstandigheden waren veranderlijk. Dus niet zo eenvoudig om er zeker van te zijn dat ik eigen kracht de Franse zou voor blijven. Ik wilde het zekere voor het onzekere nemen en dus match racen. Maar dat is ook niet zo eenvoudig. Want wat als je je tegenstander erdoor laat glippen? Het is wel raar als je niet de intentie hebt om zo hard mogelijk te varen, maar iemand wilt tegenhouden. Ik ben heel blij dat ik die skill ook beheers. Maar ik moest er ook nog echt m’n best voor doen. Maar het hoort er gewoon bij. Ik ben blij dat Mathilde uiteindelijk nog derde is geworden. Aan het einde heb ik haar laten gaan. Het is ook niets persoonlijks.
“Ik ben gewoon heel blij met goud. Dat het gelukt is om te winnen ook met licht weer. Dit was echt een challenge voor me. Kijk we wilden Rio heel goed leren kennen. Dat is gelukt. Maar we willen ook nog steeds goed blijven racen. Dat laatste gaat ook heel goed. Het is nu niet zo van ‘ik ben er’. Maar ik heb geen zwakke plekken meer op weg naar Rio.”
Voor de volledige uitslag, klik hier.
ZO HELP JE DE WATERSPORT IN NEDERLAND (EN JEZELF)
Fan van de watersport
In het vorige magazine vertelde we je al dat we Fan van de watersport zijn begonnen. Fans houden van water. Genieten van de natuur, de ruimte, de vrijheid. Genieten van inspanning en ontspanning. Van varen, surfen, zeilen en suppen. Als lid van het Watersportverbond ben je automatisch Fan en steun je de watersport in Nederland. Daarnaast krijg je tientallen voordelen, zoals voordeel in Fanhavens en kortingen op watersportartikelen, watersportverzekeringen, cursussen bij vaarscholen en nog veel meer. Kijk daarvoor op fanvandewatersport.nl.
Wat je moet doen om van al het voordeel te kunnen profiteren, is jezelf even aanmelden en ons helpen. Hoe meer Fans we hebben, hoe beter het is voor de watersport in Nederland: samen staan we sterker en kunnen we beter onze doelen realiseren. En daar heb jij weer voordeel van.
Daarom hebben we een vraag. Wil je ons helpen om onze Facebookpagina fanvandewatersport.nl onder de aandacht te brengen? Dat kan door de pagina te liken en vooral ook door je vrienden uit te nodigen om datzelfde te doen. Zo kunnen we nog meer Fans bij elkaar brengen. Bedankt!
Dit zijn onze Fanthema’s
Als Watersportverbond willen we iedereen laten genieten van watersport in Nederland. De kitesurfer, de kanoër, de Olympische zeiler. Het kind dat voor het eerst in een optimist stapt. En het echtpaar dat over de Friese meren vaart. Daar zetten wij ons voor in. De volgende Fan thema’s staan centraal:
• Olympisch water: we steunen onze Olympische sporters in hun ontwikkeling en helpen ze excelleren
• Jeugd water: we brengen kinderen in contact met zeilen, varen, surfen, suppen, kanovaren
• Verenigd water: we supporten meer dan 400 watersportverenigingen en maken wedstrijdsport mogelijk
• Schoon water: we zorgen voor schoon en bevaarbaar water in Nederland
• Veilig water: we werken aan het verbeteren van de veiligheid op het water
• Zeewater: we genieten van zout water, van verre kusten en avontuur
• Uniek water: we houden de watersport toegankelijk en betaalbaar zodat iedereen kan genieten van ons uniek waterland
VRAAGSTUKKEN IN DE WATERSPORT
Debattenreeks
De vaarbijdrage wordt steeds meer een vraagstuk binnen de landelijke, maar vooral provinciale en lokale politiek. Politici houden steeds meer vast aan het principe ‘wie gebruikt, die betaalt’. Om deze stellingname voor te zijn (en mogelijkerwijs nog sturing te hebben op de inhoud van deze discussie) gaat het Watersportverbond het gesprek aan met haar achterban. Niet om een standpunt te bepalen, maar om meningen te peilen en ideeën op te halen uit heel Nederland.
Donderdag 21 juni vond het eerste debat plaats over de vaarbijdrage. Diverse verenigingsbestuurders gingen het gesprek aan met het Watersportverbond. Naast het thema vaarbijdrage werd er ook gesproken over een mogelijke BTW heffing voor verenigingen met ligplaatsen voor motorboten en over de waterplanten overlast.
Bij de btw gaat het om een nadere uitleg over de uitspraak van het Europees Hof en de
daaropvolgende gesprekken met het ministerie van Financiën en wat de uitspraak mogelijk voor jouw vereniging inhoudt.
Het thema overlast waterplanten wordt aan de hand van de pilot in de Randmeren nader uiteengezet. Vragen die aan de orde komen zijn: Wat gebeurt daar, wie vervult welke rol en wat gebeurt er wanneer deze pilot beëindigd is? Wordt er dan nog gemaaid en wie gaat dat betalen? Tevens wordt er stilgestaan wat je als watersporter en watersportvereniging in je eigen omgeving aan de waterplanten kunt doen.
Wij houden je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen binnen deze belangrijke thema’s via de site.
4 OCEANEN, 5 CONTINTEN EN 11 GROTE STEDEN
Volvo Ocean Race
Zwaar, intens en bijna driemaal zoveel zeemijlen op de Zuidelijke Oceaan als in de eerdere edities. In het najaar van 2017 gaat de 43e editie van de Volvo Ocean Race van start. 45.000 zware nautische zeemijlen krijgen de zeezeilers voorgeschoteld.
De eerste etappe is een kleine sprint vanuit Alicante, waar na 700 nm in Lissabon gefinisht wordt. Van daaruit zet de vloot zich voort richting het zuiden, Kaapstad.
Daarna volgen een aantal zware weken op de Zuidelijke Oceaan richting Hong Kong, een van de langste etappes van de Volvo Ocean Race ooit gevaren.
Na een havenrace in Guangzhou, China, wordt er koers gezet naar Auckland. Via Kaap Hoorn,de Zuidelijke Oceaan en de Atlantische Oceaan komen de zeilers aan in de Braziliaanse stad Itajai.
Vervolgens komen de schepen weer op het Noordelijk halfrond met een etappe naar Newport aan de Amerikaanse Oostkust. De trans-Atlantische etappe eindigt rond mei 2018 op Britse bodem in de hoofdstad van Wales, Cardiff. Het geboorteland van The Whitbread Round the World Race, nu de Volvo Ocean Race.
Voor de laatste stopover zeilen de schepen naar het Zweedse Götenburg. Na 45.000nm over de oceanen te hebben geracet, is de grote finale in ons eigen Nederland, Den Haag.
Actie, speed en meer zeemijlen
De insteek van de race, meer actie, meer speed, meer zware mijlen en meer gasthavens en dat alles in een race die een maand korter duurt dan voorgaande edities. Er worden drie keer zoveel nautische mijlen over de Zuidelijke Oceaan gevaren met windsnelheden tot 70knopen en hoge golven.
“Natuurlijk blijft veiligheid voorop staan’’, zegt Phil Lawrence, aankomend Race Director. “Met state-of-the-art tracking- systemen en satellietcommunicatie, naast toegang tot gedetailleerde route-informatie, kunnen we een stap voor de weerscondities blijven en de blootstelling van de zeilers beperken. Maar uiteindelijk zal het gevaar altijd blijven bestaan. Zeilers weten dat ze hun leven in de waagschaal stellen als ze tekenen voor de ‘Everest’ van het professionele zeilen.’’
Bekijk hier de volledige route van de Volvo Ocean Race 2017-2018