Archief
Colofon
Watersportverbond Magazine
Uitgever: Watersportverbond
Magazine management: Marijn Stokker
Eindredactie: Lise van Zuilekom
Redactie: Lieke Beukema, Denise Leeuwenburg, Marloes Schuitemaker, Anke Haadsma
Adres
Orteliuslaan 1041
3528 BE Utrecht
030 - 7077500
Communicatie@watersportverbond.nl
Vormgeving en techniek: PublicRevolution.com
Met medewerking van
Leden en medewerkers Watersportverbond
Afmelden
Wens je het Online Magazine niet langer te ontvangen? Laat het ons weten via communicatie@watersportverbond.nl.
Archief
Geluid
Geluid
Colofon
Deel via social media
Schrijf je in en ontvang Watersport magazine
Full Screen
Stuur door naar
je vrienden
BEN JIJ ER OOK BIJ?
Optimist on Tour
Optimist on Tour is het rondreizende zeilevenement voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het hele jaar zijn er Optimist on Tour evenementen door het land. Hieronder vind je een overzicht met Optimist on tour evenementen.
Houd de website in de gaten voor actuele informatie, het kan zomaar zijn dat er meer Optimist on tour evenementen bij komen!
Zet deze data alvast in je agenda!
Agenda
07 t/m 09 juli - Zaanse Schans
09 Juli - Almere - IJmeerdijk 1
06 t/m 21 augustus - Scheveningen - Beach stadion
30 t/m 4 september - Amsterdam - Werfkade 2
Veilig uit, veilig thuis. KNRM helpt!
App
De KNRM hecht aan de vrijheid van de watersporter en is voorstander van goed zeemanschap boven wetten en regels. Ook als het de veiligheid op het water betreft. Veiligheid is een verplichting jegens je passagiers aan boord, goed voorbereid het water op gaan is een eerste vereiste. Daarom geeft de KNRM al jaren veiligheidstips en deelt ze haar kennis en kunde graag met watersporters. Sinds vandaag delen ze deze informatie ook in een gratis veiligheids-app: ‘KNRM Helpt’.
De app is ontwikkeld als start van een nieuw preventieprogramma: “Veilig uit, veilig thuis”. Met dit programma biedt de KNRM watersporters een hulpmiddel gericht op vergroting van de veiligheid. De app heeft veel functies die je helpen bij je vaartochtvoorbereiding. Zo geeft hij actuele weersinformatie, checklists, een nautische kaart, een logboek en een vaartochtplanner welke je kunt koppelen aan je thuisblijvers. Ook slim, wanneer je een verwachte aankomsttijd hebt ingesteld, maar je arriveert niet op tijd, dan gaat er een waarschuwing naar jezelf. Later gaat deze ook naar de KNRM alarmcentrale, zij krijgen je laatste positie door en informeert vervolgens of er daadwerkelijk iets loos is. Met de app kun je ook zelf alarm slaan, je positie wordt dan met het alarm meegestuurd en ben je snel te vinden.
Naast de app is er de website: knrmhelpt.nl voor je eigen infobeheer. De website kun je bekijken door in te loggen, je persoonlijke omgeving is dan gekoppeld aan je app. Hier kun je makkeljik je eigen gegevens, waaronder contactpersonen, vastleggen en beheren. Vaartochten worden daarin ook bewaard, inclusief aantekeningen en foto’s die je zelf kunt toevoegen tijdens het varen. Zo kun je je vaarhistorie later terugkijken en bij wijze van opnieuw beleven.
Gegevens van je schip kun je in de website vastleggen en actualiseren, zodat in geval van nood de Kustwacht of de KNRM Alarmcentrale direct beschikken over de juiste scheepsgegevens. Dit kan, samen met de trackingfunctie van de app en een vastgelegd vaarplan de hulpverlening enorm versnellen.
Wanneer je een eenvoudige tocht gaat maken kan een vaarplan wat veel gevraagd zijn. Dan is het simpelweg aanzetten van de tracking functie al voldoende.
Nood of assistentie
In geval van nood kan met de app direct contact gelegd worden met de Kustwacht (de rode knop in de app) of met de, nieuw in het leven geroepen, KNRM Alarmcentrale voor niet-spoedeisende hulpverlening (de groene knop in de app). De KNRM Alarmcentrale brengt de watersporter en het aangewezen reddingstation telefonisch met elkaar in contact om af te stemmen welke hulp, zonder directe spoed, gewenst is.
Directe noodhulp (Search And Rescue) blijft de verantwoordelijkheid van de Kustwacht. In dat geval worden reddingstations direct gealarmeerd. Het is aan de watersporter zelf een afweging te maken voor noodhulp of assistentie. Maar Kustwacht en KNRM Alarmcentrale gebruiken een uitvraagprotocol om ervan verzekerd te zijn dat de keuze juist is.
De app KNRM Helpt is bestemd voor gebruik in het gebied waar de KNRM actief is en waar zich de reddingstations bevinden. Dat zijn de Noordzee en de ruime binnenwateren, zoals IJsselmeer/Randmeren, Waddenzee, Lauwersmeer en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen.
Gratis app, kosteloze hulp
De KNRM biedt hulp, dag en nacht, met vrijwilligers en dankzij steun van donateurs. Vrijwillige bijdragen en vrijwillige inzet maken het werk van de KNRM al bijna 200 jaar mogelijk. Een solidariteitsbegrip onder watersporters. Daarom is de app ook gratis. De enige tegenprestatie die de KNRM verlangt is zorgvuldig gebruik en een vrijwillige bijdrage. Want een gift vandaag gegeven is morgen een redding.
Nieuwsgierig? Ga dan direct naar www.knrm.nl/helpt, voor een impressie van de mogelijkheden en de downloadgegevens.
NEDERLAND WATERSPORTLAND! 2
Voorwoord
Honderdduizenden mensen watersporten regelmatig, als individuele watersporter of als lid van een watersportvereniging al dan niet aangesloten bij het Watersportverbond. We vinden het belangrijk dat alle verenigingen, watersportorganisaties en individuele watersporters tevreden zijn over onze dienstverlening.
Het Watersportverbond is hard op weg om uit te groeien tot dé autoriteit in de watersport.
Een fijne start van het watersportseizoen en veel leesplezier gewenst!
Maurice Leeser
Directeur Watersportverbond
De volgende edities verschijnen in juli, september en december. Wil je actief bijdragen aan het Watersportverbond of aan dit magazine? Tips? Laat het ons weten. Vragen en reacties zijn van harte welkom!
Honderdduizenden mensen watersporten regelmatig, als individuele watersporter of als lid van een watersportvereniging al dan niet aangesloten bij het Watersportverbond. We vinden het belangrijk dat alle verenigingen, watersportorganisaties en individuele watersporters tevreden zijn over onze dienstverlening.
Het Watersportverbond is hard op weg om uit te groeien tot dé autoriteit in de watersport.
Een fijne start van het watersportseizoen en veel leesplezier gewenst!
Maurice Leeser
Directeur Watersportverbond
STRAFRONDE VAREN, HOE DOE JE DAT?
Wedstrijdregels
Boeien ronden tijdens het wedstrijdzeilen, hoe maak je een strafronden en aan welke zijde moet de boei gerond worden? Wij leggen het uit aan de hand van een praktijk voorbeeld.
In het examen voor wedstrijdleiders (niveau 4) van 2016 kwam een vraag voor over het draaien van een strafrondje na het raken van een merkteken van de finishlijn. De opstellers van het examen vonden dat boot B de baan correct had gevaren. Bij de nabespreking werd opgemerkt dat de boot niet voldaan zou hebben aan de “touwtjes-regel” 28.2. Correct de baan varen zou dan moeten zoals boot C het doet.
Een enquête onder een aantal experts leverde een unaniem antwoord: ook boot B heeft uiteindelijk de baan correct gevaren. Dat het touwtje een extra slag om de finishboei maakt is geen overtreding van regel 28.2.
Dit antwoord is gebaseerd op de cases 90, 106 en 108. Klik hier.
De Zeilraad heeft in 2000 een uitspraak in dezelfde zin gedaan: HB 00-15. Omdat die tekst niet makkelijk terug is te vinden, wordt hij hieronder nog eens afgedrukt.
Hoger beroep 00-15
Een wedstrijdbaan is beschreven met een lange en een korte variant. Een boot heeft de lange variant gevaren in plaats van de door het wedstrijdcomité aangegeven korte variant. Een van de twee boten die wel de korte baan heeft gevaren protesteert. Het protestcomité wijst het protest toe en sluit alle boten die de lange baan hebben gevaren uit.
In hoger beroep constateert de Zeilraad dat het varen van de lange baan inhoudt dat een extra rondje wordt gevaren om merkteken B en dat nog enkele merktekens, die in de baanbeschrijving niet worden genoemd, aan een bepaalde zijde worden gehouden. Een extra rondje om een merkteken varen is niet in strijd met de regels, evenmin het varen van een omweg om een niet genoemd merkteken. Het hoger beroep wordt toegekend, het wedstrijdcomité moet de betreffende boten in de uitslagenlijst opnemen.
De zeilraad van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond
Hoger Beroep 00-15
Valk 420 tegen alle Valken behalve Valk 628
W.V. Braassemermeer
Braassem-Zomerwedstrijden, 24 juni 2000
Regel 28.1 Een boot moet starten, ieder merkteken voorbijvaren aan de voorgeschreven zijde en in de juiste volgorde, en finishen zodanig, dat wanneer een draad die zijn kielzog voorstelt na het starten en tot het finishen, zou worden strakgetrokken, deze aan de voorgeschreven zijde van elk merkteken zou liggen en elk te ronden merkteken zou raken.
Regel 28.2 Een merkteken heeft alleen een voorgeschreven zijde voor een boot wanneer hij op een rak is dat het merkteken begint, begrenst of beëindigt.
Het protest van Valk 420
Alle deelnemers in de Valkenklasse, waaronder de 773, behalve de 420 en de 628, hebben de
verkeerde baan gezeild, de “lange baan” in plaats van de “korte baan”.
Door het protestcomité vastgestelde feiten
1. Baansein V en de S-vlag zijn getoond.
2. De geprotesteerde boten varen de “Lange baan V”
3. “Lange baan V” en “korte baan V” zijn tot de eerste ronding van merkteken B gelijk.
Bij “korte baan V” moeten na het ronden van B nog de merktekens D en E worden gerond en daarna gefinisht.
Bij “lange baan V” wordt na B direct E gerond, waarna na het ronden van 8,7,A en 5 het merkteken B opnieuw wordt gerond, gevolgd door D,E en finish.
De uitspraak van het protestcomité
1. De “korte baan V” moest worden gezeild.
2. De merktekens E,8,A en 5 van de “lange baan V” zijn na het ronden van B (voor de eerste keer) geen merktekens van het te zeilen rak B naar D van de “korte baan V” en mogen dus vrijelijk worden voorbijgevaren.
3. Als merkteken B voor de tweede maal wordt gerond is het echter wel een merkteken van het te varen rak. Dit merkteken wordt dus voor de tweede maal gerond.
4. Na deze dubbele ronding van B wordt de “korte baan V” correct vervolgd.
Merkteken B van de voorgeschreven “korte baan V” wordt twee keer gerond, de “kielzog-draad” maakt dus, strakgetrokken, een lus om dit merkteken.
Dit is volgens het protestcomité in strijd met regel 28.1.
Alle deelnemende Valken, m.u.v. de 420 en de 628 worden uitgesloten wegens overtreding van regel 28.1.
Het hoger beroep van Valk 773
Ik (en alle uitgesloten boten) ben in de overtuiging, dat eenieder die de lange baan zeilt, hiermee óók de korte baan naar behoren aflegt.
In de conclusie van het protestcomité wordt voorbij gegaan aan regel 28.2, merkteken B heeft immers alleen een voorgeschreven zijde bij het begin of einde van een rak.
Bij de tweede ronding, zoals opgevat door het protestcomité, was het rak reeds eerder begonnen, en had dus niet meer de functie van een merkteken van de baan.
Kortom, bij boei B begint het rak, en bij boei D eindigt het rak. Wat daartussenin voor omweg wordt gemaakt doet niet ter zake.
Commentaar van het protestcomité
Wedstrijdbepaling 9.3 schrijft voor dat als seinvlag S is getoond de “korte baan moet worden gevaren. De boten die de lange baan hebben gevaren hebben niet de “korte baan” gevaren en hebben dus niet voldaan aan het voorschrift in wedstrijdbepaling 9.3.
Bovendien schrijft regel 28.1 voor dat de merktekens in de juiste volgorde moeten worden voorbijgevaren. Dus niet dat ook andere merktekens die geen deel uitmaken van het rak B-D mogen worden gerond en dat daarna merkteken B als begin van het rak nogmaals moet worden gerond. Hierdoor ontstond in de “kielzog-draad” een lus om merkteken B. Dit is naar het inzicht van het protestcomité in strijd met regel 28.1.
Hoger beroep uitspraak
Valken die de “lange baan” zeilden hebben de merktekens van de te zeilen “korte baan” aan de voorgeschreven zijde en in de juiste volgorde voorbijgevaren of gerond. Wanneer een draad die hun kielzog voorstelt zou worden strakgetrokken, ligt deze in overeenstemming met regel 28.1 RvW aan de voorgeschreven zijde van merkteken B en alle overige merktekens van de baan.
Een boot mag een merkteken meerdere keren ronden dan logisch is. Zelfs een 360- en een 720 gradenstraf mag rond een merkteken worden uitgevoerd op voorwaarde dat de boot het merkteken aan de voorgeschreven zijde rondt.
Bij het zeilen van de baan hebben de geprotesteerde Valken geen regel overtreden.
Het hoger beroep wordt toegewezen en de uitspraak van het protestcomité wordt vernietigd. Het wedstrijdcomité wordt opgedragen alle Valken de score toe te kennen overeenkomend met hun plaats van aankomst en de uitslag te herberekenen.
Gebaseerd op RvW 1997-2000
Conform RvW 2009-2012
Optimist on Tour
BEN JIJ ER OOK BIJ?
Optimist on Tour is het rondreizende zeilevenement voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het hele jaar zijn er Optimist on Tour evenementen door het land.
Lees hier wanneer wij bij jou in de buurt zijn.
Wedstrijdregels
STRAFRONDE VAREN, HOE DOE JE DAT?
Boeien ronden tijdens het wedstrijdzeilen, hoe maak je een strafronden en aan welke zijde moet de boei gerond worden? Wij leggen het uit aan de hand van een praktijk voorbeeld.
ACADEMY